Wat ze je niet vertellen over anorexia en boulimia nervosa?

audio van deze blog op narcisme.blog

In onze samenleving, van een specifiek sociaal-cultureel niveau, is er een stoornis die iedereen kent, hoewel er weinig echte kennis van is, een eetstoornis. We zullen de voorkomendste bespreken, zoals anorexia en boulimia nervosa.

Volgens de meest recente gegevens zouden in Vlaanderen 10.000 jongeren zijn getroffen. Hoewel je het gedacht kunt hebben om over hetzelfde te praten, heb je enkele kleine verschillen.

Geschiedenis van een eetstoornis.

Richard Morton was de eerste die het als zo beschreef in 1689 vanuit een klinische casus. In dit geval noemde hij het in eerste instantie “nerveuze consumptie”, hoewel de klinische afbakening als zo van Charles Lasègue in 1873 was.

Wat is een eetstoornis?

Dat zijn een reeks klinische entiteiten met veranderde eetgewoonten. Met meerdere fysieke, psychische en socioculturele gevolgen, waarvoor ze een multidisciplinaire aanpak eisen.

Anorexia  (anorexia nervosa)

Eetstoornis met de fysieke focus als hoofddoel. Dit leidt tot vermindering van het lichaamsgewicht tot de ideale veronderstelling om ongezonde limieten te bereiken.

Het is gebruikelijk bij adolescenten van 12 jaar tot 17-18. Dit is meestal het geval tijdens de puberteit. Vaker bij vrouwen tussen 90% en 95% van de getroffenen dan bij mannen. Hoewel de laatste een laag percentage gevallen hebben. De reden kan de grotere sociale druk en het patriarchaat zijn.

We kunnen 2 soorten anorexia vinden.

Beperkend: het wordt gekenmerkt door het handhaven van zeer strikte en beperkte diëten zonder voorafgaande beoordeling door voedingsdeskundigen en intensieve training.

Purgatief: vervolg in de vorige regel, het heeft de zuivering toegevoegd, evenals de handeling van braken (geïnduceerd) evenals het nemen van laxeermiddelen of diuretica.

Volgens de DSM-V wordt anorexia gedefinieerd als:

De minimale ernst is gebaseerd, bij volwassenen, op de body mass index (BMI) of, bij kinderen en adolescenten, op het BMI-percentiel. De volgende limieten zijn afgeleid van de categorieën van de Wereldgezondheidsorganisatie voor slankheid bij volwassenen; voor kinderen en adolescenten zullen de overeenkomstige BMI-percentielen worden gebruikt. 

De ernst kan toenemen om klinische symptomen, de mate van functionele beperking en de behoefte aan toezicht te weerspiegelen.

Bron: IMC ≥ 17 kg / m2.

Matig: BMI 16-16,99 kg / m2.

Graf: IMC 15-15,99 kg / m2.

Extremo:  IMC <15 kg / m2.

Boulimia.

Deze soort  eetstoornis  wordt gekenmerkt door overmatige ongecontroleerde eetbuien twee — uur periode en de daaropvolgende zuivering of andere manier te compenseren voor dat gevoel van ongemak en schuld voor dergelijke niet toegestaan inname

Meestal doen ze dit in het geheim waardoor het moeilijk op te sporen valt. Het feit van de continue zuivering zal leiden tot laesies in de slokdarm en de keel, gastro-intestinale problemen.

Anders dan anorexia, komt het op een latere leeftijd van de puberteit tot in de volwassenheid voor. Ongeveer vanaf 18 jaar.

Dit patroon brengt een grotere sociale druk met zich mee, gedragen door de stereotypen van succes. Die ze als verwijzingen handhaven en op een bepaalde manier en paradoxaal genoeg op een overdreven manier worden waargenomen.

Dit stereotype beeld is op een vervormde manier vastleggen en is niet  aangepast aan een objectief gezonde en adaptieve realiteit.

Bijvoorbeeld, actrices, dansers, modellen … Benadrukt het vermijden van koolhydraatconsumptie in voedselconsumptie.

“De minimale ernst is gebaseerd op de frequentie van eetbui-afleveringen. De ernst kan toenemen om andere symptomen en de mate van functionele beperking te weerspiegelen.

Mild: 1-3 bingeings per week.

Gemiddeld: 4-7 binges per week.

Ernstig: 8-13 bingeings per week.

In heel hoge mate: 14 of meer binges per week. (DSM-V) “

Wat zijn uw symptomen van boulimie?

We gingen verder met het beschrijven van een reeks symptomen en algemene symptomen, zowel fysiek als fysiologisch, evenals psychologisch en gedragsmatig, die mensen met de diagnose eetstoornis kunnen presenteren.

Fysieke en fysiologische

Wat zijn de oorzaken van een eetstoornis?

Meestal hebben beide soorten vergelijkbare oorzaken, Hoewel het niet hebben van een enkele reden voor die zijn geclassificeerd als multi- causale ziekten. In het algemeen overheersen in de achtergrond slechte psychologische patronen in termen van hun perceptie van zichzelf.

Maar ook kunnen we groot lijden veronderstellen als externe situaties die hen daar aanleiding voor geeft. Dikwijls is dit pesten, echtscheiding van ouders, buitensporige overbescherming, mislukken van school, slechte sociale vaardigheden …

Obsessieve controle van zichzelf.

De overmatige besturing van zichzelf die wij aangeduid hebben als eerdere een patroon, soms gepaardgaande met een obsessieve compulsieve stoornis (OCD)  of primaire affectieve stoornissen.

Daardoor verhoogt dit een veranderde waarneming van zichzelf. Dat leidt tot nog meer controle en isolatie.  De bedoeling is om het oordeel en kritiek te voorkomen.

Ze willen niet het gevoel krijgen dat ze afgewezen worden. Meestal zijn ze gefrustreerd door het gebrek aan begrip dat ontvangen. Dikwijls zijn jongeren met eetstoornissen ook  geïsoleerd in hun eigen wereld en gescheiden van die van anderen.

Dit alles verhoogt de incidentie van dergelijke destructieve gedrag.

Dit zal leiden naar het zoeken van nieuwe groepen met dezelfde tendens om steun te vinden en bevestiging van het zelf. 

“2 basiskenmerken in zijn analyse:
de klinische kenmerken van het syndroom zijn gemakkelijk herkenbaar, op een zodanige manier dat de diagnose betrouwbaar is met een hoge mate van overeenstemming tussen clinici.

Follow-upstudies hebben aangetoond dat van de patiënten die niet herstellen, een aanzienlijk deel chronisch de belangrijkste kenmerken van anorexia nervosa blijft vertonen. (ICD-10) “

Herstel van eetstoornis:

Bij dit soort aandoeningen, als ze niet op tijd worden gedetecteerd, heeft dit invloed op de tijd bij het beslissen over het begin van revalidatie en herstel.

Het duurt meestal gemiddeld vier of vijf jaar om te worden gelost.

Het is dus belangrijk om alert te zijn op deze symptomen om zo snel mogelijk te handelen en passende hulp te bieden, zowel op psychologisch niveau met individuele en groepstherapieën. Nu is de meest effectieve behandeling cognitieve gedragstherapie.

Ook gezinsondersteuning kan belangrijk zijn zoals bewust worden van het voedingsaspect van voedsel en zijn eigenschappen. In essentie dient iedereen zich aan te passen aan een gezond en uitgebalanceerd dieet dat je toestaat om terug te keren naar een zo goed mogelijke gezondheidstoestand.

Eetstoornisbehandeling in België:

25 centra voor eetstoornissen in Nederland

Het is een lange weg om een ijsberg te overwinnen. die een leer- en groeiproces is die hen zal tekenen voor het leven.

Je moet doen wat je altijd verlangde om te  zijn, met een gezond, evenwichtige perspectief, met het gevoel van eigenwaarde en vooral in vrede is de essentie. Preventie begint bij het begin en bij liefde.

Suggesties over eetstoornis.

Overwin je eetbuien waarom je te veel eet, en hoe je daarmee kunt stoppen Paperback

Heb jij regelmatig momenten dat je maar door blijft eten? Dat je alles wat er in huis te eten is in je mond stopt tot je propvol zit? Voel je je daarna schuldig en ben je boos op jezelf, omdat je weer over de schreef bent gegaan?

Als je een probleem hebt met het onder controle krijgen van je eetgedrag, is dit boek voor jou. Ongeacht je gewicht!

Het geeft je inzicht in je eetprobleem en laat zien waarom dit probleem zichzelf in stand houdt. Het helpt je om je eetbuien te overwinnen – zelfstandig of onder begeleiding van een therapeut.

In dit boek leer je stapsgewijs:
de drang tot eetbuien te weerstaan
controle te krijgen over wat je eet
jezelf te bevrijden van strikt lijnen en andere gewoontes die tot eetbuien leiden
een stabiel en gezond eetpatroon op te bouwen
je lichaamsbeeld te verbeteren
het risico op terugval te verminderen

Overwin je eetbuien bespreekt de meest recente feiten en inzichten in de psychische en lichamelijke aspecten van eetstoornissen. Het biedt een zeer effectief, wetenschappelijk getoetst zelfhulpprogramma. Daarnaast is het een nuttige handleiding voor huisartsen, therapeuten en diëtisten.

De werkbladen uit dit boek zijn te downloaden via http://www.nieuwezijds.nl.

Christopher G. Fairburn is hoogleraar psychiatrie aan de universiteit van Oxford en directeur van het centrum voor onderzoek naar eetstoornissen in Oxford.

Uit de ban van emotie-eten een nieuwe oplossing voor eet- en gewichtsproblemen Paperback Ebook

Veel mensen kampen met kleine en grote eetproblemen, zoals lijnen en weer aankomen, eten uit stress, eetbuien, eetverslaving of boulimia.
Dit boek biedt een krachtige oplossing om de haat-liefdeverhouding met eten te doorbreken.

De lezer ontdekt persoonlijke valkuilen (saboteer ik mezelf?) en leert hoe je van binnenuit een evenwichtige relatie met eten kunt krijgen. Het programma duurt negen weken en bevat veel praktijkvoorbeelden en duidelijke stap-voor-staprichtlijnen.

De aanpak is gebaseerd op de recentste psychologische kennis en praktijkervaring.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees