Effectieve parallelle ouders

Effectieve parallelle ouders

Het is moeilijk om na een scheiding of echtscheiding een ouderschapsregeling te ontwikkelen. Zoals veel ouders weten, kunnen onderliggende psychische problemen de situatie nog ingewikkelder maken. Effectieve parallelle ouders die goed functioneren in parallel ouderschap, dat bestaat.

Een van de voorkomendste factoren bij een scheiding of echtscheiding met een hoog conflict is de narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD).

Gekenmerkt door een opgeblazen gevoel van eigendunk en een gebrek aan empathie, kunnen NPD en andere persoonlijkheden met stoornissen en met veel conflicten gezinsherstructurering tot een zware taak maken.

Of jouw co-ouder nu formeel gediagnosticeerd is met NPD of gewoon typisch narcistisch gedrag vertoont, het is van groot belang om bij jouw ouderschapsregeling rekening te houden met hun persoonlijkheid.

Je kunt hier op deze blog via de zoekfunctie meer leren over effectieve parallelle ouders voor het omgaan met een narcistische co-ouder.

Parallel ouderschap versus co-ouderschap

Voordat je zich verdiept in specifieke tactieken voor effectieve parallelle ouders is het essentieel om te begrijpen wat parallel ouderschap onderscheidt van typische regelingen voor co-ouderschap.

In een typisch co-ouderschapscenario zijn beide ouders het onderling eens over een opvoedingsstijl om verstoring tot een minimum te beperken en kinderen in elk gezin samenhangende verwachtingen te geven.

effectieve parallelle ouders
Groeitaken

Co-ouderschap is in de meeste gevallen de ideale aanpak voor de kinderen.

Het hebben van duidelijk gedefinieerde regels voor beide huishoudens zal helpen om structuur in hun leven te creëren. Goed gedefinieerde regels minimaliseren de mogelijkheid van vriendjespolitiek of oudervervreemding.

Co-ouderschap met een narcist kan echter een onmogelijke taak zijn. Effectief co-ouderschap is alleen mogelijk als ouders open en respectvol met elkaar kunnen communiceren.

Zoals je waarschijnlijk uit de eerste hand begrijpt, is dit zelden het geval wanneer er botsende, narcistische persoonlijkheden bij betrokken zijn.

Hoewel een narcist of een gestoorde persoonlijkheid het ouderschap moeilijk zal maken, is het mogelijk (en gebruikelijk) om effectieve parallelle ouders te vinden. Een parallelle opvoedingsbenadering houdt in dat partijen opvoeden volgens hun eigen regels met minimale communicatie en geen verstoring van beide ouders.

Parallel ouderschap vereist meer focus.

Het vereist meer aandacht voor detail en vaardigheden op het gebied van conflictbeheersing dan een typische structuur voor co-ouderschap.

Omdat veel narcisten meesters zijn in uitbuiting en de rollen in hun voordeel omdraaien, moeten parallelle ouderschapsregelingen vrij zijn van wettelijke mazen zodat ze geen andere manieren kunnen vinden waarop ze je ex schade kan blijven aanrichten in het leven van jou en je kind.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

artikels over ouderschap