Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Emotioneel denken door emotionele triggering NPD. +video

Naarmate we ouder worden, ontwikkelen we het vermogen om rationeel en minder emotioneel denken aan te wenden.

Als we ouder worden glijden we dan ook meestal minder gemakkelijk af. Toch kan dat bij iemand met een NPD niet het geval zijn. Vooral bijvoorbeeld In bepaalde omstandigheden kunnen we ons emotioneel denken laten triggeren door iemand met een NPD.

Op bepaalde acties van iemand met een NPD kunnen we op verschillende emotionele niveaus reageren. We lijken meer van ons denken te gebruiken in de buitenste regionen van ons brein.

Deze regionen in ons brein zijn bekend als de cortex. Immers de lagere regionen lijken meer te zijn gehecht aan de emoties en plezier- en pijnfuncties.

We bezitten nog steeds die lagere regionen en hebben emoties. Gelukkig hebben we als we de volwassenheid hebben bereikt de neiging om die emotionele impulsen te reguleren met rationeel denken in plaats van met emotioneel denken.

De lagere regionen in onze hersenen bevatten de centra voor genot en pijnverwerking en zijn verantwoordelijk voor onze emoties.

Deze regionen omvatten de delen die elektrische impulsen afvuren en chemicaliën afgeven. Die chemicaliën doen ons dan genot, extase, angst, woede enz. voelen.

De ultraperifere regio van onze hersenen, bekend als de cortex, is wat ons het meest onderscheidt van het dierenrijk. De cortex is verantwoordelijk voor complexe gedachten, taal, planning, berekening etc.

De meesten van ons begrijpen dat mensen af ​​en toe een pauze nemen van meer rationele besluitvorming. Dat betekent dat ze een keuze maken puur op emotionele gedachte. In het algemeen hebben we allemaal de mogelijkheid om de signalen die onze frontale cortex ons stuurt terug te sturen.

Bovendien kunnen we de controle terugsturen naar onze lagere, emotionele hersenen. We kunnen die tijdelijk uitschakelen of terug te nemen. We noemen dit “Riding the Emotional Elevator”. De emotionele lift berijden.

Als we emotioneel denken zullen we veel minder snel nadenken over de gevolgen van onze acties en plannen voor de toekomst. In één woord bij emotioneel denken denken we minder na over de effecten die onze acties kunnen hebben op anderen.

We kunnen tijdelijk in het moment leven. 

Dan doen we wat goed voelt en nauwelijks waarvan we weten dat het goed is voor ons op de lange termijn.

Daarom kunnen uitgestelde bevredigingsactiviteiten zoals een dieet, een gezonde levensstijl of onderwijs voor sommigen van ons zo moeilijk zijn. We kunnen spreken over ons “hart dat ons hoofd regeert”. De strijd om controle is echter niet tussen ons hart en ons hoofd.

Er is een strijd tussen twee concurrerende delen van onze geest. Die delen strijden om onze aandacht.  In het kort is er strijd tussen onze hoger functionerende cortex en onze lager functionerende emotionele geest.

Wat duwt de knoppen van de Emotionele Lift?

Bepaalde situaties, vakanties en verjaardagen veroorzaken emotionele herinneringen, waardoor mensen gevoeliger worden om de emotionele lift naar beneden te rijden.
Wanneer we ons iets herinneren, slaat onze geest niet alleen de gebeurtenisgegevens op.

Bovendien bij een herinnering worden de emoties van die situatie opgeslagen. Daarom dat we de manier waarop we ons voelden toen er iets gebeurde of we iets hoorden kunnen herinneren.

Wanneer we ons oude herinneringen herinneren, herinneren we ons meer dan alleen de feiten.  Natuurlijk herinneren we ons ook de manier waarop we die gevoelens opnieuw voelden en voelen.

Dit is gedeeltelijk waarom sommige slechte herinneringen pijnlijk zijn om te onthouden. Even belangrijk ook waarom sommige goede herinneringen ons een goed gevoel geven om te onthouden.

Inmiddels creëren we opnieuw enkele van die gevoelens in onze gedachten. Dit helpt verklaren waarom bepaalde mensen vatbaar zijn voor emotionele triggering.

Voorbeelden van Riding the Emotional Elevator.

Hier zijn enkele voorbeelden van “etages” waar mensen naar toe rijden op de emotionele lift.

Leeftijd

21 – Ik ben slim en ik ben sterk en ik ga ooit de wereld regeren.
18 – Ik ben mooi en ik wil dat ik opval in de wereld.
15 – Ik ben zo lelijk en de hele wereld haat me. Ik wil gewoon dat iemand van me houdt!
12 – Ja, goed, wat dan ook, (rollende ogen) Ik kan lezen, schrijven en vermenigvuldigen en ik heb het allemaal gezien!
8 – Ik wil geen van die saaie dingen doen – ik wil gewoon spelen, spelen!
5 – Op een dag ga ik elk speeltje bezitten in de speelgoedwinkel!
3 – (steelt snoep van andere jongen) Ik wil je snoep!
2 – Ik wil snoep en ik ga deze vaas breken als ik het nu niet krijg!
1 – Ik wil mama!
0 – waaaahhhh!

Hier zijn enkele voorbeelden van mensen die de emotionele lift naar beneden rijden en zich laten emotioneel triggeren:

Een man raakt gefrustreerd door zijn vrouw en steekt zijn vuist door een muur.
Een huisvrouw besteedt het boodschappenbudget aan een luxeartikel.
Een ouder die het niet eens is met hun kind hoe het andere kinderen verwijt.
Een tiener is jaloers op haar schoolvriend en probeert haar reputatie te bederven.
Een man weigert ergens heen te gaan zonder zijn vrouw.
Een verkoper ontsteekt in een woedeaanval naar een klant.
Een tiener winkeldiefstal van een muziekwinkel.

Degenen die een relatie hebben met een persoon met een persoonlijkheidsstoornis, kunnen onmiddellijk beginnen met de zoektocht naar hun favoriete verdiepingen waar ze de neiging toe hebben om af te dalen.

Je merkt misschien ook dat ze vrij snel van een lagere verdieping kunnen overstappen naar een grotere volwassenheid. Ze kunnen switchen van emotioneel denken naar rationeel denken en omgekeerd.
Als we eerlijk zijn tegen onszelf zullen we ook erkennen dat we soms ook met de lift naar beneden rijden.

Soms voelt het gewoon beter om wat tijd op een lagere verdieping door te brengen. Soms neem jij het aas van iemand met een persoonlijkheidsstoornis. Dan rijd je de lift met iemand die al naar beneden gaat. Soms zullen ze helemaal alleen gaan.

Hoe het voelt om je emotioneel denken te laten triggeren?

De meeste mensen die de emotionele lift naar beneden nemen, zijn zich bewust van wat ze doen. Ze kunnen een zekere schuld voelen of weten dat “ik zal waarschijnlijk dit gevoel betreuren”.

Soms zullen mensen een manier zoeken om hun gedachten te rechtvaardigen. Sommige mensen zullen een religieus argument gebruiken om rationele logica los te laten.

Dit wordt soms gezien in buitengewoon religieus fundamentalisme. Soms wordt de rechtvaardiging op een andere persoon of een omstandigheid geplaatst. “Hij zei X, dus ik deed Y” of “Het leven is zo moeilijk dat ik geen andere keus heb.”

Hoe omgaan met mensen die de emotionele lift nemen?

Ik geloof dat iedereen het recht heeft om zijn eigen gedachten en gevoelens te hebben en te beheersen. Iedereen rijdt tot op zekere hoogte in de emotionele lift.

We kunnen ons realiseren dat het niet het doel is om onszelf te transformeren in een samenleving van robots. Op het moment dat de gedachten, gevoelens en het gedrag van een ander je pijn doet, is het tijd om actie te ondernemen.

Wat je niet moet doen als je emotioneel denken worden getriggerd?

Wanneer iemand dicht bij je de emotionele lift naar beneden neemt …
Probeer niet met hen mee te rijden. Het kan verleidelijk zijn om andermans slechte gedrag te gebruiken als rechtvaardiging om jezelf slecht te gedragen.

In het algemeen is het plezier van korte duur als je je laat meeslepen door de emoties van een ander.  De spijt is eeuwigdurend.

Probeer niet met hen te communiceren op hun niveau van dat moment. Als een 40-jarige communiceert als een 2-jarige, wacht dan tot ze de lift terugbrengen naar volwassenheid. Dan pas is het moment aangebroken om hierover met hen te discussiëren.

Oordeel niet over de woorden en daden van iemand die besloten heeft de lift naar beneden te nemen. Uw waarde wordt niet nauwkeurig weergegeven door hun woorden en acties.

Wat moeten we doen als iemand emotioneel denken frequent neemt.

Het eerste wat je specifiek moet doen is jezelf beschermen en alle kinderen tegen gewelddadig of beledigend gedrag beschermen.  Vaak wordt ook over het hoofd gezien om  waardevolle eigendommen  en dieren uit de gevaarlijke zone te halen. Fysiek misbruik kan immers het gevolg zijn van emotioneel denken. Verwijder jezelf wanneer nodig.

Ontvang hulp en ondersteuning. Dit wil zeggen, bespreek wat er gebeurt met iemand die begrijpt en je kan helpen. Communiceer met de persoon die regelmatig de lift naar beneden neemt met emotioneel denken.

Het is zeer belangrijk dat je de situatie kunt bespreken desnoods met een therapeut.
Bestudeer meer informatie over persoonlijkheidsstoornissen en wat de invloed is op uw geliefde.

Om het anders te zeggen, sommige situaties met emotioneel denken kunnen veel minder bedreigend zijn als je begrijpt wat er aan de hand is. In veel gevallen kan studie je ook bijbrengen wat je eraan kunt doen.

De inhoud van dit artikel is bedoeld als een algemene leidraad voor het onderwerp. Er moet specialistisch advies worden ingewonnen over uw specifieke omstandigheden.

Steun elkaar in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

dr. Nicole LePera holistic-psychologist
narcistisch misbruik herstelprogramma

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees