De weg naar een krachtige empathische persoonlijkheid.

Er zijn de twee soorten empaten en de ene is immuun voor narcisten.

Ervaar je een diepe afstemming op de mensen in je leven? Word je als te gevoelig bestempeld? Neem je overweldigende emoties aan en heb je het gevoel dat je te veel geeft om hoe anderen zich voelen? Dan is de kans groot dat je een empathische persoonlijkheid bent.

Empathie stelt ons in staat om de emoties die andere mensen ervaren te interpreteren. Maar empaten voelen zelfs de emoties van anderen. Met andere woorden, de pijn van iemand anders wordt jouw pijn. Op dezelfde manier wordt de vreugde, angst of verdriet van iemand anders jouw vreugde, angst of verdriet.

Er zijn voor- en nadelen aan de empathische persoonlijkheid.

Dat gezegd hebbende, deze twee soorten empaten zijn niet noodzakelijk een vaste toestand. Je kunt veranderen hoe je zich tot andere mensen verhoudt en ze begrijpt. Laten we ingaan op wat je moet weten.

empathische persoonlijkheid
Groeitaken voor zelfgenezing van trauma!

Hoe weet je of je een empathische persoonlijkheid bent?

Alle empaten hebben de neiging om emoties heel diep en intens te voelen. Anderen omschrijven ze als ‘extra gevoelig’ of zelfs ‘behoeftig’. Dat komt doordat empaten zowel hun eigen gevoelens als die van anderen voelen.

Veel empaten worstelen met intieme relaties.

Ze willen zich verbonden en ondersteund voelen door hun partners. Bovendien lezen ze echter vaak elke kleine emotionele aanwijzing. Ze twijfelen aan zichzelf en hun partner. Ze twijfelen voortdurend aan de veiligheid van de relatie. Op dezelfde manier ervaren ze vaak sensorische overbelasting door al het obsessief denken, praten en interpreteren van de emoties van de ander.

Empaten hebben ook de neiging om sterke intuïties voor mensen te hebben.

Ze kunnen voelen of anderen een slechte dag hebben voordat ze een woord zeggen. Ze krijgen onderbuikgevoelens over iemands persoonlijkheid op basis van een enkele interactie.

Ten slotte zijn empaten vaak buitengewoon geduldig en kunnen ze goed luisteren.

Anderen komen vaak naar hen toe om hun geheimen in vertrouwen te nemen. Empaten zijn meestal meelevend en vrijgevig met hun tijd en middelen. Hoewel veel mensen deze vriendelijkheid waarderen, kiezen sommigen ervoor om er gebruik van te maken.

Er is geen enkele factor die bijdraagt ​​aan de empathische persoonlijkheid. In plaats daarvan blijkt dat een combinatie van verschillende variabelen bijdraagt ​​aan dit fenomeen.

Temperament

Zoals bij alle persoonlijkheden, lijkt het individuele temperament een rol te spelen. We worden allemaal geboren met verschillende niveaus van gevoeligheden. Je kunt deze fundamentele verschillen waarnemen door te kijken hoe baby’s omgaan met de wereld. Terwijl sommige baby’s tamelijk zacht en kalm zijn, reageren andere veel meer op verschillende lichten of geluiden.

Genetica en modellering

Genetica kan ook een bepalende factor zijn. Hoogsensitieve mensen hebben vaak moeders of vaders met dezelfde eigenschappen. De modellering van deze gevoeligheid kan van generatie op generatie worden overgedragen.

Trauma

Ten slotte speelt trauma ook een belangrijke factor in iemands gevoeligheid. Bijna alle empaten hebben een geschiedenis van emotioneel of fysiek misbruik. Trauma heeft invloed op hoe veilig mensen zich in hun relaties voelen. Het heeft ook invloed op iemands gevoel van eigenwaarde en mentaal welzijn.

Waarom komt de relatie tussen empathische persoonlijkheid en narcist zo vaak voor?

Aan de ene kant zijn empaten vaak liefdevol, geduldig en vriendelijk. Aan de andere kant kunnen ze een schijnbaar onverzadigbare behoefte hebben aan redding en liefde. Dat komt doordat empaten de neiging hebben zich gewaardeerd te voelen wanneer ze contact maken met anderen.

Narcisten zoeken vaak empathie omdat de empathische persoonlijkheid de neiging heeft om coöperatief, meelevend en discreet te zijn. De mate van coöperatie is cruciaal.

Narcisten zoeken deze eigenschap op bij hun partners omdat ze erkennen dat ze het zelf niet bezitten. Op die manier kunnen ze hun kennis van cognitieve empathie verstevigen en het gedrag leren te kopiëren. Ze weten dat overdreven coöperatieve partners hun geluk zullen opofferen en de homeostase van de relatie in stand moeten houden.

Empathen meegesleept in de lovebombing.

Empaten voelen zich aangetrokken tot narcisten omdat ze zich aanvankelijk als sterk, zelfverzekerd en charmant presenteren. Ze kunnen je overladen met complimenten en genegenheid. Bovendien belijden ze snel hun liefde en geluk dat ze bij je zijn. Al deze acties zijn zorgvuldig ontworpen om je naar binnen te lokken.

De narcist kan verhalen over trauma vertellen of een laag zelfbeeld schilderen.

Ze klagen vaak dat ze zich niet begrepen voelen. Empaten kunnen zich meestal inleven in de narcist op manieren die niemand anders kan. Ze spelen vaak in op de slachtofferverhalen die hun narcistische partners hen vertellen.

Ook hebben empaten de neiging om te geloven dat ze de narcist kunnen veranderen.

Ze gaan er verkeerdelijk van uit dat hun liefde en vriendelijkheid de behoefte van de narcist aan macht en controle teniet kan doen. Ze gaan er ook van uit dat de narcist niet van plan is hen pijn te doen.

Helaas is deze gedachtegang onjuist. Narcisten waarderen macht en controle boven al het andere in een relatie. Ze missen empathie en respect voor anderen. Als gevolg hiervan zullen ze hun empathische partners blijven testen om hun uiterste naleving te garanderen.

De eerste soort empathen zijn de uitgeputte empaten.

In wezen zijn uitgeputte empaten hun eigen empathie beu! Ze geven en ze geven, maar ze krijgen er zo weinig voor terug. Ze stellen geen grenzen met anderen. Als ze dat doen, slagen ze er niet in om deze te implementeren.

Uitgeputte empaten proberen vaak iedereen te plezieren. Deze aangename neigingen gaan verder dan de relatie met de narcist. Ze gedragen zich vaak onderdanig in alle relaties, ook in relaties met familieleden en collega’s.

De motieven van de uitgeputte empathische persoonlijkheid kunnen zowel wanhopig als grillig aanvoelen. Het zijn goede luisteraars, maar het lijkt alsof niemand naar hen luistert. Ze willen andere mensen repareren, maar ze erkennen niet dat sommige mensen niet kunnen of willen gerepareerd worden.

empathische persoonlijkheid
Groeitaken voor zelfgenezing van trauma!

Het is geen verrassing dat uitgeputte empaten vaak een laag zelfbeeld hebben.

Als gevolg hiervan hebben ze de neiging om in giftige relaties te blijven. Ze onderschrijven het valse geloof dat liefde alles overwint. Ze kunnen ook vasthouden aan het magische denken dat hun partner zal veranderen als ze maar X, Y of Z doen.

Uitgeputte empaten zijn niet alleen uitgeput. Ze zijn vaak boos, verveeld of volledig apathisch over hun leven. Ze kunnen worstelen met een ernstige depressie of angst.

De tweede soort empaten zijn bekrachtigde empaten?

Bekrachtigde empaten erkennen de neiging om mensen te behagen en proberen er iets aan te doen. Ze zijn geen slachtoffers van hun omstandigheden. Ze kiezen ervoor om boven hun ontmoedigde empathische status uit te stijgen.

Bekrachtigde empaten begrijpen de noodzaak om gezonde grenzen te stellen en deze grenzen te identificeren en te waarborgen. Ze erkennen dat hun gevoelens ertoe doen. Ze tolereren geen mensen die hun basisbehoeften niet kunnen respecteren.

Bekrachtigde empaten beschermen hun hart en geest.

Ze waarderen hun integriteit, en bovendien hebben ze geleerd hun gevoeligheid alleen te gebruiken voor mensen die het verdienen. Daarom luisteren ze nog steeds en geven liefde, maar ze geven het niet eindeloos. Bovendien zorgen ze er ook voor dat ze zelfzorg en zelfliefde beoefenen.

Om deze redenen hebben bekrachtigde empaten de neiging om een ​​serene, vervullende levens te leiden. Ze erkennen dat ze hun acties kunnen beheersen. Ze erkennen ook het belang van het omringen met gezonde en positieve mensen.

Ten slotte leren bekrachtigde empaten van hun fouten.

Ze erkennen dat slip-ups kunnen en zullen voorkomen. In plaats van terug te vallen in oude manieren van denken, weten ze hoe ze zichzelf weer op het goede spoor moeten zetten.

De verandering van uitputting naar bekrachtiging

Het is mogelijk om te transformeren van een uitgeputte empathische persoonlijkheid naar een bekrachtigde empathische persoonlijkheid. Deze transformatie vereist zowel tijd als moeite en kan ongemakkelijk aanvoelen. Het is ook contra-intuïtief, je doet dat niet door veel nadenken of lezen.

Ten eerste is het essentieel om te herkennen waar je op het continuüm ligt.

Als je nog steeds een narcistische relatie hebt, is de kans groot dat je een uitgeputte empathische persoonlijkheid bent. De kans is groot dat je je behoeften, verlangens en zelfs je identiteit hebt opgeofferd voor de andere persoon.

Identificeer je je met je uitgeput voelen door jezelf en anderen? Voel je een gevoel van leegte of gevoelloosheid in je relaties? Heb je enorm veel spijt van je keuzes uit het verleden?

Als je een van die vragen met ja hebt beantwoord, ben je waarschijnlijk een uitgeputte empaat!

In het begin is dit zelfbewustzijn pijnlijk. Je wilt tenslotte een aardig en liefdevol persoon zijn. Het is een uitdaging om te weten dat mensen mogelijk misbruik maken van jouw empathische persoonlijkheid. Het is nog moeilijker om te beseffen dat je verantwoordelijk bent voor jouw genezing en herstel.

Het opsporen van narcisme is natuurlijk niet altijd eenvoudig.

Veel empaten geloven dat ze hun tweelingziel in de narcist hebben gevonden. Je dacht dat ze je soulmate waren, maar je ontdekt al snel dat ze gewoon extreem manipulatief en giftig zijn. Helaas weten ze hoe ze je ook weer kunnen laten geloven dat je echt soulmates bent!

Bekrachtiging komt voort uit acceptatie en eigenliefde. Dat bereik je door de pijn van de ervaringen te verlichten en door zelfvergeving.

Uiteindelijk moet je de narcist accepteren voor wie ze zijn. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze niet veranderen. Evenzo zullen ze zeker niet veranderen, alleen omdat dat is wat u wilt.

Eigenliefde betekent jezelf respecteren.

Het betekent dat je weet wat je waard bent en geen genoegen neemt met minder.

Zelfliefde kan even duren om te cultiveren, maar het is de moeite waard om er zoveel mogelijk tijd en energie aan te besteden. Hoe meer eigenliefde je hebt, hoe voller je leven zal voelen.

Laatste gedachten over soorten empaten

Hoewel je jouw kernpersoonlijkheid niet kunt veranderen, kan je jouw acties veranderen. Je hebt controle over jouw geluk.

Om echt los te komen van de narcistische betovering, is een totale benadering zonder contact nodig (of extreem aangepast contact als je kinderen deelt met de narcist). Geen contact is de meest effectieve manier om jouw herstel te verzekeren. Het helpt je gegarandeerd vooruit in genezing.

Houd er rekening mee dat beide typen empaten vaak verleid worden door andere “minder intense” methoden. Je wilt de narcist een tweede kans geven. Je zult zich schuldig en wreed voelen als je zich terugtrekt. Om de stress nog erger te maken, zal de narcist proberen je te overtuigen om terug te komen.

Terwijl de uitgeputte empathische persoonlijkheid vaak toegeeft aan het stofzuigen van de narcist, weet de bekrachtigde empaat hoe ze hun helende informatie voor zichzelf kunnen houden en niet iedereen om hen heen op een volledig onbeheerste manier genezen.  Ze zijn gaan accepteren dat ze de narcist niet kunnen genezen of transformeren en hebben ervoor gekozen hun gaven en energieën te behouden voor mensen die hiervan kunnen profiteren.

Vrijheid vereist het elimineren van die giftigheid uit je leven.

Je bent meelevend, genereus en liefdevol. Je verdient het om deze geschenken te delen met mensen die ze echt verdienen!

Als dit artikel met jou resoneert en je weet dat het tijd is om de chaos te stoppen, de mentale marteling te beëindigen en je leven te helen, dan zou ik het geweldig vinden als je je bij ons aansluit in onze gesloten Facebookgroep. Links in het menu.

Als je klaar bent om dieper te gaan en je leven nu te veranderen, bied ik een breed scala aan effectieve  bronnen en technieken  om je te beschermen tegen giftige mensen.

Ik ben verheugd om met jullie de psychologische hulpmiddelen te delen die ik en honderden anderen hebben gebruikt om te genezen van narcistisch misbruik.

Verken technieken die zijn afgeleid van gedragstherapie (doorgelicht door de psychologische en neuropsychologische gemeenschappen) om eindelijk je leven te genezen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

Narp herstel-programma of narcissistic abuse recovery programma

Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.581 andere abonnees