Cognitieve dissonantie: buitengewone verwarring veroorzaakt stress

Cognitieve dissonantie: buitengewone verwarring veroorzaakt stress

Narcisten houden ervan om hun prooi met “gas te belichten” (gaslighting). Ze vinden het heerlijk om te verwonden en vervolgens te kalmeren in een frustrerende cyclus. Dat veroorzaakt cognitieve dissonantie bij hun slachtoffer.

Deze techniek om soms wreed en soms liefdevol en vriendelijk te zijn, creëert zeer ongewone verwarring – een verwarring die psychologen cognitieve dissonantie noemen.

De hersenen kunnen de twee tegenovergestelde realiteiten niet naast elkaar aan en het veroorzaakt stress en trauma bij de prooi van de narcist. Aan de ene kant heb je het zelfbeeld van het slachtoffer dat op een voetstuk werd geplaatst in de lovebombing fase waarin het slachtoffer al te graag is gaan geloven.

Aan de andere kant heb je de plotse negatieve dynamiek die dat zelf-beeld aan diggelen probeert te slaan. Het slachtoffer kan letterlijk haar oren niet geloven.

Soms hebben mensen een kernopvatting die heel sterk is.

Voorbeeld:

De mens is goed van natuur. Die persoon is een mens, die heeft mij gedurende een periode liefgehad. Dat heeft die kernovertuiging versterkt, zowel dat beide partners goed van natuur zijn.

Wanneer ze bewijs krijgen dat tegen die overtuiging ingaat, kan het nieuwe bewijs niet worden geaccepteerd. (Frantz Fanon) Het zou een gevoel scheppen dat buitengewoon ongemakkelijk is, cognitieve dissonantie genaamd, omdat het zo belangrijk is om hun kernopvatting te beschermen. Daarom dat ze alles zullen rationaliseren, negeren en zelfs ontkennen dat niet in deze kernopvatting past. Het slachtoffer wenst niet te geloven dat het misbruikt wordt en wilt terug naar de lovebombing fase.

Voorbeeld:

Een therapeut heeft het altijd goed voor met zijn cliënt. Ik beschrijf mijn misbruik in harde woorden. De therapeut vraagt om letterlijk te beschrijven wat er is gebeurd. Dat voelt aan als het verminderen van mijn ervaring. Dan heb je een extra moment van bevestiging nodig dat ik harde woorden mag gebruiken om harde acties te beschrijven, anders klap je dicht. Een reactie omdat dit buitengewoon oncomfortabel aanvoelt.

De cliënt geloofde sinds haar kindertijd dat beledigend gedrag van de mensen om haar of hem heen niet kwalificeerde als misbruik. Hij of zij dacht dat het gewoon een deel van hun persoonlijkheid was, of dacht dat de cliënt iets deed om de manier waarop haar of hem behandelden verdiende.

In een aha-moment stort die opvatting door de daden van het misbruik in elkaar. Dat mogelijks een therapeut dit gedrag kan vertonen kan er niet bij in de gedachtewereld van de cliënt.

Het is zo belangrijk om onze gevoelens te valideren en ons af te vragen hoe ze er gekomen zijn.

We moeten kijken naar het verhaal dat we onszelf vertellen over onze gevoelens, want soms is het niet altijd waar. Dit kan wel of niet dingen voor je veranderen, maar het kan echt de ogen openen om naar de gedachten achter onze gevoelens te luisteren en deze te begrijpen en waar ze vandaan komen. Als we ons afvragen hoe ze er gekomen zijn kunnen we misschien de cognitieve dissonantie gedaan maken.

Wanneer een trauma ervoor zorgt dat je sterker wordt, wordt dit posttraumatische groei (PTG) genoemd.

PTG komt voor bij ongeveer 10 procent van de mensen die trauma’s ervaren en omvat een verdiept spiritueel leven, een nieuwe waardering voor het leven, een visie op nieuwe mogelijkheden en een positieve verandering. Dit is wat plaatsvindt bij goede therapie of zelfgenezing, namelijk de cognitieve dissonantie vermindert.

Hoe verdere cognitieve dissonantie vermijden?

Door te zeggen: “Ik ben niet voldoende geïnformeerd over beide kanten van dit argument om nu een mening te hebben.” Mensen die nooit luisteren of advies aannemen, ervaren meestal een verbroken verbinding tussen het accepteren van nieuwe informatie. Iedereen die je personage aanvalt tijdens een discussie over een artikel ervaart meestal cognitieve dissonantie. Iemand beledigen vanwege een discussie of een debat is een reactie met een zeer lage frequentie.

De meeste mensen beweren van zichzelf dat ze een liefdevolle geweldloze persoon zijn.

Iedereen weet wat er in slachthuizen gebeurt. Daar worden dieren de keel overgesneden. Dieren hebben gevoelens. Je kunt nog steeds kiezen voor wreedheid in een gelegaliseerde gewelddadige samenleving. Door vlees te eten kiezen we voor wreedheid.

Maar ga niet doen alsof je een aardige, geweldloze, vreedzame, ethische persoon bent. De acties die u onderneemt, beslissingen die u onderneemt, beschrijven en weerspiegelen de persoon die u bent. Keel doorsnijden IS een moreel bankroet terwijl je in plaats daarvan gemakkelijk een veganistische, plantaardige optie had kunnen kiezen.

Er is geen andere manier om het te zeggen. Als ik het hier “zo” stel voelt dat voor velen buitengewoon oncomfortabel en zullen ze met alle mogelijke rationalisaties afkomen om hun gedrag te verantwoorden. Ook dat is cognitieve dissonantie.

Historische amnesie – Stockholmsyndroom en cognitieve dissonantie.

Zou de geschiedenis zich herhalen, maar in een andere. Op wereldschaal zie je autoritaire leiders aan de macht komen. En massa’s mensen verspreid over de hele wereld volgen hun Cultleiders en kiezen voor extremisme en autoritaire politiek. Ze vormen netwerken en coalities.

Het lijkt erop dat de mensheid een gebroken record is bij herhaling. Een nooit eindigende nachtmerrie herbeleven. Zoals wij als mensheid gevangen zitten in een destructieve cyclus van misbruik en het Stockholmsyndroom die maar door en door gaat.

Het is alsof we als collectieve mensheid “geschiedenisgeheugenverlies” hebben gekregen en vergeten wat er is gebeurd. We vergeten wat er gebeurt als we angst laten heersen en we blindelings gehoorzamen en erop vertrouwen dat manipulatieve onderdrukkende totalitaire autoriteit het voortouw neemt.

Laten we terugkijken op de geschiedenis en onthouden.

Bedenk hoe gemakkelijk mensen te manipuleren en te controleren zijn onder de druk van angst en de angst om te overleven en de angst om er niet bij te horen.

Herken je de bedreigingen die ons openlijk en tussen de regels door worden opgedrongen? Zie je dat het niets anders is dan emotionele mishandeling en een machts- en controletechniek? Kijk alstublieft terug in de geschiedenis en ververs jouw geheugen als je het niet kunt herkennen of zien wat er op dit moment voor jouw ogen gebeurt. Geef geen toestemming. Gehoorzaam niet bindend. Vraag en denk zelf na.

Er zijn kwaadaardige burgers en leiders die niet het beste met ons voor hebben. Denk maar aan Hitler en hoe hij onder vermomming opereerde en hoe hij de joden de schuld gaf, tot zondebok maakte en vergaste om in zijn verborgen agenda te passen.

Ja, hij had een verborgen agenda en dat weten we allemaal. We weten ook hoe de massa niets deden en hoe ze Hitler blindelings vertrouwden en volgden en hoe ze de joden naar de SS en SA stuurden en Hitler beroemd maakten als een groot gezag en leider! Kun je niet zien hoe de geschiedenis zich herhaalt, maar in een andere vorm?

Net als bij Hitler is er op dit moment nog een kwaadaardige verborgen agenda gaande. Ik heb het niet over een potentiële complottheorie, integendeel het zijn net de toestroom van verschillende complottheorieën die voor de cognitieve dissonantie zorgen en narcistische leiders aan de macht brengen.

Tot Slot

Ik hoop dat sommige van deze tips en inzichten je echt kunnen helpen. Als je te maken hebt met giftige mensen is het erg moeilijk voor je geweest, wat ik echt begrijp. Bekijk dan onze groeitaken hier om een einde te maken aan cognitieve dissonantie in verband met je toxische relatie. Want ongeacht met wie en waar je mee te maken hebt, het gaat over veel dingen over familie, werk, allerlei dingen en natuurlijk liefde.

Ik denk echt dat daar iets in zit om je echt te helpen de volgende stap te zetten om jezelf te helen en te versterken en je kracht en gezond verstand terug te nemen van giftige mensen, zodat je buiten in het leven kunt zijn en van het leven kunt genieten. Je hoeft je niet te verstoppen om te proberen ze te ontwijken, want dat is geen leven.

Ik hoop dat dit echt helpt. Laat het me weten in de commentaren waar je staat in je genezingsproces.

Steun elkaar in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees