Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Narcisten gebruiken cognitieve empathie + audio

audio van deze blog op narcisme.blog

Wat als ik je vertelde dat empathie vreselijke – zelfs onuitsprekelijke – fysieke en emotionele pijn kan veroorzaken? “Maar is empathie dan niet de lijm die relaties bij elkaar houdt en een positieve omgeving voor communicatie creëert?”
Ja, maar niet alle empathie is gelijk. In feite gebruikt de narcist een heel specifiek soort empathie als een vat om in je hoofd te kruipen, je gedachten te manipuleren en je te misbruiken. Hier is hoe het werkt en waarom het concept ‘narcistisch gebrek aan empathie’ een farce is.

De verschillende soorten empathie

Empathie zelf kan goed of slecht zijn – het hangt af van hoe de persoon ervaart, interpreteert en reageert.
Het Merriam-Webster-woordenboek definieert de term als “de actie van het begrijpen, bewust zijn van, gevoelig zijn voor en plaatsvervangend ervaren van de gevoelens, gedachten en ervaringen van een ander uit het verleden of het heden zonder de gevoelens, gedachten en ervaring te hebben volledig gecommuniceerd op een objectief expliciete manier.”
Nee, Merriam-Webster is geen psychologietijdschrift of expert in het veld, maar deze definitie is behoorlijk perfect.
Waarom?
Het vermeldt niets over het ervaren van mededogen, wroeging of menselijkheid. Hier zijn de verschillende soorten empathie en hoe ze in actie komen.

Emotionele empathie

Dit is wanneer je je letterlijk in iemands schoenen voelt. Je huilt met je vriend die ontberingen doormaakt, zoals de dood van een geliefde. Je voelt dezelfde pijn van de mensen om je heen, ook al ervaar je de pijn niet.
Het probleem hier is dat dit gevoel een persoon bijna kan immobiliseren. Als je je zo van streek voelde door het lijden van een dakloze dat je al je bezittingen weggaf en zelf dakloos werd, dan helpt dat de situatie niet veel, toch?

Barmhartige empathie

Dit type kan empowerment zijn: je begrijpt de ontberingen van een persoon, maar aangezien je het zelf niet ervaart, ben je in staat om actie te ondernemen en de situatie te verbeteren.
Als iemand aan het verdrinken is, moet je niet zelf in de rivier springen omdat je dan allebei vast komt te zitten. In plaats daarvan moet je een tak of touw uitsteken waar ze zich aan kunnen vastgrijpen. Dat is compassievolle empathie.

Cognitieve empathie

Hier begint het donker te worden. Denk aan elke smerige advocaat, verkoper of ondervrager van wie je ooit hebt gehoord of die je bent tegengekomen – ze gebruiken allemaal cognitieve empathie.

Dit geeft narcisten de mogelijkheid om dingen vanuit je perspectief te zien en vervolgens te handelen op een manier die voor hen het gunstigst is. Cognitieve empathie is nog steeds empathie – alleen niet het soort waarmee de meeste mensen vertrouwd zijn.

Waarom het concept van gebrek aan empathie van de narcist een mythe is


Narcisten hebben geen gebrek aan empathie op de manier waarop we gewoonlijk geloven – ze missen mededogen, wroeging en spijt. We hebben de neiging om emoties als mededogen te verwarren met empathie, maar zoals hierboven vermeld, kan een persoon begrijpen wat een andere persoon voelt, denkt en ervaart zonder de menselijke emoties te voelen die daarmee gepaard gaan.
Dat is precies waarom het concept van gebrek aan empathie van de narcist een farce is – en een gevaarlijke ook.

Het heeft de neiging om ze van de haak te laten slaan voor zeer kwetsend gedrag. Het gebrek aan empathie van de narcist impliceert dat hun beledigende gedrag volkomen onbedoeld is. In werkelijkheid is het buitengewoon manipulatief en zeer ongewoon opzettelijk.

Hoe de narcist cognitieve empathie gebruikt om je pijn te doen en te manipuleren

Als je het slachtoffer bent van misbruik door een narcist, voelt het dan alsof je gemarteld wordt? Nou, dat is omdat je dat bent.
In december 2014 bracht de inlichtingencommissie van de Senaat een rapport uit over de “verbeterde ondervragingsmethoden” van de CIA. Het rapport beschrijft hoe de CIA jarenlang samenwerkte met psychologen om een programma te ontwikkelen dat de proefpersoon in een staat van aangeleerde hulpeloosheid dwong.

Als je in een staat van aangeleerde hulpeloosheid verkeert, heb je zoveel kwellingen door externe trauma’s opgelopen dat je in wezen je eigen autonomie opgeeft. Aangeleerde hulpeloosheid kan leiden tot depressie en andere psychische aandoeningen. Als een ondervrager (of narcist) zijn onderwerp tot aangeleerde hulpeloosheid wil dwingen, is de eerste stap het tot stand brengen van een band. En wat is het hulpmiddel van de narcist om verbinding te maken?

Cognitieve empathie.

Als we lezen dat de narcist geen empathie heeft, bedoelen we alleen empathie zoals we die zelf ervaren en dit is een van de flagrante vergissingen bij het lezen van de DSM-criteria voor narcisme. De handleiding bevat of vermeldt geen cognitieve empathie. Wanneer de narcist schijnbaar aardig tegen je is, gaan ze door tot de wortel van je hoop en wensen over hoe je behandeld wilt worden, en later draaien ze zich om en gebruiken ze deze zeer belangrijke wensen en dromen om je te martelen en dit is niet een ongeluk.

Cognitieve empathie gebruiken om te krijgen wat ze willen

Zoals je kunt zien, is het gebrek aan empathie van de narcist een mythe, omdat ze cognitieve empathie nodig hebben om te krijgen wat ze willen van de mensen om hen heen.

De ondervrager wil informatie krijgen, de verkoper wil een auto verkopen en de advocaat wil hun zaak winnen. In al deze situaties hebben ze cognitieve empathie nodig om in het hoofd van de proefpersoon te kruipen. Ze moeten de gevoelens en gedachten van de proefpersoon begrijpen, die ze vervolgens kunnen manipuleren om tot een uitkomst te komen die voor hen het voordeligst is.

Daarom stuiter je waarschijnlijk vaak heen en weer en vraag je je af: “Houden ze van me of haten ze me?” Het is veel gemakkelijker om te geloven dat dit niet opzettelijk is en dat de narcist zijn emoties en acties niet onder controle heeft – maar deze acties zijn berekend.

Net als de ondervrager interpreteren narcisten emoties als liefde, openheid, vriendelijkheid en vrijgevigheid als zwakheden. En als je een centimeter toegeeft, doen ze er een kilometer over, rijden ze achteruit en rijden ze steeds weer dezelfde kilometer totdat je je haar uit je hoofd trekt.

Hoe u uzelf kunt beschermen tegen hun schadelijke woorden of daden

De eerste stap is te herkennen wanneer de narcist cognitieve empathie gebruikt om zijn doelen te bereiken. In het begin is dit niet gemakkelijk omdat je een mens bent en geneigd bent vriendelijk te reageren op waargenomen vriendelijkheid. Maar de valse vriendelijkheid van de narcist is niet gratis.

Het is ook belangrijk om vast te stellen wat de narcist van je wil. Dit kan van alles zijn, inclusief geld, huishoudelijk werk, kinderen, de zorg voor de kinderen of andere verplichtingen waarvan de narcist denkt dat ze onder hen liggen en op iemand minder dan moeten worden geworpen. In andere gevallen wil de narcist misschien gewoon een spreekwoordelijke bokszak om hun problemen de schuld te geven of hun emotionele (en soms fysieke) mishandeling te ontketenen.
Maar reageren op hun valse vriendelijkheid en mededogen door de gunst terug te geven, levert je niets anders op dan verder misbruik.

Met narcisten valt niet te redeneren.

Daarom moet je er alles aan doen om de narcist te vermijden en hem koste wat het kost uit je leven te bannen. Anders zal de narcist voor onbepaalde tijd cognitieve empathie gebruiken om misbruik van je te maken en je kapot te maken. Ze zullen niet goed reageren – verre van dat – maar het is de enige oplossing.

Wat te doen om uw reis van herstel van narcistisch misbruik te beginnen?

Met de groeitaken leer je alles wat je nodig hebt om keuzes te maken welke kleine stappen je wilt zetten om door je eerste weken van bevrijding te komen. Hoe meer emotionele groei wil maken, hoe samenhangender je op basis van je intuïtie aan volgende kleine groeitaken je begint.

Steungroepen kunnen buitengewoon nuttig zijn bij het omgaan met emotionele pijn. We hebben een besloten Facebookgroep speciaal voor individuen die op hun eigen genezingsreis zijn. Ontdek de kracht in jezelf om verlammende emotionele pijn te overwinnen, hulpeloosheid te overwinnen en een zinvol, bevredigend leven te creëren. Ben je bezorgd dat je leven nooit beter zal worden?
Je genezen leven begint met een zachte stap.

Ga naar de groeitaken en begin je reis van genezing van narcistische mishandeling of emotionele verwaarlozing.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees