Categorieën
groeitaak Nederland België Nederlandstalig Recent zelfgenezing

Groeilijst traumaherstel na te gaan wat moeilijk is voor jou

We beginnen deze groeilijst i.v.m. traumaherstel met zelfliefde: Ik hou genoeg van mezelf om te weten dat wanneer ik mijn shit verlies, ik me eigenlijk bang en onveilig voel.
Vergeef mezelf voor wat ik deed in de overlevingsmodus.

Doe elke dag één ding waar mijn toekomstige zelf me voor zal bedanken.
Ik besteed mijn tijd niet aan ruzie met mensen die vastbesloten zijn mij verkeerd te begrijpen.
Beëindig mijn patroon van mensen plezieren waardoor ik me uitgeput voel.
Zie mezelf als: krachtig, capabel en veerkrachtig en ik zie ook anderen in ditzelfde licht.
Volg mijn eigen woord, zodat ik mezelf altijd kan vertrouwen.
Deel mijn gaven met de wereld, zelfs als het bang of ongemakkelijk voelt.
Lach om mezelf en neem mezelf niet zo serieus dat ik vergeet dat dit allemaal een illusie is.

Ik hou genoeg van mezelf om de valstrik van het valse zelf dat ik heb gecreëerd weg te gooien om te overleven en om te verschijnen als mijn authentieke zelf, wat er ook gebeurt.

We eindigen deze groeilijst i.v.m. traumaherstel met grenzen:

Ik ben gegrondvest op mijn eigenwaarde en heb grenzen die me van nature zullen beschermen tegen giftige mensen.

Het duurde zo lang voordat ik mezelf mijn “slechte gewoonte” kon vergeven. Uiteindelijk realiseerde ik me dat dit mechanismen waren die ik had geleerd om misbruik als kind te overleven, en dat het geen ‘slechte gewoonten’ waren, maar mijn manier om mezelf te beschermen.

Met gratie en mededogen was ik in staat om tot mezelf terug te keren en zachtjes tegen mijn innerlijke kind te zeggen: “Bedankt, maar we hoeven dit niet meer te doen.” Dat was zo bevrijdend!

Wat was voor jou de groeitaak waar je het meest mee worstelt, en je nog het voornaamste lijkt om in de toekomst aan te werken? Laat het me weten in de commentaren.

Door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren