Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Een boek over coachen met paarden om in je veerkracht te komen. +Video

Gedeelte uit het boek dat Annemieken Van Reepingen schreef: ‘Jouw paardenkracht’.

Een onroerend verhaal van vrijheid en zijn.

Ik ben op. Mijn batterijen zijn volledig leeg. Ik kan niet meer. Dat is het eerste wat Karen Annemieken zegt als ze haar praktijk met paardencoaching binnenstapt. Join the club, denkt zij.

Alleen zit ze aan de kant van het bureau waar degene zit die helpt, en niet aan Karens kant, waar de persoon zit die geholpen wordt.

Maar Annemieken vindt wat Karen zegt heel herkenbaar. Ze leerde in haar paardenkracht te komen door zelf paardencoaching aan te leren. Ondertussen heeft haar coachen met paarden haar veel inzicht gebracht in het fysiek en psychisch uitgeput raken.

Al maanden slaapt ze slecht. Ze kan haar werk maar niet uit haar hoofd zetten. Ontspannen lukt niet meer, de kinderen werken haar op de zenuwen. Karen voelt zich schuldig, omdat ze zo vaak prikkelbaar reageert. Zo kan het niet verder.

Annemieken Van Reepingen, aan de andere kant van het bureau, voelt erg met haar mee. Mij lukt het allemaal nog net, maar ik begrijp wat ze bedoelt… ‘ zegt ze, en vertelt over haar coachen met paarden.

Wat is anders in Jouw Paardenkracht? Veerkracht?

“Zou het niet fantastisch zijn elke ochtend wakker te worden, blij en vol energie uitkijkend wat komen gaat? Wetend dat er overvloed is, verrassingen dat we veel te geven en ook veel te ontvangen hebben. De realiteit is anders.”

Dat zijn de beginwoorden van het boek ‘Jouw Paardenkracht’, een rijk voorzien en een op feiten gebaseerd relaas. Het gaat over en voor mensen die willen groeien en gelukkig zijn. Het boek wil mensen verhinderen psychisch en fysiek afgepeigerd te raken.

Jouw Paardenkracht biedt een praktische leidraad om uit burn-out te raken. Je wint aan veerkracht. Opnieuw vind je jouw energie en drive.

Narcistische relatie en stress: burn-out? PTSS? C-PTSS? OTRS?

Het hebben van een relatie met een narcistische persoon kan van invloed zijn op de geestelijke gezondheid van de partner. Sommige narcisten die nog kunnen functioneren en die wel trouwen, vertonen spanningen en problemen in hun huwelijk.

De stress aan de partner wordt niet alleen veroorzaakt door het onvermogen van de persoon om om te gaan met overmatige werkdruk. Maar ook door zijn controlerende gedrag als een pestpartner.

De stress bij de partner kan het gevolg zijn van het falen van de narcistische misbruiker om bij te dragen aan een veilige, liefdevolle omgeving in huis. Verantwoordelijkheid voor misbruik moet bij de misbruiker liggen.

Emotionele uitputting treedt op wanneer u uw capaciteit voor emotionele stress hebt overschreden.

Velen van ons voelen het, zelfs als we ons niet bewust zijn dat we onze emotionele reserves hebben uitgeput. Emotionele uitputting manifesteert zich meestal zowel door lichamelijke symptomen als door het gevoel psychologisch en emotioneel uitgeput te zijn. Stressafbraak is een normale reactie op een abnormale situatie, waardoor:

Uitputting en chronische vermoeidheid, reactieve depressie, schuldgevoelens, verlies van interesse, verlies van ambitie, anhedonie – onvermogen om vreugde en plezier te voelen – slechte concentratie, verminderde geheugen, gewrichtspijn en spierpijn, emotionele gevoelloosheid, fysieke gevoelloosheid, laag zelfbeeld – schande schaamte en angst.

“Ongoing traumatic relationship syndroom” als gevolg van de relatie met een narcist.

(t lijkt in een intieme relatie met een narcist dat een Lopende Traumatisch Reactiesyndroom (OTRS) kan voortkomen uit een langdurige periode van negatieve stress waarin bepaalde factoren aanwezig zijn, waaronder:

Schijnbaar geen middel tot ontsnapping, beknelling, herhaalde schending van grenzen, verraad, afwijzing, verbijstering, verwarring en – nodig – gebrek aan controle, verlies van controle en machteloosheid.

Dit zijn de typische kenmerken van een relatie met een narcist.

Het is de overweldigende aard van de gebeurtenissen en het onvermogen, hulpeloosheid, gebrek aan kennis, gebrek aan ondersteuning enz. Van de persoon die probeert om te gaan met die gebeurtenissen die leidt tot de ontwikkeling van OTRS te vergelijken met C-PTSS.

Situaties die kunnen leiden tot OTRS zijn onder meer pesten, intimidatie, misbruik, huiselijk geweld, stalken, langdurige zorg voor een gehandicapte verwant, onopgelost verdriet, toenemende schulden.

Negatieve beïnvloeding door spiegelneuronen.

Echtgenoten en familieleden van narcisten worden negatief beïnvloed door het narcistisch-gedrag, vooral niet-gediagnosticeerde narcisten bij volwassenen. Er zijn heel weinig volwassen die de diagnose NPD krijgen, omdat ze weigeren gediagnosticeerd te worden.

Echtgenoten en familie zijn zich niet bewust van wat de narcist aanricht. Gezinsleden beginnen na verloop van tijd de persoonlijkheid met narcistisch-gedrag waarmee ze leven, 24/7 te weerspiegelen.

Ze zijn geïsoleerd, niemand waardeert hen, ze verliezen vrienden en familie en ze voelen zich als ‘gijzelaars’ in hun eigen huis. Het kan nuttig zijn om uw veerkracht te herstellen door paardencoaching te volgen, zodat u de nodige stappen kunt ondernemen om uw kennis van narcisme te verhogen, uw assertief gedrag te verhogen, een relatietherapie aan te gaan of u voor te bereiden op de scheiding van de narcist.

Gebrek aan empathie en onzichtbaarheid.

Een zeer opvallend resultaat van opgroeien in een gezin met ouders met een persoonlijkheidsstoornis is dat kinderen het gevoel van psychologische onzichtbaarheid ontwikkelen.

Ze voelen zich genegeerd, niet gewaardeerd en onbemind, omdat hun contextblinde familielid (en) zo arm zijn aan empathische wederkerigheid.

We leren van de dialectische psychologie dat we onszelf leren kennen in relatie tot anderen. Gedurende onze hele levensduur blijven we de context van ons leven en ons gevoel van eigenwaarde weven en opnieuw verbinden door de interacties die we hebben met onze vrienden, collega’s, buren en geliefden.

We hebben allemaal positieve boodschappen, knuffels en glimlachen nodig om ons zelfrespect te versterken, zodat we gezonde wederkerigheid leren kennen in onze relaties.

Zonder deze dagelijkse herinneringen kunnen kinderen oneven afweermechanismen ontwikkelen, zoals psychologisch onzichtbaar worden voor anderen en zelfs voor zichzelf.

Bewustzijn verhogen over uw empathisch vermogen en zichtbaarheid dankzij paardencoaching.

Het contact met de paarden coaching zal dankzij het empathisch vermogen van de paarden en het spiegelen van de houding van de coachee het bewustzijn over zijn of haar gedrag verhogen.

Een verandering in het gedrag zal bijdragen aan de geestelijke en fysieke gezondheid van het slachtoffer, maar heeft niet per se een positief gevolg op de narcist.

Uiteindelijk dien je de keuze te maken of je in je leven wilt verder gaan met samenleven met iemand met een persoonlijkheidsstoornis. Soms kan een narcist door erkenning van zijn gedrag en empathie te leren evolueren naar een gematigde narcist.

Dit is waarschijnlijk alleen maar mogelijk als een narcist bereid is om in therapie te gaan met een sterke therapeut goed op de hoogte van narcisme, en dit als gevolg van een criminele of de depressieve actie.

Paarden coaching kan dan bij iedereen de mate van empathie zichtbaar maken, waardoor de reflectie van het paardengedrag een terugkoppeling is op het eigen gedrag. De spiegel is nu geen vijand meer, maar een paard.

Het boek ‘Jouw Paardenkracht’ is in veel opzichten anders dan alle andere boeken om verschillende redenen, en legt met de ervaringen van Annemieken de werking uit.

Hoe het coachen met paarden begon?

Annemieken Van Reepingen is altijd al gepassioneerd geweest door paarden. Van kindsbeen af aan was zij niet bij de paarden weg te slaan. Haar andere passie is mensen, wat hen drijft, wat hen gelukkig of ongelukkig maakt.

Zij werd psycholoog, coach en huisarts. Op een mooie dag werd haar droom werkelijkheid: eindelijk had zij een eigen paard. Al had zij dan al veel paardgereden in rijscholen en tijdens vakanties, een eigen paard verzorgen en trainen bleek toch wel andere paar mouwen te zijn.

Haar paard was een zogenaamd “moeilijk” paard. Maar tot haar verbazing leerde zij vooral veel over haarzelf tijdens haar inspanning om hem te trainen.

Zij ondervond persoonlijk hoe paarden spiegelen. Je kan je afvragen wie hier de “moeilijke” was: en je keer op keer uitdagen de authentieke leider te worden die je bent.

Die kennis en die ervaringen delen werd haar nieuwe missie. Dat kondigde het begin aan van Kivik en coachen met paarden. Kivik & paardencoaching is haar praktijk die gevestigd is in de Veldstraat 42 in Erpe-Mere te 9420, België.

Wie is Annemieken Van Reepingen?

Annemieken studeerde in 1988 af als master in de klinische psychologie aan de universiteit van Leuven. In 1996 studeerde ze af als huisarts aan dezelfde universiteit. Daarna volgde ze diverse opleidingen in het werken en coachen met paarden.

Zij werkte in diverse achtergronden binnen de gezondheidszorg. Nu beschikt ze over ruim 25 jaar ervaring van coachen met paarden, therapie en geneeskunde. Ze heeft een bijzondere expertise in preventie en behandeling van burn-out. Met haar frisse kijk en out of the box denken brengt ze vaak via paarden coaching een totaal nieuw en inspirerend perspectief.

Sinds 1996 werkt ze als huisarts en therapeut in een eigen praktijk. In 2009 stichtte ze KIVIK.

Missie en Visie van coaching met paarden bij Kivik:

Zo veel mogelijk mensen inspireren authentiek te zijn is onze hartstocht, omdat dat dé weg is naar geluk en gezondheid. Paardencoaching is het gave methode daartoe. Authenticiteit is ten volle jezelf kunnen zijn, vrij zijn om te kiezen vanuit een diep respect voor jezelf en de ander.

In balans zijn. In je kracht durven en kunnen staan, durven schitteren. Onze coaching-paarden zijn meesters in authenticiteit. Ze zullen jou uitdagen dat ook te zijn.

Echtheid is de basis van geluk en gezondheid, en geeft burn-out geen kans meer.

Zij is een gecertificeerd Equine Assisted Coach, getraind in de epona benadering. In de V.S. volgde zij de equine assisted coaching training bij Lisa Murell, een gecertificieerd coach, stichter van Equine Alchemy en medestichter van Meta System Consulting Group.

Deze coaching opleiding is wereldwijd uniek, omdat coaching, beantwoordend aan de ICF (International Coaching Federation) normen en de wereldwijd erkende Epona benadering gecombineerd worden. De Epona benadering werd ontwikkeld door Linda Kohanov.

Door Greg Kersten, één van de oprichters van equine assisted psychotherapy and learning, werd ze gecertifieerd voor business coaching.

Zij is gecertificeerd Mental health specialist bij EAGALA (equine assisted growth and learning association) en als enige in België erkend trainer bij EAHAE (European association for horse assisted learning).

Zij volgde de Horse Dream Partner opleiding in Duitsland bij Gerard Krebbs, een gerenommeerde opleiding in Europa voor business coaching met paarden, wat haar tot een gespecialiseerd coach en expert maakt op dit terrein.

Zij is bovendien Terra Natura Docent, waar ze haar bijzondere, diepgaande en natuurlijke manier van omgaan met paarden verder verfijnde.

Annemieken ontwikkelde een eigen en unieke manier van coaching met paarden vanuit al deze verschillende benaderingswijzen. Zij en haar familie verwelkomen u heel graag samen met hun 5 paarden, hond en 3 poezen.

Een greep uit de reacties op het boek:

De eerste oplage was in geen tijd de deur uit, de ontvangst die ze krijgt, is zeer lovend.

‘Een topboek!’

‘Ik kon niet stoppen met lezen. Het is allemaal zo herkenbaar. Ook de verhalen over je eigen kwetsbaarheid hebben mij doen nadenken. Bedankt voor dit boek. Ik zal dit nog dikwijls nalezen.’

‘Dit wordt mijn bijbel!’

‘Jouw boek ligt naast mijn bed, en elke dag lees ik een stuk, elke keer haal ik er andere dingen uit, ook uit de stukken die ik al had gelezen. Ik ontdek steeds nieuwe dingen.’

Fantastisch toch? Zij is als auteur zeer blij hiermee, want zij heeft hart en ziel in dit boek gestoken. Het doet haar dan ook enorm deugd dat mensen het zo positief onthalen.

Kan je iemand plezieren met het boek, ken je iemand die baat heeft bij het boek of gun je jezelf een cadeautje?

Je kan het boek Jouw paardenkracht, Een ontroerend verhaal van vrijheid en zijn nog steeds bestellen via deze link.

Slachtoffers van narcisme worden dikwijls gediagnosticeerd met PTSS of C-PTSS. Maar het gebruik van de prefix “post” is niet nodig. Dit sluit grote aantallen individuen uit die professionele hulp nodig hebben en waarbij paardencoaching zou kunnen helpen.

Als iemand de stress “posttraumatisch” vindt, heeft minder behoefte aan professionele hulp dan mensen van wie de traumatische stress aan de gang is. Daarom dat we dikwijls vergeten dat eens dat het slachtoffer zich verwijdert van de dader dat het probleem zich zal oplossen.

Het slachtoffer kan leiden aan een burn-out als gevolg van het langdurig blootgesteld zijn aan de stress van de dader.

Herkenning en erkenning door het coach-paard.

Familieleden van personen met sociale stoornissen, zoals het Aspergersyndroom, sociopathie, borderline hebben over het algemeen last van psychologisch trauma.

De schade is verraderlijk en kan tientallen jaren aanhouden. Als professionals falen om schade te herkennen die wordt veroorzaakt door chronische, intieme blootstelling van een neurotisch persoon aan een familielid met een stoornis.

Die blootstelling creëert het gebrek aan validatie en buitengewone interne conflicten, morele nood, verlies van zelfrespect, frustratie, depressie en / of of andere symptomen.

In de volksmond algemeen bekend als Cassandra Phenomenon of Cassandra Syndroom.

Cassandra, een Grieks – mythologische personage, leed omdat haar vermogen om de toekomst te voorspellen gepaard ging met de vloek dat niemand haar geloofde. Ze kon rampen voorzien, maar kon niemand overtuigen om ze te voorkomen.

Naar analogie ervaren familieleden van volwassenen met persoonlijkheidsstoornissen grote morele problemen, omdat ze calamiteiten kunnen voorspellen die veroorzaakt zijn door het individu met de stoornis, maar ze worden niet geloofd of hun mening wordt niet gewaardeerd door de individuen aan wie ze zich wenden voor professionele hulp.

Het coach paard zal de herkenning en erkenning wel geven door zijn specifieke manier van reageren.

In de hoop dat u verder in overweging neemt om uw situatie te verbeteren is de paardencoaching ook een goede aanleiding om uit uw isolement te treden.

Eigenwaarde en er zijn met het paard.

Iedereen die met gevoelens van onzichtbaarheid, ontoereikendheid, minderwaardigheid, gebrek aan eigenwaarde wil omgaan, moet stoppen met uitleggen of klagen. Alles waar je over kunt praten is het nu – wat je nu voelt, hoort of ziet of ruikt. Analyseer niet.

Geef anderen of jezelf de schuld niet. Beoordeel ook niet. Niet klagen. Geen uitleg. Vergeet niet dat u, zodra u zegt”, omdat” waarschijnlijk opnieuw een verklaring invoert. Dat is exact wat het paard ook niet doet in uw aanwezigheid.

Stop er mee. Haal diep adem. En begin opnieuw. Dit zul je je in staat stellen te ervaren dat je je echt goed, acceptabel en volledig levend voelt – zelfs zonder een verklaring of een klacht. De niet verklarende, geen klagende oefening helpt bij het leren “gewoon te zijn”.

Paarden openen een wereld die de mogelijkheid biedt om te weten dat je geliefd bent, of je nu wel of geen goede verklaring hebt. Verklaringen zijn voor het onzichtbare. Als je je vrij voelt om de wereld te laten zien wie je werkelijk bent, zijn er geen verklaringen nodig.

Stress van een narcist dien je zeker te behandelen. Neem contact op met je huisarts.

Een eenvoudige bloedtest kan het niveau van cortisol dat in het bloed aanwezig is bepalen. Daardoor bepaalt de hoeveel cortisol de hoeveelheid stress dat iemand zal voelen. Je kunt je cortisolspiegel verlagen door methoden te leren om stress te beheersen. Geef toe dat je gestrest bent. De realiteit is een positieve manier om de wereld te bekijken.

Het beoefenen van yoga, meditatie, lichaamsbeweging en aanpassing van de houding zijn allemaal positieve, eenvoudige manieren om je cortisol niveau te verlagen. Oefenen, wandelen, tuinieren, muziek spelen en beluisteren, paardenverzorging en paardencoaching verbetert het dopaminegehalte en kan ook de effecten van cortisol tegengaan.

Praten met mensen in dezelfde situatie kan uw ervaring bevestigen. Socialiseren met mensen die je gevoel van welzijn vergroten is onmisbaar. Laat me weten wat uw ervaringen zijn met deze vorm van coaching in het hervinden van uw veerkracht! Uw ervaring kan de aanzet zijn voor iemand anders eerste stap. Dank je wel.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

over therapie

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees