Je behoeften verraden in een relatie is geen liefde maar traumabonding

Je behoeften verraden in een relatie is geen liefde maar traumabonding

Is het een traumaband of authentieke liefde?

Trauma bonding komt op als een langzame verbranding van je energie en het langzaam verraden van je behoeften. De meesten van ons weten niet eens dat we een traumatische band met iemand hebben tot dat het kleed onder ons wordt weggetrokken en we worden weggegooid, “geghost” of anderszins in de steek gelaten.

De hoogte- en dieptepunten die zich in de relatie voordoen, versterken de traumatische binding. Deze banden worden overschaduwd door ondertonen van ‘redden’ en ‘repareren’. 

Ze kunnen bijvoorbeeld binnenkomen als een held om je te helpen met een promotie of met je gevoel van eigenwaarde. Maar als het gebaseerd is op een traumaband, is er achter de schermen een meer sinistere agenda gaande die gebaseerd is op het bevredigen van hun behoeften.

Trauma-banden gaan over onvervulde behoeften. Ze spelen in op onze behoefte aan liefde, aandacht, vertrouwen en veiligheid. Dit zijn basisbehoeften die alle mensen hebben. Maar als onze behoeften in de kindertijd niet werden vervuld, lopen we het risico verstrikt te raken in narcistische relaties die ‘voelen’ als liefde, maar dat niet zijn. Omdat idealisering (“lovebombing”) inspeelt op onze onvervulde behoeften, worden we overrompeld door te denken dat het de echte deal is.

Zodra de devaluatie plaatsvindt, zien we de push-pull, of de achtbaan, en wordt de traumaband sterker. We proberen harder. Bovendien geven we meer gevoel van onszelf. We vinden manieren om ze gelukkig te maken. We verraden onze eigen behoeften.

behoeften verraden
Onze herstelprogramma’s

Tekenen dat het een traumatische binding is (geen liefde):

“Repareren” of “bewaren” gebeurt in de relatie. Heldenrollen vervullen. Een “storing” of decompensatie vindt plaats wanneer je wordt weggegooid. Zelfverraad (het negeren van de rode vlaggen). Om decompensatie te voorkomen, heeft de ander al snel een andere relatie nadat hij is afgedankt.

De relatie is gebaseerd op emotionele verslaving, niet op liefde. Angst voor verlating. Emotionele hoogte- en dieptepunten. Behoeften worden geminimaliseerd of genegeerd. Verstrengeling gebeurt (jij en je partner verliezen je Zelf in de relatie). Eén persoon is meer emotioneel geïnvesteerd in de relatie. Ontrouw is gebruikelijk. Persoonlijke en relatiegrenzen worden vaak geschonden.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Zoals altijd laat me weten in de commentaren wat je denkt, wat je voelt en wat je ervaart terwijl je deze blog leest. Ik hou er aan van te zeggen dat ik je graag zie en ik hoop dat je goed voor jezelf zorgt, voor je geliefden en voor je innerlijk kind. Ik hoor hopelijk snel van je terug.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. Delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like. Dank je!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees