Van Kwetsuur naar litteken: hulpverlening aan kinderen met complex trauma

Reading Time: 2 minutes

van kwetsuur naar litteken

Van kwetsuur naar litteken hulpverlening aan kinderen met complex trauma Paperback

auteurs: Eileen Tang, Nicole Vliegen, Patrick Meurs

Kinderen met complex trauma (ook gehechtheidstrauma of vroeg ontwikkelingstrauma genoemd) worden in de hulpverlening aangemeld omdat ze moeilijk in de omgang zijn. Dit belemmert de vooruitgang van kwetsuur naar litteken, het genezingsproces.

Hun opvoeders, begeleiders en ouders kunnen een gespecialiseerde handleiding gebruiken om deze kinderen zonder kleerscheuren te helpen opgroeien.

Ontwikkelingstaken worden struikelblokken.

 

Ontwikkelingstaken die bij andere kinderen iets meer ‘vanzelf’ verlopen, of met alleen maar kleinere hobbels in de weg, zijn voor deze kinderen soms onoverkomelijke struikelblokken of doen de ontwikkeling helemaal vastlopen.

Ze krijgen wel eens etiketten als ‘ontwikkelingsgestoord’, ‘gedragsgestoord’, of ‘gehechtheidsgestoord’ opgeplakt. Deze kinderen en hun ouders verdienen een trauma-sensitieve context met veel begrip én professionele kennis. Dit boek wil daartoe bijdragen.

In het boek bekijken de auteurs hoe moeilijke ervaringen tijdens de eerste levensfase de ontwikkeling van een kind kunnen beïnvloeden. De auteurs gaan ook heel diep in op de ontwikkeling die deze kinderen (vaak adoptie- en pleegkinderen) vervolgens kunnen doormaken.

De speltherapieruimte.

Daarna nemen de auteurs de lezer mee in de therapieruimte. Daar staan ze stil bij de processen van verandering en groei die meer opbouwende ontwikkelingssporen mogelijk kunnen maken. Bovendien kan speltherapie leiden tot een vooruitgang in het groeiproces van kwetsuur naar litteken.

Van kwetsuur naar litteken narcisme.blog

 

 

Liefs xx

 

 Johan en Annemie Persyn Declercq 

Als je open staat om meer te leren van ons schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en krijg ons 21 — daagse programma “Leren omgaan met narcisme.”

 

Deel uw gedachten met ons want samen kunnen we opzettelijk de wereld verrijken door waarde bij elkaar toe te voegen.