Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

Zelf-verraad ziet er zo uit:

Zelf-verraad ziet er zo uit:

Zelf-verraad (zelfverraad) is een coping-mechanisme.

Je eigen behoeften ontkennen omdat iemand anders voor jou zou kiezen is zelf-verraad. Je grenzen laten overschrijden omdat iemand voor jou zou kiezen is dat ooK

Op zoek naar een baan omdat iemand van wie je houdt het als ‘succesvol’ beschouwt, zelfs als het niet langer op één lijn ligt met jezelf is zelf-verraad.
Iemand in staat stellen om iets te doen dat jullie allebei schaadt, omdat die iemand je niet in de steek zou laten is zelf-verraad. De overtuigingen van anderen overnemen of deelnemen aan ‘groepsdenken’ om acceptatie te voelen is zelfverraad.

zelf-verraad
Tools voor groei en zelfgenezing!

We leren deze conditionering als we zijn opgegroeid in gezinnen waar we onze behoeften moeten ontkennen. Of er wordt geen rekening gehouden met onze behoeften om liefde te ontvangen in zo’n gezin waardoor we ze op den duur ontkennen.

Als we onszelf verraden, voelen we wrok.

Ons pad naar genezing komt van het voldoen aan onze behoeften en deze te eren, duidelijke grenzen te stellen, en onszelf te vergeven voor de keren dat we onszelf hebben verraden om het hoofd te bieden aan een verlies van liefde.

Zelfverraad kan vele vormen aannemen, zoals het negeren van jouw problemen, het negeren van jouw behoeften om anderen te vervullen, en meer. Velen van ons hebben in relaties zelf-verraad ervaren als gevolg van een slecht identiteitsgevoel of een gebrek aan zelfrespect.

Zelf-verraad is niet hetzelfde als compromissen sluiten.

Wanneer een persoon een compromis sluit, doen ze niet alsof ze geen duidelijke voorkeur hebben. In plaats daarvan geven ze, in het licht van hun voorkeur, aan een ander een signaal dat ze bereid zijn grond te geven ter wille van de relatie of een ander hoger doel.

Iemand die zichzelf verraadt, is in hoge mate egocentrisch omdat hij zich vooral zorgen maakt over hoe hij of zij voor anderen overkomt. Ze zijn bereid hun eigen voorkeuren te ontkennen om ongemak te vermijden en geen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen keuzes. Ze geven veel liever de schuld aan de persoon die de keuze voor hen heeft gemaakt.

Op welke manier heb jij zelfverraad meegemaakt? Laat het ons weten in de commentaren.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer


Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder