Acting-out: Waarom doen we “buitengewoon gedrag” als een reactie?

Zich niet kunnen uitdrukken dus maar acting-out!

In de eerste plaats wordt dit begrip acting-out gebruikt als een mens niet in staat is zijn verhaal uit te drukken maar dit doet door het uitvoeren van een buitengewoon gedrag.

In plaats van te zeggen: “Ik ben boos op je,” zal deze persoon handelen door een boek te gooien naar een andere persoon of een gat in de muur te slaan.

Als een persoon op die manier handelt kan dit optreden als een manier om persoonlijke druk te laten ontsnappen.

Dit helpt om het individu terug een rustiger en vrediger gevoel te geven.

Bijvoorbeeld, een woedeaanval is een vorm van handelen wanneer hij of zij zijn zin niet krijgt. Zelfverwonding of promiscuïteit kunnen ook vormen van acting-out zijn om fysiek uit te drukken wat hij of zij niet in staat is om emotioneel te voelen.

Afweermechanisme.

Acting-out is een psychologische term uit het spraakgebruik van afweermechanismen en zelfbeheersing, wat betekent dat je een actie uitvoert in tegenstelling tot het dragen en beheren van de impuls om het uit te voeren.

Dat betekent dat acting-out asociaal is.

Daarom dat acting-out de vorm kan aannemen van handelen in de impulsen van een verslaving. Als voorbeeld hebben we dan drinken, drugsgebruik of winkeldiefstal. De manier waarop kan onbewust of halfbewust ontworpen zijn om aandacht te trekken. Als voorbeeld hebben we hier een driftbui of promiscue gedrag.

Innerlijke problemen als oorzaak van acting-out.

Acting-out gedrag is een gedragsuiting die samenhangt met innerlijke problemen zoals onverwerkte gevoelens, emoties of irrationele veronderstellingen en de bron voor het afreageren op onschuldige anderen, vaak zonder dat de persoon zich bewust is van de oorzaak van zijn gedrag.

Meestal is de uitgevoerde actie destructief voor zichzelf of anderen.

Het kan de ontwikkeling van meer opbouwende reacties over de gevoelens (af)remmen. Therapeuten gebruiken acting-out in de behandeling van seksuele verslavingen, psychotherapie, criminologie en ouderschap.

Als de gezonde kant van een persoon gaat winnen gaat de zieke kant minderen in het acting-out gedrag en zou je dus kunnen zeggen het wordt een acting – in gedrag. Het is het zieke deel dat schreeuwt om acting-in gedrag of dat er nu bestaat of niet.

Acting-out gedrag is zelfdestructief en vreet aan de persoon.

Kortweg we kunnen alleen maar uitvoeren wat in ons is. Dat gebeurt trouwens altijd. Maar acting-out wordt gebruikt voor slecht gedrag als gevolg van angst, woede enz. tegenover een persoon, of een situatie. Het is nooit een situatie of een persoon die ons een acting-out laat uitvoeren.

acting out gedrag
klik op de foto voor meer info

We kunnen echter wel leren om de spanning te beheersen.

Het betekent dat we kunnen leren om onze acties op te schorten, terwijl verschillende motivaties voor een andere actie onze aandacht vereisen. We kunnen stil blijven staan en luisteren, terwijl er innerlijke stemmen schreeuwen die ons tot handelen willen brengen.

Meestal volgen we de stem met de grootste noodzakelijkheid om ze de gehoorzamen.

We luisteren naar die stem met de meeste emotionele druk. Hoewel we midden in al deze emoties kunnen staan kunnen we toch luisteren tot er één echte boodschap duidelijker wordt. Hoewel volledig in contrast met het vorige kunnen we leren om de stem van het authentieke zelf te horen. Reageren of responderen op basis van authenticiteit geeft ons innerlijke vrede.

Er zijn veel dingen die je over jezelf kan leren door naar de emotie te luisteren in plaats van “acting out” uit te voeren. Het is belangrijk de energie achter de emotie te horen. Dat kan door meditatie. Ook een ademhalingsoefening helpt. Een wandeling kan ons ‘afkoelen’. Als je reageert zonder na te denken, zonder te verwerken wat er aan de hand is, dan ben je gewoon aan het acteren.

Je acteert een emotie.

Voor een moment voel je je beter en dan begint alles terug opnieuw. Er verandert niets. De persoon groeit ook niet. Leren om de spanning vast te houden is het nemen van authentieke verantwoordelijkheid voor jezelf. Zo’n persoonlijke verantwoordelijkheid is juist wat we volwassen noemen.

Welke trucs en tips heb jij om tot rust te komen als je voelt dat een woedeaanval op komst is? Laat het me weten. Ik antwoord graag.

Hoop op verandering? Kan een narcist veranderen als ze dat echt willen?

Toxische relatie en verslaving: wat kun je doen?

8 dingen om je emotioneel stabieler te maken

Bodyscan-meditatie: een methode om emoties los te laten! video

Praktische somatische hulpmiddelen om angst te bestrijden!

Trauma en traumazorg in Europa

Hoe kun je Oekraïnse getraumatiseerde kinderen helpen?


Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.582 andere abonnees