Heb je geweldige kwaliteiten en positieve groei bij volwassenen gezien die trauma’s hebben meegemaakt?

Trauma kan positieve eigenschappen creëren waar veel mensen niet over praten.

Volwassen kinderen uit disfunctionele gezinnen kunnen buitengewoon veerkrachtig, creatief, grappig, vindingrijk en adaptief zijn. Zelfs als we pijn hebben, krijgen we geschenken om ermee om te gaan. Dit is niet telkens het geval. We kunnen blijvend ons kwetsbaar voelen, ook al bevriezen we niet meer. Het leven na het trauma kan zowel positieve als negatieve kanten hebben. Waarschijnlijk waren er ook positieve aspecten in je leven gekomen als je geen trauma had meegemaakt.

Posttraumatische groei is het proces waarbij we sterker, meer open, empathischer en dankbaarder worden na het ervaren van een trauma.

Heb je geweldige kwaliteiten en positieve groei bij volwassenen gezien die trauma’s hebben meegemaakt?

Heb je moed? Bent u bereid om alles te geven voor de waarheid? Kan je goed praten, luisteren, aanpassen, snel herstellen en met anderen samenwerken?

Zou je in staat zijn om je in te leven in andermans situatie?

Volwassenen die hebben geleerd om te overleven en die veerkrachtig zijn, kunnen uitdagingen en obstakels tegemoet treden wanneer deze zich voordoen, zoals een pandemie. Het is alsof ze begrijpen dat het gebeurt.

Ik heb altijd gezegd dat als ik mijn soort jeugd niet had gehad, ik niet gemotiveerd zou zijn geweest om alle dingen te doen die ik deed. Het gaf me een boost om eropuit te trekken, mijn eigen weg te vinden en genezing te zoeken. Ik ben er dankbaar voor.

Een van de dingen die ik heb opgestoken van mijn ervaringen is empathie, iets waar ik vroeger niet zo veel van had: het vermogen om mezelf in te leven in iemand anders zonder mijn eigen waardesysteem erbij te betrekken.

Mijn ervaringen met het gevoel dat ik ongezien en onbegrepen werd door mijn verzorgers hebben ervoor gezorgd dat ik meer ruimte heb kunnen houden voor het trauma van andere mensen zonder mezelf met hen te vergelijken.

Er zijn ook momenten dat ik me minder positief voel over mijn ervaringen. Bepaalde zaken hadden vermeden kunnen worden. Er is ook nog steeds een mate van chronische pijn, die wel lichter wordt naarmate ik minder gestresseerd of gefrustreerd ben.

Omdat mijn chronische pijn ook een fysieke component heeft, is het van essentieel belang dat ik voldoende beweeg om mijn rugspieren te versterken die sowieso door het ouder worden verzwakken.

Het is niet nodig om naar de pijn toe te leven. Ik kan beter focussen op het huidige moment en de juiste hoeveelheid oefening kiezen.

Wat denk je? Wat zijn de positieve veranderingen die je bij jezelf hebt gezien sinds het trauma?

Zal een veerkrachtige persoon narcistisch misbruik stoppen? Deel 1

Zal een veerkrachtige persoon het narcistisch misbruik stoppen? Deel 2

Giftige positiviteit en dankbaarheid

Hoe word je een positiever mens?

Neem de tijd om na te denken over de momenten van trauma

Empathische kwaliteiten en grenzen erkennen om misbruik te voorkomen.

De narcist heeft niet de middelen om voor jou te zorgen? Deel 3

Trauma en traumazorg in Europa

Wie is er klaar om stapje per stapje de groeitaken te doen? Laat het ons weten in de commentaren. Geef deze post een like en vertel me in welke streek je woont.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees