Categorieën
Communicatie Recent trauma video

Pijnlijke uitdrukking: Het is verleden tijd! Toch? video

Degenen met PTSS kunnen flashbacks hebben die zo ernstig zijn dat het lijkt alsof ze hun traumatische ervaring in het nu opnieuw beleven. Hoewel het “in het verleden” gebeurd is, voelt het nog steeds als een groot deel van hen in het nu. Als het nog zo pijnlijk is, dan is het een pijnlijke uitdrukking daaraan te herinneren, want het cognitieve maakt hier geen verschil.

Wat zijn de belangrijkste tekenen en symptomen van trauma?

Lichamelijke symptomen

We nemen aan dat trauma ons alleen mentaal kan beïnvloeden. Maar dat is zo niet! Weet je dat er veel manieren zijn waarop de effecten zich fysiek kunnen manifesteren?

Constante vermoeidheid, zelfs nadat je hebt uitgeslapen.
Hoofdpijn en algemene pijn in je lichaam.
Moeilijk in slaap vallen.
Rusteloos slapen.
Vreemde fysieke sensaties

Emotionele veranderingen

Merk op dat je overgevoelig bent voor emotionele inhoud (film, lied, boek enz.)
Je voelt je losgekoppeld van je emoties en/of je lichaam. (dissociatie)
Zich hulpeloos of hopeloos voelen over de toekomst.
Voortdurend boos of geïrriteerd zijn op mensen en hun acties.
Merk dat je constant cynisch bent of conclusies trekt.
Opdringerige gedachten en beelden over het traumatische materiaal dat je hebt gezien of gehoord.

Verschillende gedragingen

Naar het werk gaan of geplande evenementen vermijden.
Geen interesse hebben in activiteiten die je vroeger plezier gaven, zoals sporten of andere hobby’s.
Veranderingen in jouw persoonlijke relaties, zoals mensen die je vermijden of je die anderen vermijdt.
Geen scheiding van persoonlijke en professionele tijd. Je bent de hele tijd bezig zijn om herinneringen aan het trauma te voorkomen.

Moeite over de dagelijkse ervaringen van anderen.
Small talk wordt zinloos en moeilijk om mee om te gaan.
Denken dat niemand het begrijpt.
Te voorzichtig zijn met de gezondheid en het welzijn van anderen.

Jezelf volledig isoleren van anderen of alleen interactie hebben met mensen die zich in je vakgebied bevinden of zich kunnen inleven in je ervaringen.
Als je zich zorgen maakt over een van deze symptomen en het gevoel heeft dat ze op jouw betrekking kunnen hebben, is het tijd om hulp of strategieën te zoeken om je te ondersteunen bij het beheren van je reis.

Wanneer kinderen een trauma hebben meegemaakt, is een pijnlijke uitdrukking niet op zijn plaats:

Bij meerdere traumatische gebeurtenissen gedurende een langere periode van tijd, zal hun lichaam, hersenen en zenuwstelsel zich aanpassen in een poging om hen te beschermen.

Dit kan leiden tot gedrag zoals verhoogde agressie, wantrouwen of ongehoorzaamheid tegenover volwassenen, of zelfs dissociatie (zich niet verbonden voelen met de realiteit).

Wanneer kinderen in gevaar zijn, kan dit gedrag:

belangrijk zijn voor hun voortbestaan. Echter, zodra kinderen worden verplaatst naar een veiligere omgeving, kunnen hun hersenen en lichaam niet erkennen dat het gevaar geweken is.

Dit beschermend gedrag of deze gewoonten zijn sterk geworden doordat een gebeurtenis frequent voorvalt. Het is net zoals een spier die regelmatig wordt gebruikt die groeit dan. Ze wordt groter en sterker.

Het kost tijd en omscholing om te helpen die “overlevingsspieren” te leren dat ze niet meer nodig zijn in hun nieuwe situatie (jouw huis), en dat ze kunnen ontspannen.

Het kan handig zijn om te onthouden dat het lastige gedrag van jouw kind een aangeleerde reactie op stress kan zijn. Het kan zelfs zijn wat jouw kind in leven heeft gehouden in een onveilige situatie.
Het lichaam en de hersenen van jouw kind hebben tijd en geduld nodig om te leren reageren op manieren die meer geschikt zijn voor zijn of haar huidige, veilige omgeving.

Alternatieven om te zeggen in plaats van de pijnlijke uitdrukking:

Ik ben hier niet om je te veroordelen. Genezing kost tijd: het is oké om je gevoelens te voelen terwijl je hier doorheen gaat. Ik ben trots op je dat je openhartig bent over iets wat zo persoonlijk voor je is.

Je kunt vrijuit met me praten – het zal je helpen de complexe emoties rondom het evenement te ontrafelen.

Wat zijn enkele andere woorden en gedragingen die je niet moet zeggen tegen iemand met een levend trauma? Welke pijnlijke uitdrukking vind je het kwetsendst?

Geef ons je vragen, suggesties en commentaren.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren