Je verdient het niet je zo te voelen. Hoe PTSS voelt?

Je verdient het niet je zo te voelen. Hoe PTSS voelt?

Hoe PTSS voelt, wordt gekenmerkt door drie hoofdtypen van symptomen:

het opnieuw ervaren van het trauma door opdringerige verontrustende herinneringen aan de gebeurtenis, flashbacks en nachtmerries is hoe ptss voelt.

Emotionele gevoelloosheid en vermijding van plaatsen, mensen en activiteiten die herinneren aan het trauma.

Los staan van de liefde: zo voelt PTSS!

Psychische mishandeling laat langdurige gevoelens van waardeloosheid en ontoereikendheid na met een gevoel van los te staan van de liefde.

Na langdurige blootstelling aan psychische mishandeling komt het veel voor dat het slachtoffer PTSS ontwikkelt want in hun hoofd spelen zich taferelen opnieuw af. Soms is dat heel heftig hoe ptss voelt.

Waarom gebeurt dit?

De gevoelens van waardeloosheid en ontoereikendheid zijn zo ondraaglijk dat de geest wanhopig probeert te achterhalen wat er gebeurd is, om ervoor te zorgen dat dat nooit meer voorvalt.

De geest ontwikkelt zich langzaam een illusie van controle, door het analyseren van alles en het willen weten van al de “waarom” antwoorden.

Dat is dan ook de reden waarom psychotherapie voor slachtoffers van narcisten in de context moet worden geplaatst van wat narcisme feitelijk is.

Er ontstaat woede, wrok, angst en schuldgevoel als een beschermende muur tegen de PTSS, en dat is ook allemaal volkomen begrijpelijk na misbruik.

Deze gevoelens kunnen leiden tot veranderingen in de persoonlijkheid.

Verandering is soms nodig, zowel in vriendenkring als in het zelfbeeld van het slachtoffer en het denken over een sociale context.

De les die je moet leren.

Kortom, op één of andere manier dient het slachtoffer er mee rekening te houden dat narcisten bestaan, en dat als je niet streng jouw grenzen afbakent, je nooit zult weten dat je terug met een narcist te doen hebt.

Als je verschillende malen chat op een vriendschappelijke manier, en je hebt die persoon nog nooit gezien, is het dan mogelijk dat die persoon ‘je graag ziet’?

Als deze persoon dan wilt daten, dan zou je nog kunnen denken dat die persoon zijn gevoel wil verifiëren aan de werkelijkheid.

Maar dat betekent dat je het oorspronkelijke “ik zie je graag” eerst als een wensbeeld moet zien. Een illusie. Uiteraard als je zegt dat je iemand graag ziet, heeft dat een effect op die persoon.

Maar zonder iemand gedurende een tijdje te kennen in de werkelijkheid kan dit niet. Wat was dan de bedoeling?

Love-bombing. (liefdesbombardement)

Als dan blijkt dat deze persoon te kennen wenst te geven dat hij een seksbuddy wil zijn, is het duidelijk dat deze persoon misbruik van je wilt maken, en dat het “ik zie je graag” alleen manipulatie was.

Er zijn dus wel enige muren nodig die opgericht worden, en controleposten om je te beschermen.

Maar hoe hoog die muren moeten zijn om niet te leiden tot gevoelloosheid, overmatige eenzaamheid, perfectionisme, onaangenaam menselijk contact en vechten is ook een zinnige vraag. Immers zo’n hoge muren leiden dan weer tot depressie, angst, slapeloosheid en zelf paranoia.

Als de gevoelens van PTSS, de herinneringen aan het misbruik zo ondraaglijk zijn dan zul je je lichaam een bescherming opzetten om dat te stoppen.

Die herinneringen zitten nog steeds opgeslagen in je lichaam. Als je de puzzel wilt ontrafelen is de enige manier het werken met een professionele therapeut of ervaringsdeskundige gespecialiseerd in genezing van misbruik door narcisten. Zo iemand is Melanie Tonia Evans. (NARP)

De transformationele reis begint wanneer we ons bewust worden van wat er werkelijk aan de hand is in ons lichaam en geest.

Hoge muren zijn beschermende mechanismen en we kunnen beginnen met ze op te merken.

Als je die ziet, kun je in eerste instantie geneigd zijn om ze te beoordelen.

Je kunt er zelfs door een tijd een hekel aan jezelf krijgen, of minstens aan dat deel van jezelf. Dat is natuurlijk niet het doel. Het bewustzijn kan verder gaan en een soort nieuwsgierigheid ontwikkelen om volledig te weten wat er aan de hand is.

Je kunt je afvragen wat het betekent om boos te zijn op jezelf of jezelf te (ver)oordelen.

Wanneer we werken aan een narcistisch kwetsuur, is het belangrijk om aandacht te besteden aan ons lichaam (hart, spieren, darm, haar enz.), die een groot deel van hun eigen wijsheid hebben.

Onze lichamelijke mechanismen beschermen ons.

Het is frustrerend om te communiceren met lichamelijke gewaarwordingen zoals “gevoelloosheid” of “spanning”, maar we kunnen beginnen met de wetenschap dat ons lichaam die verdediging opzet om ons te beschermen tegen enkele echt overweldigende ervaringen.

Door deze nobele inspanning te erkennen van ons lichaam, kunnen we beginnen met veel zorg en vriendelijkheid te bieden aan deze sensaties, in plaats van er angst voor te hebben.

Omdat psychologische misbruikers het effect op jouw emoties minimaliseren  is het heel gebruikelijk in dit proces om te denken: “Dit is dom” of “Ik fantaseer dit allemaal” of “Ik ben eigenlijk de schuld.”

In feite zou je eerst moeten genezen worden van jouw eigen denken dat zegt “Wat is er mis met mij?”

Nogmaals, gewoon deze gevoelens opnemen in jouw soort bewustzijn is een begin van het werk. Het zal niet gemakkelijk zijn op het eerste zicht, omdat deze angst en twijfel “dat er iets mis is met je” diep gegrift is in je denken.

Maar als je de gedachten elke dag omarmt  (hen als een gevolg van het psychisch misbruik ziet), zal het bewustzijn sterker worden.

Als jouw bewustzijn sterker groeit, zal jouw lichaam beginnen om de oude wond, stuk voor stuk te ontrafelen. Deze gevoelens zijn in het begin waarschijnlijk overweldigend en ondraaglijk.

Zij kunnen je wakker houden in het midden van de nacht.

Het gevoel van waardeloos te zijn kan ook sterker en “meer echt” zijn dan het bewustzijn dat dit het gevolg is van het psychisch misbruik.

Maar hoe intenser deze gevoelens worden, hoe sterker je eigen bewustzijn wordt.

Geen enkel mens verdient het om zich waardeloos te voelen. En dat is exact hoe PTSS voelt.

Omdat het de waarheid erkent: geen mens, inclusief jezelf, verdient het om op deze manier te voelen.  En die waarheid zal blijven vechten voor je.

Na verloop van tijd, kun je beginnen te merken hoe hard en analytisch je met jezelf bent geweest. Je kunt beginnen om jouw oude beschermingsmechanismen te beschouwen met dankbaarheid en begrip, in plaats van walging.  

Je kunt beginnen om jezelf te zien als een echt mens, met echte gevoelens, die lijdt. 

Hoe meer je deze waarheden ziet, hoe sterker je jouw soort bewustzijn laat groeien. En uiteindelijk,  zal het een liefdevol bewustzijn geworden zijn.

Je zult jezelf zien als iemand die al zo hard probeert, veel te lang.

Het liefdevol zijn tegenover jezelf zal uiteindelijk sterker worden dan de angst dat je niet goed genoeg zou zijn.

hoe ptss voelt
Vind hier tools voor zelfgenezing van trauma!

Het ultieme werk dat je moet doen.

Dit is het gevolg van jezelf te observeren, het zien van de context waarin de narcist psychisch misbruik van je nam en het ultieme werk dat je geleverd hebt gedurende de coaching en de therapie.

Tegen het eind van dit alles, heb je iets wat je nooit eerder hebt gehad.

Wetend dat je kunt houden van jezelf zoals je bent.

Dat je je hart kunt volledig overgeven, maar niet aan een narcist.

Het kan soms maanden of jaren werk in beslag nemen.

Soms heb je een aha moment, dan weer een terugval.

Maar eerder langzaam zie je een verschuiving.

De duur tussen de terugvallen vergroot en de geestelijke recuperatie verloopt sneller.

Er ontstaat een langzame verschuiving in het denken met betrekking op onszelf.

Oude gewoonten en gedachten worden vervangen door nieuwe.

Je gelooft gewoon in jezelf, en je hebt jezelf lief genoeg om valse van welgemeende complimenten te kunnen onderscheiden en er op de gepaste manier te kunnen op reageren.

Eenmaal je gelooft dat je iets groots bent, en niet meer of minder dan anderen, dan gaat je dat voelen in je lichaam. Net zoals je de waardeloosheid voelde door de PTSS.

Een ander zelfconcept.

Als je nu in een coma zou zijn, wat ik je natuurlijk niet toewens, en je wordt wakker zonder geheugen en ze vertellen dat je vroeger aan de universiteit werkte, en dat ze je daar terug willen wanneer je genezen bent, wat zou je denken over jezelf?

Denk je dat je dan anders gaat reageren en gedragen en een ander zelfconcept zou hebben van wie je bent dan wanneer je vertelt, wordt dat je een dokter bent geweest?

Als je je wilt gelukkig voelen in het leven, is het heel belangrijk dat je een realistisch geloofssysteem hebt.

Narcisten zijn ongelofelijk goede acteurs, manipulators, bedriegers en oplichters. Je wist niet dat dat bestond, of je wist niet in welke mate ze in staat zouden zijn je te belagen.

Dat een narcist zo slecht kon zijn had je nooit gedacht.

Tezelfdertijd zijn er ook empathische personen die steeds, maar geven aan de mensen, meeleven met het lijden van anderen, luisteren en waar ze kunnen willen helpen.

Dat jij die mens bent die zo goed is, had je ook nooit gedacht.

Je kunt werkelijk geloven dat je een uniek persoon bent. En je kunt ook inzien dat de narcist net dat niet geeft wat je wel hebt, en dat hij net daarvan wil gebruikmaken en dat bij jou vernietigen.

Je bent iemand speciaal in de omgang met anderen, en in het helpen van anderen.

Als je nu werkelijk innerlijk gaat geloven dat dat niet verkeerd is, zolang je maar op tijd weet de narcisten te spotten en je grenzen bewaakt dan ben je één van de beste coachen, therapeuten, consulenten ter wereld.

Als je dat (Je bent iemand speciaal in de omgang met anderen, en in het helpen van anderen.) gaat geloven dan zul je je totaal anders-zijn dan wanneer je gelooft dat je hoopt dat je goed bent in wat je doet.

Wanneer je je zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfbeeld hebt versterkt zullen je uitdrukkingen totaal anders zijn, de toon van je stem zal zelfs anders zijn.

Je begint dan te praten op een meer overtuigende manier. In plaats van een ‘professionele’ stemgebruik je een natuurlijke stem. Je gaat dan nog meer empathisch worden, omdat je het misbruik tijdig hebt opgemerkt.

Je wordt meer realistisch en gemakkelijker in de omgang.

Ons brein is zoals een circuit en als we de juiste bedrading introduceren ga je rechtstreeks naar dat deel dat je nodig hebt. Als je onzeker bent over wie je bent en een ongemakkelijk gevoel hebt bij jezelf dan zullen je dromen en doelen nooit realiteit worden.

Iedereen heeft van tijd tot tijd mentale twijfels over zichzelf, maar bij een slachtoffer van psychisch misbruik door een narcist is dat sterk. Dat veroorzaakt constant interne conflicten waarvan PTSS het lichamelijk signaal was/is.

Zelfs de meest succesvolle mensen waar tegen je nu opkijkt hebben van tijd tot tijd een waardeloos gevoel.

Maar ze leven daar niet.

Ze gaan op een goede manier om met die negatieve gedachten. Bij jou echter, als je een slachtoffer bent van psychisch misbruik door een narcist werden die oorspronkelijke kwetsbaarheden aangewakkerd  tot op dat exacte moment dat ze intense gevoelens bij jou hadden opgeroepen.

M.a.w., je meest intense gevoelens zijn gekoppeld geweest aan de sterkste gevoelens van waardeloosheid.

Taak – opdracht!

Je kunt verandering brengen door tijdens de goede momenten positieve actie te ondernemen zoals sporten, creativiteit, werken aan je gezondheid, een vertrouwde kring van vrienden ontwikkelen, kennis op doen, een instrument bespelen enz.

Hoe meer je dat kunt doen, hoe meer daaruit een voortreffelijk zelfvertrouwen zal groeien.

Er gaat dan een geloof groeien over je jezelf dat je zelfs beter bent dan op dat moment.

Je krijgt dan een idee van het potentieel bij jezelf.

Succesvolle mensen denken anders en zien de realiteit anders dan diegene met weinig zelfvertrouwen. Ze hebben een andere kijk op de wereld. Ze benaderen het leven op een totaal andere manier.

Ik heb een grote gunst van je nodig. Kun je bewust worden over wat je denkt wanneer je inspanning laag is?

Ik heb het dan niet over de periodes van PTSS. Maar wanneer je je een beetje beter voelt. Ben je dan begonnen met je creativiteit te ontwikkelen? Ben je dan begonnen met je kennis te ontwikkelen  bij jezelf, nieuwe vaardigheden?

Want als je dat kunt begrijpen, als je dat kunt snappen, kun je vanaf dan elke realistisch doel dat je je stelt stap voor stap bereiken, als je dat wilt. De volgende keer als je weinig moeite doet wanneer je je creativiteit zou kunnen ontwikkelen dan geef je jezelf een 70%, of 50% of 30%.

Het is namelijk goed om te beseffen waarover je denkt wanneer je inspanning gering is.

Als je inspanning gering is, denk je waarschijnlijk niet over de kans dat je nu hebt om narcisten te ontmaskeren voor anderen, en hen te coachen gedurende het proces. Maar dat is wel de unieke ervaring die je nu hebt.

Je denkt misschien over de verplichtingen die je hebt.

Maar als je terug denkt aan vroeger, een activiteit die heel belangrijk was voor je en waarvoor je veel inspanningen hebt gedaan. Stel dan de vraag: hoe het mogelijk was dat je gepassioneerd bleef? Wat heeft je in je verleden vooruit gedreven?

Zelfs te midden van uitdagingen en beproevingen.

Maar deze motivaties kunnen je ook nu voortdrijven, te midden van je hater en zijn vlooien (handlangers), te midden van een omgeving die je probeert te breken en met een lastercampagne probeert neer te halen.

Hoe kun je sterk blijven, zelf al heb je van tijd tot tijd last van hoe PTSS voelt?

Je kunt blijven denken aan de kans die je nu hebt om narcisten te ontmaskeren en om liefdevolle relaties te ontwikkelen die niet vergiftigd zijn met narcistische kenmerken. Je kunt elke dag opnieuw aan die kans denken waardoor je niet alleen jezelf helpt, maar ook anderen.

Maar dat is geen verplichting. Het is iets waar je naar toegegroeid bent. Iets wat je hebt, en dat van binnen zit. Ga je het nu gebruiken, of niet? (uw keuze)

Het is iets waar je niet naar kijkt alsof je iets moet doen. Want meer dan ooit ben je ervan overtuigd dat je geen bevelen moet opvolgen, als ze niet vanuit je eigen hart komen.

Je wordt niet gedwongen. Het is niet iets wat je doet, omdat je daarvoor gemanipuleerd, gebrainwasht bent. Je hebt immers al die technieken door.

Als je interesse hebt in metafysica en spirituele antwoorden:

Stop dan alsjeblieft met het zoeken naar die kracht “buiten jezelf” anders dan voor aanwijzingen en begeleiding over jezelf.

Stop alsjeblieft met te denken dat jij, het Leven en het Universum dingen zijn die losgekoppeld zijn.

Bovendien, stop ook met denken dat het Leven en het Universum dingen met je doet.

Begin met denken, en nog belangrijker, weet dat Jij en jij alleen de co-schepper en de co-regisseur bent, vibrationeel van het Leven en Het Universum in je hele ervaring.

In feite heb je het allemaal verzonnen. Dat betekent dat je alles in je ervaring hebt gecreëerd dankzij je geloofssystemen en gevoelens over liefde en elk ander onderwerp in je ervaring.

Is dit niet opwindend? Is het niet geweldig om te weten dat als je liefdeservaring niet is wat je wilt, je kunt stoppen met naar buiten kijken om te proberen het te laten werken, en thuiskomen bij je innerlijk om te creëren wat echt werkt!

Houd er rekening mee dat alle toekomstige onderwerpen hier op deze website zullen worden geplaatst, zodat je een bijdrage kunt leveren en jouw gedachten kunt delen, evenals vragen kunt stellen.

Je kunt best ook onze website volgen, zodat je leert omgaan met narcisme en gratis nieuwe mogelijkheden krijgt. Alle links vind je in het menu.

Ik zou graag willen horen wat je van dit artikel vindt en of je suggesties hebt om dit te verbeteren. Ik zal mijn best doen om op alle opmerkingen te reageren.


Reacties

2 reacties op “Je verdient het niet je zo te voelen. Hoe PTSS voelt?”

 1. Van de Vloet Cynthia avatar
  Van de Vloet Cynthia

  Dit artikel was heel confronterend en heel leerrijk.Precies zoals ik me soms voel.

 2. Anoniemp avatar
  Anoniemp

  En wat als de narcistische mishandelaar de moeder van je kinderen is? Een ex vrouw met alle macht, gezag en financiële middelen om je uit te kleden en te doen en laten met je wat zij wil.
  Je kan je niet losmaken van de narcist, en blijft plichtig als man aan de narcist. Alle instanties geven alle middelen om jou te blijven mishandelen en jou geen mogelijkheid overlaten te kunnen ontsnappen… behalve.. zelf uit dat leven te stappen.

  Wat dan?

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees