Geestelijke gezondheidszorg in Oekraïne

Geestelijke gezondheidszorg in Oekraïne

Is de oorlog een katalysator geworden voor de ontwikkeling van de markt voor geestelijke gezondheidszorg in Oekraïne?

Veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg in Oekraïne sinds het begin van de oorlog

In Oekraïne begonnen mensen te praten over geestelijke gezondheid als een tak van personeelsbeheer en de basis van het succes van elk bedrijf vanaf het begin van de “quarantaine” – tijden. In Amerika en Europa is de zorg voor de geestelijke gezondheid van werknemers een gangbare praktijk voor de bedrijfscultuur.

Het eerste Oekraïense onderzoek naar het welzijn van werknemers werd pas in 2021 uitgevoerd. Het onderzoek onthulde hoeveel het Oekraïense bedrijfsleven om zijn werknemers geeft. Als resultaat werden interessante conclusies getrokken dat het welzijn van de organisatie een belangrijk HR-instrument is, omdat het in staat is om de effectiviteit van elke werknemer en het bedrijf als geheel actief te beïnvloeden.

Aan het onderzoek namen 57 grote buitenlandse bedrijven uit verschillende sectoren van de economie deel. Bijna de helft van de onderzochte organisaties heeft meer dan 1.000 werknemers. Het project liet zien hoe het bedrijfsleven de uitdagingen van de COVID-19-pandemie het hoofd konden bieden en toonden vooruitzichten voor de toekomst.

Interessant genoeg had minder dan 40% van de respondenten in Oekraïne vóór het begin van de pandemie een alomvattende strategie voor het welzijn van hun organisatie. Aan het begin van de quarantainebeperkingen concentreerde 82% van de bedrijven zich op hun welzijnsprogramma’s en op het werken op afstand, op geestelijke gezondheid en op de uitbreiding van verzekeringsprogramma’s.

De resultaten van de vernieuwingen konden niet lang op zich wachten. 89% van de managers van de vermoedelijke bedrijven stelden al binnen 1 jaar positieve resultaten vast van de toepassing van het programma’s voor geestelijke gezondheid. Dit betekent het versterken van het merk, het vergroten van de betrokkenheid van medewerkers en het vergroten van de stabiliteit van het moreel van het team.

De oorlog in Oekraïne werd een nieuwe uitdaging voor elke persoon en elk bedrijf als geheel.

De routekaart voor effectief optreden in zeer ongewone situaties is echter al gedeeltelijk uitgewerkt. Topmanagers van bedrijven zien de noodzaak in van het introduceren van programma’s voor geestelijke gezondheid in Oekraïne en het ontwikkelen van passende ontwikkelingsstrategieën om het welzijn van werknemers te bevorderen, zelfs in oorlogstijd.

De 4ID Studio of Corporate Psychology voelde dit duidelijk, want met het begin van de invasie verloren ze 10% van hun klanten om een ​​van de volgende twee redenen: omdat ze niet konden omgaan met de nieuwe financiële uitdagingen en werden gedwongen om kosten te besparen. Naarmate de tijd verstreek, veranderde de situatie, omdat werkgevers duidelijk behoefte hadden aan psycho-emotionele ondersteuning voor werknemers in moeilijke tijden.

Hierdoor nam het aantal opdrachtgevers in Oekraïne met meer dan 60% toe vergeleken met vooroorlogse tijden.

Daarnaast werden aanvragen voor nieuwe producten – online en offline groepsbijeenkomsten – toegevoegd aan de gebruikelijke dienstverlening, zoals online consulting en webinars.

We merkten dat medewerkers behoefte hebben aan meer interactie met elkaar, menselijke relaties. Ook echte “warme” contact werden waardevoller. Er was vraag naar offline ontmoetingen met psychologen en groepswerk. Iets wat tijdens de quarantainejaren niet mogelijk was.

Hoe bedrijven die aan projecten over geestelijke gezondheid in Oekraïne werkten, reageerden op de Russische aanval.

In het begin was het natuurlijk een schok. HR-afdelingen in Oekraïne kregen de eerste klap: het is moeilijk om met mensen te werken, vooral in een staat van algemene stress.

Vanwege een sterke daling van de arbeidsproductiviteit en beperkte interne middelen, ervoeren werknemers een emotionele burn-out door tonnen verontrustende informatie die van alle kanten binnenstroomde. Een ongelooflijke hoeveelheid pijn en emoties en beperkte mogelijkheden om te “beleven” – dit is waar iedereen mee te maken heeft gehad.

In de eerste maanden van de oorlog stopten sommige Oekraïnse bedrijven met de programma’s door de extra kosten, terwijl andere juist probeerden de psychologische ondersteuning uit te breiden en wilden iets vinden dat meer aansloeg bij de werknemers.

Als u zich zorgen maakt over uw geestelijke gezondheid, is dat geen modetrend geworden, maar een praktische noodzaak!

Wanneer de wereld om ons heen instort, is het moeilijk om advies en troost te geven. Het eerste wat Oekraïnse HR-diensten moesten doen, was noodtelefoonlijnen organiseren, zodat mensen toegang hadden tot psychologische ondersteuning, zelfs als er geen internet was, maar wel communicatie mogelijk was.

Telefoonlijnen werden zowel gebruikt voor het brede doel (voor psychologische ondersteuning) als voor het doorgeven van belangrijke informatie (over evacuatie van andere berichten).

Vervolgens hebben ze met groepen gewerkt, met medewerkers van callcenters van klantbedrijven en met evacuatiecoördinatoren, hebben ze regelmatig psychologische debriefings georganiseerd. Ze hebben in groepen gediscussieerd over gezamenlijke ervaringen met oorlogstragedies.

Hun specialisten kunnen de vaardigheden controleren van het werken met shocktoestanden en crises als gevolg van de oorlog in realtime. Israëlische collega’s kwamen hun ervaring en kennis delen in het werken met oorlogservaringen van burgers en hebben Oekraïne enorm geholpen.

Hoe de verzoeken en verwachtingen van bedrijven uit de GGZ zijn veranderd in Oekraïne

Naar onze mening werd een meer functionele benadering door de oorlog gebruikt. Werkgevers zorgen voor de geestelijke gezondheid van werknemers en streven ernaar om de comfortabelste omstandigheden voor werk en leven te creëren. Dat betekent, ze concentreren zich op het scheppen van een comfortabele omgeving binnen het bedrijf en proberen de productiviteit van elke medewerker en de organisatie als geheel te beïnvloeden.

De focus lag op het bestrijden van burn-out, uitstelgedrag en personeelsverloop, evenals het ontwikkelen van emotionele intelligentie, creativiteit en vernieuwing. Er is veel aandacht besteed aan het verbeteren van de bediendenafdeling en het bouwen van een uniek intern ecosysteem in het bedrijf.

De eisen van het “vorige”, vooroorlogse leven bleven zeker bestaan, maar na het uitbreken van een grootschalige oorlog kwamen er nieuwe prioriteiten. Het werd duidelijk dat het grootste gevaar voor de ontwikkeling van bedrijven een externe dreiging is, die bovendien onbeheersbaar is.

Emotioneel stabiele werknemers

Werkgevers hebben zich al gerealiseerd dat de belangrijkste bron van elk bedrijf emotioneel stabiele werknemers zijn, en dit verandert de methodologie voor het vormen van loyaliteitsprogramma’s in bedrijven volledig. Nu overheerst een meer voorzichtige aanpak: alles doen zodat de teamleden (en vaak hun gezinsleden) interne middelen (hulpbronnen) vinden om te volharden, om weerstand te bieden aan de emotionele last van de context waarin ze allemaal leven in Oekraïne.

De tijden van “onbevreesde onderscheiding” lijken nu kinderspel, oorlog brengt veel meer gevaarlijke bedreigingen met zich mee en psychologische ondersteuning moet ook de moderne uitdagingen het hoofd bieden.

Bedrijven hebben hun psychologische ondersteuningsprogramma’s in de geestelijke gezondheidszorg in Oekraïne gereorganiseerd rekening houdend met de nieuwe voorwaarden.

Met de overgang naar een meer “zorgzame benadering” begon het bedrijfsleven dingen te “betalen” die vroeger niet eens waren besproken. De recentste verzoeken omvatten groepsbijeenkomsten voor het verwerken van verliezen, het bespreken van kind-ouderrelaties, emotionele reacties, aanpassing van gedemobiliseerde werknemers van de strijdkrachten en andere.

Geestelijke gezondheidsprogramma’s voor bedrijven zijn flexibeler dan ooit tevoren: overleg met een kinderpsycholoog is beschikbaar geworden, beperkingen op eventuele gespreksonderwerpen zijn verdwenen en meer bedrijven hebben familieleden van werknemers toegestaan ​​om professioneel advies in te winnen.

De vraag naar offline meetings en individuele consulten is enorm toegenomen. Als gevolg hiervan verdwijnt het stigma van “psycholoog” geleidelijk aan voor degenen die behoefte hebben aan externe ondersteuning. En om eerlijk te zijn, bijna iedereen heeft tegenwoordig zo’n steun nodig.

Nieuwe uitdagingen voor dienstverleners in de geestelijke gezondheidszorg in Oekraïne

Met het begin van de oorlog begrepen ze duidelijk dat een uniforme service (een beperkte lijst met verzoeken of thematische seminars/webinars) achterhaald is. Nu is het “gepersonaliseerde product” belangrijk, dat betekent een individuele benadering van zowel het bedrijf als elke individuele werknemer.

Elke organisatie is een apart levend organisme.  Het is als een aparte persoonlijkheid die speciale aandacht nodig heeft. En het komt vaak voor dat wat voor de een werkt, voor de ander niet werkt.

Tot nu toe hebben we iets gevonden dat in de praktijk echt werkt: live vergaderen tijdens luchtalarmen en het organiseren van online vergaderingen, zelfs bij beperkte stroomvoorziening. De situatie maakte het nodig om de manier van dienstverlening te veranderen, bijvoorbeeld telefonische raadplegingen als er geen licht of internetverbinding is. Ons werk is werk in omstandigheden van voortdurende overmacht, het zoeken naar nieuwe oplossingen voor het leveren van kwaliteitsdiensten.

De oorlog bracht ook nieuwe behoeften van de Oekraïners aan het licht. Een stressvolle toestand draagt ​​bij aan de verergering van chronische ziekten en psychosomatische manifestaties, en er zijn verzoeken geweest die meer gericht waren op lichamelijke gezondheid – consultaties door een voedingsdeskundige, een specialist in het normaliseren van slaap, een specialist in meditatie en anderen.

Oorlog en de houding van mensen over geestelijke gezondheid in Oekraïne

” Naar een psycholoog gaan”in Oekraïne is niet meer zo beschamend als vroeger. Het brandmerk van “afwijking” van degenen die zich tot een specialist in de geestelijke gezondheid wendt, verdween geleidelijk met het begin van de oorlog in Oekraïne. Krachtige mentale pijn verdringt schaamte. Er zijn zoveel verschillende soorten problemen dat het duidelijk wordt dat het simpelweg onmogelijk is om ze alleen aan te pakken.

Oorlog is een marathon, een lang spel. Mensen begonnen in te zien hoe belangrijk het is om hier en nu voor zichzelf te zorgen. De kennis van iemands eigen hulpbronnen, methoden om zich aan de situatie aan te passen, het creëren van zijn eigen unieke kaart, hoe te bewegen in zo’n stormachtige, onzekere externe omgeving trekt steeds meer de aandacht van mensen naar psychologen in Oekraïne. Topmanagers en HR-specialisten begonnen meer deze thema’s toe te passen, omdat de prestaties van het team ook afhangen van hun stabiele emotionele toestand.

Stigma verdwijning geestelijke gezondheidszorg in Oekraïne

Waren vroeger jongeren meer bereid om een ​​psycholoog te raadplegen, nu verdwijnt het stigma van ‘psycholoog’ geleidelijk, zelfs onder ouderen. Voor jezelf en je geestelijke gezondheid zorgen is geen trend of mode geworden, maar een praktische noodzaak. Het bedrijfsleven heeft zijn houding veranderd ten aanzien van het ondersteunen van de geestelijke gezondheid van werknemers.

Het Deloitte onderzoek naar het welzijn van organisaties, dat in 2021 door Deloitte in Oekraïne werd uitgevoerd, bracht hiaten aan het licht in de houding vergeleken met programma’s voor geestelijke gezondheid.

Zelfs tijdens de pandemie ontwikkelde alleen maar 31% van de bedrijven dergelijke programma’s, maar met de nadruk alleen op de zorg voor de gezondheid, en implementeerde alleen 16% alomvattende strategieën voor welzijn als publiek goed. Dat publiek goed betekent maar 16% voor sociale stabiliteit, gezondheid van de gemeenschap, gezinnen en burgers in het algemeen.

Twee belangrijke signalen. Hoe begrijp je dat het tijd is om een ​​psycholoog te raadplegen?

De oorlog veranderde niet alleen de houding van het bedrijfsleven en programma’s voor geestelijke gezondheid van een meer pragmatische naar een meer zorgzame. Het management van het bedrijf erkent het belang van de rol van de psycho-emotionele stabiele werknemers bij het verkrijgen van bedrijfsresultaten en is meer bereid om programma’s en een meer persoonlijke aanpak uit te breiden.

De voorkomendste verzoeken aan psychologen in Oekraïne

Oorlog is een van de belangrijkste onderwerpen in onderzoek. Het zou raar zijn om iets anders te verwachten. Mensen maken zich zorgen over alles wat verband houdt met de persoonlijke oorlogservaringen: problemen bij verhuizing, verlies van dierbaren, verlies van veiligheid en langetermijnplannen, scheiding in paren en breken van familierelaties, problemen in de communicatie met familieleden en collega’s, ondersteuning van militairen personeel.

Vragen over het zoeken naar motivatie en zin in het leven komen ook vaker voor. Er moet echter worden erkend dat de meeste mensen de kracht hebben om door te gaan met het leven, verliefd te worden, plannen te maken en te genieten van gewone dingen. En dit vermoeden dat we ons aanpassen aan oorlogsomstandigheden en proberen ons “normale” leven te leiden in wat nu is.

De toekomst van de markt van psychologische diensten voor bedrijven in Oekraïne

De behoefte aan medewerkers aan psychologische ondersteuning zal blijven groeien. Ook in de naoorlogse periode, waar “het verdriet zal worden weggebrand” en de inspanningen van het bedrijfsleven gericht zijn op ontwikkeling en wederopbouw, zal psychologische ondersteuning een belangrijke ondersteuning blijven bij het bereiken van bedrijfsdoelen. Daarnaast is er meer aandacht voor ondersteuning op individueel niveau: meer zelfbewustzijn en meer verantwoordelijkheid voor eigen middelen.

Vertrouwen in geestelijke gezondheidsdiensten in Oekraïne wordt nu gevormd. Natuurlijk zullen niet alle bedrijven in staat zijn om de behoeften aan psychologische ondersteuning van werknemers te dekken. Voor bedrijven met buitenlands kapitaal zal het gemakkelijker zijn, maar ook binnenlandse bedrijven zullen proberen bij te blijven, en hier hangt veel af van de aanbieder van psychologische ondersteuningsdiensten.

De aanbieder moet een specifieke oplossing bieden voor een specifiek verzoek. Er is een groeiende behoefte aan flexibiliteit van psychologische ondersteuning en een duidelijke doelgerichtheid van dienstverlening – ‘universaliteit’ verdwijnt naar de achtergrond.

Blijkbaar zien Oekraïense bedrijven hun toekomst in programma’s voor geestelijke gezondheid, omdat het aantal bedrijfsgebieden dat deze implementeert, zich uitbreidt. Waren het vroeger vooral IT-bedrijven die geestelijke gezondheidsprogramma’s implementeerden, nu zijn het de detailhandel, de apotheek, de landbouw en andere.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Lees meer

Oekraïnse referenties en bronnen en schrijvers op sociale media in het Engels

Mariam Naiem: Instagram en Twitter

Tetyana Denford: Instagram en Twitter

Marichka Buchelnikova: Instagram en Twitter

Maria Kuchapska: Instagram

Julia Kyrylova-Fedorchenko: Instagram

Oleksandr Shyn: Twitter

Valeria Voshchevska: Instagram en Twitter

Julia Tymoshenko: Instagram en Twitter

alle artikels over Oekraïne