Wat zijn de verschillen tussen al die titels in de hulpverlening?
Er zijn nogal wat titels die hulpverleners aanvoeren in de hulpverlening na misbruik. Maar wat zijn de kenmerken van ieders vak?
Een klein overzichtje van wat er zoal te koop is in de wereld van de hulpverlening. Op onderstaande link vind je ook tips over hoe je daarin kunt kiezen.
Hulpverlening bij mishandeling.
Hulp bij emotionele mishandeling kan nodig zijn om te ontsnappen aan enkele ernstige emotioneel beledigende situaties.
Situaties waarin de ene partij zich machteloos voelt tegenover de ander en waarin het slachtoffer zich hulpeloos en gecontroleerd voelt, kan ingrijpen vereisen om het herstel van emotioneel mishandeling te vergemakkelijken.
Hulp bij emotioneel misbruik is beschikbaar in meerdere vormen. Hulpverlening zoals je vindt bij noodsituaties kan helpen bij het beëindigen van een emotioneel gewelddadige relatie.
Het lijkt mij dat de verschillen tussen psycholoog, therapeut, coach enz. een mythisch verhaal is.
Dat mythisch verhaal heeft tot doel om coaching – een beroep in zijn kinderschoenen – te isoleren. Sommigen beweren dat coaching een therapie is zonder een vergunning.
Het probeert de ego’s en portefeuilles van coaches te beschermen terwijl ze therapeuten op dezelfde gronden sussen. Ik denk dat de problemen met dit verhaal echter meer worden veroorzaakt door therapeuten dan door coaches.
Toch heb ikzelf ook minder aangename ervaringen met coaches. Veel betalen en weinig waarde geven. Zelfs plots verdwijnen met de noorderzon met als gevolg 1485 teksten verloren.
Dus ik ben zeer op mijn goede. Wat niet betekent dat je je terug moet trekken in een isolement. Er zijn netwerk mogelijkheden als nooit tevoren. Dat biedt mogelijkheden die nog geen enkele generatie gehad heeft.
Maar hetzelfde kan gezegd worden van het nut van een 18-jarige relatie van een familielid met een psychiater. Waar een opname van enkele maanden tot een spectaculaire transformatie leidde.
Bij hoeveel psychotherapeuten moet je eerst terecht voordat je een klik voelt?
En hoe mondig is een 18-jarig meisje in een relatie met een 20 jaar ervaren therapeut? Sommige sessies kosten 50 euro voor 45 min.
Tot stilstand gekomen therapeuten en coaches.
Naar mijn mening oefenen therapeuten te vaak met een model van psychotherapie dat zo belachelijk smal en theoretisch gedreven is. Zulke gestagneerde psychotherapeuten maken het mogelijk dat coaches van therapeuten karikaturen kunnen maken.
Vanzelfsprekend gebeurt dit eveneens omgekeerd, om hun eigen redenen, dan rechtmatig op therapeuten of coaches van toepassing zijn. In die zin hebben therapeuten en coaches meer gemeen dan ze weten, een professionele bijziendheid die mensen wel of niet helpt.
Daar wil ik me nu net buiten houden. Is deze coaching-therapie een soort industrie die draait op de negativiteit, de prestatie gerichtheid, de marktwaarde, de hyperseksualiteit, het algemene wantrouwen, de haatrelatie?
Hoe je professionele bijziendheid onderscheidt van goede coaching of therapie?
Het is niet omdat de cliënt de overtuiging heeft dat er een verschil tussen coaching en therapie is dat betekent dat er één is. Er zijn verschillende vormen van therapie en coaching, en sommige vormen overlappen elkaar. Ook sommige fasen in beide processen kunnen heel gelijklopend zijn.
Door willekeurig te definiëren wat zij doen als ‘zich richten op gezondheid en niet op ziekte’, hebben coaches eenvoudigweg een manier gevonden om deel te nemen aan een diepgaand therapeutisch proces door de cliënt impliciet gerust te stellen tegen de “irrationele” angst en schaamte van het feit dat hij wordt verknoeid.
Dat is fantastisch. Als ik dacht dat dat een bepaalde cliënt in staat zou stellen zich opener te stellen en openhartiger te zijn, zou ik een manier vinden om een vergelijkbare geruststelling te bieden mocht ik een therapeut zijn. Gelukkig ben ik dat niet.
Maar laten we niet verwarren wat we tegen een cliënt zeggen om hem of haar te helpen zich veilig te voelen met een onderliggende en diepgaande realiteit.
Wat ik zeg is dat ik geen psychiater ben dat ik geen psycholoog ben dat ik geen therapeut ben en dat ik geen coach ben.
Ik ben een digitale outreacher. Dat is “er” online zijn als “vriend” voor iemand met door hem ‘geïnterpreteerde’ letsels van narcistisch misbruik.
Voor mij is het probleem – het enige probleem eigenlijk – dat ik kan helpen deze persoon zich psychisch veilig genoeg te voelen om zijn of haar innerlijke leven openhartiger te verkennen op een efficiëntere verplaatsing van zijn of haar doelen.
Daarnaast vraag ik er ook geen geld voor. Mijn gesprekken zijn immers ook niet afgelijnd in duur of onderwerp.
Net zoals bij een vriendschapsrelatie, je gaat op bezoek, of je vriend komt op bezoek. De deur staat open. Voor sommigen ben ik er 24u /24, 7 op 7 voor andere ga ik het dan weer beperken. Maar mijn eigen gezin gaat altijd voor.
Geen regels of beperkingen.
Als ik een gesprek aanga met één van mijn lezers stel ik geen regels en normen voor mijn gedrag die niet flexibel gerelateerd zijn aan de uitkomst van wat mijn vriend wil.
Misschien zou een belofte om altijd eerlijk te zijn tegenover elkaar, wel passen. Waarschijnlijk ook dat we ons houden aan de afspraken die we samen maken. Ik ga niet voor neutraliteit en onthouding. Ik blijf mezelf.
Als het mij niet aanstaat wat er gebeurt, zal ik het ook zeggen. En ook, ik voel me niet verplicht iedereen tot vriend te nemen. Ik wil geen karikatuur zijn voor mensen die ik tegenkom op mijn platforms. Mensen waar de waarden te ver uiteen liggen van de mijne, daar begin ik geen vriendschap mee.
Mijn indruk is dat veel mensen het vanwege het stigma van psychotherapie alleen ‘behandeling’ accepteren onder de noemer van coaching. Toch verwijs ik hen meer door naar psychotherapeuten dan coaches.
Een goede vondst om als therapeut jezelf ook coach te noemen om vervolgens een groot doelpubliek aan te spreken. Waarschijnlijk helpt dat ook bij een hogere prijssetting.

Mijn enige probleem is de verwarring tussen die etiketten, en de officiële eisen die er aangesteld worden die de meeste mensen niet kennen.
Ikzelf ben ervan overtuigd dat een gewone vriendschapsrelatie veel en genoeg veiligheid kan bieden, in veel gevallen, omdat jouw gesprekspartner eigen oplossingen zou kunnen vinden.
En natuurlijk kan een dragende gemeenschap nog veel meer dan een individu, weze het nu een coach of therapeut. Soms moet je ook gewoon meegaan als vriend, hem ondersteunen. Beschikbaar zijn.
In veel gevallen is een ervaren huisdokter die zijn tijd neemt voor zijn vaste klanten een uitstekende therapeut of coach voor een gezin. Een huisdokter kan ook nog eventuele medicatie voorschrijven of doorverwijzen voor verdere onderzoeken dit in tegenstelling tot coaches of therapeuten.
Daarom dat ik zeer snel vanaf het begin van mijn vriendschapsrelatie als ze over hun problemen beginnen hen aanraadt om zich grondig te laten onderzoeken door hun huisarts.
Onze niet-therapeutische, niet-coaching, niet-psychologische relatie als niet-hulpverlening na misbruik maar wat vrienden doen voor elkaar.
De eventuele relatie die je met mij verkiest via chat of email hangt niet af van een therapeutisch concept of van specifieke therapeutische uitgangspunten. Ze zijn georiënteerd rond wat wij met elkaar gemeen hebben.
Daar ik vriendschappen ontwikkel via mijn “narcisme blog” en statussen op onze Facebookpagina waar ik informatie deel rond narcisme, hebben we vaak ervaringen met narcisten gemeen.
Met sommige vrienden zal ik behoefte hebben aan een langdurige relatie, met anderen dan weer een kortere relatie.
Door hun verhalen leer ik bij. Door onze vriendschap leer ik bij. Daar kan ik dan weer overschrijven. Zo heb ik weer lezers en kan ik promotie maken voor de boeken, cd’s en Dvd’s van professionals.
Geen tarief, geen titel en geen betaling. Je laat een vriend toch ook niet betalen.
Echter, heb ik een online stek op Bol.com. Ik promoot dan ook vooral boeken en cd’s die met het onderwerp narcisme te maken hebben.
Ja, dit leidt tot enige inkomsten, maar het voornaamste is weten dat mijn aanwezigheid op bepaalde momenten als vriend belangrijk was voor een ander.
Je bent natuurlijk niet verplicht om uw online goederen bij mij te kopen. Maar ik ga niet ontkennen dat het me blij maakt dat mijn lezers zich verder gaan verdiepen en mij die inkomsten gunnen. Het is net als bij een tuinman waar zijn tomatenplanten reuze in bloei staan in de serre. De oogst zal groot zijn.
Ik denk vooral dat vriendschap en sociale integratie leidt tot een gezond fysiek en geestelijk leven.
Veel focus op de negativiteit en op de onafhankelijkheid van het individu leidt tot eenzaamheid. Het focussen van onze maatschappij op prestatie en op de markt leidt niet tot diepe verbondenheid.
Mensen die met mij contact zoeken willen zich beter voelen. Ze willen hun verhaal kunnen vertellen. Wie wil er nu niet begrepen worden? En hoe meer ervaring ik heb met bepaalde onderwerpen, en in het algemeen met de ervaringen van slachtoffers van narcisten hoe beter ik kan luisteren, begrijpen en erkennen.
Dikwijls is dat de belangrijkste stap die ze moeten zetten waarna ik hen kan doorverwijzen naar hun huisarts die dan verder kan doorverwijzen. Maar soms vraagt een vriend mij, of ik iemand ken als psycholoog of therapeut met ervaring in narcisme?
Ja, natuurlijk door informatie en gesprekken met slachtoffers en diegenen die het nodige werk doen om zich te verbeteren.
Natuurlijk mogen therapeuten en psychologen hun werk doen. Maar ook daar zijn er rotte appels, net als dat je tussen de verkeerde vrienden kunt vallen.
Het gaat erom dat mijn lezers en vrienden hulpverlening na misbruik krijgen bij hun inspanningen om te groeien, hun problemen onder de knie krijgen en effectiever worden in hun leven.
Online-therapie
Er is nu ook een online site waar je onlinetherapie kunt bestellen in de Engelse taal. Het is niet alleen chatten. Het is een complete toolbox. Je krijgt alle ondersteuning en tools die je nodig hebt om gelukkiger te zijn.
Hetzelfde bij golden NARP, waar een forum je gratis begeleidt door senior Narpers. Daar betaal je een online programma dat je levenslang online kunt gebruiken, maar ook downloaden en levenslang heb je een ondersteuningsforum.
Ook niet te vergeten is ons eigen ondersteuning gesloten groep op Facebook. (link in het menu)
Laat me weten welke voor- en nadelen jij ziet aan die insteek? In alle geval wat je er van ondervonden hebt in de praktijk.
Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.
Lees meer


We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren