Lichaamsbeweging zorgt voor geestelijke gezondheid.

Lichaamsbeweging en geestelijke gezondheid.

We hebben allemaal overwogen om lichaamsbeweging te doen omdat het goed is voor onze gezondheid. Weten we echt wat de effecten zijn op ons lichaam en, vooral, op onze geestelijke gezondheid?

Lichaamsbeweging kan worden onderverdeeld in aerobe en anaerobe activiteit.

Ten eerste is het de aerobe training die leidt tot een aanzienlijke toename van het zuurstofverbruik gedurende een langere periode.

We doen dit soort oefeningen als we lopen, fietsen, zwemmen, hardlopen, enz. Ten tweede vereist anaerobe oefening korte en intense energieverbruik. Ze hebben geen opvallende hoeveelheid zuurstof nodig.

Dit soort oefening kan gevaarlijk zijn voor mensen met coronaire aandoeningen. We zouden dit soort lichaamsbeweging uitvoeren wanneer we korte afstand lopen, gewichten heffen, enz.

Het uitvoeren van beide oefeningen is zonder zuurstof gebrek het gezondst. Dat wil zeggen kunnen bewegen en terwijl nog normaal praten.

Klik voor meer info

Wat is het nut van lichaamsbeweging bij psychologische interventies en voor zelfgenezing?

Naast de voordelen die lichaamsbeweging heeft voor de lichamelijke gezondheid (verbetering van de cardiovasculaire functie, beschermende factor tegen  beroerte en de soorten kanker die gepaard gaan met overgewicht, enz.) produceert lichaamsbeweging veel gunstige effecten voor de geestelijke gezondheid.

Lichaamsbeweging absorbeert stress.

Ongeveer 30 minuten nadat we stoppen met lichaamsbeweging, produceert ons lichaam dan een afname in angst, vooral fysiologische activatie. 

Er wordt van uitgegaan dat regelmatige lichaamsbeweging een natuurlijk “kalmerend effect” produceert dat effectiever is dan sommige kalmerende psychotrope geneesmiddelen, met een periode van ontspanning na inspanning die ongeveer vier uur zou duren.

Het zou vooral moeten worden aangegeven voor mensen met een somatische activering.

Waarom vermindert fysieke inspanning de fysiologische hyperactivatie?

Sommige hypothesen geven aan dat lichaamsbeweging:

 • Vermindert spieractivatie
 • Vergemakkelijkt neurale transmissie door norepinephrine (NA), serotonine (5-HT) en dopamine (DA) die de afgifte van endogene opioïden bevorderen.
Klik voor meer info

Vermindert depressieve symptomen en verbetert de gemoedstoestand.

Verschillende studies hebben gunstige effecten gevonden bij vrouwen van middelbare leeftijd en bij mensen met een ernstige depressie.

De studies van Doyne  (1985) hebben aangetoond dat bij vrouwen die een psychologische behandeling hebben bijgewoond en die depressieve symptomen vertoonden, de symptomen afnamen met een zes weken durende therapieprogramma van lichaamsbeweging. Sommige auteurs hebben geconcludeerd dat voor ouderen lichaamsoefeningen een alternatieve behandeling van depressie is.

Hoe beïnvloedt lichaamsbeweging de verbetering van de stemming?

 • Stimuleert de productie van hersenneurotrofe factor (BDNF) (die verminderde niveaus van stemmingsstoornissen tot gevolg heeft).
 • Produceert een gevoel van controle over iemands lichaam.
 • Produceert een meer ontspannen bewustzijnsstaat.
 • Het is een vorm van afleiding en plezier die de persoon tijdelijk kan scheiden van onaangename ervaringen.
 • Stelt de persoon bloot aan de fysieke symptomen van stress zonder aanwezig te zijn. Vermindert de gevoeligheid voor angst en verwijdert het vermijden van fysiologische activiteit.
 • Vergroot sociale versterking.
 • Verhoogt het zelfrespect

Lichaamsbeweging verbetert cognitieve processen.

Enkele studies uitgevoerd aan de University of Illinois, vonden dat de hogere aerobe activiteit minder neuronale degeneratie tot gevolg had. Studies bij oudere mensen vonden dat hun cognitieve vaardigheden beter waren dan bij diegenen die niet oefenden.

In een ander onderzoek dat werd waargenomen bij een groep vrijwilligers met een sedentaire levensstijl (een zittend leven leiden) stelden ze vast dat na een snelle en aanhoudende gedurende 45  minuten lopen drie keer per week, ze erin waren geslaagd om hun mentale vaardigheden te verbeteren, die anders de neiging hebben om met de leeftijd af te nemen.

Maar de cognitieve voordelen zijn niet alleen beperkt tot de gegevens die worden gevonden in onderzoek met ouderen.

Er zijn aanwijzingen dat cognitieve processen bij kinderen die op een systematische manier lichaamsbeweging beoefenen, beter zijn dan de processen van kinderen die sedentair zijn.

Bij volwassenen werden verbeteringen waargenomen in aandacht, remmende controle, werkgeheugen en verwerkingssnelheid. Een verbetering van de frontale kwabfunctie na een training van sedentaire jonge volwassenen gedurende drie maanden, 30 minuten lichaamsbeweging gedurende driemaal per week. Dergelijke verbeteringen begonnen af ​​te nemen als de training werd opgegeven.

Waarom gebeurt deze verbetering?

Deze verbetering in cognitieve processen is aangetoond, omdat fysieke activiteit ervoor zorgt dat de spier IGF-1 uitscheidt een groeifactor die vergelijkbaar is met insuline.

Dit komt in de bloedbaan en bereikt de hersenen. Het stimuleert de productie van cerebrale neurotrofe factor (BDNF), een neurotrofine gerelateerd aan de zenuwgroeifactor, voornamelijk gelegen in de hippocampus en de hersenschors.

BDNF verbetert de overleving van neuronen zowel in vivo als in vitro.

Bovendien kan het de hersenen tegen ischemie beschermen (onvoldoende bloedtoevoer) en synaptische transmissie bevorderen.

Deze bevindingen bieden aan fysieke activiteit een neuropreventieve rol die tot nu toe niet in aanmerking werd genomen bij neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer, Parkinson, Huntington of amyotrofe laterale sclerose.

Lichaamsoefeningen zijn ook voorgesteld voor de behandeling van obesitas maar ook bij de behandeling van roken, alcoholmisbruik, andere drugsmisbruik en multi-etiologische ziekten zoals chronisch vermoeidheidssyndroom.

Om te profiteren van de effecten van aerobe oefeningen:

 • De hartslag moet boven een bepaald niveau stijgen. Het wordt vastgesteld door een formule die rekening houdt met leeftijd en maximale hartslag
 • Je moet minstens 12 minuten (beter tussen 15-30) en tussen drie en vijf keer per week matige lichaamsbeweging doen.
 • Het moet een matige intensiteit hebben, maar niet vermoeiend.

Ik suggereer dat je grondig overweegt of het Quantum Healing Starters packet iets voor jou is, want het is een eenvoudig systeem dat iedereen kan gebruiken om zich te bevrijden van het trauma van narcistisch misbruik. Om dit te doen klik je hier.

Like onze Facebook pagina, verwittiging nieuwe post en chat …

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN. Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Weet je dat de meerderheid van de mensen met een giftige relatie er nooit overheen komt?

In feite worden ze vaak jarenlang en soms decennia nadat de relatie is beëindigd, geconfronteerd met slopende psychologische en gezondheidseffecten. Deze mensen zijn op zoek naar een relatie expert rond narcisme.

Melanie Tonia Evans, een relatie expert rond narcisme, weet alles van het fenomeen narcisme en PTSS, ze heeft zelf twee levens- en bijna-dood narcistische misbruikrelaties meegemaakt die haar achterlieten met medische aandoeningen waarvan haar werd verteld dat ze onmogelijk te genezen waren.

Deze relatie expert rond narcisme ontwikkelde een genezingsmethode die tienduizenden mensen uit meer dan 120 verschillende landen heeft geholpen.

Tegenwoordig is Melanie de # 1 expert op het gebied van herstel van narcistisch misbruik ter wereld en ze weet, na meer dan 10 jaar mensen te hebben geholpen met genezen, waarom het zo moeilijk is om over giftige relaties heen te komen.

Met liefde,

Johan en Annemie Persyn Declercq

PS: Voer ook de groeitaken uit die je vindt door te zoeken op “narcisme.blog taak”.

Niets van deze site, of een pagina, moet worden opgevat als juridisch advies – je moet altijd zoeken naar de diensten van een jurist. Evenzo mag niets op deze site worden opgevat als medisch advies. Indien nodig moet een beroep worden gedaan op de hulp van een medische professional of een professional in de geestelijke gezondheidszorg.

Alle informatie wordt te goeder trouw verstrekt om het grote publiek, slachtoffers en overlevenden voor te lichten over misbruik. Houd er rekening mee dat een deel van de inhoud van deze site kan ‘triggeren’. 

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN.

Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Melanie Tonia Evans is een relatie expert rond narcisme.

Ze weet alles van het fenomeen narcisme en PTSS, ze heeft zelf twee levens- en bijna-dood narcistische misbruikrelaties meegemaakt die haar achterlieten met medische aandoeningen waarvan haar werd verteld dat ze onmogelijk te genezen waren.

Deze relatie expert rond narcisme ontwikkelde een genezingsmethode die tienduizenden mensen uit meer dan 120 verschillende landen heeft geholpen.

Tegenwoordig is Melanie de # 1 expert op het gebied van herstel van narcistisch misbruik ter wereld en ze weet, na meer dan 10 jaar mensen te hebben geholpen met genezen, waarom het zo moeilijk is om over giftige relaties heen te komen. Bekijk haar programma: http://bit.ly/herstelprogrammaMTE

Related Post
Share
Leave a Comment

Recent Posts

 • groeitaak
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent
 • zelfgenezing
 • zelfzorg

EFT een dagelijkse tool om je emoties te verlichten. (taak)

Dus vandaag wil ik met jullie informatie delen om emotionele energie los te laten met EFT, die in ons lichaam… Read More

 • groeitaak
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent

Meditatie: ons afscheiden van onze geest (taak)

Iedereen bedankt voor het volgen van narcisme.blog. Degenen onder jullie die dat niet hebben gedaan: als het je bevalt wat… Read More

 • groeitaak
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent
 • zelfgenezing
 • zelfzorg

Bodyscan-meditatie een methode om emoties los te laten (taak)

Dit artikel gaat over een bodyscan-meditatie. Geschatte leestijd: 6 minuten Dus eerst ga ik een beetje praten over wat het… Read More

%%footer%%