Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Wat kun je verwachten bij het einde van de relatie met een narcist?

audio van deze blog op narcisme.blog

Het einde van de relatie is eindelijk hier. Tenminste, je dacht dat het eindelijk zover was. Je vraagt je af wat een narcist doet aan het einde van een relatie. Je wilt niet weer verblind worden. Misschien zit je al jaren in de narcistische cyclus, maar ben je eindelijk klaar om verder te gaan. Je bent moe van hetzelfde drama en misbruik en onrust. Je hebt besloten dat je beter verdient. Wat gebeurt er daarna? Is de chaos eindelijk voorbij? Is het net zo eenvoudig als je verliezen beperken en vertrekken? De kans is groot dat u waarschijnlijk weet dat het niet de soepelste overgang zal zijn, maar wat kunt u verwachten?

Laten we er meteen in duiken met zeven gedragingen die u moet verwachten!

1 – Je verdrinken met liefdesbommen!

Maar we zijn perfect samen! Je bent de meest fantastische persoon die ik ooit heb ontmoet. Ik weet niet wat ik zou doen zonder je. Door jou ben ik zo’n beter mens. Op een diepgaand niveau voelen liefdesbommen goed aan. Iedereen voelt zich graag aanbeden en speciaal. Complimenten ontvangen voelt goed, en daarom kunnen en zullen narcisten ze uitbuiten wanneer ze hun gevoel van macht en controle moeten herstellen.

Helaas nemen ze geen rozen of chocolade mee naar huis omdat ze aan de relatie willen werken. Ze vertellen je niet dat je mooi bent, omdat ze willen dat je je speciaal en geliefd voelt.

In plaats daarvan gaat het er bij liefdesbommen allemaal om je terug te slepen in hun wereld. De complimenten zijn bedacht en de ‘liefdevolle daden van vriendelijkheid’ hebben alles te maken met het laten zien waarom je niet zonder kunt.

2 – Schuldgevoelens opwekken!

Ik ga zelfmoord plegen. Je hebt een belofte gedaan toen je met me trouwde! Waarom zou je dit onze kinderen aandoen? Na de liefdesbombardementen, schakelen de meeste narcisten snel over op de schuldgevoelens.

Natuurlijk kennen ze je triggerpoints al. Ze kennen de gebieden die inherent verdriet, schaamte of angst bij je oproepen. Meestal zijn deze bedreigingen hol. Maar ze kunnen nog steeds beangstigend zijn, vooral als de narcist een geschiedenis van impulsief gedrag heeft.

Ze kunnen ook proberen andere mensen ertoe te brengen je schuldig te voelen, zoals je gemeenschappelijke vrienden, familie of zelfs je kinderen. Ook al voelen narcisten zichzelf niet schuldig, ze weten dat je het voelt. Daarom zullen ze aan het einde van de relatie proberen die emotie te benutten om je je beslissing te laten heroverwegen.

3 – Proberen je ervan te overtuigen dat je ongelijk hebt!

Aan het einde van de relatie zal de narcist veel moeite doen om te proberen je realiteit te belichten. Ze zullen veel energie besteden aan het praten over alle prachtige herinneringen die jullie hebben gedeeld. Soms roept deze techniek een euforische herinnering op over de goede tijden die jullie hebben gehad.

Ze kunnen je er ook van proberen te overtuigen dat je niet geliefd of beschadigd bent zonder hen. Soms is deze manipulatie overduidelijk. Andere keren is het subtieler en klinkt het als: wil je op deze leeftijd echt weer gaan daten? Het is gemakkelijk om je verward te voelen wanneer dit gebeurt. Aan de ene kant weet je dat het tijd is om verder te gaan. Aan de andere kant kunnen narcisten je uitstekend overtuigen dat je overdreven reageert.

4 – Vele, vele loze beloften doen

Ik beloof dat ik deze keer hulp ga halen. Je hebt de hele tijd gelijk gehad. Ik denk dat we gewoon therapie nodig hebben. Laten we het eens proberen. Ik weet dat je een baby wilt. Ik denk dat ik er klaar voor ben. In eerste instantie zult u deze beloften willen geloven. Misschien hoopte je al heel lang op deze verandering. Als dat zo is, wil je de narcist het voordeel van de twijfel geven. Doe voorzichtig.

De meeste narcisten hebben er geen belang bij om daadwerkelijk te veranderen. Ze zijn niet bezorgd over het honoreren van uw behoeften. Ze zijn gericht op zelfbehoud. Ze weten wat je van ze wilt. En ze zullen deze lege belofte als een wortel laten bengelen, wachtend tot je het grijpt. In sommige gevallen kunnen ze zelfs een paar weken of maanden besteden aan het doorvoeren van een verandering. Verwacht niet dat deze resultaten eeuwig duren. Op het moment dat de narcist niet langer zijn waarde aan jou hoeft te bewijzen, zullen ze terugkeren naar hun oude gewoonten.

5 – Je straffen!

Als je de liefdesbommen negeert, de beloften afwijst en doorgaat met je plan, bereid je dan voor op een brute aanval. Op dit punt heb je het ego van de narcist bedreigd. Voor hen is dat een uitnodiging tot strijd. Narcisten kunnen je op veel verschillende manieren straffen, waaronder: Je smeren naar je vrienden en familie. Lange juridische gevechten uitvechten, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Achter elke cent of activa aan gaan die jullie met zijn tweeën deelden. Je uitschelden of bekritiseren. Het bedreigen van uw fysieke veiligheid (als dit het geval is, neem dan onmiddellijk contact op voor ondersteuning). Je volledig negeren.

Deze pogingen om je te straffen komen voort uit de zelfingenomen perceptie van de narcist. Ze kunnen niet bevatten waarom iemand hen zou verlaten. Ze kunnen ook niet begrijpen waarom je ze geen nieuwe kans geeft. Voor een narcist heeft verwarring de neiging om te resulteren in gevoelens van woede. En woede heeft de neiging om te leiden tot het verlangen om andere mensen te schaden. Als gevolg hiervan zullen ze je straffen in plaats van naar binnen te kijken.

De boodschap die ze sturen is duidelijk: je bent de reden waarom deze relatie is mislukt. Je bent degene die het heeft opgegeven. Je bent het probleem.

Hun pogingen om jullie te straffen dienen een paar doelen. Ze willen hun macht behouden. Dat is altijd de hoogste prioriteit. Maar ze willen je ook “laten zien wie de baas is” en je er schijnbaar aan herinneren dat ze je kunnen vernietigen als ze dat willen. Deze straffen zijn meestal het ergste narcistische gedrag. Vaak blijven partners in hun ongelukkige relaties om te voorkomen dat ze worden gestraft voor het verlaten. Deze angst is een van de belangrijkste redenen waarom mensen het vaak onmogelijk vinden om de narcist te verlaten.

6 – Blijf je hooveren

Vaak laat de narcist je niet alleen aan het einde van een relatie. In plaats daarvan houden ze zich bezig met alle trucs die ze kunnen om je weer naar binnen te zuigen. Er zijn verschillende soorten hoovering, maar hun overkoepelende doel is altijd om je aandacht te krijgen.

Ze kunnen bijvoorbeeld “per ongeluk” je bericht op Facebook leuk vinden. Ze kunnen dan volgen met een bericht waarin ze volhouden dat het niet opzettelijk was, maar ze zullen ook vragen hoe het met je gaat. Of ze kunnen je gemeenschappelijke vrienden inschakelen om contact op te nemen.

Deze techniek is subtieler. In plaats van je direct lastig te vallen, laten ze iemand anders de wateren voor hen testen. Je kunt dit gepieker misschien herkennen als een vriend overdreven nieuwsgierig wordt naar je leven of blijft klagen over ‘hoe geweldig jij en zo voor elkaar waren’.

Ten slotte houden veel narcisten ervan om te overdrijven of crises te verzinnen om je aandacht te trekken. Ze zullen je bellen om je te vertellen dat hun moeder in het ziekenhuis ligt of dat ze kortgeleden hun baan zijn kwijtgeraakt of dat hun kind van school is geschorst. Als je je identificeert als een empaat, kan de crisistechniek bijzonder brutaal zijn om te weerstaan. De narcist weet dat je geeft om hoe andere mensen zich voelen, daarom zullen ze je blijven lokken met emotionele problemen.

7 – U zo snel mogelijk vervangen!

Als de narcist je ervan probeerde te overtuigen dat je hun soulmate was, zou je je verrast kunnen voelen om te zien hoe snel ze verder gaan met een andere partner. Maar narcisten zijn intelligent en manipulatief. Ze leggen nooit al hun eieren in één mand. Ze doen wat ze kunnen om een constante aanvoer te behouden. Narcisten hebben constante validatie en goedkeuring nodig. Ze zijn afhankelijk van deze eigenschappen voor hun overleving. Als je ze niet langer voorziet van dat eindeloze aanbod, zullen ze iemand anders vinden die dat wel doet.

Bovendien zijn narcisten vaak ontrouw in hun relaties. Ze hebben misschien andere mensen aan de zijlijn of op een laag pitje, voor het geval het niet lukte tussen jullie twee. Wees niet verbaasd als je meteen achter hun nieuwe partner komt.

Veel narcisten hebben er veel plezier in om met hun relaties te pronken, vooral als ze je jaloers willen maken. Ze kunnen zelfs proberen contact met je op te nemen om je te vertellen dat ze verder zijn gegaan en iemand anders hebben gevonden!

Waarom deze technieken niet alleen gebeuren aan het einde van een relatie?

Als je dit leest en het jezelf vertelt, maar de narcist doet deze dingen de hele tijd, en we zijn niet eens uit elkaar, gefeliciteerd! Je hebt iets heel belangrijks herkend: narcisten bewaren niet alleen hun slechtste gedrag voor het einde. Narcisten gebruiken manipulatietechnieken gedurende de hele relatie. Ze beginnen meteen wanneer ze je ontmoeten en ze voeren de intensiteit op zoals ze dat willen.

Hoe de relatie daadwerkelijk te beëindigen?

Het einde van de relatie is zwaar: de narcist zal er alles aan doen om je ellendig te laten voelen. Vergeet niet dat je niet hoeft deel te nemen aan hun belachelijke vertoon. Als je klaar bent om verder te gaan, mag je verder. Maar om echt verder te gaan, kun je niet deelnemen aan hun spel. Ze maken de regels, ze houden de score bij en ze winnen altijd.

Dus wegwezen. Stop met proberen te sussen, te verontschuldigen of dingen uit te werken. Narcisten veranderen zelden of nooit hun gedrag en je wilt niet een leven lang hopen dat het goed komt. Daarom is de contactloze aanpak de beste oplossing om de relatie te beëindigen. Deze aanpak haalt je uit de chaos. Niet meer teruggezogen worden, niet meer je afvragen of er dingen zullen veranderen. Het elimineren van alle contacten is de enige manier voor duurzame genezing.

Hulp krijgen

Als je denkt dat je narcistisch misbruik ervaart, overweeg dan of de relatie je meer kwaad dan goed doet. De keuze van een persoon om beledigend te zijn, is niet vanwege iets wat je doet of niet doet. Je bent niet de oorzaak van hun gedrag, wat ze ook zeggen.

Voor jezelf zorgen is de grootste prioriteit, waaronder het verbreken van de relatie.

Een relatie hebben met een narcist is net zoiets als van iemand houden die verslaafd is. Je hebt geen controle over zijn of haar acties of beslissingen. Je hebt er geen controle over.

Wat u kunt doen: Ik heb vaak gezegd dat rock-bottom je keuzepunt is. Wanneer je op zo’n laag niveau zit dat je niet verder kunt, word je gedwongen om omhoog te gaan. Dus ik vraag mensen die niet klaar zijn om te vertrekken: Hoe erg moet het voor je worden om te beseffen dat elke minuut die je met een narcist doorbrengt een minuut verspild is aan je leven?

Uiteindelijk zul je niet alleen boos zijn op de narcist, maar je zult ook woedend zijn op jezelf omdat je er zo lang in hebt gewacht en dat allemaal voor niets.

Dit is de reden waarom mensen het zo moeilijk hebben met gedachten aan wraak en het voelen van diepe woede zodra de relatie onvermijdelijk tot een vurig einde komt, omdat ze alles aan de narcist gaven, om er alleen maar leugens, verraad en onverschilligheid voor terug te krijgen.

Maar je hebt de mogelijkheid om helende stappen te zetten naar een betere toekomst. Je kunt leren van de fouten van degenen die je zijn voorgegaan.

Weet dit alsjeblieft over genezing van narcistisch misbruik:

Het is nooit te laat om je leven terug te winnen – om jezelf op het pad te vinden naar de ware genezingen en verlangens van je ziel. Je hebt het in je macht om moeilijke tijden te overleven en er sterker, beter, wijzer uit te komen. Dat weet ik persoonlijk. Het kan ook jouw verhaal zijn.

Als je klaar bent om los te breken en nu aan de slag te gaan met de stadia van genezing na narcistisch misbruik, is er maar ÉÉN manier om het te doen: laat me je laten zien hoe je de narcist kunt vergeten en verder kunt gaan.

Iedereen heeft het aangeboren vermogen om zichzelf te genezen. Maar het is waarschijnlijk dat je externe ondersteuning nodig hebt om de trauma’s te helen die je vermogen om je af te stemmen op dit geschenk in de weg staan.

Handige hulpmiddelen en middelen kunnen u helpen bij het ontwikkelen van effectieve manieren om los te komen van narcistisch misbruik. Bang dat je leven nooit beter zal worden? Je genezen leven begint met één zachte stap. Begin je reis van genezing van narcistisch misbruik met de gratis groeitaken. Er zijn ook enkele heel goede Engelstalige programma’s die vind je in het menu.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees