Manieren om je innerlijke kind te helpen +video

Iedereen heeft een innerlijk kind.

Je zou dit innerlijke kind kunnen zien als een directe representatie van jezelf in je vroege jaren, een lappendeken van de ontwikkelingsstadia die je hebt doorgemaakt, of een symbool van jeugdige dromen en speelsheid.
Een bewustzijn van je innerlijke kind kan je helpen terug te denken aan lichtere, zorgeloze jaren. In contact zijn met de geneugten van de kindertijd kan een uitstekende manier zijn om met uitdagende tijden om te gaan.

Niet iedereen associeert de kindertijd echter met speelsheid en plezier. Als je verwaarlozing, trauma of andere emotionele pijn hebt ervaren, lijkt je innerlijke kind misschien klein, kwetsbaar. Het heeft dan bescherming nodig. Misschien heb je deze pijn diep begraven om het te verbergen en jezelf te beschermen – zowel je huidige zelf als het kind dat je ooit was.

Het verbergen van pijn geneest het niet.

In plaats daarvan komt het vaak naar boven in je volwassen leven, wat zich manifesteert als verdriet in persoonlijke relaties of moeite hebben om aan je eigen behoeften te voldoen.

Of het uit zich in partners zoeken die vervangend zijn voor de niet emotioneel beschikbare ouder die aan de bron ligt van het niet gezien of gehoord zijn als kind. Werken aan het helen van je innerlijke kind kan je helpen enkele van deze problemen aan te pakken.

Het helen van je innerlijke kind kan tijd kosten, maar deze tips zijn een goed startpunt.

Erken je innerlijke kind

Om te beginnen met genezen, moet je eerst de aanwezigheid van je innerlijke kind erkennen. Iedereen kan in contact komen met hun innerlijke kind – als ze openstaan voor het verkennen van deze relatie. Als je twijfelachtig of resistent bent tegen het idee om het verleden te verkennen, zul je het moeilijker hebben om aan het genezingsproces te beginnen.

Als het een beetje vreemd of ongemakkelijk voelt om je voor te stellen dat je je openstelt voor je innerlijke kind zelf, probeer dan te denken aan innerlijk kindwerk als een proces van zelfontdekking.
Zet het bestaan van je innerlijke kind even opzij en denk maar aan een paar belangrijke jeugdervaringen. Hoewel sommigen waarschijnlijk positief waren, kunnen anderen je pijn hebben gedaan of van streek hebben gemaakt. Draag je vandaag de dag nog steeds de emotionele pijn van vroegere gebeurtenissen?

Het proces van het erkennen van je innerlijke kind omvat meestal gewoon het herkennen en accepteren van dingen die je pijn hebben gedaan in de kindertijd. Door deze pijnen in het daglicht te brengen, kun je beginnen met het begrijpen van hun invloed.
Dat gezegd hebbende, vinden veel mensen het nuttig, zelfs rustgevend, om hun innerlijke kind aan te spreken zoals ze een levend persoon zouden doen, dus voel je niet bang om het eens te proberen.

Luister naar wat je innerlijke kind te zeggen heeft

Na het openen van de deur naar een verbinding met je innerlijke kind, is het belangrijk om te luisteren naar de gevoelens die binnenkomen.

Deze gevoelens komen vaak naar voren in situaties die sterke emoties, ongemak of oude wonden veroorzaken.

Het zal u misschien opvallen:

Woede over onvervulde behoeften
Verlating of afwijzing
Onveiligheid
Kwetsbaarheid
Schuld of schaamte
Angst
Als je deze gevoelens kunt herleiden tot specifieke gebeurtenissen in de kindertijd, kun je je realiseren dat vergelijkbare situaties in je volwassen leven dezelfde reacties veroorzaken.

Hier is een voorbeeld:

Je partner wordt plotseling druk met werk en heeft geen tijd voor het grote avondje uit dat je had gepland. Hoewel je weet dat ze liever tijd met je doorbrengen, voel je je nog steeds afgewezen en gefrustreerd. Je teleurstelling manifesteert zich op een kinderlijke manier, waarbij je naar je kamer stampt en de deur dichtslaat. Het overwegen van wat er gebeurde door de ogen van je innerlijke kind kan een waardevol inzicht bieden in dit scenario.

Je realiseert je dat de plotselinge behoefte van je partner om te werken je net zo liet voelen als toen je ouders plannen, speeltijd met jou, zelfs je verjaardagsfeestje annuleerden, vanwege hun drukke schema’s.

Op deze manier kan het luisteren naar de gevoelens van je innerlijke kind en jezelf ze laten ervaren in plaats van ze weg te duwen, je helpen om leed dat je hebt gehad te identificeren en te aanvaarden en ervaren – een essentiële eerste stap om er doorheen te werken.

Schrijf een brief

Om een dialoog te openen en het genezingsproces te starten, raad ik je aan om een brief te schrijven aan je innerlijke kind. Je zou over jeugdherinneringen kunnen schrijven vanuit je volwassen perspectief, inzicht of verklaringen bieden voor schrijnende omstandigheden die je toen niet begreep.

Misschien wist je niet waarom je broer altijd tegen je schreeuwde en je speelgoed kapot sloeg, maar je leerde hem toch te vrezen. Als je sindsdien beseft dat hij jaren van pesten en misbruik heeft meegemaakt, kan zijn woede logisch beginnen te worden.

Het delen van deze openbaring met je innerlijke kind kan helpen om een deel van die slepende pijn te verzachten. Een brief kan je ook de kans geven om boodschappen van geruststelling en troost te bieden.

Het stellen van een paar vragen aan je kind (terwijl je schrijft) kan ook helpen om de dialoog gaande te houden:

“Hoe voel je je?”
“Hoe kan ik je steunen?”
“Wat heb je van mij nodig?”
Zitten met deze vragen kan vaak leiden tot antwoorden, hoewel het enige tijd kan duren voordat je innerlijke kind zich veilig en geborgen voelt.

Probeer meditatie eens!

Meditatie kan een geweldige methode zijn om jezelf open te stellen voor antwoorden.

Meditatie heeft veel voordelen voor de fysieke en mentale gezondheid, maar een paar van die voordelen gaan ook over innerlijk kinderwerk.
Ten eerste stimuleert meditatie het bewuste zelfbewustzijn en leert het je om meer aandacht te besteden aan gevoelens die in het dagelijks leven naar boven komen. Meer aandacht voor je emoties maakt het gemakkelijker om op te merken wanneer specifieke situaties nutteloze reacties veroorzaken.

Meditatie helpt je ook om je meer op je gemak te voelen met ongewenste emoties.

Kinderen hebben het vaak moeilijk om ongemakkelijke emoties te benoemen, vooral als ze niet worden aangemoedigd om zichzelf te uiten. Of als deze gevoelens door hun verzorgers worden genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Ze kunnen deze gevoelens onderdrukken of begraven om straf te vermijden. Ze kunnen lof krijgen van zorgverleners omdat ze “goed” of “flink” zijn of de controle behouden.

Emoties, positief of negatief, zijn bedoeld om ervaren en geuit te worden. Onderdrukte emoties verschijnen meestal gewoon ergens in de rij, vaak op nutteloze, zelfs schadelijke manieren.

Meditatie helpt je te oefenen met het erkennen en zitten met alle gevoelens die in je leven naar boven komen. Wanneer je gewend raakt aan het accepteren van emoties van zodra ze komen, zul je het gemakkelijker vinden om ze op een gezonde manier te uiten. Dit helpt de gevoelens van je innerlijke kind te bevestigen door de boodschap te sturen dat het OK is om die emoties te hebben en ze naar buiten te laten.

Je kunt ook liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie proberen om gevoelens van liefde naar je kind zelf te sturen. Ik beveel ook visualisatiemeditatie aan als een nuttig hulpmiddel om je innerlijke kind voor te stellen, of zelfs om ze te “bezoeken” als je volwassen zelf.

Dagboek als je innerlijke kind

Veel mensen vinden journaling een geweldige manier om uitdagende of verwarrende ervaringen en emotionele onrust te verwerken. Voor velen werkt schrijven beter dan er over praten, of er over denken. Als je een dagboek bijhoudt, kun je al veel baat hebben bij deze copingstrategie.

Net zoals journaling je kan helpen patronen in je volwassen leven te herkennen die je wilt veranderen, kan journaling vanuit het perspectief van je innerlijke kind je helpen nutteloze patronen te herkennen dat begon in de kindertijd. Zet voor deze dagboekoefening je huidige zelf tijdelijk opzij en kanaliseer de gedachten en gevoelen van je innerlijke kind zelf.

Probeer foto’s of een korte visualisatieoefening om je te herinneren hoe je je voelde op de specifieke leeftijd die je wilt verkennen.

Als je eenmaal in de juiste mindset bent, schrijf dan een paar herinneringen en eventuele emoties op die je associeert met die gebeurtenissen. Probeer niet te goed na te denken over wat je schrijft. Laat de gedachten gewoon op het papier stromen als ze naar boven komen. Door ze op een ongecontroleerde manier uit te drukken, kun je tot de kern van de pijn van je innerlijke kind komen.

Breng de geneugten van de kindertijd terug

Volwassenheid komt zeker met veel verantwoordelijkheden, maar ontspanning en speelsheid zijn beide essentiële componenten van een goede geestelijke gezondheid. Als je jeugd geen positieve ervaringen had, kan het terug in contact komen met je speelse kant en tijd maken voor plezier helpen de pijn te genezen van het missen van wat je als kind nodig had.

Het is ook belangrijk om te genieten van kleine genoegens, zoals ijs na een wandeling, spelletjes met je partner of kinderen en lachen met vrienden.
Wat je ook doet, regelmatig tijd maken voor plezier en luchtigheid in je leven kan helpen om de positieve emoties van de jeugd opnieuw aan te wakkeren en je geestelijk gezond te voelen.

Laat de deur open

Genezing heeft niet altijd een definitief einde. Het is vaak meer een reis met kleine stapjes met een open einde. Je bent het proces begonnen door contact op te nemen met je innerlijke kind. Nu kun je dit hervonden bewustzijn cultiveren en blijven luisteren naar de begeleiding van je kind zelf terwijl je vooruitgaat.

Je kind zelf heeft misschien meer te onthullen over uitdagingen uit het verleden. Maar je kunt ook leren om spontaner en speelser te worden en met een groter gevoel van verwondering na te denken over wat het leven te bieden heeft.

In harmonie blijven met je innerlijke kind kan leiden tot een completer zelfgevoel en het zelfvertrouwen en de motivatie vergroten. Versterk de verbinding die je hebt geopend door je bedoeling te bevestigen om te blijven luisteren, liefde en mededogen aan te bieden en te werken aan het helen van open wonden.

Praat met een therapeut of doe het werk met emotionele zelfgenezingsmethodes.

Trauma’s uit het verleden kunnen veel leed veroorzaken. Therapeuten proberen een veilige ruimte voor je te creëren om te beginnen met het navigeren door deze emotionele onrust en nuttige strategieën te leren voor het genezen van je innerlijke kind.

Therapeuten herkennen meestal hoe ervaringen uit de kindertijd en andere gebeurtenissen uit het verleden uw leven, relaties en algehele welzijn kunnen beïnvloeden. Maar niet alle soorten therapie geven voorrang aan het verkennen van gebeurtenissen uit het verleden. Sommige gebruiken wel een denkkader dat verband houdt met het innerlijke kind.

Cognitieve gedragstherapie wordt beschouwd als een zeer effectieve behandelingsaanpak, maar het richt zich over het algemeen op uw ervaringen in het nu.

Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van je verleden en het leren kennen van je innerlijke kind, zoek dan naar een therapeut die ervaring heeft op dit gebied. Typisch, psychodynamisch georiënteerde psychotherapie kan een goede match zijn.

Innerlijke kindertherapie, ook wel innerlijk kindwerk genoemd, richt zich specifiek op dit proces, maar ook andere soorten therapeuten kunnen ondersteuning bieden.

Het helpt altijd om potentiële therapeuten te laten weten welke specifieke zorgen u wilt onderzoeken.

Je kunt ook zelf traumaherstel technieken toepassen die je vindt in de groeitaken hier in het menu.

https://narcisme.blog/wp-content/uploads/2018/10/Van_Kwetsuur_naar_litteken_Hulpverlening_aan_kinderen_met_complex_trauma.mp4

Conclusie innerlijke kindwerk

Wanneer de behoeften aan liefde, erkenning, lof en andere vormen van emotionele steun in de kindertijd onvervuld blijven, kan het trauma dat daaruit voortvloeit tot ver in je volwassen leven duren.
Maar het is nooit te laat om dit te verwerken. Door te leren je innerlijke kind te koesteren, kun je deze behoeften goedkeuren in plaats van te vermijden, leren emoties op een gezonde manier uit te drukken om zelfcompassie en zelfliefde te vergroten en zelfverraad te vermijden.

Dit maakt het gemakkelijker om grenzen te stellen aan grensoverschrijdend gedrag. Op die manier ga je veel minder verwikkeld geraken in toxische relaties of kun je je bestaande relaties transformeren.

Luister jij naar de stem van je innerlijke kind? Laat het ons weten in de commentaren.

Ik herinner je er aan om je te abonneren op mijn YouTubekanaal hieronder als je dat nog niet hebt gedaan, en mijn video’s ook te delen met andere mensen waarvan je denkt dat ze door hen kunnen worden geholpen. Ik zou dat erg op prijs stellen omdat het helpt om deze missie te verspreiden – dat we echt kunnen genezen van narcistisch misbruik op ongelooflijk krachtige manieren en in bij veel mensen door het gebruik van zelfgenezingstools.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Elke dag genezen en aan onze dagelijkse behoeften voldoen!

Trauma in de kindertijd maakt ons gevoelig voor de narcist? Deel 5

Welke relatiepatronen heb je uit je kindertijd?

Dag van de rechten van het kind

Hoe ga je het leven van de kinderen terugwinnen van een narcist? Deel 3

Trauma en traumazorg in Europa

Ons bewust worden van intergeneratie trauma

De kindertijd dat je gevoelig maakt voor narcisme? Deel 2 video

alle artikelen over traumaherstel op narcisme.blog

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees