Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Narcistische razernij, gewelddadigheid en impulsieve agressie!

Uit de resultaten van een onderzoek bleek dat deelnemers die hoog op narcistische eigenschappen scoren, met narcistische woede waarschijnlijk gemakkelijker agressors (narcistische razernij) worden, ook al worden ze niet geprovoceerd door hun tegenhangers met een laag narcisme.

Maar hoe ontstaat die narcistische razernij?  Het wordt algemeen aanvaard dat narcisten agressief worden wanneer ze ego-bedreiging ervaren. Maar is dat zo?

Explosief verbale, fysieke of emotionele uitbarstingen tijdens een onenigheid.

Razernij bedreigt de veiligheid van een ander persoon en beschadigt haar persoonlijke grens.

Buitengewone razernij, kwaadheid of boosheid.

Razernij en impulsieve agressie verschillen van boosheid. Kwaadheid en boosheid is een gevoel. Narcistische razernij (Furie) en impulsieve agressie zijn acties of gedragingen.

Tegelijkertijd lok je razernij niet uit. In de meeste gevallen zal een persoon die een daad van woede begaat een excuus vinden dat de schuld voor hun gedrag bij anderen legt – namelijk het slachtoffer. Een narcistische woedeaanval, agressie en narcistische razernij beschadigt echter je grenzen.

Terwijl woede kort kan zijn, duurt het enkele seconden tot een paar minuten. Maar anderen kunnen uren doorgaan met narcistische razernij.

narcistische razernij
Handbook Narcissism Recovery

Het is echter niet de duur maar de intensiteit die een blijvende invloed heeft op de slachtoffers en de relatie.

In sommige gevallen zullen woedeaanvallen samen gaan met langere, passief-agressieve minachting of stille behandeling. Razernij en woedeaanvallen komen het vaakst voor in privéomgevingen zoals thuis. In het bijzonder is het frappant, daar waar er geen andere getuigen zijn dan het slachtoffer. Doorgaans komt razernij ook vaker voor in het donker.

Hoe woedeaanvallen en narcistische razernij eruit zien?

Twee mensen zijn verwikkeld in een geagiteerde discussie. De ene persoon haalt plotseling uit en slaat de andere. De ene persoon slaapt en de andere maakt haar wakker en start met ruziën. Tijdens een verhitte discussie neemt een partij een glasobject en gooit het stuk.

Een persoon vernietigt moedwillig een ding dat toebehoort aan een ander bloedverwant, terwijl ze het huis uit zijn. Een persoon begint onverwacht het karakter van een ander af te breken die zwijgt.

Hoe een woedeaanval tegen je voelt?

Wanneer een persoon met een persoonlijkheidsstoornis, die je al lang kent, plotseling in een agressieve woede ontsteekt, voel je misschien een misselijk makend “Daar gaan we nogmaals.” gevoel.

Merkt u dat u snel uw herinneringen ophaalt van wat er gebeurde? Van de laatste keer dat hij of zij dit deed? De kans is groot dat je weet dat deze woedeaanvallen tijdelijke gemoedstoestanden zijn. Inmiddels weet je dat na een paar uur of een paar dagen dit overwaait.

Toch kun je nog altijd een intens gevoel van angst of zelfs je eigen, mildere woede voelen.

Toch, er is een verstoring van je productieve dag op het werk. Mogelijk heb je een onderbreking van je recreatieve activiteit of een aangename avond die je had uitgestippeld.

In essentie is dit te vergelijken met een emotionele tsunami van iemand anders. Zeker als je slaapt of rust is dat behoorlijk eng. Volgens de intensiteit en je kwetsbaarheid brengt het je uit evenwicht.

Je voelt je helemaal gevangen en hulpeloos, terwijl je moet kiezen tussen “verdoemd zijn als je dat doet en verdoemd als je dat niet doet” scenario.

Besef dat je de minste van de twee kwaden moet kiezen – blijven en vechten of weggaan en vechten.

Als je blijft, weet je dat je een moeilijke etappe zal maken. Het kan uren duren. Helaas, mag je niet slapen. Terwijl je getuige bent van de buitensporigste beledigingen over je waardigheid, zul je je moeten luisteren naar dezelfde uiteenzetting van redenen waarom het gedrag van deze persoon gerechtvaardigd is volgens de narcist.

Daarbij ga je horen wat er mis is met je. Verder ook waarom je gewoon meer “hiervan was” en “minder van dat was”. In plaats daarvan zou deze persoon kunnen stoppen met misbruik van je te maken. Kortom, aanwezig blijven tijdens een narcistische razernij is pure hel.

Als je weggaat, zul je meer van je waardigheid behouden, maar je moet echt lef hebben als je de deur uitloopt.

Je weet dat je iets vreselijks zult horen op de weg naar buiten.

Misschien krijg je de vreselijkste scheldwoorden te horen. Het is best mogelijk dat je de dreun zal horen van glas of het geluid van een lasterlijke oproep die geplaatst wordt.

En als je eenmaal weg bent – waar ga je heen? Je bent misschien helemaal alleen met niemand om je heen en niets te doen dan te zitten, je zorgen te maken over wat er zal gebeuren als je terugkeert. Vluchten tijdens een woedeaanval is pure hel.

Hoe om te gaan met geweld, woedende en impulsieve agressie?

Je hebt twee onaantrekkelijke keuzes tijdens de confrontatie met woede: vechten of vluchten.

Het is een tijd om de minste van twee kwaden te kiezen. Op de korte termijn zijn ze gelijk in pijn, maar op de lange termijn is de vlucht voor een aanvaring met narcistische razernij om de volgende redenen beter: Weglopen tijdens een narcistische woede maakt het je onmogelijk om zelf stom te doen zoals vergelding plegen.

Bovendien kan er niets ergers rechtstreeks je treffen.

Toch kan de NPD-persoon je nog altijd proberen pijn te doen door lasterlijke telefoontjes te plegen, een favoriet bezit te vernietigen, je bankrekening te legen, enz.

Als je tijdens een narcistische woede vertrekt, zend je een duidelijk bericht “Dit is niet OK”. Je krijgt er geen waardering voor, maar snel vergeten zal ook niet plaatsvinden.

De plaats verlaten tijdens een narcistische razernij helpt je eraan te herinneren dat je de controle hebt, niet de persoon met de persoonlijkheidsstoornis. Ook geeft het je de gelegenheid om met een ondersteunende vriend te praten om je te helpen kalmeren.

We raden je dringend aan om een vlucht​​plan te hebben van wat je zult doen en waar je naartoe zal gaan de volgende keer dat een woede toeslaat.

Dit maakt het emotioneel gemakkelijker om een ​​gracieuze exit te maken, de volgende keer dat je wordt geconfronteerd met woede of impulsieve agressie. Als je een vriend of familielid hebt, kun je het regelen dat het OK is om zo snel mogelijk te vertrekken en de nacht veilig door te brengen.

Als dat niet het geval is, kunt u een goedkoop hotel vinden waar u in een oogwenk kunt opdagen en een veilige kamer voor de nacht kunt krijgen.

Wilt u een kant-en-klare set met creditcards, onmisbare medicijnen en belangrijke documenten die al zijn ingepakt, zodat u niet hoeft te blijven hangen als u haast hebt?

Als het mogelijk is, maak je dan een afspraak met een vriend die je kunt bellen, zelfs ‘s nachts, gewoon om mee te praten als je jezelf in een situatie als deze bevindt.

Gewoon iemand aan het einde van de lijn hebben die je niet veroordeelt vanwege de manier waarop je je voelt of onbehulpzame dingen zegt als: “, Maar X houdt echt van je”, is een opluchting.

Wanneer je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen wordt nu lid van onze privégroep zelfgenezing VKoN. Lees eerst de info voordat je uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen. Alle links vind je in het menu!

Ondersteuning vragen – vertel anderen die begrijpen wat je doormaakt wat er is gebeurd en laat ze bepalen wat ze vinden van deze gebeurtenis.

Vertel ons eerst wat je hebt meegemaakt aan narcisme!

Als je alles hebt voorbereid, zul je je je niet zo stom voelen om ze te bellen. Daarbij is het dan ook geen verrassing als je om 2 uur ‘s morgens voor de deur verschijnt. Dus praat nu met ze.

Wat je niet moet doen tijdens een confrontatie met een narcistische woede?

Blijf niet in dezelfde kamer met een persoon die woedend is. Verwijder jezelf zo snel als je veilig kunt.
Probeer het niet alleen aan te pakken. Bel de politie of zorg voor een derde partij.

Probeer niet te redeneren met iemand die narcistische woede uit. Tijdens een confrontatie met agressief gedrag, kan er een verleiding zijn om je positie te verdedigen, je positie uit te leggen en te argumenteren voor wat je voelt dat goed is.

Iemand die woedend is, denkt niet redelijk en is het onwaarschijnlijk dat hij of zij de reden ziet.

Bestrijd het vuur niet met vuur en wissel het agressieve gedrag niet af. Je zult er spijt van krijgen en je nog jaren later verontschuldigen als je dat doet.

Negeer het niet, bedrieg jezelf niet en zeg niet tegen jezelf dat je het aankan en dat het je niet beïnvloedt.

Maar niet als je een robot bent, worden je gevoelens gekwetst en gaat je gedrag ver voorbij het moment van narcistische woede veranderen, of je het nu toegeeft of niet. Bovendien loop je het risico op PTSS.

De realiteit is dat wanneer iemand je grenzen overschrijdt dat je kwetst. Door dit te negeren wordt de kans groter dat de situatie zichzelf herhaalt.
Verberg het niet voor anderen. Langdurige gevallen van misbruik blijven bestaan op die manier, omdat het slachtoffer zwijgt.

Wat moet je doen tijdens een confrontatie met een narcistische woedeaanval?

Haal jezelf en eventuele kinderen zo snel mogelijk het huis uit.
Als er geweld of dreigementen van geweld zijn opgetreden, bel dan onmiddellijk de politie.

Blijf uit de buurt van de situatie totdat je garanties hebt dat het slechte gedrag voorbij is.

Als één van uw persoonlijke eigendommen met schade wordt bedreigd, kom dan later terug met een vriend en verwijder die eigendom naar een veilige plaats. Bel tenminste één vertrouweling en vertel hen wat er is gebeurd.

Raadpleeg onze noodpagina voor meer informatie.

Je kan jezelf opnieuw vinden. Nu ga je door een hel door een relatie met een narcist. Je was de beste versie van jezelf. Inmiddels gaf je alles en je hield niets achter. Heb je er niets voor terug gekregen in de plaats?

Dat is niet hoe het verhaal eindigde. Je hebt er heel wat nieuwe levenslessen door gekregen. Een tijdje was je een wrak, maar je stond jezelf niet toe om voor de rest van je leven een wrak te blijven.

Elke dag heb je er aan gewerkt omdat het je iets beter zou gaan.

Als je dat niet deed, zou het betekenen dat de narcist had gewonnen.

Dat kon je niet laten gebeuren. Dus je pakte jezelf op en je begon je brokstukken bij elkaar te zoeken. Je hebt elk gat in je hart één voor één hersteld. Je wilt je huis verlaten met opgeheven hoofd alsof wat de narcist heeft gedaan niets was.

Hij liep een keer te vaak over je heen dat je geen andere keuze had dan hem de deur uit je leven te laten zien.

https://videos.files.wordpress.com/ubLaw1LK/pijnlijke_uitdrukking_het_is_verleden_tijd_toch.mp4

Vanwege de manier waarop hij je behandelde, dacht je dat je de liefde niet waard was. Het kostte je een tijdje, maar je besefte dat je meer dan genoeg was – hij of zij was het die het niet verdiende geliefd te zijn.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

Lees meer

De bevriezingstrauma response en kruiperigheid! video

Trauma en traumazorg in Europa

Narcistische woede: De reactie op confrontatie eigen gedrag D2

Woede van het slachtoffer na misbruik door narcisme.

narcistisch misbruik herstelprogramma

Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees