Zielverlies: wat is de oorzaak?

Telkens wanneer we fysieke of emotionele trauma’s oplopen, wordt er gezegd dat een deel van onze ziel het lichaam ontvlucht om de ervaring te overleven. Met elke snee en wond worden onze essentie en vitaliteit zwakker. Dit proces wordt ‘zielverlies’ genoemd.

Het uitgangspunt van zielsverlies is dat wanneer we een trauma ervaren, een deel van onze vitale essentie zich van ons scheidt. Dit is om de ervaring te overleven van misbruik, door te ontsnappen aan de volledige invloed van de pijn. Deze stille gebeurtenis, bekend als zielsverlies, neemt de vorm aan van een eeuwig gevoel en ervaring van onvolledigheid en ontkoppeling.(S. Ingerman, 1991)

Zielsverlies kan verschijnen als:

  • dissociatie
  • gevoel uit het lichaam of niet volledig betrokken bij het leven
  • PTSS; angststoornissen
  • verdriet dat gewoon niet geneest
  • immuundeficiëntieproblemen

Net als innerlijk kinderwerk probeert soul retrieval de wortel te lokaliseren van een emotionele trigger en emotionele wond.

jaloezie van de narcist, zielsverlies

Als individuen verliezen we de verbinding met onze ziel (of Ware Natuur) elke keer dat we ons identificeren met ons ego. Wanneer we proberen ons weer heel te voelen door verslavingen, het zoeken naar stimulatie, rechtlijnige overtuigingen, voorwaardelijke relaties en workaholisme hebben we zielsverlies.

Maar er is een reden waarom we ons identificeren met het ego. In de eerste plaats de verbinding met de ziel verbreken: het is een overlevingsmechanisme. We moeten een zelfgevoel ontwikkelen, een afzonderlijk gevoel van ‘ik’ in de wereld om te kunnen functioneren.

Maar tegelijkertijd betekent het ontwikkelen van een ego dat we het contact verliezen met de authentieke essentie van wie we werkelijk zijn: de ziel. Het ego is in feite één groot verdedigingsmechanisme is om ervoor te zorgen dat we geliefd, geaccepteerd, verzorgd, pijn vermijden, enz.

Als gevolg van zielsverlies beginnen we symptomen van zwakte, vermoeidheid, depressie, angst en leegte te ervaren. We weten gewoon dat er iets ontbreekt in ons leven. Velen van ons worstelen om te ontdekken wat er precies ontbreekt. Zielsverlies begrijpen als een verlies, of ontkoppeling, van de vitaalste delen van wie we zijn, staat in de psychologie bekend als dissociatie. Dissociatie is de wortel van veel psychische aandoeningen.

Zielenverlies is ook bekend als dissociatie

Zielenverlies is in zekere zin een andere manier om dissociatie te zeggen. Als je bekend bent met de basispsychologie, weet je dat dissociëren betekent dat je je loskoppelt van iets, in dit geval onszelf. Deze ontkoppeling vindt plaats als gevolg van een traumatische situatie of omgeving waaraan we worden blootgesteld. Het is een verdedigingsmechanisme dat voorkomt dat we volledig afsluiten en niet meer kunnen functioneren.

Om aan deze donkere nacht van de ziel te ontsnappen, zullen we onze toevlucht nemen tot bijna elke tactiek om de pijn die we voelen te vermijden.

We zullen onszelf veranderen om meer acceptabel te zijn. Bovendien plegen we verraad aan onze waarden voor comfort. We doen anderen pijn voordat ze ons pijn doen. Dikwijls verdoven we onszelf door verschillende verslavingen. Dit zijn slechts een paar manieren waarop we proberen de realiteit van ons zielsverlies onder ogen te zien.

Waarom dragen velen van ons de hele dag zware wolken met ons mee? Kunnen we de bron van ons lijden niet lokaliseren? Waarom is er een vage achtergrond van pijn in ons leven die zo hardnekkig en toch zo subtiel is?

Het antwoord is dat de aanhoudende leegte, ontevredenheid en eenzaamheid die we met ons meedragen een teken is van zielverlies.

Definitie zielverlies

Zielverlies betekent, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, niet letterlijk je ziel verliezen. In plaats daarvan verwijst het naar de ervaring van het verlies van contact met je Ziel. Je Ziel is altijd aanwezig op de achtergrond van je leven. Toch is je ziel niet altijd toegankelijk vanwege de psychologische trauma’s, misbruiken en blokkades die in je wortel hebben geschoten.

Bezieling, in de spirituele zin van het woord, is wat er gebeurt als we een intieme relatie ontwikkelen met de ziel in ons.

We worden ingewijd in de mysteries van ons diepste wezen. We leren luisteren naar en vertrouwen op onze kernnatuur in plaats van het bestaan ​​ervan te verdoven of te ontkennen.

Er zijn talloze percepties van bezieling, maar degene die ik onderschrijf, is die van het bewust maken van het onbewuste.

Wanneer een bepaald deel van ons onbewust is, kan dit grote schade aanrichten in ons leven en ons van onze diepgaande vitaliteit verhongeren. We voelen ons verward, verloren, angstig, depressief en overweldigd door zulke schimmige delen van ons.

Dus wat veroorzaakt zielsverlies? Hier zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden:

Elke vorm van misbruik, bijvoorbeeld seksueel, emotioneel, fysiek of mentaal.
Een gebeurtenis van langdurig verdriet, pijn en angst waardoor je je hulpeloos of machteloos voelde.
Diepgewortelde verslavingen, bijv. verslaving aan middelen, gokken, eten
Een bijna-dood of een uit het lichaam veranderde bewustzijnstoestand.
Gedwongen worden om tegen uw moraal of waarden in te handelen.
Een ervaring van intense afwijzing of verlating.
Getuige zijn van de onverwachte dood van iemand.
Een plotseling en schokkend ongeval.
Een relatie aangaan zonder sterke persoonlijke grenzen met als gevolg een ongezonde relatie en verlies van je persoonlijke kracht.

Psychotherapie kan de ervaring van zielsverlies of dissociatie verkeerd beoordelen als puur vanuit een kindertijd.

Zielsverlies kan beoordeeld worden als gevoel van gebrek aan eigenwaarde of een ander psychologisch probleem – in plaats van een probleem waarbij de ziel centraal staat.

Als je naar een psychiater wordt gestuurd, is de diagnose vaak nog grimmiger. De conclusie is vaak dat er iets “kapot” is in je hersenen. Je krijgt de rest van je leven een diagnostisch etiket en medicatie voorgeschreven.

Tenzij de psychotherapeut of psychiater op een holistische manier werkt (zoals diepte- en transpersoonlijke therapeuten vaak doen), werken ze niet met de hele persoon en missen ze het punt.

Zielverlies is een beschermingsmechanisme

Op dezelfde manier dat je bewusteloos raakt wanneer je enorme hoeveelheden fysieke pijn ervaart, is je psyche wijs en kent zijn grenzen. Je geest weet wat het wel en niet aankan, dus het fragmenteert en dissocieert als een overlevingsmechanisme om zichzelf te beschermen tegen het voelen van de volheid van pijn. Op een gegeven moment moeten we deze overlevingsreactie echter van ons afschudden. Als we dat niet doen, volgt er een trauma. Wanneer we verzuimen om opnieuw contact te maken met onze ziel en de verschillende gefragmenteerde delen van onze psyche samen te brengen, blijven we achter met een chronisch gevoel van niet-heelheid.

Om onszelf weer in elkaar te passen, moeten we de Ziel actief ‘terughalen’.

Het terugvinden van deze verloren stukken is echter niet het einde van het werk. We moeten dan leren hoe we ze weer in ons leven kunnen integreren om de vitale kracht, het potentieel en de energie die ze bezitten terug te krijgen.

Zielverlies is een integraal onderdeel van de spirituele ontwakingsreis.

Zielsverlies is de katalysator die het verlangen aanwakkert om op zoek te gaan naar iets zinvols. Het is op zoek naar iets wat ons kleine en geïsoleerde ego overstijgt.

Zielenverlies is ook de trigger die vaak leidt tot de Donkere Nacht van de Ziel (en spirituele noodsituatie). Dat is een tijd van spirituele verlatenheid waarin we ons pijnlijk losgekoppeld voelen van elke bron van vreugde, hoop of hoger doel.

Als een centraal onderdeel van de spirituele reis, is zielsverlies (hoewel pijnlijk) eigenlijk een geschenk dat verborgen is in vermomming. Want als we ons er eenmaal van bewust worden, beginnen we een spirituele alchemie te ondergaan van verlangen, zoeken, transformeren en uiteindelijk vinden van ons ware Thuis.

Zielsverlies is daarom een ​​cruciaal element van elke spirituele reis. Zonder te proberen meer bezield te worden, blijven we in een staat van gedissocieerde gevoelloosheid. We blijven op een ongezonde plek, afgezonderd van de wereld. We zijn er nooit helemaal in of gebruiken de creatieve obstakels om te groeien.

Wanneer we zielsverlies accepteren als een natuurlijk en noodzakelijk onderdeel van onze evolutie, groeien we. Wij transformeren. Wij verdiepen. We wekken de levenskracht energie binnenin.

Sjamanen zijn niet de enige genezers die Soul Retrieval kunnen uitvoeren. 

Andere geneeswijzen zoals hypnose en psychoanalyse hebben methoden om afgesplitste of verloren delen van het zelf te integreren.

Om als psychotherapeut of genezer een verloren innerlijk terug te halen, worden tal van methoden toegepast. Je kunt op zoek gaan naar innerlijk kindwerk, gestalttherapie, archetypisch werk zoals bij interne gezinssysteemtherapie, visualisatie, klankhealing en beeldende therapie.

Meditatie- en visualisatiesessie

Wist je dat de geest de verbeelding niet van de werkelijkheid kan onderscheiden? We kunnen daaruit voordeel halen door simpelweg op een begeleid avontuur te gaan.

Om zielsherstel te oefenen, wil je misschien een vooraf opgenomen reis – geleide meditatie zoeken of er zelf een maken.

Hier zijn de basisingrediënten voor het maken van je eigen meditatie/visualisatie zielsherstel-reis:

Stel je voor dat je door een lenteachtig veld een donkere grot inloopt.
Hoe dieper je de grot ingaat, hoe dieper je merkt dat je in jezelf afdaalt.
Onderweg zie je in de verte een lichtje. Je blijft lopen, en het licht wordt steeds groter.
Soms vind je tijdens je grotwandeling voorwerpen.

Deze objecten vertegenwoordigen verschillende delen van jezelf. Je kunt bijvoorbeeld een doos met lucifers vinden die je woede vertegenwoordigt. Of een kapotte pop die je innerlijke kind vertegenwoordigt en een penseel dat jouw verloren innerlijke kunstenaar vertegenwoordigt.
Verzamel al deze onderwerpen in de tas die je bij je hebt. Maak je geen zorgen, de tas kan alles bevatten, hoe groot of klein ook. Het is ook niet nodig om precies te weten wat elk object vertegenwoordigt. Je kunt hier later over nadenken.

Uiteindelijk bereik je het licht dat de hele tunnel verteert – dit witte licht is je Ziel.
Pak de voorwerpen in je tas en gooi ze een voor een in het licht. Elk van deze objecten/delen van jou zal onmiddellijk opnieuw worden geïntegreerd zodra ze oplossen in het licht.
Als je het laatste object eenmaal hebt losgelaten, adem dan diep in. Voel dat je nieuw leven wordt ingeblazen door deze hernieuwde toegenomen heelheid en innerlijke harmonie.


Als je er klaar voor bent, stap dan in het licht. Adem diep in en laat het door je hele lichaam stralen, laat dit binden met je cellen, je DNA, doordringend door alle delen van je wezen.
Open dan je ogen. Keer terug naar de kamer. Neem een ​​paar minuten de tijd om na te denken over wat je hebt meegemaakt. Ik moedig je aan een dagboek bij te houden over wat je hebt meegemaakt.

Werk met je innerlijke archetypen

Archetypen zijn bepaalde soorten energie die je in je draagt. Ze ‘werken allemaal samen’ om je karakter te vormen. Daarbij zijn ze een krachtige vorm van zielscommunicatie.

Veelvoorkomende archetypen zijn: de moeder, de mentor, de pestkop, de minnaar, de krijger, de redder, het slachtoffer, het gewonde kind, enzovoort.

We beschikken allemaal over een kleurrijke reeks archetypen die zowel goede als slechte eigenschappen bezitten.

Alle archetypen, zelfs de schijnbaar negatieve (zoals de verslaafde en de prostituee) hebben gaven om met ons te delen. We moeten ze allemaal omarmen om meer heelheid te ontdekken; om de blokkades die onze ziel verduisteren te verwijderen.

Er zijn veel manieren om de begraven archetypen in onszelf bloot te leggen- en om de archetypen die we al bezitten in evenwicht te brengen. Sommige methoden omvatten padwerk met verschillende archetypen (door visualisatie), journaling en dialogeren met je archetypen, en opmerken hoe ze zich manifesteren in je gedrag.

Veranderde bewustzijnstoestanden binnengaan

Veranderde staten binnengaan is een krachtige manier om opnieuw contact te maken met je Ziel en om zielherstel te oefenen, omdat het de verdedigingsmechanismen van het gefragmenteerde ego omzeilt.

Ik moet je echter waarschuwen om langzaam te gaan en voorzichtig te zijn met deze praktijk. Het is heel goed mogelijk om jezelf te overweldigen, dus wees voorzichtig en wees verantwoordelijk.

Er zijn talloze manieren om trance-staten binnen te gaan. Ze bevatten:

Ademwerk
Mantra en gebed
Primaire ritmes, beats en geluiden
Zelfhypnose
visualisatie
Wierook en etherische olie
Fysieke en emotionele catharsis
Plantengeneeskunde (bijv. Peyote, Ayahuasca en legale psychedelica)
Sommige van deze praktijken kunnen zelfs mystieke ervaringen opwekken.

Ik raad aan om een ​​van deze bewustzijnsveranderende oefeningen tegelijk uit te proberen voor korte perioden (niet meer dan 15 minuten). Je kunt je oefening langzaam vergroten door de tijd en ervaring.

(Als je aan enige vorm van psychose lijdt, raadpleeg dan eerst je therapeut of maatschappelijk werker.)

Het belangrijkste is dat wanneer je een veranderde bewustzijnsstaat binnengaat, je een duidelijk doel moet hebben.

Onthoud dat het doel ervan is om zielsherstel te beoefenen en zorg ervoor dat je je hele ervaring op dat centrale doel richt – op die manier zul je er echt van profiteren zonder te verdwalen in de hoogte van een vreemde staat van zijn.

Dat is het! Wees voorzichtig, ga langzaam, registreer je voortgang en kijk wat er gebeurt. Onthoud dat er altijd aanvullende begeleiding is als je meer ondersteuning nodig hebt.

Zelfliefde en mededogen cultiveren

Ja, zelfliefde klinkt misschien vreemd om hier op te nemen, maar opnieuw contact maken met je hart is een krachtige vorm van zielsherstel.

Van het hart wordt gezegd dat het het huis of de poort naar de ziel is. Wanneer we liefde geven en ontvangen, vreugde ervaren en getuige zijn van iets moois dat adembenemende ontzag in ons oproept, maken we gebruik van een zielgerichte ervaring.

Om zelfliefde te beoefenen en zelfcompassie te cultiveren, moet je leren bevriend te raken met jezelf. De beste plaats om te beginnen is door wat eenvoudige zelfzorg en vervolgens over te gaan tot meer gerichte oefeningen voor zelfliefde.

Innerlijk kindwerk en schaduwwerk

Waarom heb ik innerlijk kindwerk en schaduwwerk op hetzelfde punt geplaatst? Het antwoord is dat ze allebei intrinsiek met elkaar verbonden zijn omdat het innerlijke kind vaak begraven ligt in onze schaduw, en dus een deel van ons schaduwzelf vormt.

Je schaduwzelf is het deel van je dat diep in je is opgesloten. Het is die donkere kant die je bang maakt, in verlegenheid brengt of boos maakt. Het is niet altijd zo zenuwslopend als het klinkt.

Onze schaduwkant is eenvoudigweg onze innerlijke ‘kelder’ die alle eigenschappen bevat – positieve en negatieve – die we om de een of andere reden moesten onderdrukken, ontkennen en verloochenen.

Eén persoon heeft misschien hun artistieke gevoeligheid, hun woede en hun pijn weggestopt door de dood van een jeugdvriend. Een ander persoon heeft misschien zijn kracht, zijn ambitie en zijn neiging om echt jaloers te worden op andere mensen weggestopt.

De schaduwkant van iedereen is anders. Maar één ding dat we bijna allemaal gemeen hebben, is een onderdrukt innerlijk kind – dat kinderlijke zelf van binnen dat ooit open, vertrouwend en nieuwsgierig was.

Om zielsherstel te beoefenen, is het essentieel om zowel innerlijk kindwerk als schaduwwerk te doen. Mogelijk moet je voor deze diepe duik de hulp inroepen van een getrainde counselor of therapeut, omdat dit ernstige problemen kan opleveren. Maar het is een zeer waardevol pad dat diepgewortelde veranderingen genereert.

Ik raad alleen aan om innerlijk kindwerk en schaduwwerk te doen nadat je wat basis zelfzorg en zelfliefde hebt ontwikkeld, anders kan dit werk averechts werken en je opnieuw traumatiseren.

Als je zich echter klaar en voorbereid voelt, kun je het innerlijke kind dagboek en het schaduwdagboek bekijken als een handige plek om te beginnen.

Innerlijk Kind Dagboek:

Ga op reis door de bergen en grotten van je hart. Bevriend, genees en koester het gebroken kind van binnen. Ga naar de wortel van je pijn en transformeer oude patronen. Dit is intensief en krachtig werk!


Zielherstel is alleen succesvol als de persoon die genezing heeft ervaren bewust besluit om deze hervonden energie te gebruiken om gezonde keuzes te cultiveren die hun heelheid ondersteunen. Dit is in tweerichtingen.

Als je veel innerlijk werk hebt gedaan, komt zielsherstel aan het einde van je reis. Aan de andere kant is zielsherstel misschien wel de eerste stap die je zet om je heelheid her te ontdekken.

Waar je ook bent op het pad, ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om deze krachtige oefening en weg van genezing beter te begrijpen.

knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

, , ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees