Zelf-verraad ziet er zo uit:

Zelf-verraad (zelfverraad) is een coping-mechanisme.


Je eigen behoeften ontkennen omdat iemand anders voor jouw zou kiezen is zelf-verraad.
Je grenzen laten overschrijden.

Geschatte leestijd: 2 minuten

Op zoek naar een baan omdat iemand van wie je houdt het als ‘succesvol’ beschouwt, zelfs als het niet langer op één lijn ligt is zelf-verraad.
Iemand in staat stellen om iets te doen dat jullie allebei schaadt, omdat die iemand je niet in de steek zou laten is zelf-verraad.
De overtuigingen van anderen overnemen of deelnemen aan ‘groepsdenken’ om acceptatie te voelen.

We leren deze conditionering als we zijn opgegroeid in gezinnen waar we onze behoeften moeten ontkennen. Of er wordt geen rekening gehouden met onze behoeften om liefde te ontvangen in zo’n gezin.

Als we onszelf verraden, voelen we wrok.

Ons pad naar genezing komt van het voldoen aan onze behoeften en deze te eren, duidelijke grenzen te stellen, en onszelf te vergeven voor de keren dat we onszelf hebben verraden om het hoofd te bieden aan een verlies van liefde.

Zelfverraad kan vele vormen aannemen, zoals het negeren van jouw problemen, het negeren van jouw behoeften om anderen te vervullen, en meer. Velen van ons hebben in relaties zelf-verraad ervaren als gevolg van een slecht identiteitsgevoel of een gebrek aan zelfrespect.

Zelf-verraad is niet hetzelfde als compromissen sluiten.

Wanneer een persoon een compromis sluit, doen ze niet alsof ze geen duidelijke voorkeur hebben. In plaats daarvan geven ze, in het licht van hun voorkeur, aan een ander een signaal dat ze bereid zijn grond te geven ter wille van de relatie of een ander hoger doel.

Iemand die zichzelf verraadt, is in hoge mate egocentrisch omdat hij zich vooral zorgen maakt over hoe hij voor anderen overkomt. Ze zijn bereid hun eigen voorkeuren te ontkennen om ongemak te vermijden en geen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen keuzes. Ze geven veel liever de schuld aan de persoon die de keuze voor hen heeft gemaakt.

Hoe zorg jij voor jezelf?

En dan hebben we het niet over heerlijke schoonheidsbehandelingen of nieuwe kleren. Ook hier merken we dat we soms meer focus leggen op ‘externe vormen van zelfliefde’. Ook wij hebben onze nodige uurtjes (lees: dááágen) nodig gehad om echt naar binnen te keren en onze schaduwkant onder ogen durven komen. Het vergt een hoop lef, zelfkennis en verantwoordelijkheid.

Dit is allemaal onderdeel van een veel duurzamere vorm van zelfliefde. Merel Teunis vertelt in Self Love Talk hoe jij langdurig een liefdevolle levensstijl voor jezelf kunt creëren. Self Love Talk is een boek boordevol mooie inzichten, prachtige quotes, simpele praktische tips en openhartige anekdotes over hoe jij meer liefde in jouw leven kunt brengen.

Ben jij klaar voor de meest pure vorm van liefde?Je kunt het boek of het e-boek bestellen via bol.com op volgende links boek: 

paperback :https://bit.ly/35qkLh7

e-boek: https://bit.ly/36u7q73

Wat ga je met de tips uit het artikel doen? Heb je een vraag of suggestie? Laat zeker even een reactie achter:). Dank je wel! Reactie annuleren