Categorieën
Communicatie Recent

Praten over de oorlog met kinderen

Ze hebben een tijdje geleden in de live-uitzending van @lennykravets een van de onderwerpen aan de orde gebracht die me persoonlijk erg verraste – het onderwerp vermijden van melding van oorlog.

In het gesprek vertelde Elena dat haar kennissen bijvoorbeeld besloten om kinderen niet over de oorlog te vertellen, en dat lukt ze. Ik faalde er in. Hoewel niet alle kinderen van de kampleden van gen.ukrainian niet alle verschrikkingen van oorlog hebben gezien, weten sommigen wat er precies in hun land gebeurt. Ik verberg ook niet de oorlog voor ons pleegkind. In tegendeel we gaan naar musea en evenementen die als onderwerp oorlog hebben.

Voor velen is het leven verdeeld in “voor” en “na” na 24 februari.

Deze gebeurtenissen zitten ingebed in het geheugen, en het gaat erom hoe we door deze ervaringen heen leven. Daarom is voor mij het idee dat oorlog alleen maar een politiek verhaal is, een valse gedachte. Oorlog is pijn, lijden, gedwongen migranten, verloren huizen, dode ouders …

Natuurlijk beslist elke volwassene zelf hoeveel en hoe hij met kinderen over oorlog moet praten, maar mijn verzoek aan ouders is om niet te zwijgen, verberg niet wat helaas vandaag duidelijk is. Hier verwijs ik naar een “betrouwbare volwassene”, wiens taak het is om een kind voor te bereiden op verschillende levensomstandigheden.

Al bijna een jaar horen kinderen in Oekraïne luchtalarmsignalen, weten wat opvang is en hebben ze een extra pak koekjes in hun aktetas … Want voor mij is het vermijden van het praten over de oorlog alsof je een kind vertelt dat er geen hemel is als we het elke dag met eigen ogen zien.

En hoe zit het met je? Hoe vaak vraagt je kind wat er aan de hand is? Is ze een oorlog aan het tekenen zoals ze het ziet? Als je dit onderwerp ook in je familie vermijdt, vertel ons dan waarom? Zeer geïnteresseerd in je mening.

psychologisch front

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren