Ken je het verschil tussen eigenwaarde en zelfbeeld?

Eigenwaarde en zelfbeeld: definitie en verschil

Wat is zelfrespect?

Het concept van eigenwaarde is een ambigu of dubbel begrip en wordt besproken in de psychologie. Veel auteurs beschrijven het anders. Maar kort samengevat kunnen we zeggen dat het een construct of concept is om de waardering te definiëren die elke persoon voor of van zichzelf heeft. 

Deze zelfevaluatie varieert op een continuüm van zeer positief tot zeer negatief. Verwar eigenwaarde echter niet met zelfconcept.

Is uw eigenwaarde en zelfbeeld over hetzelfde gevoel?

Sommige termen als zelfacceptatie,  zelfwaardezelfbegrip of zelfbeeld worden vaak door elkaar gebruikt en zijn vergelijkbaar met  eigenwaarde.

Hoewel ze niet echt gelijk zijn, maar ze maken deel uit van het wereldwijde gekende zelfrespect. Echter, we zullen een onderscheid maken tussen het zelfbegrip en zelfachting waar vaak verwarring over bestaat.

Het zelfconcept of zelfbeeld is de reeks attributies (ideeën, overtuigingen, kennis, vaardigheden, attitudes en waarden) die elke persoon over zichzelf heeft.

Bovendien definiëren deze attributies wie we zijn (beschrijvende en cognitieve dimensie). Echter, de eigenwaarde is de beoordeling die elke persoon van zichzelf maakt (evaluatieve en affectieve dimensie).

Een persoon kan zichzelf beschrijven met positieve of negatieve dingen (zelfconcept), maar zijn persoonlijke beoordeling (zelfrespect) is positief.

The Empowered Self course

Ken de afmetingen …

Sommige auteurs praten over het gevoel van eigenwaarde als geheel, maar de waarheid is dat eigenwaarde verschillende dimensies heeft: lichamelijk zelfrespect, academisch zelfrespect, sociaal zelfrespect en zelfvertrouwen.

De laatste zou het kunnen opnemen binnen de sociale en binnen de academische wereld zouden we de arbeid kunnen opnemen.

Het belangrijkste aan deze dimensies is dat elke persoon belang hecht aan elk van hen volgens het model van Harter (1993).  Het zal daarom in functie variëren van een interne en externe terugkoppeling.

Beide hebben een mediërende waarde in uw globaal zelfrespect. Een persoon kan heel goed zijn in één dimensie, maar als de belangrijkste dimensie één is waarin hij of zij niet zo goed is, kan zijn algehele zelfrespect laag zijn.

Hoe verbeter ik mijn zelfrespect?

De mogelijke interventie routes die kunnen worden gedefinieerd zijn:

 • Zelfkennis. Verbeter de kennis die je hebt over  jezelf.
 • Vergroot de perceptie van competentie. Een persoon kan zijn werkelijke capaciteit foutief beoordelen.
 • Verbeter de perceptie die ik heb van wat anderen van me denken. Het is mogelijk dat de persoon gelooft dat anderen een slechter beeld hebben dan ze werkelijk hebben.
 • Wees flexibel over het belang van de gebieden en hun vergelijking met anderen. Evenals, wat anderen van mij denken.
 • Identificeer en wijzig de cognitieve vervormingen die optreden op de vorige punten. Dat betekent, in termen van zelfkennis, persoonlijke competentie, wat anderen van me vinden en het belang van elk gebied. In dit laatste aspect is het belangrijk om rekening te houden met de cultuur en mening van anderen over welk gebied belangrijker zou moeten zijn, maar niet waar de persoon echt om geeft.

Ik suggereer dat je grondig overweegt of het Quantum Healing Starters packet iets voor jou is, want het is een eenvoudig systeem dat iedereen kan gebruiken om zich te bevrijden van het trauma van narcistisch misbruik. Om dit te doen klik je hier.

Like onze Facebook pagina, verwittiging nieuwe post en chat …

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN. Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Weet je dat de meerderheid van de mensen met een giftige relatie er nooit overheen komt?

In feite worden ze vaak jarenlang en soms decennia nadat de relatie is beëindigd, geconfronteerd met slopende psychologische en gezondheidseffecten. Deze mensen zijn op zoek naar een relatie expert rond narcisme.

Melanie Tonia Evans, een relatie expert rond narcisme, weet alles van het fenomeen narcisme en PTSS, ze heeft zelf twee levens- en bijna-dood narcistische misbruikrelaties meegemaakt die haar achterlieten met medische aandoeningen waarvan haar werd verteld dat ze onmogelijk te genezen waren.

Deze relatie expert rond narcisme ontwikkelde een genezingsmethode die tienduizenden mensen uit meer dan 120 verschillende landen heeft geholpen.

Tegenwoordig is Melanie de # 1 expert op het gebied van herstel van narcistisch misbruik ter wereld en ze weet, na meer dan 10 jaar mensen te hebben geholpen met genezen, waarom het zo moeilijk is om over giftige relaties heen te komen.

Met liefde,

Johan en Annemie Persyn Declercq

PS: Voer ook de groeitaken uit die je vindt door te zoeken op “narcisme.blog taak”.

Niets van deze site, of een pagina, moet worden opgevat als juridisch advies – je moet altijd zoeken naar de diensten van een jurist. Evenzo mag niets op deze site worden opgevat als medisch advies. Indien nodig moet een beroep worden gedaan op de hulp van een medische professional of een professional in de geestelijke gezondheidszorg.

Alle informatie wordt te goeder trouw verstrekt om het grote publiek, slachtoffers en overlevenden voor te lichten over misbruik. Houd er rekening mee dat een deel van de inhoud van deze site kan ‘triggeren’. 

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN.

Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Melanie Tonia Evans is een relatie expert rond narcisme.

Ze weet alles van het fenomeen narcisme en PTSS, ze heeft zelf twee levens- en bijna-dood narcistische misbruikrelaties meegemaakt die haar achterlieten met medische aandoeningen waarvan haar werd verteld dat ze onmogelijk te genezen waren.

Deze relatie expert rond narcisme ontwikkelde een genezingsmethode die tienduizenden mensen uit meer dan 120 verschillende landen heeft geholpen.

Tegenwoordig is Melanie de # 1 expert op het gebied van herstel van narcistisch misbruik ter wereld en ze weet, na meer dan 10 jaar mensen te hebben geholpen met genezen, waarom het zo moeilijk is om over giftige relaties heen te komen.

Related Post
Share
Leave a Comment

Recent Posts

 • afkicken van de narcist
 • co-afhankelijkheid
 • complex trauma
 • mijn verhaal
 • Nederland België Nederlandstalig
 • persoonlijke ontwikkeling
 • Recent

Heb jij een emotionele verslaving?

Hallo allemaal. Dank u voor het lezen van dit artikel over emotionele verslaving of het bekijken van de video. Dus… Read More

 • communicatie
 • communicatie met de narcist

Hoe gezond is je relatie met sociale media?

Hoe gezond is je relatie met sociale media? Hallo iedereen. Als je deze video leuk vindt en je voelt dat… Read More

 • communicatie
 • Nederland België Nederlandstalig
 • ouderschap
 • persoonlijke ontwikkeling
 • Recent
 • trauma

Kun je iemand zo ver krijgen om te willen herstellen van trauma?

Hallo iedereen. Het is tijd voor onze maandelijkse Q en A. Ik heb deze vraag over herstellen van trauma uit… Read More

%%footer%%