Doelen helpen om duidelijke grenzen te stellen.

doelen

Het is gemakkelijk om onze grenzen te willen verleggen als we om iemand geven, maar feit is dat zorg tweerichtingsverkeer is. Onze grens bepalen is continue een doel.

Onze grenzen zijn aanwezig voor ons gevoel van zelfrespect, voor ons gevoel van veiligheid en voor onze andere basisbehoeften.

Als je bent opgegroeid in een giftige situatie waarin je geen veilig of consistent besef had van je grenzen – waar je persoonlijke ruimte mogelijk is geschonden of je geen stem mocht hebben – zijn dit littekens die je kunt dragen, waardoor het nog belangrijker wordt om niet alleen uw grenzen vast te stellen, maar ze ook stevig en consistent te houden.

Je doelen zouden je moeten helpen om duidelijke grenzen te stellen.

Als je niet zeker weet waar je moet beginnen met het stellen van grenzen, kun je het proberen door na te denken over hoe jouw grenzen in het verleden zijn overschreden.

Heb je nooit persoonlijke ruimte gehad, dus dit kan een gebied zijn met grenzen?

Of, als je geen stem had toen je opgroeide, wil je je misschien concentreren op het prettiger vinden om een mening te hebben en waardering te voelen. Je kunt dit vandaag nog oefenen. Meer over grenzen vind je als je de zoekfunctie gebruikt. “narcisme.blog grens”.

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie behaalde aan de Hogeschool Gent een Bachelor diploma in Orthopedagogie. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden en dit als armoede consulente. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama. Ze werkt 34 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!