Verslaafd aan emoties. Wat kun je eraan doen?

Verslaafd aan emoties. Wat kun je eraan doen?

Meestal denken we eraan verslaafd te zijn aan dingen (eten, drugs, seks) maar we kunnen ook verslaafd zijn aan emoties.

We kunnen ook verslaafd zijn aan emoties.

Zelfs als de emotie ons stress bezorgt of ons een totaal gevoel van controle geeft, zoeken we het op omdat het vertrouwd en veilig aanvoelt. Vaak is het de emotie die we het meest voelden toen we opgroeiden (of niet konden voelen) die onze onderbewuste programmering deze keer op keer herschept.

Ben je verslaafd aan een emotie?

We hebben geleerd onze emoties te voelen en te accepteren, maar hoe zit het als je aan je emoties daadwerkelijk verslaafd raakt?

Dit concept is nogal vreemd in het systeem van de psychologie dat is gebaseerd op de analyse van emoties.

Toen Dr. Nicole Leperla traditionele psychotherapie beoefende, begon zij op te merken hoeveel van haar cliënten herhaaldelijk emoties voelden. De meesten van hen creëerden onbewust situaties waarin ze die zouden ervaren, ook al vertelden ze haar verbaal dat ze wilden veranderen.

Weinig mensen begrijpen de chemische cocktail van menselijke emotie.

Emoties beginnen met een gedachte. We hebben te veel gedachten per dag om te tellen, maar de meeste van deze gedachten zijn gewoon. We hebben ze dag in dag uit, en omdat we geen scheiding van gedachten hebben gecreëerd, kennen we een betekenis toe aan die gedachten in de veronderstelling dat ze waar zijn.

Het is de toegewezen betekenis van gedachten die onze emoties vormen.

Wanneer we deze emotie voelen, is er een cellulaire verandering in het lichaam. Neurotransmitters worden vrijgegeven en de fysiologie van het lichaam verandert. Naarmate onze fysiologie verschuift, worden de neurale paden in de hersenen geactiveerd en bedraad als reactie.

Gewoonlijk voelen en reageren versterken de zenuwbanen waardoor we onbewust naar dezelfde emotie gaan zoeken.

Een emotionele verslaving is wanneer het lichaam afhankelijk wordt van onze eigen chemische reacties.

Deze cyclus verandert het beloningscentrum van de hersenen.

Zelfs als de emotie ons ellendig maakt, is de stormloop van neurotransmitters een beloning.

Verslaving betekent meestal dat je verslaafd bent aan een externe substantie of gedrag (zoals toevoeging van voedsel of seks), maar het is ook mogelijk om verslaafd te zijn aan onze eigen interne chemische cocktails.

De meeste mensen die met enige vorm van verslaving worstelen, zijn zich op zijn minst op een bepaald niveau bewust van de problemen die hun verslaving hen veroorzaakt. Emotionele verslaving is anders omdat we de emotionele ervaring zo nauw beleven dat het letterlijk buiten ons bereik van ons bewustzijn valt.

Om emotionele verslaving te doorbreken, moet je je bewust worden van je eigen patronen.

Word je bewust van je ‘hit’-emotie

Als er een aha-moment is afgegaan en je beseft dat je een emotionele verslaving heeft, zul je gemakkelijk jouw ‘hit’-emotie kunnen herkennen. Als er iets in je in beweging is gekomen, maar je kunt niet precies bepalen welke emotie je voelt in die cycli, dan moet er nog wat werk worden verzet om de ‘hit’-emotie te identificeren.

Hier zijn enkele eenvoudige stappen om te beginnen om te ontdekken aan welke emoties je verslaafd bent:

De intentie om je emoties te observeren:

hoewel dit eenvoudig klinkt, is het eigenlijk heel moeilijk omdat we zelden onze emoties observeren voordat we erop reageren.

Je denkt dat je geen emotionele verslaving hebt, omdat het lijkt alsof het gewoon een deel van ‘jou’ is. Zet herinneringen in jouw telefoon en noteer deze intentie.

Door dit te doen, word je je bewust van het onderbewustzijn. Kijk hoe je je voelt in dagelijkse situaties tijdens het scrollen op Instagram, op het werk of wanneer je met vrienden praat. Let op patronen en noteer ze. Deze kunnen je aanwijzingen geven voor jouw hitemotie.

Vraag om input van iemand die je vertrouwt:

Door kwetsbaarheid krijgen we inzicht. Als je iemand in je leven hebt die je vertrouwt en die bereid is om open en eerlijk tegen je te zijn, vraag hem dan of hij of zij je input zou geven.

Vertel ze dat je aan persoonlijke ontwikkeling bezig bent en kijk of ze je vaak in een bepaalde emotie aantreffen. Andere mensen kunnen zien wat je in jezelf niet kunt zien.

Leg je toe op een dagelijkse meditatie van 5 minuten:

leg je 30 dagen vast voor 5 minuten meditatie, wat er ook gebeurt. Bekijk de gevoelens en emoties die naar boven komen, terwijl je probeert je gedachten te observeren. Ze zullen je waardevolle feedback geven over de loops van je gedachten die emoties oproepen.

Zoals je kunt zien, zal dit veel werk en toewijding vergen als je verslaafd bent aan emoties

Emotionele verslavingen hebben tientallen jaren nodig om zich te ontwikkelen en vereisen dat je veel zelfreflectie doet. Nadat je de ‘hit’-emotie hebt geïdentificeerd, ben je klaar om verder te gaan.

Het is vermeldenswaard dat dit geen plek is om in te vertoeven. Als je erachter komt wat de emotie is, zul je hier veel andere emoties omheen voelen. Er kan veel schaamte naar boven komen, omdat je zich niet bewust was van jouw eigen gedrag. Oefen mededogen en begrijp dat elk gedrag met de bedoeling kan worden veranderd. Ga voorwaarts en heb dankbaarheid voor dit bewustzijn.

Herbedraden van het beloningssysteem van de hersenen

Focus op voeding:

De hersenen zijn een energie-vragend orgaan dat voortdurend nieuwe paden creëert, cellen regenereert, en ontelbare keren per dag neuronen afvuurt en bedraadt. De hersenen bestaan voornamelijk uit vet en staan ​​voortdurend in verbinding met de darm via de darm-hersen-as.

Omdat neurotransmitters zoals serotonine voornamelijk in de darmen worden gemaakt, wordt voedsel de beste therapie voor een gezond brein. Als je aan een nieuwe gewoonte werkt, is het belangrijk om de hersenen de juiste voeding te geven om het proces te ondersteunen.

Dit betekent het verwijderen van bewerkte voedingsmiddelen, suiker, gluten en ze vervangen door voedzame voorouderlijke voedingsmiddelen zoals vlees, groenten (vooral gefermenteerde groenten), kefir, grasgevoerde boter, eieren en zuivelproducten als je ze goed verdraagt.

Gebruik affirmaties:

Affirmaties zijn een manier om het onderbewustzijn opnieuw te programmeren. Als je je ‘hit’-emotie kent, kun je affirmaties gebruiken om de zenuwbanen van de hersenen te veranderen. Leg je toe op het doen van dagelijkse affirmaties en wees geduldig. Hoewel dit kan worden gedaan, kost het tijd.

De ochtend is de beste tijd om ze te doen, omdat de geest in een ontspannen toestand is. Voordat je naar bed gaat, is er een andere, dus zoek de tijd die voor je het beste werkt. Probeer dit nooit te doen in een periode van stress. Gebruik deze mantra gedurende de dag, wanneer je voelt dat je emoties toenemen, elke keer in stilte. Naarmate de geest zich aanpast, zul je je ‘hit’-emotie steeds minder zien opkomen.

voorbeeld affirmatie

Laten we zeggen dat je emotionele verslaving aan woede is. Vrede is de emotie die je wilt gebruiken om de cyclus van woede te doorbreken. Een bevestiging hiervoor zou zijn: “Ik ben vrede. Ik kies voor vrede. Ik beheers mijn emoties in een bepaalde situatie, en mijn basisemotie is vrede. ” Voel opzettelijk vrede door het hele lichaam. Stel je voor hoe vrede voelt. Dit is het belangrijkste onderdeel. Als je het kunt denken en voelen in je lichaam, is het alsof het al waar is. Dit is waar affirmaties hun kracht krijgen om echte verandering teweeg te brengen.

you can thrive after narcissistic abuse
klik om te bestellen

In this English paperback e-book audioboek you will find Melanie’s method of recovery that we highly recommend. After all, we have applied that blooming method to ourselves. For that reason, many personal experiences are the result of the daily use of Melanie’s method that we describe in our texts.

Verwacht weerstand:

de hersenen zijn neuroplastisch, wat betekent dat ze op elk moment in het leven nieuwe paden kunnen creëren op basis van bewust gedrag. Hoewel dit fascinerend is en hoop geeft, is het belangrijk om realistisch te zijn dat het veel werk kost.

De geest geeft altijd de voorkeur aan vertrouwdheid en zal protesteren wanneer je probeert de neurale connectiviteit te veranderen. Om deze reden is het belangrijk om kleine blokken tijd te nemen om dit werk te doen. Als je te veel tegelijk doet, zullen de hersenen snel vermoeid raken.

Onderbewust herprogrammeren werkt alleen als de hersenen uitgerust en ontspannen zijn. Als je zich overweldigd voelt, neem dan een pauze. Na verloop van tijd zullen de hersenen langzaamaan toleranter worden voor deze nieuwe activiteiten als je niet overbelast raakt met prikkels.

Vrij zijn van de ketens van emotionele verslaving zal niet alleen geluk creëren, maar ook lichamelijke gezondheid. Door jouw lichaam te laten rusten van deze chemische “fixes”, kunnen de fysiologische processen van natuurlijke genezing, of homeostatisch genezen, plaatsvinden. Je zult niet alleen emotionele voordelen beginnen te zien, maar ook fysieke, als het zijn natuurlijke balans terugkrijgt.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees