Herken de verdiepingen waarin de narcist graag zou met je afdalen! VKoN

Herken de verdiepingen waarin de narcist graag zou met je afdalen! VKoN

Hoe komt het dat de narcistische persoonlijkheid zo verwoestend is voor mensen in relaties?  Een narcist is meestal niet in staat de invloed van zijn gedrag te zien, omdat hij zo geen contact heeft met zijn of haar gevoelens. Op onvoorspelbare manier zit hij of zij in de narcistische emotionele lift. Hoe ga je daarmee om?

Omdat ieder van ons door een narcist bedrogen kan worden, is het belangrijk om ons bewust te zijn van de mensen in onze wereld, onze cultuur en onze gezinnen.

Definitie van het psychologisch begrip “de narcistisch emotionele lift”:

Het is een snelle weg naar verschillende niveaus van emotionele volwassenheid.

Neerstorten.

Naarmate we ouder worden, ontwikkelen we het vermogen om rationeler en minder emotioneel te denken. We lijken meer van ons denken te doen met de buitenste regionen van ons brein, bekend als de cortex en minder met de lagere regionen die meer lijken te zijn gehecht aan de emoties en de plezier- en pijnfuncties.

We bezitten nog steeds die lagere regionen en hebben emoties, maar met volwassenheid hebben we de neiging om die emotionele impulsen te reguleren met redelijk denken.

De lagere regionen in onze hersenen bevatten de centra voor genot en pijnverwerking en zijn verantwoordelijk voor onze emoties – deze omvatten de delen die elektrische impulsen afvuren en chemicaliën afgeven die ons genot, extase, angst, woede enz. doen voelen.

De ultraperifere regio van onze hersenen, bekend als de cortex, is wat ons het meest onderscheidt van het dierenrijk.

Deze Cortex regio is verantwoordelijk voor complexe gedachten, taal, planning, berekening etc.

De meesten van ons begrijpen dat mensen af ​​en toe een pauze nemen van meer redelijke besluitvorming naar het maken van keuzes puur op emotionele gedachte.

We hebben allemaal de mogelijkheid om de signalen die onze frontale cortex ons stuurt en de besturing en controle terug te sturen naar onze lagere, emotionele hersenen tijdelijk uit te schakelen of terug te nemen. We noemen dit “Riding the Emotional Elevator”.

Op deze momenten zullen we veel minder snel nadenken over de gevolgen van onze acties, plannen voor de toekomst of nadenken over de effecten die onze acties kunnen hebben op anderen.

We kunnen tijdelijk in het moment leven en doen wat goed voelt in plaats van te doen waarvan we weten dat het goed is voor ons op de lange termijn.

Daarom kunnen uitgestelde bevredigingsactiviteiten zoals een dieet, een gezonde levensstijl of onderwijs voor sommigen van ons zo moeilijk zijn. We kunnen spreken over ons “hart dat ons hoofd regeert”.

De strijd om controle is echter niet tussen ons hart en ons hoofd. Deze strijd is tussen twee concurrerende delen van onze geest die strijden om onze aandacht, onze hoger functionerende cortex en onze lager functionerende emotionele geest.

narcistische emotionele lift.
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Wat duwt de knoppen in van de Emotionele Lift?

Bepaalde situaties, vakanties en verjaardagen veroorzaken emotionele herinneringen. Daardoor zijn mensen gevoeliger om de emotionele lift naar beneden te rijden in die periodes.

Wanneer we ons iets herinneren, slaat onze geest niet alleen de gebeurtenisgegevens op. Onze geest slaat ook de emoties op. Ook de manier waarop we ons voelden toen er iets gebeurde of we iets hoorden wordt in onze hersenen opgeslagen.

Wanneer we ons oude herinneringen herinneren, herinneren we ons meer dan alleen de feiten. We herinneren ons ook de manier waarop we die gevoelens opnieuw voelden en voelden.

Dit is gedeeltelijk waarom sommige slechte herinneringen pijnlijk zijn om te onthouden. We selecteren sommige goede herinneringen. Ze geven ons een goed gevoel om te onthouden.

In onze gedachten creëren we opnieuw enkele van die gevoelens. Dit helpt verklaren waarom bepaalde mensen vatbaar zijn voor emotionele triggering.

Voorbeelden van het berijden van de emotionele lift:

Hier zijn enkele voorbeelden van “domeinen” waar mensen naar toe rijden op de emotionele lift.

Leeftijd.

21 – Ik ben slim. Ik ben sterk. Ik ga ooit de wereld regeren.
18 – Ik ben mooi. Ik wil dat de wereld me opvalt.
15 – Ik ben zo lelijk. De hele wereld haat me. Ik wil gewoon dat iemand van me houdt!
12 – Ja, goed, wat dan ook, (roll eyes). Ik kan lezen en schrijven. Ook vermenigvuldigen en ik heb het allemaal gezien!
8 – Ik wil geen van die saaie dingen doen. ik wil gewoon spelen, spelen!
5 – Op een dag ga ik elk speeltje bezitten in de speelgoedwinkel!
3 – (steelt snoep van andere jongen) Ik wil je snoep!
2 – Ik wil snoep. Ik ga deze vaas breken als ik het nu niet snap!
1 – Ik wil mama!
0 – waaaahhhh!

Hier zijn enkele voorbeelden van mensen die de emotionele lift naar beneden rijden:

Man raakt gefrustreerd door zijn vrouw en slaat zijn vuist door een muur.

Huisvrouw besteedt het boodschappenbudget aan een luxeartikel.

Ouder die het niet eens is dat het kind een andere ouder belt.

Tiener is jaloers op haar schoolvriendin en probeert haar reputatie te bederven.

Man weigert ergens heen te gaan zonder zijn vrouw.

Verkoper gooit een woedeaanval naar een klant.

Tiener winkeldiefstal van een muziekwinkel.

De favoriete verdiepingen van de narcist.

Degenen die een relatie hebben met een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, kunnen onmiddellijk beginnen met het herkennen van enkele favoriete verdiepingen waar de narcisten de neiging toe hebben om af te dalen.

Je merkt misschien ook dat ze vrij snel van een lagere verdieping kunnen overstappen naar een grotere volwassenheid.
Als we eerlijk zijn tegen onszelf zullen we ook erkennen dat we soms ook met de lift naar beneden rijden.

Soms voelt het gewoon beter om wat tijd op een lagere verdieping door te brengen. Ook op een bepaald moment neemt de niet narcist het aas. Hij rijdt de lift met iemand die al naar beneden gaat. Soms zullen ze helemaal alleen gaan.

Hoe het voelt in een narcistische emotionele lift? 

De meeste mensen die de narcistische emotionele lift naar beneden nemen, zijn zich bewust van wat ze doen. Ze kunnen een zekere schuld voelen of weten dat “ik zal waarschijnlijk dit gevoel betreuren”.

Soms zullen mensen een manier zoeken om hun gedachten te rechtvaardigen.

Ik wist dat het niet goed was, maar ik dacht één keer kan toch geen kwaad.

Sommige mensen zullen een religieus argument gebruiken om verstandige logica los te laten.  Dit wordt soms gezien in zeer ongewoon religieus fundamentalisme. Soms wordt de rechtvaardiging op een andere persoon of een omstandigheid geplaatst. “Hij zei X, dus ik deed Y.”  “Het leven is zo moeilijk dat ik geen andere keus heb.”

Hoe omgaan met mensen die de narcistische emotionele lift berijden?

Ik geloof dat iedereen het recht heeft om zijn eigen gedachten en gevoelens te hebben. Hij mag ze niet allen hebben ook  beheersen. Iedereen rijdt tot op zekere hoogte in de narcistische emotionele lift. Het kan niet ons doel zijn om onszelf te transformeren in een samenleving van “Mr. Spock’s”.

Op het moment dat de gedachten en gevoelens van een ander gedrag worden dat je pijn doet, is het tijd om actie te ondernemen.

Wat je niet moet doen als je geconfronteerd wordt met de narcistische emotionele lift? 

Wanneer iemand dicht bij jou de bewegende narcistische emotionele lift naar beneden neemt:

Probeer niet met hen mee te rijden. Het kan verleidelijk zijn om andermans slechte gedrag te gebruiken als rechtvaardiging om jezelf slecht te gedragen, maar over het algemeen is het plezier van korte duur en de spijt is eeuwigdurend.

Probeer niet met hen te communiceren op het niveau dat ze nemen.

Als een 40-jarige communiceert als een 2-jarige, wacht dan tot ze de lift terugnemen naar volwassenheid voordat er discussies over zijn.

Oordeel niet over de woorden en daden van iemand die besloten heeft de lift naar beneden te nemen. Uw waarde wordt niet nauwkeurig weergegeven door hun woorden en acties.

Wat kun je doen als je te maken hebt met de narcistische emotionele lift? 

Bescherm uzelf en alle kinderen en waardevolle eigendommen tegen gewelddadig of beledigend gedrag gedurende een narcistische emotionele lift. Verwijder jezelf wanneer nodig. Het is belangrijk zo’n gebeurtenis in uw dagboek te documenteren.

Ontvang hulp en ondersteuning. Bespreek wat er gebeurt met iemand die begrijpt en je kan helpen. Communiceer met de persoon die regelmatig de lift naar beneden neemt, zodat je de situatie kunt bespreken.

Zoek meer informatie over persoonlijkheidsstoornissen en wat van invloed is op uw geliefde. Sommige situaties kunnen veel minder bedreigend zijn als je begrijpt wat er aan de hand is en wat je eraan kunt doen.

Heb je al zo’n narcistisch emotionele lift meegemaakt? Laat het me weten. Heb je vragen. Ik antwoord graag. Weet je wat je moet doen om geen angst meer te hebben voor de narcist?  Lees dan verder hier.  Wens je meer te weten wat de bedoeling van de narcist is, dan vind je het antwoord hier.


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees