Harry Potter is geliefd bij miljoenen kinderen en volwassenen.

Maar het boeiende plot en de magische sfeer zijn niet de enige voordelen van dit boek. Het verhaal van de goochelaar is erg interessant qua psychologie. Dit boek heeft een grote helende kracht en kan veel dingen leren die vooral belangrijk zijn voor ons psychisch welzijn tijdens oorlog. Oksana Shlonska – de belangrijkste psychologie van het Gen Oekraïense Kamp project zegt dat getraumatiseerde kinderen baat kunnen hebben bij het lezen van Harry Potter voor ons welzijn.

Harry Potter en de Orde van de Feniksverder, laat zien hoe het is om het gewicht van vreselijke dingen te dragen; ze gaan verder dan de meeste kinderliteratuur en verdubbelen de schuld, angst, geweld en uiteindelijk de dood waarmee de jonge helden worden geconfronteerd.

Het kan pijn doen om de innerlijke gedachten van Harry te lezen terwijl jjij en Harry meer van zijn vrienden en geliefden begint te verliezen zoals in Harry Potter en de Vuurbeker.

Je ziet Harry worstelen met verdriet en woede terwijl hij probeerde de controle over zijn leven te krijgen en te doen wat hij dacht dat goed was. Dankzij Harry – die mensen van zijn leeftijd zag sterven, die leerde dat sterfelijkheid niet iets is om bang voor te zijn, en die zijn woede doorwerkte om kracht te vinden, zelfs als het moeilijk was – hebben veel getraumatiseerde kinderen uiteindelijk iets om hun eigen ervaring in kaart te brengen. Als gevolg hiervan heeft Harry Potter de neiging om iets meer voor mij te betekenen, net als voor anderen die een trauma hebben doorstaan. 

Misschien wel het belangrijkste moment in de Harry Potter serie komt aan het einde van het vierde boek, The Goblet of Fire . Harry heeft zich zojuist een weg gebaand door een labyrint, de laatste taak van het Toverschool Toernooi. Hij bereikt het einde en ontdekt dat het allemaal een list is geweest van een pas herrezen Voldemort. Harry is vastgebonden aan een grafsteen terwijl de tovenaar die zijn ouders vermoordde koeltjes de dood beveelt van zijn klasgenoot, Cedric Diggory, die vervolgens voor zijn ogen wordt vermoord.

In Order of the Phoenix is ​​Harry, nu 15, b een puber. Veel lezers waren het erover eens dat Harry zeurderig, onvoorspelbaar en irritant was geworden, schijnbaar voorbijgaand aan het feit dat hij slechts enkele maanden voordat het vijfde boek plaatsvindt, de executie van zijn vriend had gezien. Ze leken, net als sommige recensenten, Harry’s woede niet voldoende te zien als een normale en transformerende reactie op diep verdriet.

Zoals de meeste kinderen die worden blootgesteld aan tragedie, gevangen zit tussen ongelooflijk snel opgroeien en wanhopig de jongen willen blijven die hij daarvoor was. 

Er komt een bijzonder verontrustend moment tegen het einde van De Orde van de Feniks:  “IK HEB GENOEG GEHAD, IK HEB GENOEG GEZIEN, IK WIL ERUIT, IK WIL DAT HET STOPT, IK MAAK HET NIET MEER!” De reactie van Perkamentus is kalm en afstandelijk, hoewel hij zich lijkt in te leven: “Je geeft er zoveel om dat je het gevoel hebt dat je doodbloedt van de pijn ervan.” Zijn woorden veroorzaken paniek bij Harry. “IK NIET!”  Het is moeilijk als de mensen van wie je houdt je plotselinge uitbarstingen, je stemmingswisselingen niet kunnen begrijpen. Harry werd achtervolgd door zijn herinneringen – flitsen van het groene licht dat hij associeerde met de dood van zijn ouders, nachtmerries van dingen die hij had gezien. 

De laatste drie boeken van de serie zijn een les in weerstand bieden en in genezing, wat net zo belangrijk is als het onder ogen zien van het trauma zelf. Dit is wat de serie zo belangrijk maakt: het toont een jonge man die kracht vindt in de vreselijke dingen die hem zijn overkomen. Het is waar alle overlevenden naar streven. Op geen enkel moment pretendeert de serie dat kinderen ooit kunnen worden beschermd tegen hartzeer, of dat ze er niet uit kunnen groeien. De boeken leren lezers ook dat het helpt om mensen te vinden die ons begrijpen en gedeelde ervaringen op te zoeken.

Ten slotte zegt Luna: ‘Je wordt niet gek of zo. Ik zie ze ook:skeletachtige, gevleugelde zwarte paarden, thestrals genaamd, die alleen kunnen worden gezien door degenen die getuige zijn geweest van de dood.

Hoewel de herinneringen aan ons verleden ons zowel kunnen achtervolgen als onschatbare inzichten kunnen bieden, moeten we toch iets met de die elementen doen. We kunnen die delen van onszelf niet voor altijd geïsoleerd en afgesloten van de wereld (of onszelf) achterlaten, maar we hoeven ze niet te vernietigen om te genezen. We moeten ze redden!

Gen Camp is een gezondheids- en leerzaam kamp voor de psychologische revalidatie van kinderen uit hotspots in Oekraïne.

Yakaboo werkt samen met Gen Oekraïense Kamp en samen met @yuriykryvosheya, mede-oprichter van het Yakaboo nationale boekenplatform. Ze leveren boeken aan kinderen om hen te helpen trauma te overwinnen en sneller te herstellen door te lezen.

Hoe literatuur psychisch trauma helpt helen

De fantasie van kinderen is ongelooflijk en diep. Haar begrijpen is soms heel moeilijk. Zeker als we te maken hebben met trauma. Psychotherapie heeft echter zijn aanpak om dit probleem op te lossen.

Bibliotherapie is daar één van. Bibliotherapie is een soort psychotherapie waarbij fictie gebruikt als één vorm van woordbehandeling.

Bibliotherapie omvat het lezen van literatuur, waardoor je gedrag, reacties en emotionele uitdagingen tijdens de behandeling kan analyseren.

Het doel van bibliotherapie heeft verschillende ingrediënten:

Leer een kind positief en constructief denken, waarbij elementen van negativiteit en pessimisme uit de geest worden verbannen.

Stimuleer vrij en eerlijk denken over je problemen zonder angst, schaamte of schuldgevoel.

Geef alternatieve manieren aan om uit doodlopende spoor te komen.

Geef een kind de mogelijkheid om zijn problemen te vergelijken met de problemen van literaire helden.

Stimuleer de ontwikkeling van de verbeelding van het kind.

Je kunt ook het kinderlijke deel van getraumatiseerde kinderen bevredigen die zijn opgevoed om te geloven dat ouderloze mensen (of kinderen met ernstige PTSS) heroïsch kunnen zijn.

U kunt dit project steunen! Meer informatie daarover vind je hier.

Vul de vragenlijst in als je kinderrevalidatie wilt aanvragen bij 

Gen.Camp
— u of uw kind is mishandeld in Ukrainia en hulp nodig heeft.

Wie kan lid worden van Gen.Camp? Kinderen van 6-12 jaar die tekenen van psychisch trauma als gevolg van de oorlog hebben uitgesproken en zo snel mogelijk hulp nodig hebben.

In Spain, a camp was organized for Ukrainian children who suffered from the war

Oekraïense kinderen verwerken oorlogstrauma’s door te tekenen

Educatieve tips en materiaal over werken met kinderen met een oorlogstrauma

NOODHULP OEKRAÏNE

Children and war fondation

UNHCR Un refugee agency

Een introductie in bibliotherapie: boeken als het leukste medicijn

Mental health consequences of armed conflicts in children and adolescents: An overview of literature reviews. Piñeros-Ortiz S, Moreno-Chaparro J, Garzón-Orjuela N, Urrego-Mendoza Z, Samacá-Samacá D, Eslava-Schmalbach J.Biomedica. 2021 Sep 22;41(3):424-448. doi: 10.7705/biomedica.5447.PMID: 34559491 Free PMC article. 

Developing a Culturally Relevant Measure of Resilience for War-Affected Adolescents in Eastern Ukraine.Bogdanov S, Girnyk A, Chernobrovkina V, Chernobrovkin V, Vinogradov O, Garbar K, Kovalevskaya Y, Basenko O, Ivanyuk I, Hook K, Wessells M.J Educ Emerg. 2021 Dec;7(2):311-334. doi: 10.33682/wxrd-x8fq.PMID: 35813349 Free PMC article.

Geloven we dat een relatie nodig is om geliefd te zijn?

Aan delen werken uitgelegd bij het genezen van chronische ziekten.

8 dingen om je emotioneel stabieler te maken

Psychopaat, macht, ego en democratie

Narcistische politici en hun narcistische kiezers

Hoe kunnen we onze trauma’s echt helen?

Emotioneel volwassen


door

Tags:

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.581 andere abonnees