Hoe groot of klein ook, we hebben allemaal een soort trauma meegemaakt als kind.
Deze trauma’s kunnen variëren van het in de prullenbak gooien van je favoriete knuffel, in de steek gelaten worden door je beste jeugdvriend, of fysiek of emotioneel mishandeld worden door je ouders.
Innerlijk kindwerk is een belangrijk onderdeel van de spirituele ontwakingsreis omdat het ons opnieuw verbindt met een gewond element van onszelf: het kind in ons. Wanneer we ons opnieuw verbinden met dit gefragmenteerde deel van onszelf, kunnen we de wortel van veel van onze angsten, fobieën, onzekerheden en saboterende levenspatronen gaan ontdekken. Dit is waar echte genezing en bevrijding plaatsvindt!
Ik kan bijna garanderen dat je geschokt zult zijn door wat je ontdekt door het proces van innerlijk kindwerk. In plaats van simpelweg naar een symptoom van je pijn te kijken, ga je tot in de kern om te onthullen wanneer een angst, fobie of bepaald levenspatroon voor het eerst begon.
15 soorten jeugdtrauma
Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat er veel verschillende soorten jeugdtrauma zijn. Deze omvatten de fysieke (inclusief seksuele), emotionele en mentale variëteit.
Wanneer trauma uit de kindertijd ernstig is of genoeg herhaald wordt, kan dit resulteren in wat de psychologie dissociatie noemt en de sjamanistische zielsverlies. De oplossing voor het ophalen en integreren van deze gefragmenteerde delen van ons wezen wordt innerlijk werk genoemd en het ophalen van de ziel vormt een onderdeel van dit proces.
Niet alle trauma’s uit de kindertijd leiden echter tot zielsverlies, maar het kan wel leiden tot een gewonde psyche. Dit kan problemen veroorzaken zoals depressie, angst, een laag zelfbeeld, fobieën, destructieve gedragspatronen en zelfs chronische ziekten.

Vijftien veelvoorkomende voorbeelden van jeugdtrauma zijn:
Geslagen of geslagen worden door je ouders/grootouders.
Een emotioneel onbeschikbare ouder hebben die genegenheid onthoudt.
“Gestraft” worden door te schoppen, schudden, bijten, branden, aan haar trekken, knijpen, krabben of “de mond spoelen” met zeep.
De ontvanger zijn van molestering, getoonde pornografie of enig ander soort seksueel contact van een ouder, familielid of vriend.
Het kind van echtscheiding zijn.
Ongepaste of belastende verantwoordelijkheden krijgen (zoals de zorg voor je ouders).
Geen eten krijgen of geen veilige plek krijgen om te wonen van je ouders.
Verlating (je verzorgers laten je voor langere tijd alleen zonder oppas).
Emotionele verwaarlozing, d.w.z. niet gekoesterd, aangemoedigd of ondersteund worden.
Met opzet uitgescholden of verbaal beledigd worden.
Denigreren van je persoonlijkheid.
Vernieling van persoonlijke bezittingen.
Overmatige eisen.
Vernedering.
Auto-ongelukken of andere spontane traumatische gebeurtenissen.
Er zijn nog veel meer voorbeelden van jeugdtrauma’s, maar ik wilde je er slechts een paar geven om je een idee te geven van waar het werk van een innerlijk kind mee te maken heeft. Het is ook belangrijk om te onthouden dat onze ouders niet de enigen waren die verantwoordelijk waren voor het veroorzaken van jeugdtrauma – onze grootouders, broers, zussen, uitgebreide familieleden, familievrienden en jeugdvrienden hebben mogelijk ook een rol gespeeld.
Innerlijk kindwerk en spiritueel ontwaken
Waarom is werken met het innerlijke kind onmisbaar op de reis van spiritueel ontwaken? Het antwoord is dat onze diepste wonden worden gedragen door het kind van binnen. Deze wonden veroorzaken spanningen, blokkades of samentrekkingen in ons hart, onze geest en ons lichaam. En als we samengetrokken zijn, komen we vast te zitten in een strak gebonden afgescheiden zelf, ook wel het ego genoemd. Dit kan later ook bijdragen aan het triggeren van een Dark Night of the Soul.
Zoals je al weet (of misschien niet), is het ego de bron van ons lijden, omdat het de illusie creëert dat we zijn afgesneden van onze Ware Natuur. Wanneer ons innerlijke kind vastzit in pijn, voedt het dit samengetrokken ego. En dus is innerlijk kindwerk een noodzakelijke oefening op de spirituele reis, want daarmee genezen, evolueren en ontwaken we.
Wat is innerlijk kindwerk?
Dit brengt ons ertoe de definitie van innerlijk kindwerk te onderzoeken:
Innerlijk kindwerk is het proces van contact maken met, begrijpen, omarmen en helen van je innerlijke kind. Je innerlijke kind vertegenwoordigt je eerste oorspronkelijke zelf dat deze wereld binnenkwam; hij of zij bevat je vermogen om verwondering, vreugde, onschuld, gevoeligheid en speelsheid te ervaren.
Helaas leven we in een samenleving die ons dwingt om ons innerlijke kind te onderdrukken en ‘op te groeien’. Maar de waarheid is dat hoewel de meeste volwassenen fysiek ‘volwassen’ zijn, ze nooit echt de emotionele of psychologische volwassenheid bereiken. Met andere woorden, de meeste ‘volwassenen’ zijn helemaal niet echt volwassenen. Dit laat de meeste mensen achter in een staat van kinderlijke angsten, woede en trauma’s die decennialang in het onderbewustzijn blijven rondzwerven.
Wanneer we de stem van het kind in ons ontkennen en uitdoven, stapelen we zware psychologische bagage op. Deze onontgonnen en onopgeloste bagage zorgt ervoor dat we problemen ervaren zoals psychische aandoeningen, lichamelijke aandoeningen en relatiestoornissen.
In feite zou kunnen worden gezegd dat het gebrek aan bewuste verbondenheid met ons eigen innerlijke kind een van de belangrijkste oorzaken is van de ernstige problemen die we in de huidige samenleving zien. Van de wrede manier waarop we met het milieu omgaan tot de wrede manier waarop we tegen onszelf praten, we zijn volledig gescheiden geraakt van onze oorspronkelijke onschuld.
5 eenvoudige manieren om met je innerlijke kind te werken (om trauma te genezen)
Eén ding: leren werken met je innerlijke kind gaat niet over weer kinderachtig worden, het gaat over het opnieuw verbinden met je kind kant.
Met andere woorden, er is een groot verschil tussen kinderachtig en kinderlijk zijn.
Kinderachtig zijn kan worden gezien als onvolwassen of naïef gedrag. Aan de andere kant kan kinderlijk zijn gezien worden als een staat van zuiverheid en onschuld.
We hebben allemaal het vermogen om onze oorspronkelijke onschuld te ervaren; die periode in ons leven waarin we de wereld met openheid en verwondering zagen.
Om de schuld, schaamte, angst, haat, zelfhaat en woede die we in ons dragen weg te nemen, moeten we het kind in ons helen. Om dit te doen, moeten we het vertrouwen van ons innerlijke kind verdienen door liefde en zelfverzorging.
Hier zijn 5 van de krachtigste manieren om innerlijk kindwerk uit te voeren (let op: voor grammaticale consistentie verwijs ik naar het innerlijke kind met het voornaamwoord ‘zij’ – hoewel deze term van toepassing is op alle geslachten of het ontbreken daarvan):
Praat met je innerlijke kind
Erken je innerlijke kind en laat haar weten dat je er voor haar bent. Behandel haar met vriendelijkheid en respect.
Sommige zelfverzorgende dingen die je tegen je innerlijke kind zou kunnen zeggen, zijn bijvoorbeeld:
Ik hou van je.
Ik ben hier voor jou.
Het spijt me.
Dank u.
Ik vergeef je.
Maak er een gewoonte van om met je innerlijke kind te praten. Je kunt ook communiceren door middel van dagboekwerk door je innerlijke kind een vraag te stellen en vervolgens het antwoord op te schrijven in je dagboek.
Oefen de spiegelkijktechniek
Ook bekend als spiegelwerk, is de techniek van spiegelkijken een eenvoudige, maar krachtige manier om opnieuw contact te maken met je innerlijke kind. Dit is een fantastisch genezingspad om naast het vorige punt te volgen (of tegen je innerlijke kind te praten), omdat het je in staat stelt je hart op een zeer ongewoon directe manier te openen.
Om deze praktijk te proberen, moet je ervoor zorgen dat je enige privacy heeft. Je hebt een redelijk neutrale gemoedstoestand nodig (probeer dit dus niet als je depressief of gestrest bent). Zoek een spiegel, leg een zachte hand op je hart en kijk zachtjes naar jezelf. Doe dit minimaal vijf minuten.
Je zult merken dat in eerste instantie gedachten en zelfs onverwachte emoties naar boven komen. Laat ze gewoon passeren. Hecht je niet aan hen. Zie ze als wolken in de lucht. En onthoud dat het oké is om jezelf in bedwang te houden, vooral als er gevoelens van verdriet naar boven komen. Als je je er klaar voor voelt, roep dan je innerlijke kind aan. Je kunt dit doen door hardop of zachtjes in jezelf te spreken.
Zodra je de aanwezigheid van je innerlijke kind in je ogen voelt opkomen, zeg dan iets aardigs en liefdevols tegen dit kwetsbare deel van jou. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Ik zie je”, “Ik ben zo trots op je”, “Ik vind je dapper en sterk”, of wat je ook aanspreekt. Merk op welke gevoelens er in je opkomen. Beschouw dit vooral als een belangrijke kans om zelfliefde en mededogen te oefenen – vooral als er moeilijke of intense gevoelens opkomen.
Om deze oefening af te maken, geef jezelf een knuffel en laat je innerlijke kind iets anders weten over je hart en geest. Journal over je ervaring.
Kijk naar foto’s van jezelf als kind
Blader door oude fotoalbums en herontdek hoe je jongere zelf eruit zag. Laat dat beeld in je brein worden gebrand, want het zal je goed van pas komen tijdens de rest van je innerlijke kindwerk. Vind je het zelfs leuk om foto’s van jezelf naast je nachtkastje, in je portemonnee of in huis te plaatsen, gewoon om jezelf te herinneren aan de aanwezigheid van je innerlijke kind?
Doe opnieuw wat je als kind graag deed!
Ga zitten en denk na over wat je als kind graag deed. Misschien vond je het leuk om in bomen te klimmen, met blokken te spelen, knuffelberen te knuffelen of warme pap te eten. Maak tijd vrij om elke activiteit die je als kind graag deed in je huidige leven op te nemen.
Door innerlijk kindwerk hebben mensen me verteld dat ze verbonden zijn met kanten van zichzelf waarvan ze als volwassene niet eens wisten dat ze bestonden. Deze ontdekking is echt levensveranderend. Het is belangrijk dat je een gewoonte maakt van deze “speeltijd” en elke gêne of dwaasheid die je ervoor voelt, onderzoekt. Het is volkomen normaal om je in het begin een beetje dwaas te voelen, maar het is belangrijk om open te staan.
Doe een innerlijke reis
Een van de krachtigste manieren om opnieuw contact te maken met je innerlijke kind om jeugdtrauma’s te helen, is door een innerlijke reis te maken.
Voor beginners raad ik twee soorten innerlijke reizen aan: die worden gedaan door middel van meditatie en die worden gedaan door middel van visualisatie.
Om deze innerlijke reizen te maken, is het belangrijk dat je eerst het vertrouwen van je innerlijke kind wint door de voorgaande activiteiten. Als je eenmaal een sterke band met je innerlijke kind hebt ontwikkeld, kun je haar vragen om te onthullen welke eerdere levensomstandigheden het trauma hebben veroorzaakt waarmee je vandaag worstelt.
Hoe een meditatiereis te doen:
Verbinding maken met je innerlijke kind door middel van meditatie is een passief proces: haal diep adem, ontspan, sta jezelf toe om je gedachten te zien en stel je vraag. Je zou bijvoorbeeld willen vragen: “Lief innerlijk kind, wanneer was de eerste keer dat ik in mijn leven een trauma meemaakte?”
Sta jezelf toe om getuige te zijn van de gedachten die in je geest opkomen. Je innerlijke kind kan al dan niet besluiten om het antwoord aan jou te onthullen. Vergeet niet om geduldig, liefdevol en accepterend te zijn. Als je innerlijke kind het antwoord niet wil onthullen, omarm dat dan. Het is belangrijk dat je innerlijke kind zich veilig, zeker en klaar voelt.
Misschien wil je je vraag zo nu en dan herhalen als er niets belangrijks in je hoofd opkomt. Dit proces kan een paar minuten tot een uur of langer duren.
Tips — Om de meditatiereis van het innerlijke kind met succes te doen, moet je ervaring hebben met mediteren.
Leren getuige te zijn van je gedachten kan veel oefening vergen, dus als je niet gewend bent om te mediteren, kun je moeite hebben met deze techniek.
Hoe een visualisatie-reis te doen:
Een actievere manier om contact te maken met je innerlijke kind en eerdere levenstrauma’s is door middel van visualisatie.
Om verbinding te maken met je innerlijke kind door middel van visualisatie, moet je een “krachtplek” of veilige plek creëren. Om dit te doen, moet je een prachtige tuin visualiseren, of een andere plek waar je je veilig, krachtig en heel voelt. Nadat je je krachtplaats bent binnengegaan, kun je je innerlijke kind uitnodigen om met je te praten.
Hier zijn een paar stappen:
Ontspan, sluit je ogen en adem diep in.
Stel je voor dat je een trap af loopt.
Onderaan de trap bevindt zich je krachtplek of veilige plek. Op deze plek voel je je sterk, veilig en ondersteund.
Breng wat tijd door in jouw krachtplaats. Geniet ervan. Hoe ziet het eruit, ruikt het en klinkt het?
Nadat je kennis hebt gemaakt met je krachtplaats, stel je dan voor dat je jongere zelf is binnengekomen, misschien via een deur of waterval.
Knuffel je jongere zelf en zorg ervoor dat ze zich thuis voelen.
Als je er klaar voor bent, stel je innerlijke kind je vraag, bijvoorbeeld: “Wanneer was de eerste keer dat jij of ik me verdrietig of bang voelde?” Wil je de vraag formuleren in kinderterminologie?
Wacht hun reactie af.
Zorg ervoor dat je ze knuffelt, bedankt en vertelt hoeveel ze voor je betekenen.
Zeg ze gedag.
Verlaat je krachtplaats en ga de trap op.
Keer terug naar het normale bewustzijn.
Dit zijn zeer basale stappen, maar ze bieden een goed overzicht voor het uitvoeren van een visualisatie-reis van het innerlijke kind.
Innerlijk Kind Dagboek:
Ga op reis door de bergen en grotten van je hart. Bevriend, genees en koester het gebroken kind van binnen. Ga naar de wortel van je pijn en transformeer oude patronen. Dit is intensief en krachtig werk!
Als kinderen zagen we de wereld heel anders dan onze volwassen zelf. Daarom doen veel van de dingen waarvan we nu aannemen dat ze ons nooit pijn doen, aangezien kinderen misschien diepe littekens hebben achtergelaten. Daarom is het belangrijk om nooit aannames te doen over je innerlijke kind.
Door met innerlijk kind te werken, kun je leren om te rouwen, te helen en eventuele bronnen van trauma op te lossen waar je al jaren onbewust aan vasthoudt. Dit kun je bevrijden om een leven te leiden van ware volwassenheid, emotioneel evenwicht, spirituele volwassenheid en welzijn.
Ik hoop dat dit artikel je heeft geïnspireerd om opnieuw contact te maken met je innerlijke kind. Vertel eens, op welke manieren heb je geleerd om het trauma uit je kindertijd te helen?

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren