maak een dagboek voor narcisme.blog

Tijdens de ups en downs gedurende het herstellen na misbruik door narcisme, is er één ding dat keer op keer helpt. Dat  is in een dagboek schrijven. Ook al is het gewoon totaal negatieve onzin die je opschrijf, ongecensureerd, het helpt je gedachten helder te krijgen.

Je komt erachter wat je precies hindert”.

Veel deskundigen over de geestelijke gezondheid raden journaling aan omdat dit je gemoedstoestand kan verbeteren en de symptomen van depressie kan beheersen na misbruik.

Studies ondersteunen dit en suggereren dat ongecensureerd schrijven in een journaal — journaling — goed is voor je mentale gezondheid. Het kan de therapie ook beter laten werken.

Wat is journaling?

In het algemeen is journaling — ongecensureerd opschrijven in een dagboek – een techniek van het opschrijven van gedachten en gevoelens die voor de geest komen over een onderwerp zonder het nemen van een pauze, te stoppen om te denken of te vertragen om spelling en interpunctie te corrigeren of te censureren.

Een vorm van journaling bekend als “Hot Penning” is ontwikkeld door een groep die hulp biedt voor mensen die rouwen om een verlies.

In journaling neemt een persoon een lege notebook of vellen papier en gebruikt dit als dagboek. Hij of zij schrijft over een onderwerp of geeft antwoorden op vragen over een onderwerp.

De sleutel in journaling is om zo veel te schrijven als je kan in een 30-45 minuten tijdspanne zonder je pen weg van de pagina te brengen of stoppen om na te denken, denken of analyseren wat je hebt geschreven.

Weet je dat spelling, grammatica, nauwkeurigheid of geschiktheid worden allemaal beschouwd als secundair. In essentie is het gewoon uitschrijven van uw gedachten in een dagboek op de snelheid als ze in uw geest opkomen. Dat is de sleutel die zorgt voor geestelijke verbetering.

Vertrouwelijkheid is belangrijk in journaling.

Wat je schrijft, is uitsluitend voor je ogen. U kunt later beslissen om te delen wat je hebt geschreven met anderen die u vertrouwt, maar er kunnen dingen zijn waarover je wilt schrijven waarvan je nooit zal willen zeggen dat een andere levende ziel ze mag lezen uit uw dagboek – en dat is OK en belangrijk.

Niemand leest uw dagboek.

Sommige verbazingwekkende dingen kunnen geschreven worden tijdens journaling sessies.

Mensen ontdekken dingen over zichzelf waarvan ze nooit wisten.

Voorbeelden van journaling onderwerpen.

Hier zijn enkele voorbeelden van vragen die u zichzelf kan stellen met journaling:

Hoe zie ik mezelf – wat zijn mijn belangrijkste sterke en zwakke punten?

Als ik één ding zou kunnen veranderen, wat zou dat zijn?

Wat zou ik schrijven in een laatste brief aan een persoon die mij heeft gekwetst?

Wat is mijn plan voor de toekomst?

Hoe word ik behandeld door de beste / slechtste mensen die het dichtst bij mij staan?

Welke drie bijvoeglijke naamwoorden zou ik ervoor kiezen om mezelf te beschrijven en waarom?

Wat brengt je van streek?

Waarom in een dagboek schrijven helpt:

Jezelf uitdrukken in een dagboek kan je gedachten en gevoelens naar de oppervlakte brengen.

Veel mensen zijn verrast door wat ze schrijven. Misschien ontdek je dat je je zorgen maakt over iets wat je niet wist dat je van streek maakte totdat je het opschreef.

Schrijven helpt, jou om dingen in perspectief te krijgen en vermindert je gevoelens van waardeloosheid. Het brengt je ook terug naar de realiteit.

Journaling helpt u om een actieve rol te spelen in uw behandeling.

Het stelt je in staat om iets te doen om jezelf beter te voelen.

Het helpt je ook te herkennen wanneer je je slechter voelt en extra hulp nodig hebt.

Ook oefeningen kunnen elke dag samenhangend in het dagboek opgeschreven worden.

Waarvoor ben je dankbaar?

Wat is het doel dat je voor ogen wenst te houden vandaag?

Dit is dan een dankbaarheid – dagboek waarin je elke dag herhaaldelijk opschrijft waarvoor je dankbaar bent.

Ook heb je een dromen – dagboek en/of doelen dagboek, waarin je al je doelen voor die dag opschrijft, of de dromen op langere termijn.

Je kunt die opschrijven als een soort affirmaties.

Schrijven heeft meer effect dan het innerlijk te herhalen.

Affirmaties die je hebt opgeschreven op een audio zetten en herhaaldelijk beluisteren zijn ook zeer effectief.

Schrijven in uw dagboek over gelukkige herinneringen is vooral krachtig, omdat de depressie de neiging heeft om negatieve gevoelens naar voren te schuiven. “Het is net als het herprogrammeren van je hersenen.”

Een dagboek kan u helpen uw symptomen op te volgen. Als u zich monitort hoe u zich elke dag voelt, ziet u mogelijk dingen die uw depressie triggeren.

U kunt bijvoorbeeld merken dat de symptomen op een bepaald moment van de dag erger worden, wanneer u onder stress verkeert of wanneer u in een uitdagende relatie verkeert. Als u uw triggers kent, kunt u deze in de toekomst vermijden.

Het gaat je helpen om te gaan en terug te kijken naar uw tekst uit het verleden en te beseffen van hoe ver je bent gekomen in de behandeling, te zien hoe uw vooruitgang is. Dat is motiverend of het kan vereisen dat je veranderingen aanbrengt in je therapie.

Zorg voor uw privacy en digitale veiligheid.

Een narcist of een persoon waarmee je in conflict bent zou maar al te graag je inhoud van wat je geschreven hebt misbruiken. Zorg dus dat niemand je dagboek leest, kan meenemen of foto’s kan maken.

Als je weet dat niemand ooit leest wat je schrijft, ben je veel minder geneigd om je te bekommeren om spelling, grammatica of slechte taal. Hoe minder je je zorgen maakt over het schrijven, hoe meer je ervan profiteert.

Hou jij een dagboek bij? Laat het ons weten. Deze informatie delen met ons op sociale media betekent ondersteuning voor slachtoffers van narcisme.

Emotionele opkuis.

Het opkuisen van je negatieve emoties kan het gevolg zijn van ze op te schrijven. Maar deze negatieve gedachten steeds weer herhalen zal ze eerder versterken.

Beperk daarom de tijd in het opschrijven van negatieve emoties. Zelfs het doorschrappen of het weggooien van de negatieve tekst kan een verlichting bieden.

Je kunt ook schrijven wat je nog zou willen zeggen tegen geliefden die gestorven zijn. Schrijf de woorden op waarvan je denkt dat de geliefde gestorvene tegen jou zou zeggen. Schrijf een brief naar jezelf in je dagboek om je aan te moedigen.

Wat is een affirmatie – bevestiging opschrijven in je dagboek?

Wat is een affirmatie? Een affirmatie is een korte, pittige uitleg die blijkbaar doet wat het zegt: het bevestigt iets. Dat kan een denkbeeld zijn over jezelf, de wereld, andere mensen of wat dan ook.

De reden dat bevestigingen kunnen helpen, is omdat onze denkpatronen dingen worden. In alle geval hebben gedachten energie en richting. Ze geven vorm aan onze realiteit en dicteren hoe we onszelf en de wereld om ons heen bekijken.

Hoe meer we een bepaalde gedachte denken, hoe meer we het geloven en hoe dieper het inzinkt in onze psyche.

De meesten van ons hebben een terugkoppeling van gedachten die in onze hoofden rond cirkelden.

Voor velen van ons klinken deze gedachten als: “Ik ben niet goed genoeg, ik ben het niet waardig, mensen houden niet echt van mij, ik heb nooit genoeg geld, mijn dromen liggen buiten mijn bereik, enz.

“We hebben al diezelfde angstige gedachten zo lang bedacht dat we ons er niet bewust van zijn dat we die gedachten denken. Ze zijn zo diepgeworteld in onze gedachten dat we ze gewoon accepteren als feiten. Dat is negatieve zelfsabotage die onze depressie voedt.

Zelfs als we op een nieuwe manier naar de wereld gaan kijken en besluiten om een ​​wijziging aan te brengen, werken deze gedachten nog altijd in ons onbewuste en komen ze tot rust wanneer we alleen maar willen dat ze hun mond houden. Door bijvoorbeeld te zeggen: stop.

Een affirmatie is het tegengif omdat het deze cyclus verstoort.

Door een alternatief geloof aan te bieden aan je oude, angstige overtuigingen worden die onderbroken en mogelijk ook komt er ruimte voor een nieuw verhaal. Als je merkt dat je doodloopt in deze oude gedachten, heb je een stralend nieuw alternatief om te verslaan.

Het probleem met traditionele affirmaties is dat je iets bevestigt dat gewoon niet waar is.

Je innerlijke criticus is snel om dat “onzin” te noemen! Je gelooft niet wat je zegt, immers je vermoeide, oude, angstige overtuigingen kunnen gemakkelijk terugglijden.

Een ander probleem met typische affirmaties is dat we een gelijkaardige voldoening krijgen als we praten over het resultaat van iets zoals we doen dan door het daadwerkelijk te doen. Een affirmatie mag dus het daadwerkelijk doen niet in de weg staan.

Bovendien als we voortdurend rondlopen en tegen onszelf zeggen: “Ik ben met gemak 20 kg kwijtgeraakt”, zullen we ons niet gemotiveerd voelen om de langetermijnstappen te nemen die ons helpen dat gewicht te verliezen.

Daarom moeten we verklaringen schrijven die onze toewijding bevestigen om te veranderen, in plaats van te doen alsof we al hebben.

Verkeerde bevestigingen in je dagboek schrijven.

Affirmaties kregen een slechte reputatie. Ze worden afgedaan als niet werkend.

Ze zouden ons aanmoedigen om positieve dingen tegen onszelf te zeggen zonder iets te doen om de veranderingen te creëren die ze willen.

Dat komt omdat de meeste mensen ze verkeerd gebruiken.

Maar ik ga je een betere manier laten zien, en het is geheel eenvoudig.

Wanneer de meeste mensen aan een affirmatie worden voorgesteld, worden ze aangemoedigd om iets te zeggen als “Ik ben  overvloedig gelukkig en geld stroomt gemakkelijk naar mij” of “Ik hou van mezelf en accepteer mezelf onvoorwaardelijk.”

Maar als je ontmoedigd bent en geen vooruitzichten in zicht hebt of je hebt een diepgewortelde gevoel van gebrek aan eigenwaarde, dan zal  je ego  zeggen “Onzin!”.

Je liegt eigenlijk tegen jezelf en dat kan je slechter doen voelen.

vooral wanneer de nieuwe realiteit die je probeert te manifesteren niet meteen verschijnt.  Je voelt je gewoon geblokkeerd.

Dat betekent niet dat affirmaties geen krachtige hulpmiddelen kunnen zijn om persoonlijke verandering te bewerkstelligen. Je hoeft alleen maar te weten hoe je ze het beste kunt vastleggen en wanneer je ze moet toepassen.

Ik ga je door het soort veranderingen leiden want affirmaties zijn super effectief om te doen. Je kunt de formules zelf schrijven in je dagboek, zodat ze je echt helpen de gewenste veranderingen te creëren.

Wat moet je doen met je affirmaties nadat je ze hebt geschreven in je dagboek?

Lees je doelgerichte affirmaties die in je dagboek werden geschreven hardop voor jezelf elke ochtend en elke avond.

Sta jezelf toe jezelf te visualiseren en de acties te ondernemen die je vandaag moet nemen om deze dromen te bereiken.

En ga even zitten met de gevoelens die je zult ervaren als je dat doet wat je moet doen om het resultaat te bereiken wat je wenst.

Eens je de meest motiverende affirmaties hebt gevonden plaats ze op de bureaublad achtergrond van je PC. Of schrijf ze uit en zorg dat ze voor je zichtbaar zijn in uw werkruimte.

Je kunt je dromen voor je oog houden en ze elke dag opnieuw aanbevelen. Dat is een krachtige manier om jezelf gemotiveerd te houden.

Stel herinneringen in op uw gsm die aangeven dat u uw op geloof gebaseerde bevestigingen moet herhalen.

Schrijf ze op stukjes papier of in notities op je gsm.

Draag een bepaald sieraad of schrijf een merkteken op je hand dat je eraan herinnert om ze te gebruiken wanneer je negatieve denkpatronen ontstaan.

Bekijk je affirmaties regelmatig (minstens maandelijks) om te zien of ze moeten worden aangepast, om te zien welke vooruitgang ze je hebben geholpen en om nieuwe te maken die aansluiten bij je huidige doelen en denkpatronen.

In plaats van slappe uitspraken te doen die niet echt iets betekenen, zullen deze krachtige affirmaties je helpen de leiding te nemen over je leven!

Ik zou graag horen welke affirmaties je graag gebruikt en als je hulp nodig hebt bij het schrijven van de jouwe, laat dan een opmerking achter in de commentaren of stuur me een PM.

Hoe kun je affirmaties schrijven in je dagboek die je echt zullen helpen?

Om een ​​affirmatie te schrijven die je enthousiasmeert om actie te ondernemen in functie tot je doelen, is hier een eenvoudige formule om in te vullen:

Ik ben toegewijd aan [ACTIE] [FREQUENTIE] om [UITKOMST] te bereiken op [DOELDATUM] omdat [JOUW GROTE WAAROM].

Door dit soort affirmaties te gebruiken, vorm je je dromen om tot smart — doelen.

Het geeft je ook kracht door klare dagelijkse acties te beginnen die je kunt nemen om ze te bereiken.

Hier kun je een affirmatie lezen die ik gebruik in mijn dagboek:

Daardoor kan ik mij een nieuwe wagen  aanschaffen vóór 1 juli 2019 omdat ik hunker naar vrijheid in mijn tijd en ik wil werk doen om slachtoffers van narcisme te helpen.

Met een paar kleine modificaties werkt dit zelfs met minder gemakkelijk meetbare doelen, zoals de verandering van een beperkend geloof.

In dit geval verbind je je om tastbaar werk te doen om deze overtuiging los te laten, in plaats van alleen maar een negatief denkpatroon te verstoren.

Hier is nog een voorbeeld:

Ik ben vastbesloten om mijn beperkende overtuigingen om te spreken in het openbaar en op video vrij te maken door op angst gebaseerde gedachten te herformuleren wanneer ze zich voordoen en te onthouden dat ik genoeg spreekvaardigheid heb voor alles wat ik nodig heb.

Dat ik een eindeloze capaciteit heb om het beter op video te kunnen uitleggen. Ik zal me blijven inzetten om mijn angsten over spreken op video vrij te maken door elke dag één video in te spreken gedurende 5 minuten in de komende 30 dagen.

Alle spreek en video gerelateerde angsten zal ik opschrijven in mijn dagboek nadat ik de video heb gemaakt en ze opnieuw in een positief gebaseerde overtuiging herschrijven.

Ik zal me dagelijks de vraag stellen: Waarom zou ik elke dag kunnen beter worden met te spreken op video voor mijn lezerspubliek?

Consistentie.

Regelmaat helpt om er een gewoonte van te maken. Een gewoonte heb je meestal na een 20 tal dagen als je iets uitvoert op dezelfde manier, plaats of tijd.

Maak het je gemakkelijk om die consistentie te bekomen door te zorgen dat je papier en pen steeds bij je hebt. Dit helpt nog meer dan intypen in je tablet.

De meeste mensen voelen zich onafhankelijk van wat ze hebben opgeschreven beter na het schrijven in hun dagboek.

Echt bruikbare suggesties. 

Gezonde zelfliefde. Waarom het nodig is en hoe je het kunt beoefenen.

‘Gezonde zelfliefde’ is een door Hans Knibbe ontwikkelde werkvorm om de liefde die in ieder mens besloten ligt vrij te maken. Deze werkvorm leert ons ontspannen en weer aanwezig te zijn bij de lege plekken in onszelf. Hierdoor ontwikkelen we compassie voor onszelf en voor anderen.

Niet door te streven, maar juist door vertrouwend te rusten in jezelf, kan de liefde en helderheid van je aard toegang tot jou krijgen. Zo creëer je een goed uitgangspunt om passende antwoorden te vinden op de uitdagingen die het leven ons iedere dag stelt.

In essentie is “Gezonde zelfliefde” niet vanzelfsprekend. Onze westerse leefstijl en de emotionele tekorten uit onze jeugd maken dat we wegkijken van onszelf. Daarentegen zoeken we vervulling in iets buiten ons.

Deze zoekende houding zet zich door in onze omgang met geliefden. Maar deze houding is ook van toepassing op het werk en in de psychologische of spirituele ontwikkeling die we doormaken. Zo blijven we van onszelf verwijderd.

Gezonde zelfliefde is daarom geen luxe, maar een noodzaak. Dit boek biedt een schat aan inzichten en praktische methoden om deze kunst te ontwikkelen.

The Things You Can See Only When You Slow Down. How to be Calm in a Busy World. Paperback. E-book. Hardcover.

 ‘Is het de wereld die druk is, of mijn geest?’ De wereld beweegt snel, maar dat betekent niet dat het moet. In deze tijdige gids voor mindfulness, biedt Haemin Sunim advies over alles.

Dit advies gaat van omgaan met tegenslagen tot het omgaan met rust en relaties. Sunim is een boeddhistische monnik geboren in Korea en opgeleid in de Verenigde Staten.

Dit is een prachtig boek dat zijn leer combineert met kalmerende kleurenillustraties.

De eenvoudige berichten van Haemin Sunim spreken rechtstreeks tot de angsten die een onderdeel zijn geworden van het moderne leven. Hij schreef voor het eerst hierover toen hij reageerde op adviesaanvragen op sociale media. Ze herinneren ons aan de kracht en vreugde die het gevolg zijn van het vertragen.

Vanzelfsprekend is hij enorm populair in Korea. Haemin Sunim is een Zen-meditatieleraar wiens leringen religies en grenzen overstijgen en resoneren met mensen van alle leeftijden.

Met inzicht en mededogen ontleend aan een leven vol verandering, slaagt de ‘megamonk’ erin om ons allemaal aan te moedigen. Hij doet ons opmerken dat wanneer je langzamer gaat, de wereld met jou vertraagt.

The Artist’s way. Vind je eigen inspiratie. Paperback.

Ik geloof dat veel getalenteerde mensen hun creativiteit zijn kwijtgeraakt. Ze raakten geblokkeerd – door een nare leraar, een afgunstige vriend of jaloerse ouders.

Het maakt niet uit wat je leeftijd of je levensloop is, en ongeacht de vraag of het beoefenen van kunst je werk, je liefhebberij of je droom is.  Het is nooit te laat of te egoïstisch of te dwaas om aan je creativiteit te werken.’

Julia Cameron beschrijft in haar werkboek” The Artist’s Way” een praktische methode om in twaalf weken de verschillende blokkades die onze creatieve vermogens in de weg staan, op te heffen.

You may also like...

1 Comment

  1. In verbinding staan met je zelf maar ze hebben je van die verbinding afgehaald. Als je met je zelf in verbinding staat dan laat je niet meer oplichten. Je weet wat waar is. Compact zijn solide ondoordringbaar. Als je een soort kwetsbaarheid hebt zou je die maar verborgen houden en niet direct delen met iemand die je niet zo goed kent. je weet het maar nooit. Als je iemand al jaren of langer wat persoonlijk kent en weet waar ze zich mee bezig houden dan weet je meer wat je er aan hebt zoals een oud klasgenoot. Zou niet direct in het diepe springen. Ben tegen mijn gevoel ingegaan en had echeck moeten doen en referenties natrekken en die serieus nemen van wat anderen er over zeggen. Ze kunnen zo veel zeggen maar klopt dat ook met wat zij doen. Wel zeggen maar niet doen. Misschien hebben sommigen het al vaag geweten of aangevoeld, en dat gevoel serieus nemen en er naar handelen. Je moet durven. Als je je goed voelt werkt de intuitie beter. Je moet het kunnen benoemen en wie weet helpen foldertjes in de praktijk zoals op het politiebureau gemeentehuis of huisarts. Er staan wel foldertjes van huiselijk geweld en er zijn posters opgehangen van kindermishandeling en ook personeel en paramedisch personeel zou opgeleid worden om tekenen te herkennen die er op wijzen. Verder ouderen mishandeling en overbelaste mantelzorgers en bekenden of familieleden die gemachtigd zijn geld van de rekening te halen en die dan geld innemen zodat zij niet genoeg geld overhouden om boodschappen van te doen. Je bent kwetsbaar als slachtoffer en heb ook een filmpje op you tube gezien met wat voor symptomen je kunt hebben bij narcistisch misbruik.en dat is buikloop darmkramp weinig eetlust en spierpijn en hoofdpijn en vage kwalen en trillende benen hartkloppingen angst. Je kunt dan beter naar mensen toegaan die het begrijpen of naar de nachtopvang. Heel vaak zien ze die symptomen op zich zelf. Denken soms ook dat er een pathologie aan ten grondslag ligt maar het heeft en reden waarom men kwaad is en dat is geen ziektepathologie want dan heeft het geen reden. Heb vaker gehoord dat hulpverleners vooringenomen waren en niet objectief, Ze gaan van zich zelf uit en nemen je perspectief over. Zo zei iemand het lijkt we een sekte en dat je in een nare sfeer zat gedurende wel dagen na dat gesprek met die therapeut en dat ze als vliegen op je af komen. Je mag wel sterk in je schonen staan als je in therapie gaat omdat het beschadigend kan werken. Van dat je je kwetsbaarheid niet mag laten tonen want dan zoeken ze een opening en dan kun je net zo goed bij de dader zijn. De kans op een misdiagnose ligt op de loer alhoewel je daar niet van uit gaat. Je hoopt alleen niet dat het een therapeut is met een tunnelvisie maar een bredere visie en bewustzijnsverruimend in plaats van bewustzijnsvernauwend en verwarrend. Laat je van te voren informeren maar dat heb ik niet gedaan. Als ze je iets aanpraten wat niet waar is en beginnen een kat en muisspel dan kun je net zo goed bij de daders zijn. het moet echt voor mensen zijn en zij moeten van anderen uit gaan van hun perspectief. Zoals van getuige zijn van een misdaad en zich onvoorwaardelijk solidair verklaren met het slachtoffer. .

Geef een reactie, vraag of antwoord. Dank je wel!