Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Een pad naar groei vinden na emotioneel misbruik: posttraumatische groei

Affirmaties die elementen van posttraumatische groei bevorderen, kunnen helpen bij genezing en het vinden van een pad naar groei na emotioneel misbruik.

Echtscheiding en relatiebreuken zijn de stressvolste gebeurtenissen in iemands leven.
Dit is vooral waarschijnlijk in gevallen van emotioneel misbruik, dat moeilijk kan worden verwoord of aan anderen kan worden bewezen.

De theorie van posttraumatische groei richt zich op het gedijen na een trauma.

Het creëren en herhalen van persoonlijke affirmaties kan helpen bij het genezingsproces.
De theorie van posttraumatische groei, of PTG, richt zich op constructies van wederopbouw, het accepteren van een situatie, het bevorderen van veerkracht en nieuwe sterke punten, en het erkennen dat verandering positief kan zijn. Sommige veranderingen in zelfperceptie, relaties en filosofie worden aangebracht als reactie op een traumatische gebeurtenis.

Deze drie brede categorieën omvatten vijf groeifactoren op het pad naar groei:

relaties met anderen; nieuwe mogelijkheden; persoonlijke kracht; spirituele verandering; en waardering voor het leven.

Studies hebben aangetoond dat individuen groei kunnen ervaren door de strijd die wordt veroorzaakt door zeer uitdagende levensomstandigheden. Posttraumatische groei erkent dat het overstijgen of overwinnen van de ongunstige initiële omgeving zowel een proces als een resultaat is. Lijden aan trauma is een katalysator die mensen ertoe aanzet een nieuwe betekenis in hun leven te vinden en maakt deel uit van een veel grotere ervaring dan alleen pijn.

Het beëindigen van een relatie kan traumatisch aanvoelen

Echtscheiding is volgens Holmes en Rahe’s (1967) Life Stress Inventory de op één na stressvolste levensgebeurtenis van de 43. Voor het perspectief waren andere stressvolle situaties die lager scoorden dan echtscheiding, onder meer gevangenisstraf (#4), ontslagen worden (#8), uitsluiting (#21) en beginnen of eindigen met school (#27).

Als je erover nadenkt, kunnen echtscheidingen en scheidingen op meerdere manieren grote schade aanrichten: financieel, emotioneel, fysiek en spiritueel. Echtscheidingen met veel conflicten, die waarschijnlijker optreden wanneer een of beide partners veel narcisme hebben, zijn gekoppeld aan een slechte mentale en fysieke gezondheid.

Echtscheiding wordt al lang in verband gebracht met verminderde middelen, een beschadigd gevoel van eigenwaarde, emotionele trauma’s en overweldigende gevoelens van falen, schaamte en schuld. Echtscheiding kan ook leiden tot meldingen van stress, angst, depressie, sociaal isolement, ziekenhuisopname, zelfmoordcijfers en middelenmisbruik.

Herstellen na emotioneel misbruik

Hoewel emotioneel misbruik moeilijk te bewijzen kan zijn in een rechtbank, kan het nog steeds als schadelijk en zelfs traumatisch worden beschouwd. Onderzoeker Gemma North (2019) van de Universiteit van Sussex noemt het ‘kneuzingen op de ziel’.

Verder is het ingewikkeld om emotionele mishandeling of emotionele verwaarlozing te definiëren, aangezien het een veelzijdig fenomeen is en mogelijk complexer is dan fysieke mishandeling (North, 2019). North stelt inderdaad dat de terminologie onnauwkeurig is en “niet de nuances van schadelijke relaties weerspiegelt” (2019).

Over de huidige wetten en beleid, ligt de verantwoordelijkheid vaak bij maatschappelijk werkers en lokale autoriteiten om te bepalen of er een redelijke reden is om emotioneel lijden of aanzienlijke schade te vermoeden (North, 2019).

Over het algemeen zijn emotionele mishandeling en emotionele schade ongelooflijk moeilijk te bewijzen, laat staan ​​iemand verantwoordelijk voor te houden. Het probleem met het definiëren van drempels voor dit soort misbruik heeft bijgedragen aan “complicaties van het herkennen van negatieve gevolgen van emotioneel misbruik” (North, 2019). Wat opvallend is, is niet wettelijk bepaald.

pad naar groei
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Uw PTG identificeren

Vaak valt genezing van emotionele mishandeling dus onder de controle van niemand anders dan het slachtoffer. Counselors, therapeuten, maatschappelijk werkers en vertrouwde vrienden kunnen allemaal helpen bij het begeleiden van iemand naar genezing en het ondersteunen van de reis, maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij jezelf.

Hoe zou dit eruit kunnen zien? Tedeschi en Calhoun (1996) hebben de Post-Traumatic Growth Inventory Scale (PTGI) ontwikkeld om vast te stellen waar mensen na een trauma de grootste verbeteringen in hun leven hebben ervaren. De PTGI-schaal omvat vijf gebieden van groei en verbetering:

Nieuwe mogelijkheden

Met betrekking tot anderen
Persoonlijke kracht
Spirituele verbetering
Waardering
artikel gaat verder na advertentie

De PTGI mat wat mensen ervoeren als ze terugkeken en zagen hoe ze groeiden na een trauma. Maar de onderstaande affirmaties zouden u kunnen helpen naar een gezondere toekomst. Kies je favoriete affirmaties uit de getoonde grafiek om jezelf eraan te herinneren wat je kunt bereiken.

een pad naar groei, posttraumatische groei

Persoonlijke kracht

Ik ben zelfredzaam.
Ik kan omgaan met moeilijkheden en moeilijke situaties.
Ik ben sterker dan ik dacht dat ik was.
Ik kan resultaten accepteren die ik niet kan veranderen of beïnvloeden.
Ik alleen bepaal wie ik ben.

Nieuwe mogelijkheden

Ik kan en zal nieuwe interesses en hobby’s ontwikkelen en onderzoeken.
Ik kan betere dingen doen met mijn leven.
Ik kan en zal een nieuw pad voor mijn leven uitstippelen.
Er zijn nieuwe mogelijkheden beschikbaar die niet bestonden voordat deze relatie eindigde.
Ik zal de moed hebben om dingen te veranderen die ik kan.

Met betrekking tot anderen

Ik zal mijn emoties duidelijker uiten, zodat anderen me begrijpen.
Ik kan erop rekenen dat mensen me steunen (lijst op op wie je kunt rekenen).
Ik sta mezelf toe om kwetsbaar te zijn in de buurt van degenen bij wie ik me veilig voel.
Ik heb medelijden met anderen.
Ik zal mezelf toestaan ​​om andere mensen nodig te hebben.
Waardering

Ik kan elke dag beter waarderen.
Ik kan mijn prioriteiten veranderen over wat belangrijk voor me is.
Ik zal “ja” of “nee” zeggen op basis van mijn behoeften en vereisten.
Ik waardeer mijn leven en mijn behoeften.
Ik herken en waardeer mijn eigen sterke punten.

Spirituele verbetering

Ik heb een beter begrip van spirituele zaken.

Ik geloof dat het universum (of voeg je overtuiging toe) een pad heeft om me te helpen en niet om me pijn te doen.
Ik zal mijn vertrouwen stellen in een hogere macht (indien relevant voor jouw leven).

Referenties

Amerikaans Instituut voor Stress. (2022). stress.org/holmes-rahe-stress-inventory

Elizabeth Kubler-Ross Stichting. http://www.ekrfoundation.org

Tedeschi, RG, & Calhoun, LG (1996). De posttraumatische groeninventaris: het meten van de positieve erfenis van trauma. Dagboek van traumatische stress, 9 (3), 455-471. https://10.1002/jts.2490090305

Tedeschi, RG, Cann, A., Taku, K., Senol-Durak, E., & Calhoun, LG (2017). De posttraumatische groeninventaris: een herziening die existentiële en spirituele verandering integreert. Dagboek van traumatische stress, 30 (1), 11-18. https://10.1002/jts.22155

Gemma North (2019) Beoordeling van kneuzingen op de ziel: identificeren en aantonen van emotionele mishandeling in de kindertijd, Journal of Social Welfare and Family Law, 41:3, 302-320, DOI: 10.1080/09649069.2019.1627086

Hochenberger, KLD (2022). Genezing van ongelukkige eindes: echtscheiding en scheidingen. Kindle Direct publiceren. Neem contact op met excelsiorlifecoach@gmail.com

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

alle artikelen over traumaherstel op narcisme.blog

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.590 andere abonnees