Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

De fysiologie van chronische stress en wat met ons lichaam +audio

Voor degenen die het niet weten, Robert Sapolski is een wereldberoemde bioloog, professor van Stanford University, neurobioloog die dier- en menselijk gedrag en fysiologie bestudeert.

audio van deze blog op narcisme.blog

Een paar maanden geleden gaf hij dus een lezing voor Oekraïense psychologen over de fysiologie van chronische stress en wat er met ons lichaam gebeurt.

De belangrijkste these van zijn toespraak, die me persoonlijk veel makkelijker maakte om te begrijpen, was over wat er met ons lichaam gebeurt bij chronische stress:

De hippocampus die verantwoordelijk is voor de leer- en memorisatieprocessen wordt verminderd.

Dus als je of je kinderen zich dom gaan gedragen in het leerproces, dan is het goed met je of iemand anders. Dit is normaal in een stressvolle situatie! Jezelf vernederen zal je alleen maar naar een ergere situatie leiden.

fysiologie van chronische stress, landkaart van Oekraïne
Help de getraumatiseerde kinderen in Oekraïne

Verhoging van de ontstekingen in de hersenen is een invloed van de fysiologie van chronische stress. Deze ontstekingen zijn verantwoordelijk voor de reacties van angst.

Dat betekent, angsten groeien meer, soms komen ze nergens nog aan toe. Dit is de achtergrond waarin kinderen gewoon beginnen te leven tijdens oorlog zoals in Oekraïne.
Je kunt dit onthouden en wat alarmsystemen vanaf de zijkant bekijken.

De uitputting van het fysieke en geestelijke systeem is het gevolg van de fysiologie van chronische stress dat dopamine reguleert. Deregulatie van dopamine leidt tot depressie of depressieve episodes.

Ik bedoel, het is ook normaal in een oorlogssituatie. Je moet het niet uitstellen om een specialist te bezoeken als je tekenen van depressie vertoont en al zeker enkele dagelijkse groeitaken uitvoeren.

Er is een effect op de frontale cortex van de hersenen. Dat effect leidt tot verlies van zelfbeheersing en impulsief agressief gedrag. Dat betekent, dat je gemakkelijker op jezelf en op je geliefden boos kan worden. Dat is jammer, maar het is begrijpelijk. Geef elkaar de ruimte en wees nabij.

Je moet anderen niet de schuld geven. Dit gaat niet over je. Dit is het gevolg van de oorlog en de demoralisatie dat de agressor wil verkrijgen.

Het effect op de fysiologie van chronische stress op de frontale cortex van de hersenen, wat leidt tot verminderde empathie. Dit leidt dan ook tot verdeeldheid van mensen in hun eigen en anderen.

Ook emotionele hardheid wordt nu in groten getale ontwikkeld door de effecten van de fysiologie van chronische stress.

Lees meer

Oekraïnse referenties en bronnen en schrijvers op sociale media in het Engels

Mariam Naiem: Instagram en Twitter

Tetyana Denford: Instagram en Twitter

Marichka Buchelnikova: Instagram en Twitter

Maria Kuchapska: Instagram

Julia Kyrylova-Fedorchenko: Instagram

Oleksandr Shyn: Twitter

Valeria Voshchevska: Instagram en Twitter

Julia Tymoshenko: Instagram en Twitter

psychologische front button
Steun Oekraïne button

Geplaatst

in

, , ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees