Met zelfknuffel praktijk teruggaan naar actieve toestand

De zelfknuffel-praktijk voor wanneer we dorsale vagale activering ervaren (of het nu in bevriezing of instorting/shutdown is).

Het dorsale vagale systeem is het minst geëvolueerde, maar toch het meest energetisch belastend voor ons zenuwstelsel.

Hier voelen we ons vastgelopen, geïmmobiliseerd, apathisch, gevoelloos, afgesloten, gedissocieerd, mistig, alsof we op de automatische piloot leven of gewoon door de bewegingen gaan, uitstelgedrag, lage energie, depressief en zwaar.

Wanneer we dorsaal zijn geactiveerd, verlaten we in wezen ons lichaam en het huidige moment als gevolg van een neuroceptie van levensbedreigende dreiging.

Om terug te gaan naar de autonome toestand en terug te keren naar de ventrale toestand, moeten we ons systeem laten zien dat het veilig is om dit te doen door op een getitreerde manier activering te bevorderen en terug te keren naar ons lichaam.

Maar duw te hard of te snel en we zullen meer dorsaal laten verschijnen.

Dus, als een schildpad die uit zijn schild komt, beginnen we langzaam opnieuw contact te maken met onze zintuigen en brengen we kleine, verteerbare hoeveelheden mobilisatie aan actie.

De zelfknuffel is een eenvoudige, maar krachtige somatische oefening om je systeem te ondersteunen bij het bewegen naar een gevoel van veiligheid en herverbinding.

Dit zijn de stappen:

Neem één hand en breng hem naar de tegenovergestelde oksel en vind daar je hartslag.  Wanneer we onze hartslag voelen, herinnert het ons eraan: “Ik  leef! Ik heb energie en vitaliteit in me”.  Dit is belangrijk omdat we in dorsaal verdoven en loskoppelen van onze vitaliteit.

Neem je andere arm en houd je vast aan de bovenkant van je andere arm.  Dit geeft een gevoel van container en ondersteunt ons systeem om te herkennen dat we meer zijn dan onze gedachten, dat we een lichaam hebben.

Eenmaal hier kun je neuriën, zingen, rocken, zwaaien of wat je lichaam ook maar wil doen. Ook humm-ing nodigt het ventrale vagale aspect van de nervus vagus uit om aan boord te komen ter ondersteuning van een beweging in een staat van verbinding en veiligheid.  Schommelen/zwaaien maakt gebruik van bilaterale stimulatie die een kalmerend effect heeft op ons zenuwstelsel.

Merk op hoe je lichaam zich voelt na deze oefening – merk je verschuivingen?

Probeer dit eens en laat me weten hoe het voelt.

Wat als je niet systematisch werkt aan je zelfliefde tekort? Deel 1 video

Wat als je niet systematisch werkt aan je zelfliefde tekort? Deel 2

Een emotionele kater herstellen is mogelijk

Om spanning in je hoofd, kaak en nek los te laten.


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees