Categorieën
Begrippen Narcisme Narcisme Overleven Nederland België Nederlandstalig Recent

Narcisten geen rekening met het narcistische effect op anderen.

Heb je je ooit afgevraagd of narcisten weten wat ze doen?

Ja, ze doen alles wat ze doen om een ​​narcistische voorraad veilig te stellen zonder het narcistische effect op anderen na te gaan. Daar is geen spijt of wroeging voor. Het is echter essentieel om te begrijpen dat ze weinig of geen idee hebben hoe dit andere mensen beïnvloedt.

De waarheid is dat dat voor de narcist niet relevant is wat het narcistische effect is.

Het maakt ze niet uit, want mensen zijn sowieso, maar objecten voor hen. Hebben ze ooit spijt van hun gedrag? Ja, een narcist kan spijt hebben van zijn gedrag, maar alleen in de context dat het alleen om de narcist en zijn agenda gaat en niet bereikt wat hij wil. Dus niet over zijn narcistische effect bij anderen.

Doen ze ooit boete voor wat ze hebben gedaan?

Een narcist zal niet echt boeten voor wat ze hebben gedaan. Ze kunnen goed berouw “veinzen” en zelfs (vluchtig) hun excuses aanbieden. Dit is echter om hun persoonlijke agenda te herstellen, die helaas niets te maken heeft met zorg, mededogen of liefde voor anderen.

Welke schade veroorzaakt het narcistische effect aan de hersenen van het slachtoffer? 

In een blog op Psych Central schreef auteur en onderzoeker Kim Saeed dat narcistisch misbruik werkt als traumatische stress en kan leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSD).

Studies suggereren dat langdurige traumatische stress drie belangrijke delen van de hersenen beïnvloedt: de hippocampus, de prefrontale cortex en de amygdala.

Hippocampus:

slaat de korte-termijnherinneringen op in je hersenen voordat ze worden omgezet in langetermijngeheugen. Daarom bepaalt het hoe en wanneer u nieuwe dingen leert. Aanhoudende stress door misbruik kan de hersencellen in de hippocampus beschadigen, waardoor deze geleidelijk kleiner wordt. Het resultaat is dat de persoon dingen gemakkelijk begint te vergeten en het moeilijk vindt om nieuwe dingen te leren.

De prefrontale cortex:

is het gebied van de hersenen dat zich direct achter de ogen bevindt. Deze regio regelt aandacht, geheugen, besluitvorming en planning. Net als de hippocampus wordt waargenomen dat dit gebied krimpt bij traumatische stress. Mensen die lijden aan narcistisch misbruik, vinden het moeilijk om beslissingen te nemen en hebben doorgaans een kortere aandachtsspanne. Ze zijn ook vaak depressief en hebben een gebrek aan zelfzorg.

Ten slotte de amygdala:

het angstcentrum van de hersenen – geactiveerd elke keer dat je je angstig of bang voelt. Het slaat alle herinneringen aan het misbruik op en wordt geactiveerd telkens wanneer iemand erover praat. Traumatische stress vergroot de omvang van de amygdala. Dit manifesteert zich als verhoogde angst- en stemmingsstoornissen.

Om meer waarheden en inzichten te ontdekken over narcisten en wat ze wel of niet doen – gebruik de zoekfunctie. Weten wat een narcist in staat is, is de allereerste stap op je herstelreis van narcistisch misbruik.

Het nemen van deze eerste stappen kan beangstigend zijn – wees dapper en sluit je aan bij de honderden die begrijpen waar je doorheen gaat en die je zullen helpen om de bloeiende kant van het leven te bereiken.

Door Annemie Declercq

Annemie behaalde aan de Hogeschool Gent een Bachelor diploma in Orthopedagogie. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie.
Ze werkt al vele jaren om mensen te helpen werk te vinden en te behouden en dit als armoede consulente.
Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren.
Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder, pleegmoeder, en plusmama van 2. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik, ouderverstoting en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren