Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Fysieke aanraking geneest het zenuwstelsel

Hoe meer ik het onderzoek naar heling bestudeer, hoe eenvoudiger ik me realiseer dat het is.

Menselijke aanraking geneest.

Onze huid heeft zenuw vezels, noem tactiele vezels. Ze reageren op zachte aanraking en stokes. Oxytocine (een bindingshormoon) komt vrij, en cortisol wordt verminderd.

In een steeds digitale wereld waar we langere periodes geïsoleerd doorbrachten, *moeten* we onderwijzen over het belang van fysieke aanraking. Zonder dat wordt ons immuunsysteem onderdrukt. We zijn vatbaarder voor ziektes. En depressie.

In een hypergespecialiseerde cultuur kijken we vaak naar seks als middel tot een doel. Het einde is: seksuele intimiteit. Rustgevende, niet-seksuele aanraking is even belangrijk.

Onze overgeseksualiseerde cultuur is zo dominant en leert een beperkte manier van omgaan met elkaar. Niet-seksuele aanraking is essentieel voor iedereen om zich kalm en geliefd te voelen.

Seks kan veel druk, uitdagingen en onzekerheden veroorzaken, maar een warme omhelzing kan echt helpen om je veilig en geliefd te voelen.

Spaans, Portugees en Italiaans hebben allemaal specifieke woorden voor het strelen van iemands huid. En de culturen en landen die deze talen spreken houden zich bezig met veel meer niet-seksuele, zorgzame fysieke aanraking dan Engelstaligen van wat ik heb gezien.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

, , ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees