Herken de verdiepingen waarin de narcist graag zou met je afdalen! VKoN

zetellift in de bergen voor narcisme.blog

Hoe komt het dat  de narcistische persoonlijkheid zo verwoestend is voor mensen in relaties?  Een narcist is meestal niet in staat de invloed van zijn gedrag te zien, omdat hij zo geen contact heeft met zijn of haar gevoelens. Op onvoorspelbare manier zit hij of zij in de narcistische emotionele lift. Hoe ga je daarmee om?

Omdat ieder van ons door een narcist bedrogen kan worden, is het belangrijk om ons bewust te zijn van de mensen in onze wereld, onze cultuur en onze gezinnen.

Definitie van het psychologisch begrip “de narcistisch emotionele lift”:

Het is een snelle weg naar verschillende niveaus van emotionele volwassenheid.

Neerstorten.

Naarmate we ouder worden, ontwikkelen we het vermogen om rationeler en minder emotioneel te denken. We lijken meer van ons denken te doen met de buitenste regionen van ons brein, bekend als de cortex en minder met de lagere regionen die meer lijken te zijn gehecht aan de emoties en de plezier- en pijnfuncties.

We bezitten nog steeds die lagere regionen en hebben emoties, maar met volwassenheid hebben we de neiging om die emotionele impulsen te reguleren met redelijk denken.

De lagere regionen in onze hersenen bevatten de centra voor genot en pijnverwerking en zijn verantwoordelijk voor onze emoties – deze omvatten de delen die elektrische impulsen afvuren en chemicaliën afgeven die ons genot, extase, angst, woede enz. doen voelen.

De ultraperifere regio van onze hersenen, bekend als de cortex, is wat ons het meest onderscheidt van het dierenrijk.

Deze Cortex regio is verantwoordelijk voor complexe gedachten, taal, planning, berekening etc.

De meesten van ons begrijpen dat mensen af ​​en toe een pauze nemen van meer rationele besluitvorming naar het maken van keuzes puur op emotionele gedachte.

We hebben allemaal de mogelijkheid om de signalen die onze frontale cortex ons stuurt en de besturing en controle terug te sturen naar onze lagere, emotionele hersenen tijdelijk uit te schakelen of terug te nemen. We noemen dit “Riding the Emotional Elevator”.

Op deze momenten zullen we veel minder snel nadenken over de gevolgen van onze acties, plannen voor de toekomst of nadenken over de effecten die onze acties kunnen hebben op anderen.

We kunnen tijdelijk in het moment leven en doen wat goed voelt in plaats van te doen waarvan we weten dat het goed is voor ons op de lange termijn.

Daarom kunnen uitgestelde bevredigingsactiviteiten zoals een dieet, een gezonde levensstijl of onderwijs voor sommigen van ons zo moeilijk zijn. We kunnen spreken over ons “hart dat ons hoofd regeert”.

De strijd om controle is echter niet tussen ons hart en ons hoofd. Deze strijd is tussen twee concurrerende delen van onze geest die strijden om onze aandacht, onze hoger functionerende cortex en onze lager functionerende emotionele geest.

Wat duwt de knoppen in van de Emotionele Lift?

Bepaalde situaties, vakanties en verjaardagen veroorzaken emotionele herinneringen. Daardoor zijn mensen gevoeliger om de emotionele lift naar beneden te rijden in die periodes.

Wanneer we ons iets herinneren, slaat onze geest niet alleen de gebeurtenisgegevens op. Onze geest slaat ook de emoties op. Ook de manier waarop we ons voelden toen er iets gebeurde of we iets hoorden wordt in onze hersenen opgeslagen.

Wanneer we ons oude herinneringen herinneren, herinneren we ons meer dan alleen de feiten. We herinneren ons ook de manier waarop we die gevoelens opnieuw voelden en voelden.

Dit is gedeeltelijk waarom sommige slechte herinneringen pijnlijk zijn om te onthouden. We selecteren sommige goede herinneringen. Ze geven ons een goed gevoel om te onthouden.

In onze gedachten creëren we opnieuw enkele van die gevoelens. Dit helpt verklaren waarom bepaalde mensen vatbaar zijn voor emotionele triggering.

Voorbeelden van het berijden van de emotionele lift:

Hier zijn enkele voorbeelden van “domeinen” waar mensen naar toe rijden op de emotionele lift.

Leeftijd.

21 – Ik ben slim. Ik ben sterk. Ik ga ooit de wereld regeren.
18 – Ik ben mooi. Ik wil dat de wereld me opvalt.
15 – Ik ben zo lelijk. De hele wereld haat me. Ik wil gewoon dat iemand van me houdt!
12 – Ja, goed, wat dan ook, (roll eyes).Ik kan lezen en schrijven. Ook vermenigvuldigen en ik heb het allemaal gezien!
8 – Ik wil geen van die saaie dingen doen. ik wil gewoon spelen, spelen!
5 – Op een dag ga ik elk speeltje bezitten in de speelgoedwinkel!
3 – (steelt snoep van andere jongen) Ik wil je snoep!
2 – Ik wil snoep. Ik ga deze vaas breken als ik het nu niet snap!
1 – Ik wil mama!
0 – waaaahhhh!

Hier zijn enkele voorbeelden van mensen die de emotionele lift naar beneden rijden:

Een man raakt gefrustreerd door zijn vrouw en slaat zijn vuist door een muur.

Een huisvrouw besteedt het boodschappenbudget aan een luxeartikel.

Een ouder die het niet eens is dat het kind een andere ouder belt.

Een tiener is jaloers op haar schoolvriendin en probeert haar reputatie te bederven.

Een man weigert ergens heen te gaan zonder zijn vrouw.

Een verkoper gooit een woedeaanval naar een klant.

Een tiener winkeldiefstal van een muziekwinkel.

De favoriete verdiepingen van de narcist.

Degenen die een relatie hebben met een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, kunnen onmiddellijk beginnen met het herkennen van enkele favoriete verdiepingen waar de narcisten de neiging toe hebben om af te dalen.

Je merkt misschien ook dat ze vrij snel van een lagere verdieping kunnen overstappen naar een grotere volwassenheid.
Als we eerlijk zijn tegen onszelf zullen we ook erkennen dat we soms ook met de lift naar beneden rijden.

Soms voelt het gewoon beter om wat tijd op een lagere verdieping door te brengen. Ook op een bepaald moment neemt de niet narcist het aas. Hij rijdt de lift met iemand die al naar beneden gaat. Soms zullen ze helemaal alleen gaan.

Hoe het voelt in een narcistische emotionele lift? 

De meeste mensen die de narcistische emotionele lift naar beneden nemen, zijn zich bewust van wat ze doen. Ze kunnen een zekere schuld voelen of weten dat “ik zal waarschijnlijk dit gevoel betreuren”.

Soms zullen mensen een manier zoeken om hun gedachten te rechtvaardigen.

Ik wist dat het niet goed was, maar ik dacht één keer kan toch geen kwaad.

Sommige mensen zullen een religieus argument gebruiken om verstandige logica los te laten.  Dit wordt soms gezien in zeer ongewoon religieus fundamentalisme. Soms wordt de rechtvaardiging op een andere persoon of een omstandigheid geplaatst. “Hij zei X, dus ik deed Y.”  “Het leven is zo moeilijk dat ik geen andere keus heb.”

Hoe omgaan met mensen die de narcistische emotionele lift berijden?

Ik geloof dat iedereen het recht heeft om zijn eigen gedachten en gevoelens te hebben. Hij mag ze niet allen hebben ook  beheersen. Iedereen rijdt tot op zekere hoogte in de narcistische emotionele lift. Het kan niet ons doel zijn om onszelf te transformeren in een samenleving van “Mr. Spock’s”.

Op het moment dat de gedachten en gevoelens van een ander gedrag worden dat je pijn doet, is het tijd om actie te ondernemen.

Wat je niet moet doen als je geconfronteerd wordt met de narcistische emotionele lift? 

Wanneer iemand dicht bij jou de bewegende narcistische emotionele lift naar beneden neemt:

Probeer niet met hen mee te rijden. Het kan verleidelijk zijn om andermans slechte gedrag te gebruiken als rechtvaardiging om jezelf slecht te gedragen, maar over het algemeen is het plezier van korte duur en de spijt is eeuwigdurend.

Probeer niet met hen te communiceren op het niveau dat ze nemen.

Als een 40-jarige communiceert als een 2-jarige, wacht dan tot ze de lift terugnemen naar volwassenheid voordat er discussies over zijn.

Oordeel niet over de woorden en daden van iemand die besloten heeft de lift naar beneden te nemen. Uw waarde wordt niet nauwkeurig weergegeven door hun woorden en acties.

Wat kun je doen als je te maken hebt met de narcistische emotionele lift? 

Bescherm uzelf en alle kinderen en waardevolle eigendommen tegen gewelddadig of beledigend gedrag gedurende een narcistische emotionele lift. Verwijder jezelf wanneer nodig. Het is belangrijk zo’n gebeurtenis in uw dagboek te documenteren.

Ontvang hulp en ondersteuning. Bespreek wat er gebeurt met iemand die begrijpt en je kan helpen. Communiceer met de persoon die regelmatig de lift naar beneden neemt, zodat je de situatie kunt bespreken.

Zoek meer informatie over persoonlijkheidsstoornissen en wat van invloed is op uw geliefde. Sommige situaties kunnen veel minder bedreigend zijn als je begrijpt wat er aan de hand is en wat je eraan kunt doen.

Heb je al zo’n narcistisch emotionele lift meegemaakt? Laat het me weten. Heb je vragen. Ik antwoord graag. Weet je wat je moet doen om geen angst meer te hebben voor de narcist?  Lees dan verder hier.  Wens je meer te weten wat de bedoeling van de narcist is, dan vind je het antwoord hier.

Lees Meer.

De opwaartse spiraal. Stap voor stap je depressie overwinnen met inzichten uit de neurowetenschap

Breek uit de neerwaartse spiraal van depressie!
Soms voelt alles zwaar en zinloos. Dat gevoel hebben we allemaal wel eens. Het is een natuurlijk bijproduct van de complexe bedrading in onze hersenen.

Voor de meeste mensen is het alleen maar een vluchtig gevoel, maar door subtiele verschillen in neurobiologie blijven sommigen erin hangen. Zij vinden niets meer de moeite, laat staan leuk, hebben nauwelijks energie en slapen slecht. Ze voelen zich steeds verdoofd, leger, hopelozer en hulpelozer. Zij zijn in een neerwaartse spiraal beland.

Uit recent neurowetenschappelijke onderzoek blijkt dat we deze neerwaartse spiraal kunnen keren.

Alex Korb laat zien dat positieve veranderingen in je leven, positieve neurale veranderingen teweegbrengen – in de elektrische activiteit in de hersenen, in de chemische samenstelling ervan en zelfs in het vermogen van de hersenen om nieuwe neuronen aan te maken.

In het eerste deel van De opwaartse spiraal legt Korb uit hoe het brein vast komt te zitten in een neerwaartse spiraal. Aan de hand van informatie over de werking van het brein, geeft hij inzicht in wat je kunt veranderen en hoe je kunt accepteren wat je niet kunt veranderen.

Depressie beïnvloeden.

In het tweede gedeelte laat Alex Korb zien hoe je het verloop van een depressie kunt beïnvloeden. Door acht veranderingen in je leven kun je de activiteit in verschillende hersencircuits positief veranderen: lichaamsbeweging, beslissingen nemen, slaap, gewoontes, biofeedback, dankbaarheid, sociale steun en professionele hulp.

In heldere taal, met veel informatie en humor, wijst Alex Korb je de weg naar een opwaartse spiraal waarin je meer energie hebt, beter slaapt, minder piekert en je weer gelukkiger voelt.

Alex Korb.

is neurowetenschapper en doet al meer dan vijftien jaar onderzoek naar de hersenen. Hij haalde zijn bachelor aan Brown Universiteit en zijn PhD aan de University of California, Los Angeles. Op dit moment is hij als postdoctoraal neurowetenschappelijk onderzoeker verbonden aan vakgroep Psychiatrie van de UCLA.

 

Mindfulness en bevrijding van depressie. Voorbij chronische ongelukkigheid.

 

‘Een revolutionaire behandelwijze. Voor wie lijdt aan depressie is dit echt een nuttige gids om emotioneel evenwicht te bereiken. Voor professionals in de psychische gezondheidszorg zou het verplichte literatuur moeten zijn. Ik beveel dit boek ten zeerste aan.’
– Daniel Goleman, auteur van Emotionele intelligentie

Ken je het wanhopige gevoel dat je niets voorstelt, mislukt bent dat het leven geen zin heeft of dat er iets diepgaand mis is met je? Heb je ooit een depressie meegemaakt? Het goede nieuws is dat er misschien helemaal niets mis met je is. Misschien doe je wel iets verkeerd. Dappere pogingen om onszelf uit een depressie te trekken, houden ons vaak opgesloten in het leed dat we proberen te ontvluchten.

Mindfulness en bevrijding van depressie legt de verborgen psychische mechanismen van depressie bloot, laat zien hoe je weerbaarder kunt worden bij de tegenslagen van het leven en helpt tot wanhoop leidende denkpatronen te doorbreken. Het bevat een bewezen werkend en gemakkelijk toepasbaar zelfhulpprogramma om terugkerende chronische ongelukkigheid te verminderen.

Speciaal voor dit boek ingesproken geleide meditaties zijn te downloaden.

Mark Williams, John Teasdale en Zindel Segal

zijn hoogleraar psychologie aan de universiteiten van respectievelijk Oxford, Cambridge en Toronto. Eerder schreven zij Aandachtgerichte cognitieve therapie bij depressie, een baanbrekend boek voor professionals. Jon Kabat-Zinn is emeritus hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Massachusetts en bestsellerauteur over mindfulness.

Geef een reactie, vraag of antwoord.