Gevolgen van het langdurig activeren van stressresponssysteem. +video

Gevolgen van het langdurig activeren van stressresponssysteem. +video

Ik denk dat narcistische individuen verwarren wat echte loyaliteit is. Loyaliteit is een deugd. Je hebt integriteit nodig om echte loyaliteit te hebben. Wat ze echter doen is het langdurig activeren van je stressresponssysteem. Wat zijn daar de gevolgen van?

Narcisten verwachten van je dat je altijd loyaal bent

Zelfs als ze ongelijk hebben, zelfs als ze liegen, zelfs als ze mensen pijn doen. Een echte vriend vertelt je de waarheid. Niet op een kwaadaardige manier maar op een behulpzame manier. Ze vertellen je niet dat je gelijk hebt wat er ook gebeurt, dat is narcisme en dat activeert enorm je stressresponssysteem.

Het is geen moraal om mensen het gelijk te geven als ze ongelijk hebben. Narcisten zijn egoïstisch, het idee dat ze het mis kunnen hebben is ondoorgrondelijk.

Mensen met een echt karakter moeten soms kunnen tolereren dat ze ongelijk hebben.

Ze moeten nederig zijn. Dat is iets wat narcistische individuen absoluut niet kunnen doen. Bij narcisten kleurt wanorde hun hele leven. Alles wat ze doen of niet doen, heeft vaak veel te maken met narcistisch zijn.

Waarom kunnen narcisten geen kritiek hebben?

Narcisten hebben dit valse zelf dat speciaal en superieur moet zijn.
Wanneer je hen bekritiseert of hen vertelt dat ze iets verkeerd doen, vertel je hen dat ze niet dit valse zelf zijn dat perfect en verbazingwekkend is.

Ze leven voor die validatie. Narcisten hebben het nodig om door te gaan en de valse overtuigingen die ze over zichzelf hebben af te dwingen. Deze cirkelgesprekken activeren je stressresponssysteem. Alles wat je negatief tegen hen zegt, maakt hen bijna gewelddadig opstandig.

Niets minder dan positief of iets gelijkaardigs is toegestaan. Dit valideert en voedt hen. Die validatie is wat wordt aangeduid als narcistische levering.

Ze gebruiken altijd je reactie tegen jou.

Voorbeelden van hoe narcisten reacties initiëren om tegen je te gebruiken.

Ze passief doen dingen agressief op een zeer rustige manier waarvan ze weten dat het u hindert. Als je dan eindelijk op een harde manier reageert, omdat je precies weet wat ze doen en wat hun echte bedoelingen zijn, ben je degene die er slecht uitziet vanwege de harde reactie die ze eigenlijk hebben geïnitieerd.

Ze beginnen een gevecht. Ze zeggen de verschrikkelijkste dingen tegen je. Als je dan eindelijk terugvecht, leggen ze je vast met een recorder. Ze laten je alleen je reactie zien aan de hulpverlener, familie en vrienden en/of op de rechtbanken.

Ze nemen alleen maar een deel van je reactie op om het echt te maken en dan verdraaien ze wat je zei. Of draaien ze het gesprek om zodat het lijkt alsof je iets deed of zei wat je niet was gezegd.

Ze misbruiken je al jaren en wanneer je uiteindelijk besluit om te vertrekken, spelen ze het slachtoffer en vertellen ze je vrienden, familie en je eigen kinderen hoe je ze hebt verlaten.

Vertrouw op je “intuïtie”.

Als er “iets” met iemand eigenaardig lijkt, negeer het dan niet.
Je instincten of onderbuikgevoelens zijn je beschermengelen die naar je uitkijken. Ze zullen je vertellen dat er soms iets mis is voordat je het zelf beseft. Ik heb op de harde manier geleerd, dat mensen liegen, maar je gevoel niet.

Roofdieren kunnen charmant zijn. Ze weten vaak de juiste dingen om te zeggen en te doen zodat je ze leuk vindt. Het kost tijd om iemand echt te leren kennen, en omdat ze zich in het begin van hun relaties het beste gedragen, is het soms moeilijk om het type persoon te kennen waarmee je te maken hebt.

Op het eerste gezicht en bij de eerste reflectie lijkt alles goed.

Je intuïtie kijkt dieper in de energie van de persoon, de geest in tegenstelling tot alleen het beeld dat ze uitbeelden. Mensen kunnen elk beeld weergeven dat ze willen, maar ze kunnen de essentie van wie ze zijn niet veranderen.

Hypervigilantie is een veel voorkomend en slopend complex PTSS-symptoom.

Hyperwaakzaamheid laat overlevenden van mishandeling voortdurend op scherp staan, zonder te weten of en wanneer de andere schoen gaat vallen. Dit op scherp staan activeert het stressresponssysteem.

Indicatoren voor hypervigilantie zijn onder meer:

1. slaapproblemen.
2. gemakkelijk schrikken.
3. Wanneer geschrokken, buitengewone reactie.
4. concentratieproblemen.
5. uitputting van de zeer ongewone angst.
6. Overstimulatieomgevingen voelen ondraaglijk.
7. preoccupatie met vooruitlopen op de gemoedstoestand van anderen.
8. omgeving voortdurend inspecteren op mogelijk gevaar.
Net als vele complexe PTSS-symptomen, gaat hypervigilantie vaak nog vele jaren door nadat het trauma is geëindigd.

Genezing van complex trauma en PTSS / CPTSS en kalmeren van het stressresponssysteem.

Ik denk niet alleen na over de woorden van mensen. Of alleen hun woorden en daden. Ik denk na over wat ze niet zeggen. Wat ze niet doen.
Ik beschouw patronen in hun gedrag. Bovendien zie ik de motivatie achter het gedrag en de woorden. Ik zie hoe ze anderen behandelen.

En dit alles gebeurt onbewust. Net als de geest van een zeer waakzame persoon, wie weet, zijn mensen in staat tot veel bedrog, leugens en manipulatie. En dat wat veel mensen aan anderen laten zien, is niet de echte persoon van binnen.

Hypervigilantie in onderscheidingsvermogen veranderen is genezend.

Ik heb me pas gerealiseerd hoe volkomen uitgeput ik ben nadat ik zo lang in een bijna constante staat van vechten of vliegen heb geleefd.

Ken het verschil:

Hypervigilantie – Staat van meer “op scherp” en bewust van de omgeving. Overlevingsmechanisme helpt in een snellere vecht-, vlucht-, bevriesreactie. Geassocieerd met trauma, PTSD en angststoornissen.
Overgevoelig, opmerkzaam of bewust van de omgeving. Niet geassocieerd met overlevings- of veiligheidsmaatregelen.

Complexe trauma hypervigilantie.

Vaak leert het slachtoffer bij het ondergaan van langdurig misbruik alle stemmingen, acties, woorden, gedrag, gezichtsuitdrukkingen, stemgeluid, enz. kennen. Ze kunnen deze beoordelen om erop te anticiperen om veilig te blijven.

Dit is hypervigilantie – de voortdurende behoefte om mensen te controleren, om zichzelf te beschermen tegen verdere schade of om de komende schade te verminderen.

Deze hypervigilantie wordt een natuurlijk onderdeel van de onderbewuste behoeften van de overlevenden. Het blijft daarom doorgaan, zelfs wanneer de schade en het misbruik zijn gestopt. Complexe trauma hypervigilantie is veel meer dan het beoordelen van fysieke omgeving.

Positief reageren op amygdala-kaping.

Emoties geassocieerd met vecht- of vluchtreacties, bijvoorbeeld; woede of angst worden geactiveerd in het primitieve deel van onze hersenen dat de “amygdala” wordt genoemd. Wanneer de amygdala een bedreiging waarneemt, kan deze persoon ertoe leiden irrationeel en destructief te reageren.

Adrenaline- en cortisolhormonen komen vrij. Adrenaline verhoogt uw hartslag, verhoogt uw bloeddruk en verhoogt de energievoorziening.

Cortisol, het primaire stresshormoon, verhoogt de suikers (glucose) in de bloedbaan, verbetert het gebruik van glucose door je hersenen en verhoogt de beschikbaarheid van stoffen die weefsels herstellen.

Het verandert de reacties van het immuunsysteem en onderdrukt het spijsverteringsstelsel, het voortplantingssysteem en groeiprocessen.
De invloed van deze hormonale blos duurt enkele minuten, gedurende welke tijd de persoon meestal uit de hand loopt en dingen kan zeggen of doen waar hij of zij later spijt van krijgt, wanneer het cognitieve (denkende) deel van de hersenen zich opnieuw aantrekt.

Nederlandse edit van How to do the work van Dr Nicole LePera
Meer info over de Nederlandse editie!

Het onmiddellijke resultaat van een kaping is een afname van het werkgeheugen.

Adrenaline komt terug en zal 18 minuten aanwezig en effectief zijn, en andere hormonen worden vrijgegeven in de bloedbaan die 3 uren nodig hebben om te wissen!

Wanneer stressoren van het stressresponssysteem altijd aanwezig zijn en je je constant aangevallen voelt, blijft die vecht- of vluchtreactie ingeschakeld.
De langdurige activering van het stressresponssysteem – en de daaropvolgende overmatige blootstelling aan cortisol en andere stresshormonen – kunnen bijna alle lichaamsprocessen verstoren.

Hierdoor loop je een verhoogd risico op veel gezondheidsproblemen, waaronder: angst, constante vermoeidheid, depressie, spijsverteringsproblemen, hartaandoeningen, slaapproblemen, gewichtstoename, geheugen en concentratiestoornissen. Daarom is het zo belangrijk om gezonde manieren te leren omgaan met de stressfactoren in je leven door het innerlijke werk te doen van zelfgenezing dat je vindt in de groeitaken.

Vragen, suggesties of opmerkingen? Ik antwoord graag. Sharing is caring.

Gebruik de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees