Hoe lang wil je jezelf negatief behandelen?

Zelfcompassie betekent simpelweg het vermogen om aardig voor jezelf te zijn in situaties die niet zo goed zijn⁣. We weten dat het vergelijkbaar is met, maar minder permanent dan eigenliefde en dat het verschilt van eigenwaarde, maar hoe tonen we zelfcompassie? Dat doe je door jezelf niet negatief te behandelen.

Jezelf niet met zelfcompassie behandelen is waarschijnlijk een symptoom van je complex trauma.

Je slechte zelfbeeld had je vroeger nodig om te kunnen overleven in de situatie waarin je toen leefde. Als je voor jezelf had opgekomen, of als je meer overtuigd was geweest, had je misschien nog meer complex trauma opgelopen, of nog minder aandacht gekregen, enz.

Omdat je zo afhankelijk was als kind kon je niet anders. Maar dit denken is zo geprogrammeerd dat het niet vanzelf verdwijnt, ook al is het niet meer nuttig. Je negatieve manier van denken moet je afleren.

Als kind voor je 7 à 8 jaar neem je alles in je op wat je “zorgfiguren” laten blijken zonder kritisch nadenken. Ook door de spiegelneuronen neem je gedrag en denkwijzen over, ook non-verbaal gedrag zoals het energetisch niveau. In sommige gevallen moest je jezelf klein of onzichtbaar maken om niet compleet emotioneel te onder te gaan.

Maar nu ben je geen kind meer en kun je je onttrekken aan die gedachten die jezelf klein houden zonder dat je dat in een levensbedreigende situatie brengt.

jezelf negatief behandelen
Tools op jezelf beter te behandelen?

Behandel jezelf zoals je een vriend zou behandelen.

Een goede plek om te beginnen is door na te denken over hoe je anderen zou behandelen waar je om geeft in jouw situatie ⁣ ⁣

Word meer zelfbewust in plaats van jezelf negatief behandelen: ⁣

Luister naar je gedachten en hoe je tegen jezelf praat. Maar vergeet niet dat jouw gedachten in jouw hoofd zijn. Je bent niet je gedachten. ⁣

Perspectief verkrijgen:

Herinner onszelf eraan dat we verbonden zijn met anderen. Dat we deel uitmaken van een veel groter geheel en onze focus daarop aanpassen.⁣

Probeer zelfacceptatie: ⁣

Dit betekent dat je zowel je eigen waargenomen tekortkomingen als je sterke punten omarmt⁣.⁣

Beoefen mindfulness: ⁣

Mindfulnessoefeningen zijn een goede manier om onszelf in het moment te concentreren⁣. ⁣

Beoordeel jezelf niet te snel: ⁣

Dit gaat weer over jezelf behandelen zoals je anderen zou behandelen, en gewoon een toekomstgerichte manier om jezelf het voordeel van de twijfel te gunnen. ⁣

Laat de behoefte aan externe validatie los: ⁣

Veel van ons negatieve denken komt voort uit hoe we denken dat anderen ons zien. De keuze om ons geluk niet te koppelen aan invloeden van buitenaf kan een daad van zelfliefde zijn. ⁣ ⁣ ⁣

Zelfcompassie is een praktijk van goede wil, geen goede gevoelens! Deprogrammeren betekent dat je jezelf niet langer negatief gaat behandelen. Als je die bewuste keuze maakt en lang genoeg volhoudt, ontstaat er een turning point, waar je een goede gewoonte meer en meer aanneemt om jezelf positief te behandelen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Lees meer

Wie is er klaar om stapje per stapje de groeitaken te doen? Laat het ons weten in de commentaren. Geef deze post een like en vertel me in welke streek je woont.

alle artikelen over traumaherstel op narcisme.blog
Narp herstel-programma of narcissistic abuse recovery programma

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.581 andere abonnees