Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Wat is gewichtsdiscriminatie en hoeveel komt het voor in Vlaanderen?

Gewichtsdiscriminatie is het ongelijk behandelen of benadelen van mensen op basis van hun lichaamsgewicht, vooral als dat afwijkt van de heersende schoonheidsnormen of gezondheidsidealen. Dit kan zich uiten in verschillende vormen, zoals pesten, uitsluiting, belediging, vooroordelen, stereotypering, stigmatisering of achterstelling1.

Gewichtsdiscriminatie komt helaas veel voor in onze samenleving, ook in Vlaanderen. Uit een onderzoek van de Universiteit Gent uit 2019 bleek dat 40 procent van de Vlamingen met overgewicht of obesitas te maken heeft gehad met gewichtsdiscriminatie in de afgelopen 12 maanden2.

De meest voorkomende vormen van discriminatie waren negatieve opmerkingen, ongevraagd advies, uitsluiting of isolatie, en ongelijke behandeling op het werk, in het onderwijs of in de gezondheidszorg2.

Gewichtsdiscriminatie heeft ernstige gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid van de slachtoffers. Het kan leiden tot een lager zelfbeeld, een hoger risico op depressie en angst, een verminderde levenskwaliteit, een slechtere lichamelijke gezondheid en een verhoogde kans op eetstoornissen12.

Bovendien werkt gewichtsdiscriminatie averechts voor het bevorderen van een gezonde leefstijl, omdat het mensen ontmoedigt om te sporten of naar de dokter te gaan12.

Gewichtsdiscriminatie is dus een ernstig en wijdverspreid probleem dat aangepakt moet worden.

Er is meer bewustwording, educatie en wetgeving nodig om dikke mensen te beschermen tegen discriminatie en te respecteren als volwaardige burgers. Er zijn ook organisaties en initiatieven die zich inzetten voor de rechten en het welzijn van dikke mensen, zoals Dikke Vinger3, die onder andere verhalen verzamelen van dikke patiënten die gewichtsdiscriminatie hebben ervaren in de zorg. Als je meer wilt weten over dit onderwerp, kun je hun website bezoeken of contact met hen opnemen.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees