Hoe de narcist bedriegt? Deel 1

Wanneer je betrokken raakt bij een narcist, weet je natuurlijk niet dat het een narcist is. Maar als je met iemand te maken krijgt dat het gewoon te mooi lijkt om waar te zijn, is de kans heel groot dat het niet waar is. Maar hoe pleegt de narcist dat bedrog?

Wanneer de stank van bedrog zo erg wordt, ga je ervan weglopen.

Dit artikel is alleen van toepassing op de context van emotioneel en/of fysiek misbruik in relaties van narcisten waar verschillende vormen van bedrog wordt gepleegd.

De jaloersheid of bezitterigheid is niet alleen een karaktertrek van narcisten maar een vorm van bedrog.

U kunt jaloers zijn en een verleden hebben als een daadwerkelijk slachtoffer van een narcist(e). Bijvoorbeeld u kunt een jaloerse en bezitterig persoon zijn in een romantische relaties als reactie op slechte ervaringen in het verleden waardoor u moeite hebt om mensen te vertrouwen.

Als je jaloers voelt of bezitterig handelt dan is het nooit, omdat je bent vreemd gegaan. De reden is ook niet, omdat je denkt op vreemd gaan met een persoon.

Ik beweer niet dat jaloersheid een exclusieve eigenschap van narcisten alleen is. Inmiddels ben ik zeker dat mensen die bedrog hebben ervaren meer waakzaamheid zullen zijn dan degenen die dat niet hebben meegemaakt.

In feite, slachtoffers van chronische narcistisch misbruik  zullen waarschijnlijk dit soort wantrouwen ervaren.

Echter, jaloezie wanneer iemand je gaslicht en routinematig hun vermoedens op u projecteert, terwijl ze vreemdgaan achter je rug, is in feite een narcistische eigenschap waarover vele slachtoffers van narcistisch misbruik van kunnen getuigen.

De narcist zult u lastig vallen over ex- en door het maken van vergelijkingen in een devaluerende of vernederende manier.

De narcist kan u vertellen dat u bent vreemd gegaan bij een bezoek aan je ouders dat alleen enkele uren duurde.

Maar wat te denken over dit verhaal:

Een man die beschuldigt zijn vrouw dat ze bezitterig is toen ze hem sms’te en hij was weg gegaan met zijn dochter.

Hij heeft niet gereageerd. Ze probeert hem te bellen. Hij negeert haar. Ze probeert weer te sms- en. Het enige wat ze wilde was een hoffelijke reactie.

Dat hij al verschillende malen zo had gedaan maakte dat  ze er wou over spreken met hem. Hij zegt dat hij haar niets verschuldigd is. Volgens hem gaat hij waar hij wil.

Hij toont haar geen empathie.

Nauwelijks is hij emotioneel beschikbaar. Bovendien toont hij ook geen genegenheid, als ze probeert hem te omhelzen of flirten met hem, duwt hij haar weg. Steeds maakt hij  excuses.

Zijn 19 jaar oude dochter woont thuis bij hen. Hij is geobsedeerd door de dochter, vindt zij. De dochter gaat overal waar hij gaat. Ondertussen zal hij niet toestaan ​​dat ze gaat werken. Hij zal niet toestaan dat ze haar rijbewijs haalt,dat ze reinigt of kookt.

Deze twee volwassen kinderen die thuis inwonen hebben geen respect of grenzen tegenover haar.

Ze worden verteld door haar man dat omwille dat de kinderen in het huis leefde vroeger dat ze de ‘normale’ grenzen mogen breken. Daarbij  kopen ze dingen om te verzamelen. Ze winkelen elk weekeind en de vrouw mag de helft van de rekeningen betalen. Als zij ergens te laat komt dan is hij echt boos.

Eigenaardige huishoudregels met de bedoeling bedrog te plegen.

De kinderen gebruiken de douches niet in de badkamer, zodat ze gebruik maken van de douche in de slaapkamer van de ouders op elk uur van de nacht.

Als ze vraagt om de douches te gebruiken voordat ze naar bed gaat dan is hij boos en zegt hen dat ze die kunnen gebruiken op elk moment van de dag. Zoals al gezegd, betaalt ze de helft van alle rekeningen.

De dochter sluipt de straat uit om haar man daar te ontmoeten, zodat ze niet hoeven te vragen om met hen mee te gaan of haar te vertellen wat ze gaan doen.

Daarna zoekt de dochter in de spullen in de kamer van de vrouw. Maar toch kan zij niet in de kamer van de dochter gaan. Immers ze werd verteld dat ze wel kon de parfum gebruiken die ze gekocht had en volledig betaalt. Ze sluiten die deur.

Als er een discussie is met de vader dan komt de dochter er tussen met de vuisten en vloekt ze. Hij zegt dat de vrouw daar de oorzaak van is. Als je dat verhaal leest hoop je waarschijnlijk net als ik dat deze vrouw de kracht vindt om hem te verlaten, omdat niemand het verdient om zo te leven. Dit gaat niet meer over jaloersheid.

Je moet een verhaal als dat gelezen hebben om te beginnen met het begrijpen van de aard van een pure narcist.

Het pure narcistische bedrog.

De pure narcist(e) is een echte gek die je nog zal beschuldigen van hem te bedriegen. Toch wil hij of zij nog steeds dat je hen verantwoording aflegt tegenover hem zelfs al hebben ze met jou gebroken. Uiteindelijk hebben ze je letterlijk weggegooid of zelfs buiten gegooid.

Bij de narcist(e) draait het allemaal om controle vooral als ze je op een gruwelijke manier weggooien. Plotseling willen ze laten zien dat je waardeloos bent en dat je hun eigendom bent.

Dit alles vaak tegelijk hoe waanzinnig ook. Het heeft geen zin om dat echt te begrijpen, omdat redelijk gedrag nooit hun sterkste kant is. Ze kennen wel de invloed van irrationeel gedrag op een ander.

Een van de slechtste narcisten waarvan ik heb gehoord, want je hebt ze ook in alle maten en gewichten is een volledig klare opgeblazen narcist. Hij speelt zowel de bedekte sublieme als de openlijk narcist. En daarbij hangt hij soms tussen de twee.

Voorbeeld: De vrouw had een hengst.

Ze was een eenmalige kampioen ruiter en trainer die met haar team Olympisch paard reed toen ze nog jong was.  In het kort heeft ze een cyclus om relaties te verlaten. Ze zegt steeds een relatie te willen afblazen, omdat ze zoekt naar eenzaamheid en stilte.

In feite maakt ze de mannen in haar leven tot schurken die altijd de slechterik waren in de relatie. Ze kan daar met lange, fantastische verhalen vertellen over hoe verschrikkelijk ze waren.

Bovendien vertelde ze over  al de verschrikkelijke dingen die ze met haar deden.

In alle geval heeft ze natuurlijk niets te verontschuldigen voor … nooit haar fouten … en is geheel zonder schuld.

Achteraf gezien, behandelde ze haar dates net als een hengst die ze wilde trainen om te winnen op de concurrentie.

Je moet een relatie met een hengst opbouwen door hem eerst met liefde te bombarderen. Ze denken dan dat ze de belangrijkste in de wereld zijn voor u. Daarna moet je ze strenger behandelen, domineren met de zweep, de stok en de sporen.

Daarna moet je letterlijk hen verlaten en terugkomen een paar maanden later … en ze zullen blij zijn je te zien, angstig om te rijden. Hengsten zullen tijdens de training alles doen wat je vraagt om door u opnieuw te worden gewaardeerd en niet achter gelaten te worden in een stal of een hok of een kleine weide.

En natuurlijk is wanneer je het paard onder controle hebt de volgende stap dat je hun testikels afsnijdt.

De narcist kan u heel graag behandelen als één van de paarden die in haar leven zijn geweest.  Ik weet zeker dat ze zal gaan naar een ander paard na enige tijd wanneer ze rust nodig heeft, alleen wilt zijn en eenzaamheid nodig heeft.

Een plaats die ze beweert nodig te hebben wanneer ze zich van jou terugtrekt dat is haar manier van jou te verlaten … “de stille behandeling“.

Ze heeft een cyclus van een man te daten met bronstige activiteiten. Het vervolg is dat ze een wrak van de relatie maakt. Daarna keert ze terug naar een ander paardenspel met de wens om enkele kampioenschappen te winnen in een deel van de concurrerende paardrijden wereld. Deze paardenbehandeling is een grote analogie.

De telefoonrekening bewijs van bedrog.

Een narcist(e) kan echter worden gevangen op heterdaad met bewijsmateriaal op bijvoorbeeld uw telefoonrekening dat hij of zij gedurende een lange en intense tijd contact heeft met een andere vrouw of man die hij of zij enkele jaren terug ook had ontmoet.

In tussen zal hij jou bespioneren en beschuldigen dat zijn partner een leugenaar is. De narcist(e) zal zelfs vertellen dat er een fout in de telefoonrekening is.

U gaat door de hel met een narcist(e). Je zult nooit eerlijke emoties zien als je met een narcist(e) bent.

Op den duur zult u denken dat er iets mis met jou is.

U hebt ongelijk.

Deze blog over narcisme helpt u om de ware psychologische aspecten van alles wat een narcist(e) kan doen te begrijpen.

Ik probeer sommige levens te veranderen en help mensen om de punten die tijdens de helse periode dat alles met de narcist(e) scheef liep te verbinden.

Deze artikelen helpen om uzelf opnieuw te waarderen en de puzzelstukjes in elkaar te zetten.

Dit zijn geen artikels om veel begrip te doen opbrengen voor de narcist(e). Ze zijn geschreven op basis van de ervaringen en reacties van de slachtoffers.

Ze leren over de tactieken die narcisten gebruiken, zodat de mist van verwarring die ze hebben gespoten verdwijnt en ook de zelfverwijten.

Als je een slachtoffer van een narcist(e) bent, is het niet jouw schuld en je verdient een leven van geluk!

De narcist(e) kan niet altijd gebruik maken van jaloezie als een wapen.

Ik denk dat ze dan een goede flirt moeten zijn om dat te doen! Als ze geen goede flirt zijn zullen ze toestanden faken. Ook als ze  geen aantrekkingskracht hebben, of niet meer in de markt liggen, of niet kunnen gebruik maken van hun financiële macht zullen ze ‘toestanden faken’.

Hij / zij kan in plaats daarvan de voorkeur geven aan het indirecte neerhalen van het slachtoffer. Misschien zal hij of zij het slachtoffer vernederen op haar uiterlijk, op haar diploma’s. Dan kan bijvoorbeeld ook dat ze geen borstvoeding of een natuurlijke bevalling konden geven en daarom een slechte moeder zijn.

Als het slachtoffer dan daar op reageert dan ziet het eruit dat het slachtoffer een narcist(e) is, omdat zij haar uiterlijk wil gewaardeerd zien. Misschien, omdat ze door de vernederingen begint de nadruk te leggen op bijvoorbeeld uiterlijkheden.

Ze kan bijvoorbeeld haar haarstijl aanpassen voor hem, terwijl dat niet bij haar past, maar iedereen zal denken dat ze een beetje gek geworden is, zonder te weten dat ze daarvoor is verplicht of gedwongen.

Het opschrijven van wat de narcist(e) tegen je zegt.

Vergeet niet om de dingen op te schrijven die een narcist(e) gebruikt om je te vernederen en naar beneden te halen, want dat helpt. Ook al is het schrijven zelf ook verwarrend want het kan dat deze ervaringen wegebben of verdrongen werden. Dat schrijven is lastig, maar nuttig.

Wanneer u echter een rustig moment hebt en als u dan u notities leest kun je een doorbraak hebben.

Of wanneer u begint te twijfelen of de verwarring die de dader sticht wel waar is, dan kunt u uw notities herlezen.

Je moet die echter echt geheim houden, want veel narcisten zullen je weten te hacken. Het best kun je er met een vertrouwenspersoon over praten die je verhaal bijhoudt, zodat deze vertrouwenspersoon je zoveel mogelijk op de realiteit kan houden.

Het beste advies is echter om voorbereid en goed uitgekiend in alle stilte de narcist(e) te verlaten en nooit meer terug te kijken. Spijtig dat dat niet altijd mogelijk is zeker niet als er kinderen betrokken zijn bij die relatie.

Hoe de narcist bedriegt? Deel 2

Hoe de narcist bedriegt? Deel 3

Een duidelijk pad om narcistisch misbruik te veranderen.

Wat is het onbewuste contract dat je hebt met de narcist?

Toepassen wat je leert om je te bevrijden van de narcistische persoonlijkheid.

Hypnotische beeld meditatie voor omzetten van trauma naar veerkracht.

Hoe doe je een bloeiend parallel-ouderschap met een narcist?

Wat doe je met Zelf-Sabotage? Is dat niet de demon van je leven?

Kenmerken van narcistische moeders en inzicht voor het slachtoffer. Deel 4

Annemie Persyn Declercq
Orthopedagoge

Annemie Persyn Declercq

4 Feedbacks on “Hoe de narcist bedriegt? Deel 1”

 1. Zo correct en in de puntjes beschreven. Ik heb moeite om een narcist te verlaten vanwege de kinderen. Het betreft een narcistisch gezin, alles wat hierboven is beschreven is allemaal herkenbaar voor mij. En als ik hem erop aanspreek ookal heb ik bewijs zegt die dat ik gek ben en ga ik me voor de 100ste keer afvragen of hij niet gelijk heeft. Door te blijven lezen over narcisme, kan ik overleven. Als ik ooit weg kan, is het mijn bevrijdingsdag. Ik sta al jaren ingeschreven om voorgoed hier weg te gaan en ver weg te gaan. Maar als ik ver weg ben, kan ik mijn kinderen niet meer beschermen die het net als hierboven beschreven wordt, nog regelmatig voor hun vader opnemen. Ik snap ze wel, ruzie is verschrikkelijk. Het blijft hun vader, een deel van hunzelf. En dan de hele familie van hem die de boel saboteert, onmogelijk om mezelf hiervan te bevrijden. Als ik de familie bv met verjaardagen zie, heb ik een aantal weken nodig om het te verwerken en weer op een redelijk normale manier door te zetten. Kinderen zijn niet jong meer, maar als ik ze achter laat, wat ben ik dan voor moeder?

 2. Hoi,
  Ik had twee en een half jaar een slopende, afschuwelijke relatie met een doodzieke narcist.
  Ik kon hem mentaal en verbaal goed aan, Gaslighting lukte hem niet om op mij gedaan te krijgen, ik lachte hem in zijn gezicht uit.
  Maar het gevolg van — een narcist verbaal en mentaal aan kunnen— is een enorme agressiviteit die leidde tot het kapotschoppen van mijn meubels en huisdeuren en het opzettelijk ruïneren van je eigendommen plus dat hij mij lichamelijk ging mishandelen uit woede dat geen enkele van zijn duivelse trucs lukten.
  Dus ook dát ( hem áánkunnen)is zelfs geen positief iets, want dan krijg je bovenbeschreven reactie van de ‘dorpsgek’ –zoals ik hem altijd voor mijzelf en bij mijn vrienden noemde.
  Kort verhaal lang:
  Meneer ging op een gruwelijke manier stalken toen ik hem de deur uit gooide( plus lastercampagne natuurlijk) wat geresulteerd heeft in een voorwaardelijke celstraf, €1350,- schadevergoeding, plus twee jaar kontakt en straatverbod. En 80 uur werkstraf.
  Zo moet je dat doen bij narcisten, ze moeten gewoon hun lesje leren!
  Aangifte doen en alles noteren.
  Een betere Healing voor mij bestaat er niet!
  Groet
  Joan.

 3. Er zou veel meer moeten geschreven worden over narcisten en borderliners ,ik was bij een vrouwelijke narciste gesloten ,heeft mijn werk en mijn leven voor een groot deel verwoest en ben terug moeten beginnen van nul ,maar ik durf geen relatie meer aangaan ,ik werk terug hard en leef alleen ,ik weet dat zei er terug gewoon los op leeft andere partner en dan die van vroeger die ze blijft onderhouden zowel mannen als vrouwen , ben 6 maand weg kan jullie verzekeren dat verlaten worden is veel harder dan er mee samen leven ,maar ik ben elke dag wat sterker ,en alles maar alles was een leugen van het eerste uur ,als je bij zo iemand bent liegen bedriegen enz ,als de beste er is niets normaal aan deze narcist wist heel goed wat ze deed sex en geld verslaafd .

Geef een reactie, vraag of antwoord.