Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en
empaat

Kwaliteiten die narcisten gebruiken; empathie en tolerantie

Je leeft volgens de Gouden Regel, behandelt anderen zoals je behandeld wilt worden. Maar je hebt ook kwaliteiten die narcisten gebruiken.

Bovendien neem je kritiek ter harte en denkt na over hoe je woorden en daden andere mensen kunnen beïnvloeden.

Je bent zeer empathisch, met het vermogen om de emoties van anderen te voelen. Daarbij heb je het vermogen om instinctief te reageren op manieren die mensen in nood helpen.

Daarbij heb je een hoog niveau van tolerantie, omarmen de overtuigingen, praktijken, en levensstijlen van andere mensen.

Een ding geldt voor slachtoffers van narcistisch misbruik. Ze zijn de meest zorgzame, doordachte, behulpzame mensen die ik heb ontmoet. En als je dit artikel leest, is het waarschijnlijk dat je dezelfde eigenschappen bezit die ik net beschreef.

Als iedereen in de wereld jouw kwaliteiten opschepte, zouden we in een Utopie leven. 

Maar helaas, de wereld is vol manipulators die op zoek gaan naar en exploiteren van mensen met je karakterprofiel, vooral jouw giftige partner.

Betekent dit dat je moet handelen met koelbloedige harteloosheid tegenover de karaktereigenschappen van jouw beledigende, manipulatieve en uitbuitende partner? 

Geloof het of niet, er zijn eigenlijk mensen in de wereld die je liefhebben en respecteren voor je gerenommeerde kwaliteiten en moraal. Nog meer, mensen die je zouden teruggeven wat je verdient.

Echter, met betrekking tot narcisten en andere manipulators, je vriendelijkheid en mededogen zijn als een grote, knipperende neon teken dat zegt: “Hey! Hier! Ik ben net het Duracel konijn! Bovendien kan ik likken en blijven tikken! Ik zal doorgaan en gaan. Gaan en gaan en gaan en gaan. Gaan en gaan en gaan …”

Je snapt het wel.

Dus, hoe behoud je je kernwaarden met behoud van je waardigheid en vertrouwen in anderen op hetzelfde moment? 

Het begint met weten hoe narcisten denken en hoe ze je beste kwaliteiten tegen je gebruiken. Deze kennis zal je helpen grenzen te stellen in de toekomst, jou jouw inspanningen voor mensen die echt verdienen hen. 

Hieronder volgen de top drie kwaliteiten die narcisten zoeken in toekomstige leveranciers. 

Samenwerking

Coöperatief zijn is over het algemeen een goede zaak. Het helpt ons respect te krijgen, uit te blinken op de werkplek. Door samenwerking vorm je vriendschappen en andere relaties die het potentieel hebben om langdurig te zijn. Echter, waar coöperatie ons in de problemen brengt is wanneer het verandert in ongebreidelde onbaatzuchtigheid.

Narcisten zoeken coöperatief gedrag in partners omdat ze weten dat ze deze eigenschap niet op het meest elementaire niveau bezitten. Overdreven coöperatieve partners zullen het werk van twee mensen inzetten om de relatie gaande te houden. Ze projecteren hun eigen wenselijke eigenschappen op de narcist, waardoor de gapende gaten worden ingevuld om de relatie normaler te laten lijken. 

Dit hoge niveau van samenwerking is de belangrijkste eigenschap die narcisten zoeken in partners. Ze weten intuïtief dat dergelijke partners in de relatie zullen blijven met hen ver buiten redelijke grenzen. 

Narcisten testen het niveau van samenwerking van hun partner door te beginnen met kleine grensschendingen. Na verloop van tijd, zijn ze in staat om weg te komen met ernstige relatiemisdaden terwijl tegelijkertijd hun coöperatieve partner gelooft dat er hoop is op verandering en verbetering.

Tekenen van overmatige coöperatie:

Al jouw inspanningen op het gebied van samenwerking resulteren in resultaten die alleen jouw partner ten goede komen.

Jouw niveau van teamwork verzacht de scheuren die het gevolg zijn van de niet-coöperatiefheid van jouw partner.

Je gelooft dat hoe meer coöperatief je bent, hoe meer verbonden het je maakt aan je giftige partner. Ook geloof je dat hij of zij uiteindelijk jouw inspanningen zal erkennen en waarderen.

Je brengt consequent jouw eigen belangen en doelen in gevaar om jouw partner te helpen die van hen te bereiken

Wat te doen:

Als je merkt dat je constant compromissen maakt en consequent jouw eigen behoeften als laatste zet dan is het mogelijk dat je een pathologisch altruïsme hebt ontwikkeld. Dat is heel gebruikelijk in disfunctionele relaties. Je kan therapie nodig hebben om te werken aan grenzen en van empathie-afgeleide schuldkwesties. 

Empathie

Jouw partner heeft geleden onder een reeks van mislukte relaties en een verschrikkelijke jeugd. Er wordt altijd geprofiteerd van hen op het werk (voor zover ze een baan hebben!) Op je beurt blijf je bij hen omdat iedereen de narcist in de kou heeft gelaten. Je gelooft dat je liefde ze op een dag zou kunnen veranderen, of op zijn minst een goddelijke openbaring kan veroorzaken waar hij of zij plotseling de pijn en het lijden realiseert die ze je hebben aangedaan.

Je bent er altijd om een luisterend oor te lenen, hoewel ze nauwelijks een geeuw verstikken als je probeert om hen je eigen problemen toe te vertrouwen. Of erger nog, als je jouw problemen met hen wilt bespreken word je plotseling geconfronteerd met een kolossale bruut die die het je betaalt zet voor het wijzen op een van hun gebreken!

Ironisch genoeg, jouw hoge niveaus van empathie triggert je om de narcist herhaaldelijk te vergeven. Je gelooft immers dat zijn of haar gedrag zijn afgeleid van oorzaken buiten zichzelf. 

Je hebt medelijden met hen tot in je kern. Daarom wil niet de relatie verlaten, omdat je je persoonlijk verplicht voelt om hen te helpen en niet in de steek te laten.

Geloof het of niet, de narcist heeft je empathie niet nodig. Hij gebruikt het om de macht over je emoties en de relatie te behouden. Hetzelfde kan gezegd worden van jouw hoge mate van coöperatiefheid (Brown, S. 2009).

beschermen empaten,kwaliteiten die narcisten gebruiken
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Tekenen van overmatige empathie (of hyper-empathie):

Je biedt mededogen en begrip in het gezicht van de ernstige wreedheid van jouw partner en misbruik. Je gelooft dat jouw onsterfelijk geduld uiteindelijk een effect zal hebben op hen.

Bovendien probeer je je partner te informeren over de onderliggende redenen voor hun zwakke punten, karaktergebreken, en emotionele wonden. Je gelooft dat dit hen zal helpen de fout van hun manieren in te zien ook al hebben ze woedend op je gereageerd.

Daarbij help je jouw partner vaak ten koste van jouw eigen behoeften.

Wat te doen:

Overmatige empathie kan een teken zijn van een onderliggend mentaal of emotioneel probleem. Het kan ook het risico op drugsmisbruik en ander ongezond gedrag zoals codependentie verhogen. Als je merkt dat je deelneemt aan extreme empathie, praat dan met een therapeut die je kan helpen grenzen te stellen en ongezonde relatiepatronen op te lossen.

Tolerantie

Tolerantie wordt gedefinieerd als het vermogen of de bereidheid om iets te tolereren, in het bijzonder, het bestaan van meningen of gedrag dat men niet noodzakelijkerwijs eens met.

Heb je het volgende getolereerd in je relatie:

pathologisch liegen, tal van ontrouw, seksuele deviantie, financieel misbruik en manipulaties, porno en andere verslavingen, en /of de langdurige werkloosheid van je partner.

Hoewel je nooit zou hebben gedacht dat je zou met dit gedrag van een romantische partner te maken hebben, begon de narcist waarschijnlijk met kleine grensschendingen totdat ze uiteindelijk al jouw deal-breakers overschreden, terwijl je jezelf vertelt dat het niet zo slecht gaat. Veel wordt op dezelfde manier getest zoals bij jouw coöperatie.

Zoals je ziet, kan tolerantie pathologische niveaus bereiken wanneer je in een relatie bent waar al jouw waarden, deal-breakers en persoonlijke ethiek op consistente basis worden geschonden. 

Het vermogen van de narcist om je meer en meer het ongelooflijke gedrag van hun kant te doen toleren voedt hun gevoel van recht en dominantie over je en bestendigt ook hun macht om je nog meer verschrikkelijk gedrag de volgende keer te toleren. (Brown, S. 2009).

Tekenen van overmatige tolerantie:

Je bent bij je partner gebleven door hun langdurige affaire (en/of tal van zaken).

Je gaat akkoord met seksueel vernederende handelingen om “jouw partner gelukkig te houden”, ook al leidt het tot ernstige zelfhaat. Dit kan bijvoorbeeld trio’s omvatten met jouw partner die je vraagt om een sekspartner te vinden, voor een ‘open’ relatie. Anderzijds kan het ook betekenden dat je gevraagd wordt om deel te nemen aan vernederende handelingen die je nog nooit eerder hebt overwogen.

Je hebt honderden of duizenden dollars aan je partner verloren. Misschien ben je zelfs failliet gegaan of jouw huis verloren als gevolg van al het geld dat je hen hebt gegeven?

Wat te doen:

Maak een lijst van jouw top vijf deal-breakers waar je bereid bent om weg te lopen van iedereen die ze niet respecteert. Dit zal onaangenaam en lastig aanvoelen de eerste keer dat je dat doet. Alleen door het instellen van persoonlijke grenzen en de handhaving ervan zal je een partij zijn voor gezonde relaties waar je wordt gerespecteerd op individueel niveau.

Vergeet niet, coöperatie, empathie, en tolerantie zijn allemaal goede kwaliteiten om te hebben. Maar het aanbieden van te veel kan ertoe leiden dat je jouw stem verliest. Teveel empathie zal zorgen dat je je gebruikt voelt, wat op zijn beurt kan leiden tot depressie, angst, en PTSS in de context van pathologische relaties. 

Als jouw goede kwaliteiten het vullen van de scheuren van schandalige tekorten van jouw partner zijn, moet je vandaag beslissen dat je je niet nog meer laat exploiteren. 

Ga in therapie of zelfgenezing om te werken aan het instellen van gezonde grenzen. Verbind je er toe tot het breken van ongezonde relatiepatronen, zodat je het gelukkige, vervulde leven kunt leven dat je verdient.

Je kunt jouw transformationele reis vandaag beginnen.

En weet alsjeblieft, met wat er op dit moment in de wereld gaande is, met het coronavirus, met al mijn programma’s voor groei en genezing, hoef je je huis niet uit.

Je hoeft niet naar fysieke groepen te gaan en je hoeft niet naar therapeuten te reizen.

Je kunt diepgaande en revolutionaire healing doen in het comfort en de veiligheid van je eigen huis. En je bent ook verbonden met een ongelooflijk wereldwijd ondersteuningsnetwerk van Thriver Healing dat je op elk moment helpt wanneer je hulp nodig heeft. Bovendien heb je honderden groeitaken in het Nederlands, de link vind je in het menu.

Oké, dus ik hoop dat deze aflevering je echt heeft geholpen. Ik kan niet wachten om je opmerkingen en je vragen hieronder te beantwoorden.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

narcistisch misbruik herstelprogramma

Geplaatst

in

door

Reacties

2 reacties op “Kwaliteiten die narcisten gebruiken; empathie en tolerantie”

  1. gena avatar
    gena

    Ik zou wel eens willen weten hoe ik moet reageren in de toekomst op dit soort individuen want ik heb gemerkt als ik niet in hun geslijm

    gelieg of gedraai trap ben ik in hun ogen….de bitch of de moeilijke vrouw omdat ze mi niet kunnen krijgen waar ze me hebben willen…..wat is een gepast antwoord op zo’n mensen?

  2. johanpersyn avatar

    Geheel narcisme.blog is opgebouwd om je dat antwoord te geven. Het voornaamste is grenzen leren trekken en vasthouden. De meeste mensen hebben het daar moeilijk mee vandaar dat we heel wat groeitaken hebben zodat je niet meer getriggerd wordt door een actie van een narcist. Het is het ontwikkelen van zelfliefde zodat je niet meer emotioneel afhankelijk bent. Gebruik de zoekfunctie om dit stap voor stap uit te werken. groeten JOhan

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees