Categorieën
Recent trauma

Heb je geweldige kwaliteiten en positieve groei bij volwassenen gezien die trauma’s hebben meegemaakt?

Volwassen kinderen uit disfunctionele gezinnen kunnen buitengewoon veerkrachtig, creatief, grappig, vindingrijk en adaptief zijn. Zelfs als we pijn hebben, krijgen we geschenken om ermee om te gaan. Maar niet altijd. We kunnen blijvend ons kwetsbaar voelen, ook al bevriezen we niet meer. Het is mogelijk om zowel positieve als negatieve aspecten te zien in je leven na het trauma. Waarschijnlijk waren er ook positieve aspecten in je leven gekomen als je geen trauma had meegemaakt.

Posttraumatische groei vindt plaats wanneer we een trauma ervaren en het zorgt ervoor dat we veerkrachtiger, opener, empathischer, medelevender, en meer waardering voelen of begrip/dankbaarheid worden voor ons levenspad.

Trauma kan positieve eigenschappen creëren waar veel mensen niet over praten.

Heb je geweldige kwaliteiten en positieve groei bij volwassenen gezien die trauma’s hebben meegemaakt?Heb je moed, strijd je voor de waarheid ten koste van alles, ben je zeer communicatief, opmerkzaam, flexibel, veerkrachtig en solidair?

Heb je het vermogen om te begrijpen waar andere mensen mee te maken hebben?

De volwassenen die hebben geleerd te overleven en veerkrachtig te zijn, kunnen uitdagingen en obstakels tegenkomen wanneer ze zich voordoen, zoals een pandemie. Het is alsof ze begrijpen dat het gebeurt.

Ik heb altijd gezegd dat als ik mijn jeugd niet had gehad, ik niet gemotiveerd zou zijn geweest om alle dingen te doen die ik deed. Ik was erg geïnspireerd om er zelf op uit te gaan, mijn eigen weg te vinden en genezing te zoeken. Ik ben er dankbaar voor.

Een van de geschenken die ik volgens mij door mijn ervaringen heb opgedaan, is empathie dat ik vroeger niet zo veel had: het vermogen om te proberen mezelf in iemands schoenen te plaatsen zonder mijn persoonlijke waardesysteem mee te nemen.

Ik geloof dat mijn ervaringen met het gevoel van ongezien en onbegrepen worden door mijn verzorgers me in staat heeft gesteld meer ruimte te houden voor het trauma van andere mensen zonder mezelf met hen te vergelijken. Maar het is ook niet altijd dat ik me zo positief voel over wat ik heb meegemaakt. Bepaalde zaken hadden vermeden kunnen worden, en er is ook nog steeds een mate van chronische pijn, die wel lichter wordt naarmate ik minder gestresseerd of gefrustreerd ben. Omdat mijn chronische pijn ook een fysieke component heeft dien ik als basislijn voldoende te bewegen om mijn rugspieren te versterken die sowieso het ouder worden verzwakken. Het is echter niet nodig me te focussen op de mogelijke pijn in de toekomst wel op het huidig moment waar ik steeds de gepaste hoeveelheid oefening kan kiezen.

Wat denk je? Welke positieve dingen heb je bij jezelf opgemerkt na trauma?

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren