Signaal van liefdesverslaving is een push-pull-relatie.

De push-pull-relatie (trek en duwen) is een van de meest verslavende, maar giftige relaties waarin we ons kunnen bevinden.

Dit zijn de relaties die worden geregeerd door hoogte- en dieptepunten, waarbij beide partners zich aan weerszijden van het speelveld bevinden.

De ene partner duwt, de andere trekt. Nooit synchroon en nooit samen.

Partners raken zo verstrikt in de make-up / break-up-cyclus, dat het hun leven kan verteren. Zelfs als er geen officiële breuk is, worden je emoties gekaapt door hoogte- en dieptepunten, het ‘op eieren lopen’ – scenario en het onheil en de somberheid van een nieuwe neerwaartse cyclus.

Hoe we onze relaties aangaan, is wat we zien als “normaal” en “comfortabel”. 

Als je chaotisch en onvoorspelbaar gedrag in de kindertijd hebt meegemaakt, dan wordt chaotisch en onvoorspelbaar gedrag op volwassen leeftijd als normaal gezien. Als een kind wordt geleerd dat hun gevoelens en emoties er niet toe doen, zullen ze onbewust op zoek gaan naar partners die hun realiteit blijven ontkrachten.

Een push-pull-relatie is verslavend. Ze maken gebruik van onze dopamine, serotonine en oxytocine. Wanneer de relatie een opleving heeft, raken we verslaafd aan een overstroming van deze neurotransmitters en hormonen. 

Wanneer de push-pull-relatie op een neerwaartse spiraal zit, beginnen we op het volgende feelgood-moment te “jagen”. 

Als ons in de kindertijd is geleerd dat giftig ‘normaal’ is, dan kunnen we echt gaan verlangen naar chaos, drama creëren of golven in onze relatie veroorzaken, wat ons ook tijdelijk de verslavende rush zal geven waarnaar we op zoek zijn.

Heb je een push-pull-relatie of verslavende relatie meegemaakt? Laat het ons weten. Contact kunnen je maken langs verschillende wegen zie https://linktr.ee/narcismeHelp of in het menu.

Gepubliceerd door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe!