Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Waarom een narcist ‘s morgens opstaat? Om te stelen! Deel 1 +video

Een geest is van onschatbare waarde. Het is de deur naar wat misschien voor u het onbetaalbaarst is: uw hart. Door bewustzijn kun je beseffen waarom een narcist doet wat hij/ zij doet.

Een narcist verlangt naar beide, om te stelen wat het kostbaarst is aan jou. Is dat de reden waarom een narcist  ‘s morgens opstaat?

Heb je het al meegemaakt dat iemand je vertelt dat het er niet toe doet waarom een narcist(e) doet wat hij doet?

In de eerste plaats mag je wel vertellen wat de narcist(e) met je allemaal gedaan heeft, maar nog meer waarom je dat allemaal toegelaten hebt. Ze willen wel geloven dat je kwetsbaar was, omdat je misschien net een andere relatie achter de rug had. Natuurlijk geven velen ook goede raad door te zeggen dat je die narcist(e) uit je hoofd moet zetten.

In contrast daarmee zal iemand die narcistisch misbruik heeft meegemaakt de invloed nooit onderschatten.

Sommige dwazen raden zelfs aan om alles te verbranden, om zo alles te kunnen vergeten. Je zou je op jezelf moeten focussen. Voor een stuk wel, om te kunnen ontspannen. En tijd steken in zelfliefde door creativiteit te ontwikkelen.

Volgens mij is niet de eerste vraag te achterhalen waarom jij kwetsbaar bent.

De eerste vraag is niet wat soort gedragspatronen jij nodig hebt om te veranderen.

Natuurlijk kun je alleen zelf veranderen en ben je alleen verantwoordelijk voor jezelf.

Maar dit betekent niet dat je de context moet vergeten. Dit betekent volgens mij dat je moet weten wat het kwaad was, waar de schuld ligt.

Je onzekerheid is zo toegenomen, omdat je niet weet dat 1% van de bevolking narcist(e) is, tot dat je het meemaakt en dit ingepast hebt in een nieuwe visie over het mensdom.

Het gedrag van een narcist(e) valt zo buiten je eigen denkpatroon. Dat heb je nog niet meegemaakt waarschijnlijk.

Dus maakt het wel uit waarom iemand zo liegt, bedriegt, manipuleert! En dat je dat voor onmogelijk acht. Om aan zelfreflectie te doen is absoluut belangrijk en nodig. Namelijk, daardoor leren we over onszelf.

Feitelijk leren mensen meer van fouten dan van successen.

Dus je hebt veel geleerd door nu te beseffen dat er narcisten bestaan. Bovendien weet je nu dat je deze moet spotten om ze te kunnen vermijden en dat je beter gedrag incalculeert zoals je grenzen bewaken, zodat je narcisten wegjaagt, omdat ze aanvoelen dat hun spel niet zal werken.

Start een proces van transformatie.

Licht brengen in de duisternis wordt voor het slachtoffer van narcisme pas mogelijk als we begrijpen wat er is gebeurd.

Als we begrijpen wat er is gebeurd (strategie, technieken, methodes) hebben we een basis voor genezing. Daarna kan er een soort zelfontdekking zijn, maar dat moet wachten.

Niet alleen is de wereld na herstel van het misbruik van een narcist(e) veranderd, toch kan de kern van de persoonlijkheid van het slachtoffer geen genezing nodig hebben, maar ergens een correctie op grenzen.

En kunnen de kwaliteiten van die persoon zoals empathie versterkt worden, maar ook de observatie van narcistische signalen.

waarom een narcist
Versnel uw genezingsproces met Narp

Weten waarom een narcist(e) is zoals hij of zij is en doet zoals hij of zij doet, is belangrijk, omdat je dan sneller signalen herkent.

Als je het waarom van de narcist(e) begrijpt, zul je ook beter begrijpen wat je er nog kunt van verwachten. Ook hoe je er mee kunt omgaan eens dat je hem gespot hebt.

Velen van ons, en dat maak ik mee in mijn chatbox, vragen zich onmiddellijk af nadat ze zich realiseren dat ze verraden en misleid werden:

Waarom de narcist(e) zo verschrikkelijk goed kan liegen?

Wat is de betekenis ervan dat deze toxische persoon zo hun best doen om ons te overtuigen dat hij of zij van ons hield? De reden waarom ze je zo harteloos weggegooid hebben? Jagen ze voortdurend op andere relaties? Kunnen ze precies abrupt veranderen in een ander persoon?

Zeggen ze steeds dat wij gek zijn?

We kunnen de antwoorden op “het waarom” vinden door precies te weten hoe ze handelen.

Als je een klein vertrouwd netwerk hebt, waarin je ervaringen kunt uitwisselen, zul je zien dat er patronen zijn, signalen, methodes, tactieken en strategieën die narcisten volgen. In het algemeen onderscheiden ze zich daardoor van andere persoonlijkheidsstoornissen.

De meeste slachtoffers hebben zich ruimschoots voldoende ingeleefd in de narcist(e). Precies door dat inlevingsvermogen werden ze daardoor meegezogen als het ware. (want ze voelen de zielige leegte van de narcist)

Als een gewoon mens een empathisch mens ontmoet, dan heb je een klik waardoor beiden als persoon groeien.  Ik denk dan ook niet dat het de bedoeling moet zijn om emotioneel inzicht te krijgen in hun gedrag.

Als je HSP bent voel je onmiddellijk medelijden met hun leegte. Dat zuigt je letter in dat gat. Dus hou vanaf de eerste signalen voldoende afstand. Als je al kunt begrijpen op een intellectuele basis waaruit hun gedrag gestuurd wordt dan kunnen we de macht die we gedurende het misbruik hebben verloren terugnemen.

Van kwaad tot erger: Waar bevindt zich de narcist(e)?

Narcisten zijn niet gemakkelijk te herkennen. Ze kunnen trouwens een mix met andere persoonlijkheidsstoornissen hebben.

In feite kan het bijzonder moeilijk zijn om te bepalen of iemand een narcist(e) is.

Zelfs professionals kunnen gemakkelijk voor de gek gehouden worden. Vele adviseurs en coaches hebben een slecht begrip van wat persoonlijkheidsstoornissen in het algemeen zijn. Bovendien vertonen sommige mensen meer psychopathische trekken dan anderen.  Dat is de reden waarom narcisme op een spectrum van kwaad naar erger ligt.

Verborgen narcisme.

Sommige asociale mensen zijn heel duidelijk egoïstische, bijvoorbeeld; anderen zijn veel meer verborgen in hun narcisme. Dat is alleen een voorbeeld van de verschillen. Misschien is dit de reden waarom enkele termen gebruikt worden om mensen die abnormale persoonlijkheidskenmerken vertonen te beschrijven met verschillende termen, waaronder sociopaat, psychopaat en narcist(e).

Om verder de verwarring te vergroten zijn psychologen, therapeuten, en onderzoekers het niet eens over welke termen moeten worden gebruikt. Bovendien zijn ze het ook niet eens hoe ze moeten worden gedefinieerd. Ondanks deze controverse, blijft het een feit dat een persoon die enkele psychopathische trekjes vertoont giftig is en moet worden vermeden.

Het ontbreekt narcisten aan een geweten.

Narcisten kennen de intellectuele verschillen tussen goed en kwaad. Ze begrijpen de verwachtingen van de maatschappij. Hoewel ze weten wat moreel gedrag wordt verondersteld te lijken begrijpen ze aan de andere kant ook dat acties gevolgen hebben.

Het probleem is dat het hen niet kan schelen. Anders dan anderen voelen ze geen wroeging of schuld. Ze hebben geen innerlijke kompas om hen te leiden. In het algemeen zullen ze precies doen wat ze willen op een gegeven moment. Trouwens ze denken superieur te zijn aan de wetten die toch maar gemaakt worden voor de gewone mens.

Dit gebrek aan geweten betekent dat het niet uitmaakt of ze de rechten, gevoelens, of de veiligheid van anderen vertrappelen. Dat betekent dat ze geen grenzen kennen. Trouwens daardoor zijn ze in staat voor om het even wat. Vanzelfsprekend is dat het recept voor eindeloze wreedheid en verdorvenheid.

Narcisten voelen een beperkt aantal menselijke emoties.

Narcisten worden geplaagd door emotionele stoornissen. Daardoor lijken ze op lege hulzen. Zij ervaren “oppervlakkige” gevoelens, wat betekent dat bijna al hun emoties vluchtig zijn daardoor vinden ze je snel saai als ze deze hebben. Waar dan ook, lijken ze woede en afgunst te voelen in volle kracht.

Agressief gedrag vind je veel bij hen. Echter, elke woede die ze tonen zijn verrassend van korte duur.

Vanwege dit defect zijn narcisten niet in staat om zich met andere mensen te verbinden.

In essentie kunnen ze geen ware empathie (wel een soort cognitieve fake empathie die hen nog eens zo gevaarlijk maakt) voelen voor anderen.

Daarom dat zij niet in staat zijn van mededogend te zijn. Zo kennen ze geen lijden. Om die reden kunnen ze zich niet inleven in emotionele pijn, toch niet in die mate dat dit tot een actie leidt. Ze leven een leven zonder echt plezier. Tenslotte zijn ze niet in staat om van een zonsondergang of het gezelschap van een dier of een andere persoon te genieten.

Ze krijgen alleen tijdelijk, betekenisloze sensatie uit dingen zoals seks of voedsel of bedriegen en manipuleren van anderen.

Het onheilspellendst is dat dit emotioneel tekort betekent dat ze niet in staat zijn om lief te hebben. Het betekent ook dat ze hun hele leven moeten doorbrengen met te kijken naar anderen. Altijd dienen ze gedrag aan te leren waartoe ze op natuurlijke manier niet in staat zijn door deel te nemen aan het imiteren. Op deze manier worden ze demente kameleons.

Bovendien zorgt hun leegte er ook voor dat ze zich chronisch vervelen. (waardoor ze steeds nieuw drama ontwikkelen)

De verveling is bijna pijnlijk voor hen. Daarom zullen zij alles doen om dat te verlichten. Dit draagt bij aan hun neiging om impulsief en roekeloos te handelen.

Bijvoorbeeld, is het heel gebruikelijk dat narcisten verslaafd worden aan alcohol, seks en drugs. Uiteindelijk zullen ze alles doen om zich te ontdoen van hun verveling en dat zonder geweten en zonder empathie.

Immers het kan hen niet schelen wie gewond raakt in het proces.

Een narcist(e) bekijkt alles in het leven, waaronder relaties als wedstrijden om te winnen.

Ze hebben een onverzadigbare behoefte om te winnen.

Sinds dat verlangen om te winnen zo sterk is, gaan ze soms zelf verliezen in het proces van de “winnaar.” Omdat ze niet in staat zijn om echte relaties op te bouwen, zien ze hun interacties met anderen als een spel om te winnen.

Andere mensen zijn gewoon pionnen waarmee moet worden gespeeld.

En omdat ze geen geweten hebben maken ze steeds veranderende spelregels die dan meestal ook nog onethisch zijn. Net zo maken ze gebruik van spiegelen, bedrog, projectie, gaslighting, medelijden, razernij, en andere vormen van emotionele en lichamelijke mishandeling. In dat geval is het om te idealiseren, om te manipuleren, te verwarren en te intimideren van anderen, allemaal in de naam van het “winnen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Glossary in English: Diagnostic terms, narcissistic behavior terms, abuse tactics, roles of people, mindcontrol terms, effects of abuse, terms for healing

Manieren om je innerlijke kind te helpen

Hoe kun je Oekraïnse getraumatiseerde kinderen helpen?

Waarom staan de narcisten ‘s morgens op? Deel 2

Nu is het moment om een nieuwe realiteit te weven

Het geweten van de narcist? Ben je een Co-dependent of een narcist?

Bewust kiezen voor relaties – afstemmen innerlijke wereld.


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees