Lichaamsbeweging zorgt voor geestelijke gezondheid.

 

Lichaamsbeweging en geestelijke gezondheid.

We hebben allemaal overwogen om lichaamsbeweging te doen omdat het goed is voor onze gezondheid. Weten we echt wat de effecten zijn op ons lichaam en, vooral, op onze geestelijke gezondheid?

Lichaamsbeweging kan worden onderverdeeld in aerobe en anaerobe activiteit.

Ten eerste is het de aerobe training die leidt tot een aanzienlijke toename van het zuurstofverbruik gedurende een langere periode.

We doen dit soort oefeningen als we lopen, fietsen, zwemmen, hardlopen, enz. Ten tweede vereist anaerobe oefening korte en intense energieverbruik. Ze hebben geen opvallende hoeveelheid zuurstof nodig.

Dit soort oefening kan gevaarlijk zijn voor mensen met coronaire aandoeningen. We zouden dit soort lichaamsbeweging uitvoeren wanneer we korte afstand lopen, gewichten heffen, enz.

Het uitvoeren van beide oefeningen is zonder zuurstof gebrek het gezondst. Dat wil zeggen kunnen bewegen en terwijl nog normaal praten.

lichaamsbeweging en geestelijke gezondheid cover foto voor narcisme.blog
Klik voor meer info

 

Wat is het nut van lichaamsbeweging bij psychologische interventies en voor zelfgenezing?

Naast de voordelen die lichaamsbeweging heeft voor de lichamelijke gezondheid (verbetering van de cardiovasculaire functie, beschermende factor tegen  beroerte en de soorten kanker die gepaard gaan met overgewicht, enz.) produceert lichaamsbeweging veel gunstige effecten voor de geestelijke gezondheid.

 

Lichaamsbeweging absorbeert stress.

Ongeveer 30 minuten nadat we stoppen met lichaamsbeweging, produceert ons lichaam dan een afname in angst, vooral fysiologische activatie. 

Er wordt van uitgegaan dat regelmatige lichaamsbeweging een natuurlijk “kalmerend effect” produceert dat effectiever is dan sommige kalmerende psychotrope geneesmiddelen, met een periode van ontspanning na inspanning die ongeveer vier uur zou duren.

Het zou vooral moeten worden aangegeven voor mensen met een somatische activering.

 

Waarom vermindert fysieke inspanning de fysiologische hyperactivatie?

Sommige hypothesen geven aan dat lichaamsbeweging:

 

 • Vermindert spieractivatie
 • Vergemakkelijkt neurale transmissie door norepinephrine (NA), serotonine (5-HT) en dopamine (DA) die de afgifte van endogene opioïden bevorderen.
cover foto voor narcisme.blog, lichaamsbeweging en geestelijke gezondheid
Klik voor meer info

 

Vermindert depressieve symptomen en verbetert de gemoedstoestand.

Verschillende studies hebben gunstige effecten gevonden bij vrouwen van middelbare leeftijd en bij mensen met een ernstige depressie.

De studies van Doyne  (1985) hebben aangetoond dat bij vrouwen die een psychologische behandeling hebben bijgewoond en die depressieve symptomen vertoonden, de symptomen afnamen met een zes weken durende therapieprogramma van lichaamsbeweging. Sommige auteurs hebben geconcludeerd dat voor ouderen lichaamsoefeningen een alternatieve behandeling van depressie is.

 

Hoe beïnvloedt lichaamsbeweging de verbetering van de stemming?

 

 • Stimuleert de productie van hersenneurotrofe factor (BDNF) (die verminderde niveaus van stemmingsstoornissen tot gevolg heeft).
 • Produceert een gevoel van controle over iemands lichaam.
 • Produceert een meer ontspannen bewustzijnsstaat.
 • Het is een vorm van afleiding en plezier die de persoon tijdelijk kan scheiden van onaangename ervaringen.
 • Stelt de persoon bloot aan de fysieke symptomen van stress zonder aanwezig te zijn. Vermindert de gevoeligheid voor angst en verwijdert het vermijden van fysiologische activiteit.
 • Vergroot sociale versterking.
 • Verhoogt het zelfrespect

 

Lichaamsbeweging verbetert cognitieve processen.

Enkele studies uitgevoerd aan de University of Illinois, vonden dat de hogere aerobe activiteit minder neuronale degeneratie tot gevolg had. Studies bij oudere mensen vonden dat hun cognitieve vaardigheden beter waren dan bij diegenen die niet oefenden.

In een ander onderzoek dat werd waargenomen bij een groep vrijwilligers met een sedentaire levensstijl (een zittend leven leiden) stelden ze vast dat na een snelle en aanhoudende gedurende 45  minuten lopen drie keer per week, ze erin waren geslaagd om hun mentale vaardigheden te verbeteren, die anders de neiging hebben om met de leeftijd af te nemen.

Maar de cognitieve voordelen zijn niet alleen beperkt tot de gegevens die worden gevonden in onderzoek met ouderen. 

Er zijn aanwijzingen dat cognitieve processen bij kinderen die op een systematische manier lichaamsbeweging beoefenen, beter zijn dan de processen van kinderen die sedentair zijn.

Bij volwassenen werden verbeteringen waargenomen in aandacht, remmende controle, werkgeheugen en verwerkingssnelheid. Een verbetering van de frontale kwabfunctie na een training van sedentaire jonge volwassenen gedurende drie maanden, 30 minuten lichaamsbeweging gedurende driemaal per week. Dergelijke verbeteringen begonnen af ​​te nemen als de training werd opgegeven.

 

Waarom gebeurt deze verbetering?

Deze verbetering in cognitieve processen is aangetoond, omdat fysieke activiteit ervoor zorgt dat de spier IGF-1 uitscheidt een groeifactor die vergelijkbaar is met insuline.

Dit komt in de bloedbaan en bereikt de hersenen. Het stimuleert de productie van cerebrale neurotrofe factor (BDNF), een neurotrofine gerelateerd aan de zenuwgroeifactor, voornamelijk gelegen in de hippocampus en de hersenschors.

BDNF verbetert de overleving van neuronen zowel in vivo als in vitro

Bovendien kan het de hersenen tegen ischemie beschermen (onvoldoende bloedtoevoer) en synaptische transmissie bevorderen.

Deze bevindingen bieden aan fysieke activiteit een neuropreventieve rol die tot nu toe niet in aanmerking werd genomen bij neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer, Parkinson, Huntington of amyotrofe laterale sclerose.

Lichaamsoefeningen zijn ook voorgesteld voor de behandeling van obesitas maar ook bij de behandeling van roken, alcoholmisbruik, andere drugsmisbruik en multi-etiologische ziekten zoals chronisch vermoeidheidssyndroom.

 

Om te profiteren van de effecten van aerobe oefeningen:

 • De hartslag moet boven een bepaald niveau stijgen. Het wordt vastgesteld door een formule die rekening houdt met leeftijd en maximale hartslag
 • Je moet minstens 12 minuten (beter tussen 15-30) en tussen drie en vijf keer per week matige lichaamsbeweging doen.
 • Het moet een matige intensiteit hebben, maar niet vermoeiend.

Liefs

Annemie Persyn Declercq
Orthopedagoge

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN. Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Op 26 en 27 september organiseert Melanie Tonia Evans het “You Can Thrive After Narcissistic Abuse evenement”. Dit is een live online Première Global Healing workshop voor iedereen die lijdt aan misbruik van een echtgenoot, partner, familielid, vriend, baas, collega of ander individu.

Deze gebeurtenis is belangrijk voor u, ongeacht uw geslacht of leeftijd. Hoe lang geleden u gescheiden bent van deze persoon speelt geen rol. Zelfs als ze nog steeds in je leven zijn ben je welkom.

Klik voor meer info

Hier is een samenvatting van wat Melanie behandelt tijdens de komende workshop:

🔮 Hoe word je glashelder en krijg je klaarheid als de persoon waarmee je te maken hebt je narcistisch misbruikt.

✅ De #1 factor die bepaalt of ze in staat zijn om te veranderen.

!?️ Hoe herken je de meest voorkomende persoonlijkheidskenmerken in JOU die je een doelwit maken voor narcisten. Hoe je in de toekomst kunt stoppen met het aantrekken van misbruikers.

💻 De 6 redenen waarom de meeste mensen niet herstellen van misbruik.

Dit zal u niet meer gebeuren na deze workshop!

⚖ Hoe kun je omgaan met een narcist in moeilijke situaties zoals co-ouderschap, voogdij gevechten, echtscheiding en andere juridische / zakelijke deals.

⚕ Hoe te genezen van trauma symptomen zoals C-PTSS, angst, depressie en fibromyalgie en leven vrij van hen eens en voor altijd.

Deze gebeurtenis is niet alleen bedoeld om u te helpen los te komen en te genezen van elke misbruiksituatie. Dit healing event leert u ook hoe u een nieuw en bloeiend leven kunt creëren die giftige mensen niet langer kunnen beïnvloeden.

Als je dit soort relaties hebt meegemaakt, kan ik je sterk aanbevelen om deel te nemen aan een hele dag “healing event”.

Laat Melanie je leren hoe je kunt verschuiven van een slachtoffer van misbruik naar een bloeier na misbruik op een manier die gemakkelijk te begrijpen en onmiddellijk van toepassing is op je leven.

Ik ken Melanie’s werk en wat ze zal delen is de meest geavanceerde en impactvolle informatie over genezing van giftige en beledigende relaties.

Het is Melanie’s diepe begrip van het trauma toegebracht door narcisten die haar passie om zo veel mogelijk mensen te helpen om te genezen aanwakkert. En Melanie’s wijsheid en genezingsprocessen hebben zoveel mensen geholpen hun leven te herstellen en voorbij het overleven naar een echt bloeiend leven te gaan.

Dit is een zeldzame kans voor u om rechtstreeks te leren van een vertrouwde collega die een bekende misbruik herstel expert is.

Klik hier om uw ticket voor deze baanbrekende misbruikherstel gebeurtenis veilig te stellen.

PLUS zo veel meer …

PS Ik heb gezien dat Melanie ook een aantal spannende bonussen heeft voor u ook! Na aankoop van uw ticket krijgt u direct toegang tot het volgende:

De 50 Traits of a Narcissist Checklist zodat u kunt achterhalen of u te maken hebt met een narcist.

Plus een exclusieve 35 minuten durende videotraining genaamd “The 6 Mistakes That People Make When Recovering From Abuse”. Dit biedt een uitstekend startpunt voor je genezingsreis.

Klik hier om je ticket te reserveren en om alle speciale bonussen te ontvangen.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een implicatie dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Annemie Persyn Declercq

 

Techniek om je beter te voelen. deel 1

 

Relaxatie voor herstel van trauma.

 

6 therapeutic exercises aimed at combating stress and anxiety about relaxation.

 

Hypnotische beeld meditatie voor omzetten van trauma naar veerkracht.

 

Geleide meditaties om te kunnen ontspannen

 

Simple meditation to activate your energy.

 

NARP Herstelprogramma voor narcistisch misbruik.

Gezondheid

Geef een reactie, vraag of antwoord.