Categorieën
gemeenschapsvorming kunst pleegzorg Recent video

Het leven dat voor ons ligt! video

Io sì [Seen]

Song uit de film “Het leven dat voor ons ligt!” . Het verhaal – over empathie en medemenselijkheid – is zo sympathiek dat zelfs de ‘schurken’ in de film (onder wie een drugsdealer) het beste met iedereen voorhebben.

Nederlands vertaling

Ik wel

Wanneer jij de woorden beëindigt

ben ik hier

Ik ben hier

Misschien is voor jou twee genoeg

Ik ben hier

Ik ben hier 

Wanneer je leert overleven

Het onmogelijke accepteert

niemand het gelooft

Ik wel 

Ik weet niet welke toekomst de jouwe zal zijn

maar als je wilt

als je mij wilt

ben ik hier

als niemand je hoort

maar ik wel 

als je niet weet waar je heen kan gaan

ben ik hier

ik ben hier

loop je weg of trek je muren op

ik ben hier

ik ben hier wanneer onzichtbaar zijn

erger is dan niet te leven

niemand je ziet

ik wel

Ik weet niet

welke toekomst de jouwe zal zijn

maar als je wilt

als je mij wilt

ben ik hier

als niemand je hoort

maar ik wel 

zij die liefhebben weten het

betovering en waarheid zijn nodig

soms is het leven dat voor je ligt genoeg 

Ik weet niet welke toekomst de jouwe zal zijn

maar als je wilt

als je mij wilt

ben ik hier

als niemand je hoort

ik wel als niemand je gelooft

maar ik wel

https://lyricstranslate.com/nl/io-si-ik-wel.html

“I do” in English song uit “Het leven dat voor ons ligt!”

When you run out of words I’m here I’m here. Maybe you need just a couple of words I’m here I’m here. 

When you learn to survive And accept impossible, No one believes in it. But I do. 

I don’t know Which destiny is yours, But if you want If you want me I’m here.

No one hears you But I do. When you don’t know any more where to go I’m here I’m here. Escape or jump over a barrier I’m here I’m here. 

When to be invisible Is worth than not to live No one sees you But I do. I don’t know Which destiny is yours, But if you want If you want me I’m here.

No one sees you But I do. Someone who loves, knows You need magic and reality. Sometimes it’s enough what it is Life goes ahead. I don’t know Which destiny is yours, But if you want If you want me I’m here.

No one sees you But I do. No one believes it it But I do.

Waarover gaat de Italiaanse film “Het leven dat voor ons ligt!”

Madam Rosa is een voormalige prostituee en joodse overlevende van de Holocaust die in haar appartement een huis biedt aan de kinderen van andere ‘werkende vrouwen’ in de havenstad Bari, Apulië, Italië. Nadat Momo, een 12-jarige wees, Senegalese immigrant, haar berooft, brengt Dr. Coen, de pleegvoogd van de jongen, die ook Rosa’s dokter is, haar gestolen spullen terug.

Hij vraagt ​​de jongen zich te verontschuldigen. Coen biedt Rosa geld aan om de jongen in huis te nemen en een paar maanden voor hem te zorgen, en ze stemt met tegenzin in.

Momo, die van school is getrapt omdat hij een pestkop met een potlood heeft gestoken, verkoopt in het geheim drugs voor een dealer in Bari, maar Rosa vindt hem ook werken met Hamil, een vriendelijke moslimwinkelier.

Al deze volwassenen proberen de jongen te begeleiden.

Rosa’s buurvrouw en vriendin Lola, een transgender prostituee, wiens dochter Rosa voor haar zorgt, helpt Rosa als ze mentaal begint af te nemen. De ene keer is ze helder, de andere keer is ze katatonisch.

Rosa en Momo ontwikkelen een diepe band (ondanks van oorsprong joods en moslim) en nadat hij haar enige afdeling wordt, stopt hij met het verkopen van drugs. Hoewel haar gezondheid achteruitgaat, vraagt ​​Rosa Momo haar te beloven haar uit de ziekenhuizen te houden, waar ze doodsbang voor is sinds ze als kind medisch werd geëxperimenteerd in het concentratiekamp Auschwitz. Momo stemt toe en belooft het, maar Rosa wordt uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht.

De kleine sluipt haar ‘s nachts het ziekenhuis uit en verbergt haar in een kelderberging in haar flatgebouw, waar ze zich veilig voelt. Hij blijft daar bij Rosa en zorgt voor haar tot ze sterft. Daarna ontdekt Lola eindelijk hun geheim. De film eindigt met de begrafenis van Rosa.

“Het leven dat voor ons ligt” is te zien op Netflix.

De film bevat een grote verrassing: de 86-jarige Sophia Loren, één van de populairste en meest bewonderde filmsterren aller tijden, komt weer in actie. Nu is ze dus terug in het door haar zoon Edoardo geregisseerde ‘The Life Ahead’, een remake van ‘La vie devant soi’ uit 1977.

De film is gebaseerd op Romain Gary’s boek The Life Before Us uit 1975 al een keer eerder aangepast en verfilmd, in “Madame Rosa” uit 1977 met Simone Signoret in de hoofdrol.

De kernboodschap in de film The Life Ahead (La vita davanti a sé) (2020) laat zich samenvatten als de noodzaak van liefde en respect, plus het zelf maken van keuzes om verder te kunnen in het leven. 

De keuze uit twee toekomsten, als crimineel of rechtvaardige voor momo– en hier zeker in de Joodse context van de wereld (Rosa) reddend door één leven te redden – wordt tastbaar.

De dronebeelden, zonsopgangen en -ondergangen, plus het stadsleven in Bari zijn de achtergrond van de schaduwzijde van Momo’s leven.

“The Life Ahead” – “Het leven dat voor ons ligt” “La vita davanti a sé” onderzoekt hoe traumatische weesschap kan voelen voor een kind als het zijn ouders of familie verliest.

De getraumatiseerde Momo is teruggetrokken en nors met andere mensen, maar als hij alleen is, brengt hij uren door met het schetsen van leeuwinnengezichten met een pen. Zijn gehechtheid aan deze godin-leeuwin is zo diep dat hij haar hallucineert en het wordt duidelijk dat ze de incarnatie is van zijn verloren moeder.

Net als de film zelf is Io sì (Seen) een eerbetoon aan degenen die door de samenleving worden gemarginaliseerd vanwege racisme, seksisme, homofobie, sociale status of enige andere vorm van vooroordeel.

4 reacties op “Het leven dat voor ons ligt! video”

Net als de film zelf is Io sì (Seen) een eerbetoon aan degenen die door de samenleving worden gemarginaliseerd vanwege racisme, seksisme, homofobie, sociale status of enige andere vorm van vooroordeel.Een pracht van een film

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren