Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

De kameraad van de narcist? Deel 1 +Video

Jij wordt ook de zondebok van de kameraad van de narcist.

Alles wat iedereen tegen de narcist heeft gezegd en gedaan, wordt je schuld. Alle pijn, afwijzing, onrust is binnen handbereik. De kameraad van de narcist ziet je nu ook als de vijand. En ze behandelen je ook zo. Alle woede die ze ooit hebben gehad en nu hebben, zal ook op je worden gericht. Je wordt hun stortplaats. Tenminste, als je ze toestaat. Word nooit iemands vuilnisbak.

Manipulators haten grenzen.

Soms is het spiritueelste wat je kunt doen op zo’n moment, iemand kort, krachtig en vriendelijk vertellen dat hij of zij moet ophouden. Als je misbruikers of verslaafden in staat stelt je als kameraad van de narcist te gebruiken, help je hun leven niet.

Je kunt jezelf niet van een probleem zoals je te laten misbruik bevrijden door je ogen er voor te sluiten. Om jezelf van een probleem te bevrijden, moet je het erkennen en er met je ogen en je hart voor open staan.

Als mensen eerlijkheid, positiviteit en liefde in mijn leven brengen, zal ik hen altijd trouw blijven. Als ze liegen, slecht gedrag mogelijk maken en twijfels scheppen, dan creëer ik afstand. Het is zo simpel. Als je ziet dat ze emotionele afhankelijkheid proberen te bekomen door angst, schuld of verplichting schep dan afstand.

Veel oververantwoordelijke mensen dragen de gevolgen van onverantwoordelijke mensen.

Oververantwoordelijke mensen dekken de narcist altijd in of betalen de prijs voor de onverantwoordelijkheid van de narcist! Je denkt dat als je hen eerst wat volgt en ze geeft wat ze vragen dat dat wederkerig zal zijn, integendeel je versterkt hiermee hun gedrag. In principe zijn we in een samenleving allemaal van elkaar afhankelijk en zijn we verbonden.

Narcisten weten dat soms ook wel, daarom dat ze weten dat woorden kunnen invloed hebben, maar de verbondenheid heeft vanuit hun positie de bedoeling van misbruik.

Manipulatie creëert een onveilige relatie.

Een gebrek aan grenzen schaadt beide partijen en zorgt ervoor dat de onverantwoordelijke persoon niet groeit. Het is één ding als je iemand een dienst bewijst, maar meewerken met een misbruiker of verslaafde daar doet niemand iets positiefs. Leer het verschil te zien door te zien of jouw geven de ander helpt beter of slechter te worden.

Als je hierin zelfgenoegzaamheid bent en al te gemakkelijk denkt dat je het goede doet doordat je de “zwakke” blijft helpen dan is dat synoniem met meewerken.

Natuurlijk verdient iedereen een respectvolle behandeling. Natuurlijk verdient iedereen een tweede kans. De kwestie is geen kwestie van oog om oog en tand om tand.

Het is ook niet dat als iemand een tijdelijk probleem heeft dat je niet moet helpen. Het is ook niet als een groep systematisch wordt achtergesteld dat je solidair moet zijn met anti-racisten.

Ik heb het over doelbewust misbruik, en medewerking vragen op verslaving. Als de pester vraagt om met hem mee te werken en je doet dat dan ben je een handlanger.

Als je geen anti-narcist bent werk je mee.

Je staat sympathiek tegenover het niet proportioneel politiegeweld dan ben je een handlanger. Je vindt een haatzaaier sympathiek of je vindt een groepering die racistisch is sympathiek. Bovendien vind je een persoon of vereniging die minderheidsgroepen uitsluit, die generaliseert over vluchtelingen, die geweld prediken tegenover anderen (fysiek, emotioneel, psychologisch) dan ben je een handlanger van hun leiding.

Mensen die de kant van je misbruiker kiezen en je de schuld geven, zijn niet veel anders dan je misbruiker. Giftig is giftig, zelfs bij volmacht.

De medewerker van de narcist is immuun voor de onzin van de narcist en zal plichtsgetrouw hun onschuld verdedigen.

De medewerker van de narcist zal altijd de betreurenswaardige acties van de narcist verdedigen.

Zodra de kameraad van de narcist stopt met het ondersteunen van giftig gedrag, wordt de medewerker van de narcist vijand nummer één van het moment! Wees voorbereid door nooit een medewerker te worden. Je loopt toch altijd het risico de zondebok te worden doordat de narcist andere kameraden zich tegen je doet keren door triangulatie.

Het is verbazingwekkend hoe de narcist iedereen tegen je zal keren, maar toch het slachtoffer speelt. Hun handlangers, medewerkers, vliegende apen van de narcist, kameraden, kompanen, kornuiten, makkers, maatjes, medespelers, partners, teamgenoot of ondersteuners zullen het kwetsbare ego van de narcist troosten, terwijl de zondebok zichzelf moet troosten. Hou je sterk!

echte vrienden zullen begrijpen en weten wat je doormaakt met een narcist, kameraad van de narcist
Meer tools om je te helpen tegen traumaherstel!

Waarom schakelt de kameraad van de narcist hem in?

Als je deze vraag stelt, is er een goede kans dat je narcistisch misbruik hebt ervaren. Als dat zo is, heb je mijn medeleven. Ik heb het ook meegemaakt. Het is niet leuk.

Maar waarom laat de kameraad de narcist ermee wegkomen?

Het antwoord is zwakte. Morele zwakte. Karakter zwakte.

De meeste mensen hebben niet de kracht van een karakter om op te staan tegen de narcist, om het juiste te doen. Dus ze zitten aan de zijlijn. Of ze besluiten om ‘neutraal’ te blijven. Ze zijn geen echte persoonlijkheid, ze hebben geen authentieke identiteit.

Maar dat is maar een illusie. Ze houden zichzelf voor de gek.

Omdat “neutraal” zijn ook een standpunt innemen is. Het betekent dat je niets gaat doen om de persoon die mishandeld wordt te helpen. In plaats daarvan kijk je toe hoe het gebeurt. Je noemt het een akkefietje en je minimaliseert het misbruik.

Als je het zou zeggen, zou het misbruik waarschijnlijk stoppen. Als twee of meer mensen spraken, zou het zeker stoppen. De kameraad van de narcist kiest ervoor om het misbruik door te laten gaan. Omdat er iets in zit voor hen.

Bekijk deze video over de vrienden van de narcist!

https://narcisme.blog/wp-content/uploads/2019/08/De_vriendjes_van_de_narcist.mp4

Waar wekt de kameraad van de narcist hierin mee?

Dus wat is dat iets? Wat is het dat de vliegende apen weghoudt van het doen van het juiste ding?

Het kan zijn dat het sociaal aanzien behouden heel belangrijk is voor hen. Hij of zij wil niet weggelaten (of uitgestoten) worden uit de club van de narcist. Willen worden opgenomen. Opkomen voor het goede doel brengt dat allemaal in gevaar. Het kan te maken hebben met baanzekerheid.

Veel volwassen pesten gebeurt op het werk. Het kiezen voor het doelwit kan je eigen baan op het spel zetten. In deze situatie is het begrijpelijker om een collega te zijn. Maar het is nog steeds niet goed.

Medewerkers van de narcist zijn bang om het volgende doelwit te zijn. Dus nemen ze het pad van de minste weerstand. De narcist maakt eveneens duidelijk dat hij of zij in zijn valse beschuldigingen en intimidaties ver gaat. Altijd.

De kameraad van de narcist is een secundaire misbruiker.

Hier is een voorbeeld van hoe handlangers van de narcist werken. En waarom ze moeten worden gezien als secundaire misbruikers. Geen onschuldige omstanders. Stel, je woont bijvoorbeeld in een buurt. Het zit vol met jonge gezinnen. Je vindt je buren leuk. Veel van deze gezinnen hebben kinderen van dezelfde leeftijd als de jouwe.

Dan trekt er een nieuw stel in. Je bent altijd de welkomstwagen in de buurt geweest. Dus stel je ze aan iedereen voor. Deze nieuwe familie past er goed bij. Een beetje sneller dan je had verwacht.

Binnenkort maakt het nieuwe koppel deel uit van de menigte. Binnen een maand organiseert deze nieuwe familie buurtfeesten in hun huis. Je bent uitgenodigd. Maar het begint ongemakkelijk te voelen. Je kan er je vinger niet op leggen. Maar de groepsdynamiek is verschoven.

Waarschijnlijk, omdat iemand hard werkt, achter de schermen, om de medewerkers van de narcist op een rij te zetten. Je beseft dit achteraf pas. Tot dan is het gewoon dat vage ongemakkelijke gevoel dat er iets niet klopt.

Narcistische kameraad relatie!

Spoel zes maanden vooruit. De nieuwkomers organiseren nu alle buurtevenementen. Iedereen is inbegrepen. Behalve je familie. Je kinderen zijn er kapot van. Ze zijn niet langer uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes in de buurt. Ze zijn uitgesloten van een slaapover.

Je wordt gepest. Volwassenen pesten op verschillende manieren dan kinderen. Volwassenen pesten vaak door sociale uitsluiting. Dit soort gedrag heeft zelfs een naam. Het heet ‘relationele agressie’. Het is ontworpen om je te isoleren.

Maar het hoeft niet zo te zijn. De kameraad van de narcist kan erop aandringen (ja ze konden) dat jij en je gezin zijn opgenomen. Of anders missen zij en hun kinderen het feest.

Ze doen deze gedachte niet. Omdat ze een positie hebben genomen. Dus ze zijn secundaire misbruikers geworden. Ze kunnen zichzelf ervan overtuigen dat ze ‘neutraal’ blijven. Maar dat zijn ze niet.

Persoonlijkheidskenmerken van een kameraad van een narcist!

Waarom gebeurt dit dan? Waarom laten mensen anderen gepest en uitgesloten worden? Onder volwassenen gepest en uitgesloten zijn is één en hetzelfde. Het trieste nieuws is dat de meeste mensen zwak zijn. Ze hebben niet het morele karakter om een persoonlijk risico te nemen. Om op te staan als anderen worden aangevallen.

Dus ze staan aan de zijlijn. Ze laten de aanvallen doorgaan. Instappen zou risico’s betekenen. Ze kunnen hun sociale status verliezen. Hun kinderen kunnen hun uitnodigingen verliezen. Het maakt niet uit of het misbruik plaatsvindt in een buurt. Of op het werk. Of in de kerk. De dynamiek is hetzelfde. Mensen zijn bang.

Omgaan met een kameraad van de narcist

Wat doe je dan?

Ga verder. Word mondig. Stap weg van de rotzooi.

Bouw je leven weer op. Met betere mensen erin.

Leer wat over narcisme. Dan weet je dat de ander het probleem is. Het ligt niet aan jou. Zij zijn het. Loop dan weg. Doe het nou maar. Je zult veel gelukkiger zijn. Dat beloof ik.

De kameraad van de narcist is niet je vriend. Je verdient veel beter. Het wegwerken van het dode gewicht maakt ruimte voor nieuwe groei, met mensen die jij en/of jouw kinderen koesteren.

Een narcist speelt om te winnen. Hij of zij zal niet aanvallen tenzij de “overwinning” vrij zeker is. Dit betekent dat het doel geen sterk ondersteuningssysteem heeft. Of, als je dat deed, het bestaat niet meer. Omdat de narcist het heeft vernietigd.

Narcisten zijn lafaards.

Ze willen niet kiezen voor een gevecht met iemand sterker dan hen. Ze zullen niet eens deelnemen, tenzij de uitkomst al is bepaald. Hoe kan dit gebeuren?

De narcist zoekt naar scheuren en zwakke punten, om je andere relaties te ondermijnen. Hij of zij speelt dan op ieders behoefte om erbij te horen. Dan bezegelt hij of zij de deal. Met gemene leugens. Met net genoeg waarheid vermengd om ze geloofwaardiger te maken.

Deze leugens zijn ontworpen om je te vernietigen. De kameraad van de narcist luistert naar de leugens, terwijl ze de narcist of een handlanger moeten vertellen om gewoon hun mond te houden.

Goede vrienden gedragen zich niet zo. De kameraad van de narcist is niet je vriend.

Dus laat de kameraad van de narcist vallen. Laat jezelf los. De vrede zal terugkeren. Je zult niet omkijken. Op zijn minst, als een situatie niet kan worden veranderd en soms weet ik dat dat niet mogelijk is, dan kun je tenminste hier genoeg leren wat je over deze aandoening kunt vinden, maar kun je ook leren uit de ervaringen van anderen die er zijn van hersteld.

Een narcist zal niet veranderen. Maar je kan de manier waarop je het misbruik bekijkt veranderen. En hoe te reageren. Zoek professionele hulp als dat nodig is. Maar bekijk ook de herstelmethodes die je op onze site vindt door de zoekfunctie te gebruiken of ik het menu!

Meer lezen over narcistisch misbruik en herstel van trauma!

Er zijn veel boeken over narcistisch misbruik. Als je hebt gemerkt dat het aantal pestkoppen en haatzaaiers is gegroeid tegenwoordig ben je niet alleen. Er zijn er meer. Narcisme is in opleving, het lijkt erop dat mensen gemener geworden zijn.

Daarbij zijn de haatzaaiers goed financieel ondersteunt en goed georganiseerd. Sociale media is hun ideale tool omdat ze geen verantwoordelijkheid kunnen dragen als ze een fake account aanmaken.

Meer oefeningen doen om je herstel stap voor stap te bevorderen.

Ook zelfvergeving en het innerlijke werk doen is het enige dat je zal bevrijden. Je doet het voor jezelf. Niet voor de narcist, die daarnaast niet oprecht zijn excuses zal aanbieden. Als je vast zit bij deze stap, bekijk dan de berichten over zelfvergeving.

De term “enabler” heeft brede erkenning gekregen en wordt gebruikt in de populaire cultuur en media in de afgelopen decennia.

Het is een label dat kan leiden tot een groot deel van angst en schuld voor iedereen die is beschuldigd van een “bevorderaar” te zijn, of vermoedt dat ze kunnen worden bestempeld als een enabler (handlanger) van de narcist.

In zijn oorspronkelijke context, verwijst het naar een patroon binnen de families van mensen die verslaafd zijn aan alcohol en drugs, waarin de familieleden excuus maken, rechtvaardigen, negeren, ontkennen, en verantwoordelijkheid nemen over de verslaving.

Dit stelt de verslaafde persoon in staat om te voorkomen dat hij geconfronteerd wordt met de volledige gevolgen van zijn of haar verslaving, en de verslaving kan doorgaan.

In een bredere zin, beschrijft enabling ook een patroon van gedrag dat wordt georganiseerd onder de familie en vrienden van niet alleen een verslaafde persoon, maar elke persoon die slechte keuzes vertoont die zichzelf of anderen schaden en waarvoor ze niet verantwoordelijk worden gehouden.

Wie is de enabler van de narcist, de vliegende apen of de kameraad van de narcist?

Enablers kunnen romantische partners, ex-partners, ouders, volwassen kinderen, broers en zussen of vrienden zijn.

Het enige dat alle enablers gemeen hebben is dit: ze houden van iemand die uit de hand loopt, en ze nemen meer verantwoordelijkheid voor de acties van die persoon dan de persoon neemt voor zichzelf.

Wie is ingeschakeld in het systematisch misbruik van de narcist?

De ingeschakelde persoon, die we ook de verborgen narcist noemen kan iemand zijn die weigert verantwoordelijkheden op zich te nemen die hij of zij anders zou moeten nemen in de loop van de leeftijd en de fase-passende ontwikkeling.

De ingeschakelde persoon vertoont een scala aan slechte keuzes met alcohol en drugs, variërend van misbruik tot verslaving. Dit kan ook slechte keuzes omvatten rond zogenaamde “zachte verslavingen” zoals gokken, seksverslaving, pornografie of overmatig videogamen, maar ook een levensstijl waarvoor ze het geld niet hebben. Daar kan elke vorm van misbruik toe leiden: seksueel, fysiek, verbaal, emotioneel enz.

Hij of zij kan weigeren, of lijken niet in staat te zijn, om normatieve rollen van volwassenheid te vervullen.

Als een ouder kan hij of zij kan onvoldoende opvoedingsvaardigheden hebben of negeren van de verantwoordelijkheden van het ouderschap.

Hij of zij kan vaak genieten van het verstoren van romantische partnerschappen. De ingeschakelde persoon toont vaak slecht geldbeheer, evenals ongeorganiseerde academische en / of carrièreplanning keuzes.

Hij of zij kan stoppen of worden ontslagen uit een reeks veelbelovende banen en educatieve of opleidingsprogramma’s. De ingeschakelde persoon beschrijft zichzelf als een slachtoffer van omstandigheden of van andere mensen.

Het gedrag van de verborgen narcist ontlokt veel angst bij de mensen die van hem of haar houden. Dit schept een disfunctioneel systeem waarin mensen die dicht bij de narcist leven, liefde of zorg dragen voor deze persoon kunnen worden verstrikt: gedwongen om hun eigen gedrag te organiseren rond de behoeften en keuzes van de ingeschakelde persoon.

Sommigen die gebruikmaken van de term “enabler” doen dit met een te zwaar negatief oordeel tegen de persoon die de rol vervult.

Er wordt algemeen aangenomen dat enablers bewust, zelfs vrijwillig, medeplichtig zijn aan de acties van de persoon die ze mogelijk maken; die vriend van de narcist ondersteunen en vergoelijken de negatieve keuzes van de persoon die ze inschakelen de echte narcist.

Dit is niet steeds waar. Daarom hebben we het ook secundair misbruik genoemd. Het hoeft niet steeds zo dat ingeschakelde personen in het systeem van de narcist dit echt leuk vinden en ze zich er zich bij goed voelen.

Vooral in familiale structuren is het niet zo duidelijk, terwijl het lidmaatschap van een vereniging van een andere orde is. Je hebt daar de keuze. In een familie kun je gaan denken dat het misbruik het normale is, of dat je niet beter verdient.

In families echter zijn degenen die het meest getroffen worden door de narcist, die persoon die hem of haar het meest helpt, diegene met het reddersyndroom, diegene die het meest ingeschakeld wordt.

Hij of zij wordt het gestoordst door het negatieve gedrag van de ingeschakelde persoon. Ze voelen zich buitengewoon bezorgd over de destructieve gevolgen waarmee de narcistische persoon zou kunnen worden geconfronteerd.

Ga je je wenden tot Echte Hulp?

Alhoewel je hebt besloten om de drugs- of alcoholverslaving van je geliefde niet meer te ondersteunen, betekent dat niet dat je niet meer van ze houdt en je ze nog steeds wil helpen. Terwijl hun ware verlangen om hulp te ontvangen en uiteindelijk hun eigen wil om hun patronen, gedrag en verslaving te veranderen van binnenuit moet komen – zal uw aanmoediging een nodige rol spelen in hun beslissing en hun herstel.

Steun je verslaafde geliefde in hun beslissing om een behandeling te zoeken in een verslavingszorgingscentrum.  

Onvoorwaardelijke liefde betekent niet dat je het nodig hebt om je in te schakelen om hun verslaving te ondersteunen. Wat onvoorwaardelijke liefde wel betekent, is dat je van ze zult blijven houden en alles zal doen wat in je eigen kracht ligt om hen te helpen in het genezingsproces.

Onvoorwaardelijke liefde in de ware zin van het woord is je bereidheid om alles te verdragen, zodat je geliefde weer heel kan worden met het respect voor je eigen grenzen.

Disclaimer:

Ik ben geen geestelijke gezondheidszorg professional. In plaats daarvan schrijf ik uit eigen ervaring. Mijn artikelen over narcisme zijn bedoeld als ondersteuning, en niet als advies.

Annemie Persyn Declercq is wel orthopedagoge. Het is mijn persoonlijke mening dat hoe meer we leren over misbruik technieken, hoe minder effectief ze zullen zijn. We doen periodieke berichten over narcistisch misbruik. Omdat narcisten erg slecht zijn voor onze gezondheid.

Ik vind het mijn plicht om mensen te waarschuwen voor deze roofdieren. Alle natuurlijke remedies in de wereld zijn onvoldoende om te compenseren voor de voortdurende systematische emotionele mishandeling. Solidariteit is echt nodig. Er zijn handen tekort om te helpen bij het verwerken van de traumatische ervaringen.

Vragen of reacties kun je plaatsen in de commentaarsectie. Heb jij ooit te maken gehad met handlangers van een narcist? We geven je graag advies om je te helpen dit te overkomen.

Lees leer

Narp herstel-programma of narcissistic abuse recovery programma

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.588 andere abonnees