Schelden niet tolereren. Beëindig onmiddellijk het gesprek. +video

Schelden niet tolereren. Beëindig onmiddellijk het gesprek. +video

Schelden.

Narcisten blazen preventief alles wat zij als een bedreiging voor hun superioriteit beschouwen buitensporig op met schelden. Dat kunnen ze zo goed, omdat het één methode is van macht krijgen over een ander.

Narcisten kunnen met schelden ook hun opgekropte woede of frustratie op jou loslaten. Ze gebruiken schelden om te kwetsen, te provoceren of te vernederen.

Juridisch implicaties.

Omdat schelden het beledigen van de medemens is, valt dit onder de wetgeving die belediging strafbaar stelt. ‘Elke opzettelijke belediging die niet het karakter van smaad of smaadschrift draagt, hetzij in het openbaar mondeling of bij geschrift of afbeelding, hetzij iemand, in zijn tegenwoordigheid mondeling of door feitelijkheden, hetzij door een toegezonden of aangeboden geschrift of afbeelding, aangedaan, wordt, als eenvoudige belediging, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie’, zo staat in het Nederlandse Wetboek van strafrecht.

In hun wereld kunnen alleen zij gelijk hebben en wie anders durft te zeggen, creëert een narcistische verwonding die leidt tot narcistische woede en schelden.

Mark Goulston beweert, blijkt de narcistische woede niet uit een laag zelfbeeld, maar eerder uit een groot gevoel van recht en een vals gevoel van superioriteit.

De laagste toevlucht nemen tot narcistische woede in de vorm van schelden als ze niet kunnen denken aan een betere manier om je mening te manipuleren of om je emoties te micromanagen.

Schelden is een snelle en gemakkelijke manier om je neer te halen, je te degraderen en je intelligentie, uiterlijk of gedrag te beledigen en tegelijkertijd je recht om een eigen persoon te zijn met een recht op zijn of haar perspectief ongeldig te maken.

Schelden kan ook worden gebruikt om uw overtuigingen, meningen en inzichten te bekritiseren.

Een goed onderbouwd perspectief of geïnformeerde mening wordt plotseling “dom” of “idioot” in de handen van een kwaadaardige narcist of sociopaat. Vooral als hij of zij bedreigd voelt en geen respectvol, overtuigend weerwoord kan maken.

In plaats van je op je argumenten te richten, richten ze je als persoon en proberen ze je geloofwaardigheid en intelligentie op elke mogelijke manier te ondermijnen.

Het is belangrijk om elke interactie die bestaat uit schelden te beëindigen. Je dient te communiceren dat u het niet zult tolereren.

Laat het niet persoonlijk inzinken. Wie is de narcist(e) om je te beoordelen? Besef dat ze hun toevlucht nemen tot schelden, omdat ze een tekort hebben aan methoden van hoger niveau.

Mensen die mishandeld worden, verlangen vaak naar de mooiere, zorgzame kant van hun partner, familielid, vriend, baas of collega om terug te komen. Je kunt merken dat je excuses maakt voor hun slechte gedrag en ervoor kiest om je vooral te richten op het terugbrengen in hun goede gedragsstaat.

Omgaan met verbaal misbruik.

Je hebt twee basisopties: blijf aanwezig tijdens het schelden of verlaat de ruimte.

Op de korte termijn zijn ze ongeveer gelijk in pijn, maar op de lange termijn is het verbaal misbruik verlaten tijdens een uitbarsting beter.

Ten eerste maakt het verlaten van de plaats het voor jou moeilijker om zelf iets stoms te doen (zoals vergelding). Het maakt het ook onmogelijk dat er iets ergers direct met je gebeurt nadat je vertrekt.

Als je tijdens een uitbarsting weggaat, krijg je een duidelijk bericht “Dit is niet oké”. Het zal niet worden gewaardeerd, maar het zal ook niet snel vergeten worden.

Verlaten helpt je er ook aan herinneren dat JIJ de baas bent over jezelf en niet de persoon met de persoonlijkheidsstoornis. Daarbij geeft het je de gelegenheid om een ​​ondersteunende vriend te spreken over de situatie. Praten met een vertrouwde persoon helpt te vermijden dat je PTSS ontwikkelt.

Deze post is nog niet voorbij, maar misschien ben je geïnteresseerd in:

Een goed plan hebben.(taak)

Het is een goed idee om een ​​plan te hebben van wat je gaat doen en waar je naartoe gaat de volgende keer dat een uitbarsting van schelden en woeden toeslaat. Dit zal een gracieuze exit “meer” mogelijk maken, de volgende keer als je geconfronteerd wordt met verbaal of emotioneel misbruik.

Het helpt enorm om een ​​vriend of familielid te hebben waarmee je vooraf kunt regelen om zo snel mogelijk naar toe te gaan bij verbale mishandeling of schelden. Als dat niet het geval is, kunt u misschien een lokaal goedkoop hotel vinden waar u een veilige kamer voor de nacht kunt vinden.

Misschien wilt u een ‘bail out’-kit (overlevingspakket)  waarbij uw creditcards, onmisbare medicijnen en belangrijke documenten al zijn ingepakt, zodat u niet hoeft te blijven hangen als u haast hebt.

Als het enigszins mogelijk is, maak dan een afspraak met een vriend die je kunt bellen (zelfs ‘s nachts), gewoon om mee te praten als je jezelf in een situatie als deze bevindt.

Gewoon iemand aan het einde van de rij hebben die je niet hard aanvalt of keurt voor de manier waarop je je voelt, is een enorme opluchting. Je kunt ook een hotline voor huiselijk geweld of een crisislijn bellen voor ondersteuning en voor een realiteitscheck. Nee, je hebt het niet verdiend, je hebt het niet veroorzaakt. Belangrijk daarbij is dan je je zelfrespect, eigenwaarde en zelfliefde kunt vinden.

Wat je niet moet doen in een situatie van schelden?

Blijf niet in dezelfde kamer als iemand tegen je scheldt. Verwijder jezelf zo snel als je veilig kunt.

Probeer het niet allemaal alleen aan te pakken. Roep om ondersteunende hulp en bel de politie als zich bedreigingen of geweld voordoen.

Probeer niet te redeneren met iemand die je misbruikt. Wanneer je wordt geconfronteerd met agressief gedrag, kan er een verleiding zijn om je positie te verdedigen.

Het is niet nodig je positie uit te leggen en te argumenteren voor wat je voelt dat goed is. Iemand die je emotioneel of verbaal probeert te bezeren, zal waarschijnlijk geen reden zien om daar naar te luisteren.

Bestrijd het vuur niet met vuur door terug te schelden.

Je zult er spijt van krijgen als je dat doet.  Je zult jezelf waarschijnlijk nog jaren later daarvoor verontschuldigen.

Negeer het niet, rep jezelf niet door te zeggen tegen jezelf dat je het aankan. Weet dat het je beïnvloedt. Maar niet als je een robot bent, zullen je gevoelens gekwetst zijn door het schelden en uitvaren. Het zal je gedrag ver voorbij het moment veranderen.

Of je het nu toegeeft of niet. De realiteit is dat wanneer je grenzen worden overschreden, je gekwetst wordt. Negeren verhoogt de kans dat de situatie zichzelf zal herhalen.

Verberg het niet voor anderen. De meeste langdurige gevallen van misbruik blijven op die manier, omdat het slachtoffer zwijgt.

Wat moeten we doen in een situatie van verbaal misbruik zoals schelden? 

Haal jezelf en eventuele kinderen zo snel en veilig mogelijk uit de kamer en het huis uit.

Als er geweld of dreigementen van geweld zijn opgetreden tijdens het schelden, bel dan onmiddellijk de politie.

“Blijf uit de buurt totdat het schelden stopt en je je rustiger en veiliger volt.

Bel ten minste een vertrouwde vertrouweling en vertel hen wat er is gebeurd.

Heb je suggesties of ervaringen met schelden? Een voorbeeld van u, kan een aha-moment zijn voor iemand.

Echt bruikbare suggesties.

Van kwetsuur naar litteken hulpverlening aan kinderen met complex trauma Paperback

auteurs:

Eileen Tang, Nicole Vliegen, Patrick Meurs

Kinderen met complex trauma (ook gehechtheidstrauma of vroeg ontwikkelingstrauma genoemd) worden in de hulpverlening aangemeld, omdat ze moeilijk in de omgang zijn.

Hun opvoeders, begeleiders en ouders kunnen een gespecialiseerde handleiding gebruiken om deze kinderen zonder kleerscheuren te helpen opgroeien. Ontwikkelingstaken die bij andere kinderen iets meer ‘vanzelf’ verlopen, of met slechts kleinere hobbels in de weg, zijn voor deze kinderen soms onoverkomelijke struikelblokken of doen de ontwikkeling helemaal vastlopen.

Van kwetsuur naar litteken

Ze krijgen wel eens etiketten als ‘ontwikkelingsgestoord’, ‘gedragsgestoord’, of ‘gehechtheidsgestoord’ opgeplakt. Deze kinderen en hun ouders verdienen een trauma-sensitieve context met veel begrip en professionele kennis. Dit boek wil daartoe bijdragen.

In het boek wordt bekeken hoe moeilijke ervaringen tijdens de eerste levensfase de ontwikkeling van een kind kunnen beïnvloeden, en welke ontwikkeling deze kinderen (vaak adoptie- en pleegkinderen) vervolgens kunnen doormaken. Daarna wordt de lezer meegenomen in de therapieruimte, om er stil te staan bij de processen van verandering en groei die meer constructieve ontwikkelingssporen mogelijk kunnen maken.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Zoals altijd laat me weten in de commentaren wat je denkt, wat je voelt en wat je ervaart terwijl je deze blog leest. Ik hou er aan van te zeggen dat ik je graag zie en ik hoop dat je goed voor jezelf zorgt, voor je geliefden en voor je innerlijk kind. Ik hoor hopelijk snel van je terug.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. Delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like. Dank je!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

2 reacties op “Schelden niet tolereren. Beëindig onmiddellijk het gesprek. +video”

  1. m avatar
    m

    En wat te doen als je verrot wordt gescholden in de auto terwijl jij aan het stuur zit met je kind op de achterbank?

  2. johanpersyn avatar

    Als het niet stopt met te vragen, kun je misschien naar een politiekantoor rijden. Doen zonder dreigen en verwittigen.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees