Hechting aan toxische relaties +video

Hechting aan toxische relaties +video

Dit artikel behandelt hoe uw hersenen u gehecht kunnen houden aan toxische relaties. Lijden aan een gebroken hart kan een van de ergste ervaringen zijn die we in ons leven meemaken. Dit soort verlies zorgt er vaak voor dat we onszelf en de wereld om ons heen in twijfel trekken. Het is rauw en pijnlijk en kan soms volkomen hopeloos aanvoelen.

Maar wat speelt er nog meer als je hartzeer ervaart?

Het zijn tenslotte niet alleen je emoties die binnenstebuiten worden gekeerd. Je hersenchemicaliën en de manier waarop je hersenen communiceren met de rest van je lichaam ondergaan ook enorme veranderingen.
Leren over de relatie tussen het limbisch systeem en liefde kan je helpen je emoties te begrijpen. Dat inzicht kan het vermogen cultiveren om van je pijn te genezen. Laten we ter zake komen.

Wat doet het limbisch systeem?

Het limbisch systeem is het deel van de hersenen dat geassocieerd wordt met emotionele en gedragsreacties. Het is een van de oudste en primitiefste delen, daarom is het zo nauw verbonden met overleven. Zonder dit onderdeel zou je niet functioneren. Samen met overlevingsinstincten reguleert het basistaken zoals stemming, honger en zin in seks.

Amygdala

De amygdala is verantwoordelijk voor het omgaan met angst en gevaar. De amygdala werkt hard om te scannen op mogelijke bedreigingen in de omgeving. Wanneer het een bedreiging detecteert, bereidt het lichaam voor om te reageren, waardoor je vecht- of vluchtreflexen worden geactiveerd.

Natuurlijk is de amygdala in de loop van de tijd aanzienlijk geëvolueerd. Vroeger hadden we dit deel van de hersenen nodig om te detecteren of een wild dier ons zou kunnen doden en opeten. Tegenwoordig is dat natuurlijk geen angst die ons regelmatig plaagt. Toch is de amygdala waarschijnlijk verantwoordelijk voor de reden waarom zoveel mensen zich bang voelen in situaties als donkere kamers, spinnen, hoogtes en te drukke ruimtes.

De hersenen willen ons beschermen tegen levensbedreigende aandoeningen. Dus wanneer het ervan uitgaat dat er iets gevaarlijks kan gebeuren, veroorzaakt het een gevoel van angst. Die angst helpt je snel en succesvol te reageren.

De hippocampus

De hippocampus helpt bij geheugen en emotionele verwerking. Bovendien ondersteunt dit deel van de hersenen het “coderen” van nieuwe associaties. Het koppelt bijvoorbeeld de geur van zonnebrandcrème aan de zomer en een oud liedje met je middelbare schoolvrienden.

Hiermee is de hippocampus constant bezig met het opnemen, leren en inpassen van nieuwe informatie. We hebben miljoenen associaties die we onbewust aan elkaar koppelen. De hippocampus onderhoudt die en helpt ons zinvolle verbanden te leggen in het dagelijks leven.

Thalamus en Hypothalamus

De thalamus doet dienst als een kritische communicator in de hersenen. Het ontvangt en verzendt belangrijke informatie en vertelt in wezen de rest van het lichaam wat ze vervolgens moeten doen. Het is ook verantwoordelijk voor functies zoals slaap, waakzaamheid en alertheid.

De hypothalamus ondersteunt de homeostase. Iedereen heeft een “vaste drempel” voor systemen zoals honger, lichaamstemperatuur en vermoeidheid. De hypothalamus probeert dit evenwicht te bereiken en stuurt berichten naar andere delen van de hersenen om de regulering te ondersteunen.

Hoe ontregelen toxische relaties het limbisch systeem?

Hoewel limbische banden belangrijk zijn voor het versterken van gezonde relaties, kunnen ze het moeilijk maken om giftige relaties te verlaten.
Stel dat u een emotioneel gewelddadige relatie hebt doorstaan. Je partner was wraakzuchtig en hatelijk. Ze bekritiseerden je vaak. Ze verlichtten je realiteit en gaven je het gevoel dat je incompetent en waardeloos was.

De amygdala heeft deze dynamiek misschien als eng geïnterpreteerd, maar je bleef de signalen negeren zoals we geneigd zijn te doen in dergelijke relaties. Als gevolg hiervan kan uw amygdala in de toekomst overdreven waakzaam zijn bij interactie met anderen. Of het kan helemaal niet reageren, wat verklaart waarom zoveel mensen beledigende patronen herhalen.

De hippocampus kan nutteloze en giftige associaties hebben gecreëerd, zoals liefde moet een conflict bevatten, of, als iemand me een compliment geeft, moet ik sceptisch zijn dat ze zich het volgende moment tegen me zullen keren. Omdat die associaties zo feitelijk aanvoelen, kunnen ze een ongezond pad effenen voor toekomstige relaties.

Het is belangrijk op te merken dat deze ervaringen niet jouw schuld zijn.

Je hebt jezelf niet op een bepaalde manier laten voelen of denken. De hersenen zijn gewoon geïnteresseerd in overleven en zelfbescherming. Daarom zal het doen wat het moet doen om meer gevaar te vermijden.

Wat doet liefde met het limbisch systeem?

Verliefd worden kan tegelijk betoverend, verterend en angstaanjagend aanvoelen. En dat komt doordat je hersenen letterlijk in overdrive zijn als het gebeurt.

De neurowetenschap van verliefd worden laat zien dat de hersenen buitengewone hoeveelheden dopamine, serotonine, noradrenaline en oxytocine afgeven. De combinatie van deze hormonen kan een euforie nabootsen. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat de amygdala gedurende deze tijd wordt uitgeschakeld, wat betekent dat je niet de angst voelt die je normaal zou ervaren.

Dit bedwelmende gevoel verklaart waarom we de eerste weken vaak niet kunnen slapen, denken of zelfs niet goed kunnen functioneren. Het verklaart ook waarom we nieuwe partners vaak als volkomen perfect beschouwen: we kunnen hun gebreken of mogelijke rode vlaggen niet zien.

Uiteindelijk neemt de hormonale vloedgolf af, waardoor je een nieuw evenwicht voelt met je partner. In een gezonde relatie brengt dit evenwicht een gevoel van wederzijds respect, opwinding om samen tijd door te brengen en een diepe vriendschap met zich mee.

In meer giftige relaties is dit evenwicht vaak chaotisch en inconsistent. Het ‘normale’ bestaat uit conflict, spanning en intense emoties.

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben een verminderd volume grijze stof in delen van de hersenen die verband houden met empathie, waardoor ze geen emotionele of limbische band kunnen aangaan met anderen, inclusief hun eigen kinderen. Dit is ook de reden waarom ze het liefdesverdriet van het uit elkaar gaan niet ervaren zoals normale mensen dat doen.

Narcisten hechten zich niet aan anderen, en daarom kunnen ze gemakkelijk nieuwe relaties aangaan, terwijl hun voormalige partners maanden of jaren achterblijven om de stukjes van hun gebroken hart op te rapen.

Hoe beïnvloedt liefdesverdriet het limbisch systeem?

In diepgaande zin veroorzaakt liefdesverdriet diepgewortelde angsten om te overleven. Denk er over na. Heb je er ooit van uitgegaan dat je niet geliefd zou zijn of voor altijd alleen zou zijn nadat een relatie was beëindigd? Heb je ooit gedacht dat je volkomen gedoemd zou zijn zonder je ex? Als dat zo is, is dat je limbisch systeem dat vasthoudt aan angst, en die angst voelt zo echt.

Die gegronde angsten raken de primitiefste, kwetsbare delen van onszelf. Daarom kunnen scheidingen zo verwoestend aanvoelen en waarom de meesten van ons moeite hebben om verder te gaan. We willen niet de confrontatie aangaan met dat deel van onze hersenen dat ons vertelt dat zonder die persoon alles slecht zal zijn.

Helaas, zoals u waarschijnlijk weet, kan de geest u parten spelen. Het maakt niet uit hoe vreselijk de dingen waren met je ex, het is normaal om de beste delen van je relatie te fantaseren en te romantiseren zodra deze eindigt. Misschien merk je dat je diep verlangt naar de relatie, zelfs als je weet dat die moet eindigen. Helaas veroorzaakt dit verlangen vaak irrationele acties die je aan het verleden blijven binden.

In veel opzichten kan het limbisch systeem mensen gehecht houden aan hun ex-partners.

Elke vorm van contact, vooral als het fysiek is, triggert diezelfde feel-good hormonen. Daarom kan het afsnijden van seks zelfs nadat jullie uit elkaar zijn zo uitdagend zijn. De hersenen interpreteren die ervaringen als plezierig en beginnen er in wezen naar te hunkeren. Daarom blijf je misschien sms’en, tijd doorbrengen of zelfs slapen met je ex, ondanks je beste bedoelingen om verder te gaan.

Het limbisch systeem en liefde: hoe kom je verder?

Uit elkaar gaan is niet gemakkelijk, maar je versterkt de verwarring van de hersenen alleen maar als je heen en weer blijft gaan. Bovendien zullen de hersenen alleen maar doorgaan met het ondersteunen van negatieve berichten over eenzaamheid en niet geliefd zijn.

Onthoud dat je limbisch systeem erg slim is, maar ook erg primitief. Het is gericht op overleven in het moment. Dat betekent niet dat het inherent de beste beslissingen versterkt. En al zeker niet op lange termijn.

Natuurlijk kan het op dit moment goed voelen om bij je ex te blijven. Maar op de lange termijn zorgt deze beslissing alleen maar voor meer pijn en problemen.

Gelukkig kun je je limbisch systeem overwinnen.

Dit vereist echter herhaalde acties die zijn gebaseerd op het verder gaan met je leven. In de meeste gevallen betekent dit dat je een contactloze benadering met je ex omarmt. Na verloop van tijd zullen je hersenen je achterstand inhalen om je beslissingen te versterken. Het kan maar een paar weken of maanden duren.

Kun je je hersenen genezen van trauma?

Soms voelen we ons allemaal slachtoffers van ons verleden. Het kan eng zijn om aan te nemen dat een trauma uit het verleden uw huidige en toekomstige functioneren zal bepalen.

Gelukkig kun je in de meeste gevallen de veranderingen in je amygdala, hippocampus en groter limbisch systeem ongedaan maken. Je kunt zelfs gezondere associaties maken tussen het limbisch systeem en liefde. De hersenen zijn neuroplastisch en kunnen nieuwe manieren van denken coderen met oefening, inspanning en consistentie.

Dat gezegd hebbende, trauma overwinnen is niet eenvoudig.

Het vereist bewuste inspanningen om de manier waarop u denkt en reageert te veranderen. Het houdt ook in dat je de verbinding met je ex verbreekt. Als je brein een vleugje positiviteit krijgt, zal het zich waarschijnlijk aan dat gevoel vastklampen. Het is net als een alcoholist die het nemen van een slok van zijn favoriete stevige drankje moet vermijden.

Onthoud dat genezing tijd kost, maar je kunt er bewust voor kiezen om verder te gaan. Je kunt besluiten om niet meer met je ex te praten, ze online op te zoeken of te blijven hangen in herinneringen uit het verleden. Je kunt ook plannen maken om acties te ondernemen waardoor je je beter voelt, zoals positieve steun zoeken, gezondere zelfzorg beoefenen en je richten op meer zelfcompassie.

Je brein is niet de som van het trauma dat je hebt doorstaan.

In veel opzichten is het een spons die verschillende berichten, ervaringen en reacties absorbeert. Dus probeer je te concentreren op hoe het toekomstige dingen van hogere kwaliteit kan absorberen.

Ontwikkel effectieve manieren om los te komen van narcistisch misbruik en eindelijk een einde te maken aan de nachtmerrie met de groeitaken die je vindt in het menu.

Tot slot

Als je klaar bent om krachtig van binnenuit te genezen, dan raad ik je ten zeerste aan om NARP te bekijken, omdat het de krachtigste en effectiefste manier is die ik ken om dat te doen – hoe je van je nachtmerries afkomt, evenals de echte nachtmerrie van het leven met de narcist.

Ik beloof je dat ik alles had geprobeerd totdat ik met het Engelstalige NARP aan mezelf kon werken. Kijk voor meer informatie ook in het menu.

Ik hoop echt dat vandaag je de hoop heeft gegeven dat de nachtmerries letterlijk kunnen en zullen eindigen.

Steun elkaar in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer