PTG: De positieve aspecten verbonden met jeugdtrauma.

Hierna volgen de voorkomendste positieve aspecten die mensen ervaren nadat ze hun jeugdtrauma hebben verwerkt. Dat noemen we posttraumatische groei of PTG.

Empathie:

Je hebt het vermogen ontwikkeld om te begrijpen waarom mensen zich voelen en denken zoals ze doen. Je kunt omgaan met mensen om je heen op manieren die veel mensen niet kunnen.

Veerkracht:

Je hebt geleerd je aan te passen aan omgevingen die moeilijk waren om mee om te gaan, waardoor je beter in staat bent om met tegenslag om te gaan.

Creativiteit:

Je gebruikt je fantasie al sinds je kind om met je omgeving om te gaan. Creativiteit is een uitlaatklep voor je geweest en stelt je in staat om je emoties of pijn te kanaliseren.

Humor:

Humor is waarschijnlijk een copingmechanisme voor je geweest, wat betekent dat je de lichte kant van de dingen kunt zien en in staat bent om mensen om je heen aan het lachen te maken.

Wijsheid:

Je hebt veel meegemaakt in het leven dat je waardevolle lessen heeft geleerd. Je bent in staat om te overdenken, te leren en te evolueren vanuit alles wat je ervaart.

Zelfbewustzijn:

trauma veroorzaakt lijden. Lijden zorgt voor diepere niveaus van zelfbewustzijn. Je bent in staat om jezelf en situaties op een diepere, duidelijkere manier te zien.

Posttraumatische groei (PTG) beschrijft de positieve veranderingen die een persoon ervaart na een trauma.

Het kostte me een tijdje om alle geschenken duidelijk te zien die voortkwamen uit een traumatische jeugd. De reden dat ik hier in deze ruimte ben om dit werk te aan te raden, is vanwege die ervaring. Het helpt me te verbinden met mijn doel. Het is helend om de positieve eigenschappen, de geleerde lessen, en veerkracht die voortkomt uit het leven dat we hebben meegemaakt te erkennen. Het is niet dat we ons trauma nodig hadden om te worden wie we zijn, maar het jeugdtrauma gebeurde en dat feit kunnen we niet veranderen, maar wel de invloed die het had.

Copingmechanismen transformeren

Sommige van onze aanpassingen – copingmechanismen kunnen worden omgezet in vaardigheden die we vervolgens niet meer gebruiken om te overleven, maar om een ​​succesvol leven te leiden!

Als een Phoenix kom je uit deze ervaringen met prachtige veren, soms worden ze verborgen door de dikke zware die je hebt gemaakt om ze te beschermen, maar ze zijn er … deze prachtige geschenken die je diep van binnen sterk en helder hielden.

Het verleden kan dat je hebt meegemaakt verkeerd zijn, maar er kunnen goede dingen uit voortkomen. Ik had altijd wrok voor al het trauma dat ik heb meegemaakt, maar als het niet voor die ervaringen was, zou ik zeker niet de persoon zijn die ik nu ben. Ik ben dankbaar erover geworden, maar ik geef toe, ik was een hele tijd boos.

Intelligentie en slimheid ook.

Mensen die een trauma hebben overleefd, hebben vaak hun slimheid gebruikt om te ontsnappen, te ontwijken of hun pestkoppen/misbruikers/dominante figuren af ​​te leiden.

Het is handig om altijd je best te doen om het goede te herkaderen en te vinden – en dit is een geweldige lijst.

En het is voor sommigen nuttig, afhankelijk van ervaring, PTSS-symptomen en waar ze zich op de reis bevinden. Te vaak zie ik PTG gebruikt worden als alternatief voor PTSD. Alsof wat je overkomt een keuze is.

PTG
Welke groeitaken zal je beginnen?

Wat PTSS werkelijk is!

Het zou geen alternatief mogen zijn. Gediagnosticeerde PTSS is geen keuze. Noch een weerspiegeling van karakter. In feite omzeilt PTSS die mogelijkheden om te beslissen.

Het is een systemische aandoening die veel systemen in het lichaam kaapt. In de komende jaren zal neuro-inflammatie nog veel meer besproken worden.

Er is geen andere medische aandoening die ik kan bedenken waarbij gedwongen ‘positieve’ verhalen mensen op deze manier door de strot worden geduwd – en het is dit dat het stigma versterkt en ik denk dat het moeilijker wordt voor mensen die met PTSS in zijn volle greep te maken hebben.

PTG is geen diagnose, het is een theorie/raamwerk dat het verband heeft aangetoond tussen degenen die trauma en veerkracht ervaren.

Ik weet niet zeker waarom iemand het zou gebruiken als een diagnose of een alternatief voor de diagnose. PTSD en PTG kunnen tegelijkertijd bestaan. Wat gedwongen positieve verhalen betreft, als dit niet resoneert, begrijp ik het volledig. Dit zal niet en is niet bedoeld om voor iedereen te resoneren. Een ding dat ik heb geleerd is het belangrijkste voor trauma, is om iedereen het te laten voelen en er betekenis omheen te creëren op de manier die werkt of het beste voelt voor hen. Iedereen ervaart een trauma anders.

Met welke van deze resoneer je het meest en waarom? Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Woordenlijst met uitleg narcisme van G- N

Jeugdtrauma is niet alleen het gevolg van misbruik.

Gratis bronnen

Ervaringsdeskundige en psychiater zijn het eens: ‘Er moet meer aandacht komen voor de spirituele kant van psychisch lijden’


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.581 andere abonnees