Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Triggers en glinsteringen

Ons zenuwstelsel reageert op triggers – signalen van gevaar – door het activeren van een stressreactie en de vecht-vlucht-bevriesreactie. Bij waarneming van veiligheidssignalen, oftewel glinsteringen, schakelt ons zenuwstelsel over naar de ‘sociale betrokkenheidsmodus’, wat leidt tot een gevoel van veiligheid en ontspanning.

Het identificeren van zowel triggers als glinsteringen is persoonlijk en kan wat tijd kosten. Het bewustzijn ervan stelt ons echter beter in staat om met dreigingsreacties om te gaan en ons gedurende de dag veilig te voelen.

Triggers zijn situaties, mensen, plaatsen of dingen die een gevoel van gevaar opwekken. Ze activeren ons vecht-vlucht-bevriesmechanisme en kunnen variëren van verheven stemmen tot financiële problemen, nieuwsberichten, sociale media-inhoud en meer. Triggers zijn herkenbaar door hun opvallende fysiologische effecten, en het identificeren ervan stelt ons in staat om bewuster te handelen en reacties te voorspellen.

Glimmers, aan de andere kant, zijn ervaringen, interacties of dingen die ons een gevoel van veiligheid en verbondenheid geven. Ze activeren ons ventrale vagale zenuwstelsel, waardoor we ons ontspannen en open voelen. Glinsteringen kunnen variëren van vriendelijke woorden van een vriend tot knuffelen met een huisdier, genieten van de zon, tijd alleen in de ochtend, muziek luisteren, en meer. Deze signalen zijn subtieler en vereisen bewuste aandacht om opgemerkt te worden.

Hoewel het identificeren van triggers en glinsteringen niet voorkomt dat we dreigingsreacties ervaren, kunnen ze ons helpen de controle te behouden in moeilijke situaties. Het begrip van deze concepten komt voort uit de polyvagale theorie, die de verschillende reacties van ons zenuwstelsel op sociale en emotionele prikkels verklaart.

Het is belangrijk om te onthouden dat het omarmen van glinsteringen niet alleen gunstig is voor ons emotionele welzijn op de korte termijn, maar ook helpt bij het herprogrammeren van ons zenuwstelsel voor meer ontspanning en verbinding op de lange termijn. Glinsteringen kunnen overal worden gevonden, in de natuur, in onze omgeving en zelfs binnen onszelf. Het bewust richten van onze aandacht op deze momenten kan helpen om minder reactief te zijn op triggers.

Hoewel iedereen unieke glinsteringen heeft, zijn ze overal om ons heen, en het is aan ons om ze op te merken. Ze kunnen ons helpen om te gaan met de mix van ups en downs in het leven en om een positievere kijk op onze ervaringen te ontwikkelen.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

, , ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.588 andere abonnees