Small-talk praten over koetjes en kalfjes is voor jouw vermoeiend.

Small-talk praten over koetjes en kalfjes is voor jouw vermoeiend.

Small-talk moeheid of over koetjes en kalfjes praten kan overweldigend zijn! Voel je je vaak ontzettend alleen tijdens de lunch, een personeelsfeest of andere ‘gezellige’ activiteiten met meerdere mensen waar er over koetjes en kalfjes gepraat wordt? Ik had dat ook.
Ik voelde me niet verbonden met mensen met oppervlakkige small-talk praatjes en haastte me om die diepe en zinvolle gesprekken te voeren.

Het probleem is dat ik eigenlijk nooit koetjes en kalfjes praat te vertellen heb.

Ik heb moeite om een gesprek op gang krijgen met small-talk. De zaken die ik te vertellen heb zijn wellicht niet interessant of belangrijk genoeg om te vertellen aan anderen. Een-op-een gaat het trouwens veel beter, als er wederzijdse interesse is.

Ik verbaas me er altijd over hoe mensen een onderwerp zo breed uit kunnen meten en kunnen praten over ‘niks’. Wellicht ben ik te serieus, maar hoe word je luchtiger en heb je small-talk praatonderwerpen paraat?

small-talk over koetjes en kalfjes
Herstellen van trauma door zelfgenezing!

Veel small-talk praten is niet nodig. Goed kunnen luisteren is veel belangrijker.

Als je een aantal openingsvragen hebt vertellen mensen heel graag over zichzelf.

Aantal voorbeelden van small-talk openingsvragen die je interessant genoeg kunt vinden:

 • Wat vind je leuk aan je werk?
 • Wat is voor jou de meest opmerkelijke ervaring die jij qua werk hebt opgedaan?
 • Vertel eens over je (klein)kinderen? Mogelijk vraag je naar een foto van ze.
 • Waar zijn jullie laatst op vakantie geweest?
 • Wat eet jij vanavond? Ik weet écht niet meer wat ik moet koken. Ik ben momenteel zo inspiratieloos.
 • Weet jij nog een leuk restaurant om eens te gaan eten? Ik wil weer eens iets nieuws uitproberen.
 • Wat er nu weer in de krant stond, wat ik nu weer in de krant heb gelezen … Wat vind jij daar nu van? Met de krant heb je legio onderwerpen tot je beschikking!
 • Heb jij nog een vakantietip voor mij? Trouwens, waar gaan jullie dit jaar naar toe?

Wellicht heb je een angstig-vermijdende hechtingsstijl.

Dan weet je dat je met de vaardigheid aan te leren van open vragen te stellen en actief te luisteren je sociale relaties goed kunt houden.

Zo snel mogelijk veiligheid proberen te vinden is van cruciaal belang in bijna elke omstandigheid als je een trauma uit het verleden hebt gehad.
Je moet jezelf herinneren aan wat je hebt meegemaakt en aardig voor jezelf blijven.
Als gewoon over niets praten zo moeilijk voor je is, dan is dit artikel iets voor jou. Maar ook alle tips om aan je traumaherstel te werken.

Als je niet enkele sociale vaardigheden leert zoals over koetjes en kalfjes praten zullen sommige mensen zeggen dat je te intens bent en te veel de emotionele gesprekken opzoekt.
Vaak nemen we soms de emoties en verwachtingen van andere mensen over en zijn we een beetje hyperwaakzaam tegenover anderen.

Dit kan ons natuurlijk in een vecht-/vluchttoestand brengen en dat vermoeit onze fysiologie sneller. Dit is een coping-mechanisme om veiligheid te bereiken, hoe meer je antwoorden uit iemand kunt halen, hoe meer het je kansen vergroot om je open te stellen en verbinding te maken.

Oefen desnoods met een paar small-talk vragen, zodat ze ‘automatisch uit je mond rollen’.

Bedenk eens wie je wat zou kunnen vragen: ‘vertel eens….’, ‘hoe heb jij dat nu ervaren…?’ En zorg dat je een paar ‘doorgravende’ vragen of stimulerende opmerkingen paraat hebt.

Vragen en opmerkingen zoals:

 • Hoe komt dat nu?
 • Kun je daar een voorbeeld van geven?
 • Wat stond er op de menukaart?/Wat hebben jullie daar gegeten?
 • Dat is toevallig zeg, dát doet mij denken aan….

Soms schept smalltalk een barrière tussen mensen.

Diepgang en transparantie zullen ongelooflijk belangrijk voor je zijn, vooral als je je eerder onveilig hebt gevoeld in relaties. Meestal is diepte gelijk aan voorspelbaarheid, hoe meer je uit iemand kunt halen, hoe sneller je ze kunt koppelen met je ervaringen.

Hoe sneller je ze kunt koppelen, hoe meer je onderbewustzijn zich veilig voelt, omdat er voorspelbaarheid is en als je je eenmaal veilig voelt, is het nu oké om jezelf open te stellen voor vriendschap of liefde.

Vermoeidheid door koetjes en kalfjes praten komt het meest voor bij introverte mensen en de angstig vermijdende hechtingsstijl.

Ze hunkeren vaak naar authenticiteit. Dit is de reden waarom de “pratende fase” van een nieuwe relatie je ontmoedigend kan voelen. Je kunt dat proberen uit de weg te gaan omdat het niet inspirerend is.
Bovendien kun je gefrustreerd of ongeïnteresseerd raken door mensen die mysterieus proberen te zijn of gereserveerd zijn met small-talk.

Je kunt een gesprek verschuiven naar wat belangrijk of zinvol voor je is.

Verdiep de vragen die je normaal stelt, stuur het gesprek om naar persoonlijke groei of emotionele verbinding, zodat je je niet gegijzeld voelt in oppervlakkige gesprekken.

Wees op jouw hoede als de andere partij zich op zijn gemak voelt. Voor mensen die onbewust angsten met betrekking tot kwetsbaarheid hebben opgeslagen, kan dit hen overweldigen en wegduwen. Verschuif de pijn uit vroegere gebeurtenissen zodat je je meer op je gemak voelt. Doe oefeningen om je te ontspannen.

Kunt u zich hierin vinden? Laat het ons weten in de commentaren. Vergeet niet ons te volgen en een vind ik leuk te geven als je geïnspireerd bent door dit artikel.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees