Categorieën
Recent relax traumaverwerking Werktuigen & tools voor veerkracht weerbaarheid

Regulatie door fysiologische zucht

Ooit gehoord van de fysiologische zucht? Waarschijnlijk een van de effectiefste kortetermijn regulatoren van het autonome zenuwstelsel. De dingen die de mens stress geven zijn door de jaren heen dramatisch veranderd, maar de menselijke stressreactie is grotendeels hetzelfde gebleven.

Toen de strijd-of-vlucht stressreactie voor het eerst in de hersenen van onze voorouders werd verbonden, waren roofdieren een grote zorg. Nu zien “roofdieren” er echter heel anders uit.

Je hersenstam reageert op naderende tijgers en alarmerende e-mails op dezelfde manier: door een cascade van reacties te starten die epinefrine, acetylcholine en andere chemicaliën in je lichaam afgeven. Deze chemische vrijkoming veroorzaakt snelle hartslag en ademhaling, verwijdde pupillen en andere lichaamsreacties, allemaal onbewust en allemaal binnen een halve seconde.

Huberman’s lab bestudeert wat onze stressreactie beïnvloedt met als doel mensen te helpen het parasympathische “rust and digest” deel van het autonome zenuwstelsel te leren gebruiken om de opwinding van stress te de-escaleren.

Wat enorm helpend kan zijn, is tools ontwikkelen die we op dit moment kunnen gebruiken! Zoals je je kunt voorstellen, zal een zucht alleen je zenuwstelsel niet reguleren, maar wat het wel kan doen is je helpen met tijdelijke verlichting.

Weten hoe je tijdelijke verlichting kunt scheppen is ook een heel belangrijk hulpmiddel om te hebben omdat het je helpt om wat “ruimte” te krijgen om te pauzeren en hulpmiddelen zoals hangering, herscholing of innerlijk kindwerk te gebruiken om je zenuwstelsel te kalmeren en op lange termijn genezing!

Waarom die fysiologische zucht?

Je longen bevatten kleine zakken lucht, waardoor je meer lucht kunt inademen. Die zakken zakken in mettertijd, waardoor het zuurstofgehalte daalt en het kooldioxidegehalte in de bloedbaan en het lichaam toeneemt, wat een groot deel van het stressreactiesignalement is.

De dubbele inademing van de fysiologische zucht “popt” de luchtzakken (alveoli genoemd) open, waardoor er zuurstof binnen komt en je in staat stelt kooldioxide af te laden in de lange uitgeademde zucht.

Je ademt normaal, maar je vult je longen met extra zuurstof voordat je uitademt. Je ademt dan weer uit en maakt een diepe zucht. Deze ademhaling, die in feite dubbel is, wordt door de hersenen gestuurd en is nodig om de longen gezond te houden.

In de hersenen blijkt een plek te zijn die ervoor zorgt dat we, in plaats van een normale ademhaling, een dubbele dosis tegelijk inademen als een soort reflex. Dit moeten we gemiddeld eens per vijf minuten doen om onze longen in de juiste conditie te houden.

Rustgevende muziek is fijn, maar soms is stilte en tellen ook heel prettig. Doe wat het beste werkt. Wanneer u het heeft uitgeprobeerd, laat me dan graag weten hoe u het heeft ervaren in de commentaren hieronder.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren